Dodaj do ulubionych

Lublin ASAP!!!

20.07.26, 18:01
Dziewczyny, nieraz wątki o miastach świetnie tu wyszły, nieraz korzystałam i nieraz polecałam, a tymczasem właśnie jestem w nagłej potrzebie. Zarezerwowałam przed chwilą 3 dni w Lublinie od jutra z młodszą nastolatką i 9-latką i potrzebuję na cito poleceń:
- atrakcji - mogą być muzea, zabytki, ładne ogrody, ogólnie dzieci są dość otwarte
- czy jest w Lublinie coś w rodzaju CNK, Hydropolis itp?
- dobrych restauracji w okolicy rynku lub konkretnych atrakcji, ale zależy mi raczej na dobrym kotlecie i pierogach niż fancy kuchni, chętnie też przyjmę polecenia na kuchnię lokalną
- gdzie kupię dobrego cebularza, a nie jakiś chłam dla turystów?
- jakie są inne lokalne specjały? niekoniecznie jedzeniowe
- czy gdzieś w okolicach rynku znajdę schowek na bagaż?
- jak dojechać komunikacją miejską z dworca na stare miasto/rynek?

Help 🙏🏻
Obserwuj wątek
    • ruscello Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 18:22
      Z atrakcji i zabytków: Muzeum Zamkowe, zwłaszcza Kaplica Trójcy Świętej i Wieża, Wieża Trynitarska, Lubelski Szlak Koziołków oparty o legendy lubelskie (można wydrukować mapę) i ogólnie Stare Miasto - możesz zerknąć na Muzeum Cebularza, Dom słów, Muzeum Koziołka, Teatr NN.
      Plac Litewski, dalej Ogród saski z pawiami, dach Centrum Spotkania Kultur (w samym centrum może być jakaś wystawa).
      W innej części Muzeum Wsi Lubelskiej i blisko Ogród Botaniczny. Dużo dzieci i dorosłych lubi Strefę Wysokich Lotów - park trampolin. W razie niepogody (ale dalej od centrum) Pigcasso.
      • malaperspektywa Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 18:49
        W Muzeum Wsi Lubelskiej ja i moi synowie jesteśmy zakochani. Moglibyśmy tam spędzić cały dzień.
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 08:10
          Ja też jestem fanką muzeum wsi lubelskiej, polecam smile
      • nuka_2 Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 23:16
        Oprócz wyżej wymienionych może Lubelska Trasa Podziemna? Mnie podobał si e też pałac w Kozłowce, ale nie wiem jaki tam dojazd bez samochodu.
      • smoczy_plomien Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 23:52
        Chętnie byśmy poszły do Muzeum Koziołka, ale czy to nie będzie zbyt dziecinne dla nastolatki i 9-latki? W komentarzach na google widziałam raczej opinie dotyczące wrażeń 4-,5-latków.
        • magdulecp Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 01:22
          Idźcie, mi starej się bardzo podobało. Można się poczuć dzieckiem ponownie.
    • at.attin Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 19:13
      Co to jest ASAP?
      • taje Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 19:57
        Ten co ma wiedzieć, wie. Reszta nie musi się wypowiadać (więcej wolnego czasu dla Ciebie).
        • at.attin Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 20:46
          Co cię obchodzi co robię że swoim czasem?

taje napisała:

> Ten co ma wiedzieć, wie. Reszta nie musi się wypowiadać (więcej wolnego czasu d
          > la Ciebie).
          >
          • taje Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 23:55
            Masz rację. Zupełnie mnie nie obchodzi. Tak więc oddal się i zajmij się czymś innym, wszystko mi jedno czym.
      • minivini Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 20:01
        As Soon As Possible
        • at.attin Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 20:46
          W Lublinie obowiązuje angielski?
          • taki-sobie-nick Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 20:58
            at.attin napisała:

> W Lublinie obowiązuje angielski?

Jeśli już, to autorka jest na forum, a w Lublinie dopiero będzie.
            • at.attin Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 21:00
              Na forum też? Same Kathleen i Samanthy?
              • taki-sobie-nick Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 22:00
                at.attin napisała:

> Na forum też? Same Kathleen i Samanthy?

No, ja mam polski nick. Ty za to nie wiadomo jaki.

Podaj proszę polski odpowiednik ASAP.
                • at.attin Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 07:33
                  Jak najszybciej.

Popularne jest też "na cito".

Nie znałeś?
                  • iwles Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 08:30

"cito" to nie jest po polsku.
                    • at.attin Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 08:51
                      Też prawda. Slang medyczny. Natomiast "jak najszybciej" albo "szybko jak się da" są doskonałymi polskimi odpowiednikami ponglisza.
                      • iwles Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 08:54
                        at.attin napisała:

> Też prawda. Slang medyczny.

Nie, łacina.

• at.attin Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 10:53
                          Używana przez lekarzy. Slang medyczny.

"Zwrot „na cito” oznacza z łaciny pilnie, natychmiast lub bezzwłocznie. W sprawach pilnych najczęściej oznacza to potrzebę szybkiego działania w medycynie lub pracy."
                          • iwles Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 10:57

Jeszcze raz - słowo "cito" jest słowem łacińskim, nie polskim.
                            Dokładnie tak samo, jak skrót ASAP jest akronimem od słów angielskich.
                  • taki-sobie-nick Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 20:40
                    at.attin napisała:

> Jak najszybciej.
                    >
                    > Popularne jest też "na cito".

Ja pytałam o skrótowiec, jeśli wiesz, co to takiego, nie o określenie.

>
                    > Nie znałeś?

Wypadałoby, hm, zwracać uwagę na płeć rozmówcy. Twój nick też nie wskazuje na kobietę.
      • homohominilupus Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 22:50
        Jesooo jaki upierdliwiec
        • taje Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 22:52
          To chyba stavros, nie?
          • bywalec.hoteli Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 07:17
            Jeśli at.attin czy coś takiego i się czepia to tak (ja już zablokowałem bo czepiał się każdego angielskiego słowa)
    • novembre Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 19:45
      Spacerujac po starowce szukajcie koziolkow, malych figurek, kazda inna, kazda opowiada jakas historie. Moja mloda byla oczarowana. Pewnie znajdziesz opis w necie.
      • smoczy_plomien Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 21:55
        Te historie są do wyszukania online, czy gdzieś przy figurkach?
        • novembre Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 06:59
          Nie pamietam, tam sa chyba kody qr.
    • minivini Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 20:00
      Jak można tak nagle gdzieś jechać, nie mając nic zaplanowanego?
      W Lublinie za bardzo nie ma co zwiedzać. W niby zamku jest muzeum II wojny światowej i jakaś galeria obrazów. W centrum, w okolicach tego muzeum, nie ma żadnej restauracji.
      Jedźcie lepiej do Puław, Kazimierza, Kozłówki, jest tam też jakiś skansen w pobliżu.
      • reinadelafiesta Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 23:58
        W tych "jakichś lubelskich galeriach obrazów" można na przykład obejrzeć obrazy Matejki np.Unię Lubelską, malarstwo Gersona, Boznańskiej, Wyspiańskiego, Brandta albo unikalną w skali światowej, jedyną stałą ekspozycję obrazów Tamary Lempickiej. Co do restauracji, aż sobie poszukałam danych: w Lublinie znajduje się kilkaset lokali gastronomicznych, autorka z pewnością z głodu nie umrze. A, w dniach 23-26 lipca będzie kolejna, 17 edycja Carnaval Sztukmistrzów i Urban Highline Festival - dla dzieci to mogą być fajne atrakcje.
        • minivini Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 19:54
          Tak, dziewięciolatkę z postu startowego na pewno zachwyci malarstwo Gersona.
          • reinadelafiesta Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 21:19
            Zapewne bardziej jej się spodoba wystawa o samurajach, ale to ci się też nie podoba. Że już nie wspomnę, że ta dziewięciolatka może mieć lepiej rozwinięty gust niż ty, więc nie przesądzajmy sprawy tongue_out
      • kurt.wallander Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 00:28
        minivini napisała:

> W Lublinie za bardzo nie ma co zwiedzać.

Nie bredź.

W niby zamku jest muzeum II wojny świa
        > towej i jakaś galeria obrazów.

W centrum, w okolicach tego muzeum, nie ma żadne
        > j restauracji.

XD

• magdulecp Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 01:23
        Masz rację, nic tu nie ma. Autorka to wogole wymyśla a lepiej by pojechała do Kraśnika albo Radomia.
        • purchawka2020 Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 11:43
          W Radomiu jest bardzo fajnie.
      • czerwonylucjan Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 16:35
        A co jest w Pulawach?
        • reinadelafiesta Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 18:26
          W Puławach jest m.in.Pałac Czartoryskich ze Świątynią Sybilli, zabytkowa wieża ciśnień, Stara Octownia.
          Do Kozłówki też warto pojechać, bo to jeden z najlepiej zachowanych i najbogatszych zespołów pałacowych w Europie, nie został zniszczony ani rozgrabiony podczas II wojny światowej. Ciekawostką jest to, że najcenniejsze rzeczy zostały w 1944 roku z Kozłówki wywiezione, w obawie przed sowietami i zbliżającym się frontem. I właśnie te rzeczy niestety przepadły w Powstaniu Warszawskim. A to co zostało w Pałacu i co dzisiaj możemy podziwiać, zostało uratowane przez miejscową ludność.
          Tak samo Kazimierz warto zobaczyć, przejść się wąwozami, napić czekolady u Dziwisza.
          No ale mówić, że tam warto a do Lublina nie, bo w Lublinie nic nie ma do zwiedzania, to trzeba być mocno niedoinformowanym.
          • minivini Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 19:26
            No ale jest dokładnie tak jak piszesz - w tych miejscach jest co zwiedzać, a w Lublinie nie ma. W "zamku" nie ma zamku, tylko galeria obrazów. Jeśli jadę zwiedzać zamek, to chciałabym zwiedzić właśnie ten zamek, a nie oglądać wystawę o samurajach. Wszak Lublin słynie z samurajów, nieprawdaż? To są takie sztuczne atrakcje wymyślane na siłę, tak jak te koziołki i inne.
            • reinadelafiesta Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 19:36
              Masz rację, jest dokładnie tak, jak piszę. Kazimierz, Kozłówkę czy Puławy warto zwiedzić, ale brednią jest twierdzenie, że w Lublinie nie ma niczego ciekawego do obejrzenia. Rozumiem, że ty byś chciała w zamku mieć króla a nie galerię obrazów i bliższe ci są osiołki niż koziołki, ale takich magicznych sztuczek tutaj nawet podczas Carnavalu Sztukmistrzów nie robią.
              • minivini Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 19:51
                Sama jesteś osiołek. A o tym ile to jest fajnych i ciekawych rzeczy do zwiedzania w Lublinie świadczą wpisy w tym wątku. Jest festival sztukmistrzów, a jak nie ma festiwalu, to co zostaje? Normalnie zwiedzania na dwa tygodnie! 😂
                • angazetka Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 20:04
                  To nie ma być na dwa tygodnie, tylko na kilka dni. A ty się bez sensu czepiasz.
                • reinadelafiesta Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 21:11
                  Ja cię osiołkiem nie nazwałam, ale skoro tak to odebrałaś, to widać coś jest na rzeczy. A do Lublina nie ma obowiązku przyjeżdżać. Nie miałaś nic do zaproponowania autorce, to po kij się odzywałaś. Bo możesz?
                • borsuczyca.klusek Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 21:38
                  Lublin jest pięknym miastem. Sama oryginalna starówka wystarczy by się zachwycić. Nie znam nikogo kto by wyjechał stąd niezadowolony.
                  A ciekawych knajp jest tu tyle, że ja nie nadążam by wszystkie odwiedzić
                  • kurt.wallander Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 22:46
                    Stare Miasto, bo się Lublinianie obrażą
    • jasnoklarowna Re: Lublin ASAP!!! 20.07.26, 22:05
      Jak wieczorem będzie pogoda niedeszczowa to możecie podejść na Plac Litewski może akurat będzie pokaz multimedialny w fontannie.

Poszukaj w necie zwiedzania trasy podziemnej na starówce. Tam się trzeba wcześniej zapisywać z tego co wiem.

Jest jeszcze Majdanek ale to taki bardziej przygnębiający punkt na mapie więc nie wiem czy będziecie chcały. Łatwo z centrum trolejbusem podjechać.
      Cebularz to popatrz w piekarni Kużmiuk, mają punkt koło starówki, gdzieś w okolicy ul Furmańskiej, niedaleko schodów z zamku. A jak nie, to w zwykłych spożywczakach. Ewentualnie naprzeciwko Bramy Krakowskiej chyba jest jeszcze piekarnia w której kupisz różne wypieki, słodkie, drożdżowe, wytrawne.
      Kuchnię regionalną to ciężko, ale Sielsko Anielsko na starówce możeż sprawdzić.
    • kurt.wallander Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 00:26
      smoczy_plomien napisała:

> - atrakcji - mogą być muzea, zabytki, ładne ogrody, ogólnie dzieci są dość otwa
      > rte

W muzeum na zamku jest obecnie wystawa o samurajach, myślę, że dzieciom tez się może spodobać.
      zamek-lublin.pl/wystawy-czasowe/czas-samurajow/
      Muzeum Wsi Lubelskiej jest bardzo fajne, ale dość daleko od centrum.
      23.08 jest planowana inscenizacja dożynek dworskich.

> - czy jest w Lublinie coś w rodzaju CNK, Hydropolis itp?

Nic mi o tym nie wiadomo. Jest centrum spotkania kultur, z fajnym ogrodem na dachu. W środku bywają wystawy, jest przyjemna księgarnia, dużo dobrych książek dla dzieci.

> - dobrych restauracji w okolicy rynku lub konkretnych atrakcji, ale zależy mi r
      > aczej na dobrym kotlecie i pierogach niż fancy kuchni, chętnie też przyjmę pole

Jest sporo restauracji przy rynku. Jeśli chcesz czegoś trochę "innego", to może kuchnia żydowska w Mandragorze? Ale takich tradycyjnych z kuchnią polską też na pewno jest sporo.

> - gdzie kupię dobrego cebularza, a nie jakiś chłam dla turystów?

Jeśli chodzi o cebularza, to mozna sie zapisać na warsztaty robienia cebularza (na miejscu mozna też kupić cebularze): muzeumcebularza.com.pl/
      byłam, podobało się nawet mocno nastoletnim córkom, więc myślę, że młodszym dzieciom tym bardziej. Raczej trzeba rezerwować.

> - jak dojechać komunikacją miejską z dworca na stare miasto/rynek?

myślę, że Google maps coś poradzi. Ja nie pomogę, bo jeżdżę do Lublina samochodem.
      • kurt.wallander Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 00:27
        A, 23-26.08 jest Carnaval Sztukmistrzów - to też może być ciekawe.

carnavallublin.eu/pl/
    • magdulecp Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 01:16
      Dojedziesz wszystkim co jedzie do Brama Krakowska, Plac Wolności lub Muzeum Narodowe Zamek. Na Starym Mieście proponuje skręcić do Informacji Turystycznej. Oprócz wymienionych atrakcji zobaczcie co ciekawego w Teatrze Andersena i zajrzyjcie do starej apteki. Możecie też się zapisać na warsztaty robienia cebularza. No i kamień nieszczęścia, ale nie dotykajcie 😀 Warto zajrzeć do kościoła Dominikanów. Zjecie po polsku w Popularnej, Ukrytej, ale Mandragore polecam, mają cudne patio. W Pelier na Krakowskim mieli desery w kształcie Kapibary, może jeszcze są to się dzieciakom spodoba. No i warto zajrzeć chociażby dla wnętrza. Dobre lody rzemieślnicze macie od razu przy Bramie. Około 21:30 na Placu Litewskim są pokazy fontann. Jest też portal czy jak to tam się nazywa przy poczcie głównej można pomachać ludziom z innych krajów. Kawałek dalej Ogród Saski, pawie i naprzeciwko CSK, w ogrodach jest hodowla pszczół. Do Muzeum Wsi Lubelskiej dojedziecie 18 i 20 przystanek Skansen. Jest jeszcze Ogród Botaniczny. W Teatrze Starym jest możliwość zwiedzania. No i będą Sztukmistrze, więc będzie się działo i bez planowania.
      • magdulecp Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 01:25
        A bagaż zostawisz w informacji turystycznej na Starym Mieście. Gdzie nocujecie?
    • zanetka.x Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 06:54
      Byl tutaj na forum gdzieś wątek o wakacjach z koszmaru, i taki city break w Lublinie jak dla mnie zalicza sie do tego koszmaru. Szukanie sobie na siłę atrakcji do zwiedzania to koszmar.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 08:11
        Chrzanisz. Lublin jest fajny, choć pogoda aktualnie nie dopisuje sad
      • iwles Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 08:32

Ciiiii zanętko, tylko nie mów tego swojemu przyjacielowi Czarnkowi, bo on zakochany w Lublinie 🤣
    • klaramara33 Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 10:48
      Otwórz pierwszą lepszą stonę o Lublinie dla turysty i zobaczysz. Z resturacji polecam Żydowską na starówce, przepyszne dania,mająwłąsne pieczywo, bigos po żydowku (jest wege) mega, inne też,obsługa i muzyka. Koeljan restauracja ardzo nam też przypadła do gustu-Zaczarowana dorożka na Straym mieście. Przenosisz się do przedwojennych lat i dania takie warte spróbowania oraz pyszne, gółabki wege były mega.. Nawet kelner specyficzny jak z dawnych lat, chętny do rozmowy.
    • purchawka2020 Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 11:52
      Rezerwat Dzikich Dzieci - rezerwatdzikichdzieci.pl/
      Wieża Trynitarska - moim zdaniem najbardziej magiczne miejsce w Lublinie.
      Skansen - ciekawy krajobrazowo, są zwierzęta i karczma. No i zagrody z chałupami, wszystko otwarte. Oddalony od centrum ale można wziąć bolta.
      Nie ma żadnego muzeum naukowego.
      Cebularz - u Kuźmiuka na Furmańskiej jest najsławniejszy, w sklepach spożywczych normalnie.
      już ktoś pisał - fajna wystawa o Japonii i samurajach na Zamku, Kaplica Zamkowa - weźcie sobie karteczkę z opisem malowideł - tam są potwory.
      Trasa podziemna.
      Plac Litewski z fontannami i miejscami relaksu.

• hej12345 Re: Lublin ASAP!!! 21.07.26, 16:18
      Byłam niedawno z 10-latkiem, oto, co nam się podobało:
      - Muzeum Cebularza, super
      - Wieża Trynitarska
      - Muzeum w Zamku (zwłaszcza donżon, kaplica i wystawa drzeworytów "życie w czasach samurajów", można dostać audioprzewodnik ze słuchawkami, moje dziecko lubi)
      - stare miasto ogólnie - figurki koziołków, kamień nieszczęścia, kamienice, knajpki etc.

Średnio:
      - trasa podziemna

Nie zdążyliśmy podjechać do muzeum wsi lubelskiej.
      Są też kamienice: legend i kryminałów, ale też nie zdążyliśmy. Do tego ta druga była też rekomendowana dla starszego wieku niż ma moje dziecię.
      Bardzo fajna jest informacja turystyczna przy Bramie Krakowskiej, wszystko opowiedzą i doradzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka