nangaparbat3 03.08.26, 21:24 Czy ktoś poza mną je lubi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokosowy15 Re: Osy 03.08.26, 21:40 Lubie, gdy jem na dzialce to dokarmiam, teraaz miesem, jesienia dzemem, miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Osy 03.08.26, 22:45 Właśnie też dokarmiam, jedną jedyną się w tym roku pojawiła, kręciła się po zamkniętym słoiku z konfiturą, więc dałam na spodek. Co ciekawe, wszyscy w domu się cieszą, że przylatuje i wtrzącha. Odpowiedz Link Zgłoś
bowemniejest_6 Re: Osy 03.08.26, 22:40 Ja nie lubie. Nie raz uciachaly mnie bez widocznego powodu. Pszoly tylko jak niechcaco je przycisnelam. Najbardziej lubie trzmiele i szerszenie. Pszczoly sa spoko. Z osami mam na pienku. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Osy 03.08.26, 22:50 Przykro mi, że bez powodu, to niefajne. Ja raz połknęłam osę z kompotem (ciachnęła mnie w gardło, wtedy to się naprawdę bałam), a parę lat temu wdepnęłam w gniazdo - też ciężko było, pamiętam, że rzuciły mi się do oczu, ale ostatecznie nie jestem pewna, czy jakaś mnie użądliła. Ale żeby tak bez powod,to nie pamiętam i to się nie godzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Osy 03.08.26, 22:52 geigo napisała: > Ja, ale to chyba nikogo szczególnie nie zdziwi Ale nie dziwi, że akurat Ty, czy że w ogóle są tacy/takie, co je lubią? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Osy 04.08.26, 08:10 Istnieje jakiś owad czy inny robal którego nie darzysz sympatią? Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Osy 04.08.26, 12:52 szarmszejk123 napisał(a): > Istnieje jakiś owad czy inny robal którego nie darzysz sympatią? Kleszcze niespecjalnie kocham (chociaż i one potrafią być fascynujące, zwłaszcza egzotyczne gatunki, np. Cosmiomma hippopotamensis). Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Osy 04.08.26, 12:59 A'propos kleszczy, wczoraj zobaczyłam takie zdjęcie. W życiu nie widzłam takiego kleszcza 🤔 co to za jeden? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Osy 04.08.26, 13:00 Ale zeżarło jakość, no tak, to goofno widac 😐 przybliżony, zobaczymy, czy da radę Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Osy 04.08.26, 13:15 Nie jestem specem od kleszczy, ale ten wygląda mi na coś z rodzaju Hyalomma. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Osy 04.08.26, 13:27 No, jesteś ento, nie gineko, czy innym, na którym można połogać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Osy 04.08.26, 08:17 Ja!!. Mam pod dachem masę gniazd klecanek ( pod dachówką nie gdzieś głebiej). W starej budce dla ptaków w tym roku mam w tym roku kopułkowatą. Sa bardzo pożyteczne. Nikt w rodzinie nie jest uczulony, one atakują tylko w zagrożeniu (w tym roku usiadłam na jednej i mnie dziabnęła w udo). Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Osy 04.08.26, 08:54 Lubie je eksterminować. Mam za sobą jedno ostateczne rozwiązanie gniazda tych obrzydliwców. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Osy 04.08.26, 08:56 Bardzo lubię. Miały gniazdo ja naszym strychu i jadły ze mną śniadanie w każde wakacje. Inteligentne i silne. Wolały mięso od dżemu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Osy 04.08.26, 09:31 Zaraz będę szykować obiad na jutro, mięso pewnie surowe? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Osy 04.08.26, 16:11 Pamietam na wakacjach jak z tatą obserwowałam jak sobie wycinają szynkę z kanapki. Te bardziej łakome cięły za duże kawałki i nie mogły odlecieć Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Osy 04.08.26, 16:14 Kiedyś jedna wcinała szynkę na kanapce mojego syna, który też postanowił ją ( kanapkę) ugryźć. Spuchł jak quasimodo. Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Osy 04.08.26, 09:04 Ja też lubię - najbardziej prażone. Fajnie chrupią wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Osy 04.08.26, 10:53 Jestem na nie obojętna. Nie pałam miłością ale tez mi nie przeszkadzają. Nie zabijam bez powodu, staram sie raczej wypuszczać jeśli przez przypadek wlecą do chałupy. Ale tez z ubiciem kiedy trzeba nie mam problemu. Nie boję sie ich, wiem jaki maja wkład w środowisko wiec jest szacunek i respekt. To samo sie tyczy szerszeni. Tu jest czasami dreszczyk jak przeleci mi nad głową ( obgryzają krzaki bzu u nas przed domem) ale nigdy żaden nie zaatakował. Trzmiele uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Osy 04.08.26, 13:04 nie znoszę wszystkich bzyczących, boję się, mam uczulenie na jad Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Osy 04.08.26, 13:45 czy coś robisz z tym uczuleniem? ja chyba dojrzałam do porządnych badań i odczulania bo w tym roku popsuly mi urlop. tak bardzo się bałam, że mnie ukąszą że niemal wciąż byłam w napięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Osy 04.08.26, 13:55 unikam dość skutecznie... oraz mam strzykawkę z adrenaliną na wypadek szerszenia. mniejsze robale nie zagrażałby życiu Odpowiedz Link Zgłoś
bagietka01 Re: Osy 04.08.26, 16:25 Nie lubię. To są latające szczury łażące po śmietnikach, wredne i agresywne bez powodu. Mam alergię na osy, a już kilak razy zdarzyło się, że mnie użądliły bez żadnego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś