Dodaj do ulubionych

Problemy seniora z żołądkiem

19.07.26, 10:32
Mój teść ma 81 lat. Zawsze miał wrażliwy żołądek, biegunki, niesteawność itp.
Od ok. 2 lat męczy go to wyjątkowo, w zasadzie ciągle źle się czuje.
Był u lekarza, miał robioną ze 3 razy gastroskopię, jakieś tam badania- wszystko ok, nic konkretnego mu nie dolega.
Od 4 dni znów problem, bo zjadł garstkę malin z własnego krzaczka.
Macie może pomysł, co zbadać i jak sobie z tym poradzić?
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Problemy seniora z żołądkiem 19.07.26, 10:35
      A jaką ma dietę?
    • alpepe Re: Problemy seniora z żołądkiem 19.07.26, 10:36
      a co zjadł oprócz tej garstki malin?
    • wpisujelogininic Re: Problemy seniora z żołądkiem 19.07.26, 11:05
      Niestrawnosc moze dotyczyc tez np. jelit. Dlaczego uwazacie, ze zoladek, skoro gastro nic nie wykazalo? Kiedy mial robiona gastro? Jaka ma wage? Co jada? Nawyki zywieniowe, w stylu szbkie jedzenie wraz z polzkaniem przy tym powietrza? Zdiagnozowane choroby przewlekle? Np. Cukrzyca? “Jakies tam mial badania”- no przy takiej precyzji, to mozna gdybac. Jakie badania? Mial kolonoskopie? Kiedy? Reaguje zle na rozne posilki, czy na wszystko? Chodzacy? Jakie leki bierze na stale? Jak papierosy? Alkohol? Kiedy mial badanie krwi? Jakie wyniki? Czy waga sie w ciagu 2 lat drastycznie zmienila? Tyle pytan, tak malo danych…
    • snakelilith Re: Problemy seniora z żołądkiem 19.07.26, 12:55
      Spróbować z probiotykami z apteki, albo poradzić się w tej sprawie lekarza.
      W tym wieku flora bakteryjna jest często już bardzo słaba, cała masa przyjmowanych w tym wieku lekarstw jej nie służy.
      I nietolerancje pokarmowe się nasilają. Tu podejrzewam nietolerancję fruktozy, to bardzo częste. Świeże owoce mogą być wtedy sporym problemem, nawet w małej ilości.
      Ale sprawdzić trzeba całą dietę. Może być, że teść je stale coś, czego nie powinien. Do najczęstszych nietolerancji należą laktoza (produkty mleczne), fruktoza (owoce, ale także w słodyczach i gotowcach), gluten (pieczywo), histamina (np. sery).
    • mikams75 Re: Problemy seniora z żołądkiem 19.07.26, 13:04
      Poza szukaniem przyczyny dopinowac, zeby przyjmowal wystarczajaco duzo kcal, chocby przy pomocy nutridrinkow, preparatow witaminych itp. bo zaraz sie okaze, ze jest niedozywiony i oslabiony, a to dosc czeste u starszych osob.
    • ziazia17 Re: Problemy seniora z żołądkiem 19.07.26, 13:06
      Moja mama, 83 lata, miała biegunki i niestrawności, ciągle jakby przelewania, bulgoty w jelitach. Przez 2 miesiące przyjmowała debutir forte ( poleciła farmaceutka). Wszystko ustąpiło. Nie miała ani gastro, ani kolono.
    • feldmarszalek.duda Re: Problemy seniora z żołądkiem 19.07.26, 13:09
      Za dużo węglowodanów w diecie, za mało błonnika, pełnowartościowego białka i tłuszczy wielonienasyconych. Tak bym obstawiała. Do najgorszych węglowodanów przy takich dolegliwościach należą fruktoza i laktoza, co bynajmniej nie oznacza, że warto je zastąpić 1:1 sacharozą i wysoko przetworzoną rafinowaną skrobią.
      Niestety takim pacjentom mówi się rzecz dokładnie odwrotną, że muszą jeść "lekkostrawnie", czyli mało tłuszczu, białka i błonnika, dużo węglowodanów.
    • swiecaca Re: Problemy seniora z żołądkiem 19.07.26, 13:45
      Sibo/ Ibs - test oddechowy
    • wapaha Re: Problemy seniora z żołądkiem 19.07.26, 14:23
      - badanie w kierunku helicobacter pylori
      - badanie w kierunku SIBO
      - morfologia - żeby sprawdzić czy żelazo jest ok ( byc może się nie wchłania), oraz rozmaz ( ew.pasożyty)
      • feldmarszalek.duda Re: Problemy seniora z żołądkiem 19.07.26, 14:52
        Hm, ja założyłam, że po KILKUKROTNYCH gastroskopiach wszystko powyższe już tym wcześniej zrobiono i nic. Ale słusznie, jeśli zaczęto od gastroskopii, a zapomniano o morfologii itd. itp. to trzeba zacząć od podstaw.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Problemy seniora z żołądkiem 20.07.26, 11:47
      Ponieważ u mnie w rodzinie występuje i my to wiemy, i dr Haus też ;P:
      Zespół ucisku trzewnego, to niedawno opisana przypadłość, wczesniej ludzi kierowano do psychiatry, że sobie wymyslają jakies bóle.
      Póki konfort życia znośny to nie idze się na operacje, jak życie zaczyna boleć to wówczas pod nóż.
      • szarmszejk123 Re: Problemy seniora z żołądkiem 20.07.26, 12:37
        O, poczytam, bo moja teściowa ma ciągłe problemy ze strony układu pokarmowego a badania nie wykazują nic zupełnie i lekarze właśnie mówią, ,że to w głowie.
    • silenta Re: Problemy seniora z żołądkiem 20.07.26, 17:03
      A przy biegunkach nikt kolonoskopii nie zlecił? Kamica pęcherzyka? Zapalenie trzustki?
      • miurielamirsa Re: Problemy seniora z żołądkiem 20.07.26, 18:29
        Może też mieć Clostridioides difficile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka