Dodaj do ulubionych

Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee

09.08.26, 10:30
wiem, ze ciezko uwierzyc, ale serio sie przylozylam, zeby przezyly upaly. Nocne zraszanie, zacienianie, lod w pojemniku, lekki nawiew wieczorem. Efekt? Jakby mu spadly 3 razy z okna na ulice a ja nimi jeszcze pozamiatala podworko. 🥴
Obserwuj wątek
    • bowemniejest_6 Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 10:31
      Za szybko wyslane. Da sie cos jeszcze zrobic? Oprocz wlozenia laski dynamitu do donicy i podpalenia lontu?
      • alpepe Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 10:34
        Za rok będą znów piękne. A pisałam, nie kupuj.
        • bowemniejest_6 Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 10:36
          Te upaly, gdzie w nocy nie bylo ochlodzenia tak je przeczolgaly… z reszta wszystkich i wszystko. 🙄
          • pepsi.only Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 10:38
            Tak, upały zaszkodziły roslinom rosnacym naturalnie w tropikach

brawo geniuszu
            • bowemniejest_6 Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 10:46
              Tak storczyki nie lubia TAKICH upalow jak tu byly geniuszu. Ciezko mi geniuszu zrobic im iscie tropikalny klimat. 🤷‍♂️
              • nadkomisarz_przyzwoita Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 11:06
                Storczyki naturalnie lubią temperatura od 23 do 30 stopni a w nocy od 18 do 23 to tak standardowo książkowo w sensie. Myślę że największym problemem był nie upał i temperatury bo one w 34 czy 35 stopniach sobie spokojnie poradzą nawet jeżeli taką miałas temperaturę w domu tylko przesuszenie. One lubią dużą wilgotność powietrza bo naturalnie żyją w tropikach.
                • azalee Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 10.08.26, 12:00
                  Ona ich nie przesuszyla, raczej utopila im korzenie i przemrozila tym lodem przy okazji.
                  Biedne kwiatki.
    • pepsi.only Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 10:37
      No i? Przekwitają.
      Tyle.
      Normalna sprawa.
      Jak zrzucają kwiaty, to pustą łodygę możesz już wyciąć. a potem czekaj aż wypuszczą nowe łodygi.
      • mabel_mora Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 10:55
        nieeeee, (choć wszedzie tak piszą, aby odcinać) ale póki łodyga jest zielona, to sie nie wycina, bo one z tej samej wypuszczaja jakby odnogi i kwitną znów, sprawdzone na hodowli mojej mamy smile
        raz odcielam te zielone i teraz mam zakaz podchodzenia z nozyczkami, mogę tylko podziwiać i wąchać (bo ma odmiany pachnące) bez dotykania
        • pepsi.only Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 11:16
          Taaak, sprawdzone na mojej hodowli
        • pepsi.only Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 11:23
          10 minut probowałam zrobic zdjęcie...tego nie widać, na maslanym na jednej jedynej łodydze jest 34 kwiatków, ułożone sa w 4 rzędach.
          Drugi okaz ma 16 kwiatów, tez tylko jedna łodyga.
          Kolejnych roslin nie chce mi się fotografować, zresztą, ja nie muszę nic nikomu udowadniać, tym bardziej że ogólnie to ja nie lubię storczyków, za to one... mnie lubią, bardzo.
          • kk345 Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 15:18
            pepsi.only napisała:

> 10 minut probowałam zrobic zdjęcie...tego nie widać, na maslanym na jednej jedy
            > nej łodydze jest 34 kwiatków, ułożone sa w 4 rzędach.
            > Drugi okaz ma 16 kwiatów, tez tylko jedna łodyga.
            > Kolejnych roslin nie chce mi się fotografować, zresztą, ja nie muszę nic nikomu
            > udowadniać, tym bardziej że ogólnie to ja nie lubię storczyków, za to one...
            > mnie lubią, bardzo.
            >
            O rany, one są prawdziwe? Piękne okazy !
          • majenkirr Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 15:24
            Boże, jaki piękny ten pierwszy!😍
          • memphis90 Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 19:34
            Opisz wszystko co z nimi robisz.

Wszystko!

Moje kwitną 1x i nigdy więcej… 😱
            • malia Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 10.08.26, 12:07
              Moje nie dosc, ze nie kwitną drugi raz, to jeszcze większość dożywa tylko końca pierwszego kwitnienia 🫤
        • majenkirr Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 14:50
          mabel_mora napisała:
          póki łodyga jest zielona,
          to sie nie wycina, bo one z tej samej wypuszczaja jakby odnogi i kwitną znów,

Też nie obcinam i też wypuszczają, choć nie zawsze.
          • ta Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 22:30
            mabel_mora napisała:
            > póki łodyga jest zielona,
            > to sie nie wycina, bo one z tej samej wypuszczaja jakby odnogi i kwitną znów,

majenkirr napisała:
            > Też nie obcinam i też wypuszczają, choć nie zawsze.

Pędy kwiatostanów mogą jeśli pozostają zielone wypuścić nowe odnogi, pąki i dać ponowne kwitnienie, ale z reguły jest ono mniej obfite, niż z nowego kwiatostanu. Trzeba sporo doświadczenia, by umieć ocenić, czy dany pęd rokuje, by dać jeszcze raz dorodne kwiaty. Lepiej obciąć go po pierwszym kwitnieniu i poczekać na nowy pęd.
            Tu uwaga - jeśli jest to „multiflora”, to warto poczekać, te odmiany kwitną dość obficie na „ starych” pędach.
    • mabel_mora Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 10:47
      pierwszy raz słysze o takich poradach, ja nie mam storczykow, ale moja mama ma chyba z 30, zbierane przez lata, wszystkie ponownie zakwitaja, wygladaja bardzo zdrowo, tylko, ze stoja w chłodnej sypialni, na prawie polnocnych parapetach, podlewane wodą ze skorkami bananów i to wszystko

po prostu to nie sa kwiatki do twojego słonecznego (cieplego) mieszkania, kup jakiegos kolorowego krotona, dracene, monstere
      • miurielamirsa Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 10:55
        I storyczki powinny być w oslonkach przepuszczjacych światło, nie w doniczce.
        Najlepsze dla nich są te sklepowe doniczki włożone w osłonki specjalne do storczyków.
        I jak wyżej dziewczyny pisały-storczyki przekwitają i to normalna sprawa.
        • glasscraft Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 11:06
          Bardziej niz swiatlo chodzi o przepuszczanie powietrza; storczyki (niektore tak, ale nie te, ktore ma Anna) nie potrzebuja ziemi, bo nie tak rosna w naturze. One sa w doniczkach dla naszej wygody, a nie ich potrzeb.
          • szarmszejk123 Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 10.08.26, 12:16
            To też fakt, znam faceta który je hoduje zupełnie bez podłoża, powieszone w powietrzu. Ale on ma szklarnie na tą całą zieleninę, z odpowiednią wilgotnością, temperatura i bla bla bla, ma tam naprawdę piękna dżunglę.
            • tania.dorada Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 10.08.26, 12:32
              szarmszejk123 napisał(a):

> To też fakt, znam faceta który je hoduje zupełnie bez podłoża, powieszone w pow
              > ietrzu.

To jest inna odmiana (Vanda). To znaczy te co ma Anna też nie potrzebują ziemi ani podłoża ale jednak do czegoś się przyczepiają, w naturze do pnia drzewa.
              • szarmszejk123 Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 10.08.26, 13:47
                Nie znam się na odmianach, ale ma je bardzo różne, z dużym kwiatem, z małym, takie i owakie, wszystkie wiszą.
                • tania.dorada Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 10.08.26, 16:46
                  Vandy mają różne kolory i rozmiary. Zresztą tak jak phalaenopsisy.
        • mabel_mora Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 11:11
          tak, u mojej mamy wszystkie sa w szklanych lub plastikowych w mieszance kory, kawałków skorupek kokosa, mchu chyba tez, zawartośc wygląda jak zmieciony kawałek podłoża suchego lasu
    • glasscraft Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 11:04
      Jak kazda roslina - zrzucaja kwiaty, jak sa gotowe je zrzucic (i zwlaszcza, jak im cos nie pasuje). Owszem storczyki maja kwiaty dlugo, ale nie wiesz ile staly w sklepie/w szklarni zanim je kupilas. Nie odcinaj im badyla, chyba ze jest zolty i wyschniety, jak zielony - to peki kwiatowe na nim sie znowu moja pojawic.

Poza tym - kwiaty kwiatami, ale nie widac co sie dzieje w czescia w doniczce - czy potrzebuja wody, czy sa zalane i gnija. Potrzebuja wody wtedy, kiedy potrzebuja - juz ci kiedys pisalam - a nie wtedy, jak ty sobie w kalendarzy zaznaczylas. Zamiast kostek lodu zraszaj im liscie (nie tak zeby tonely, tylk zeby mialy troche wilgoci w powietrzu).
      • alpepe Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 11:08
        Co ty, akurat kostki lodu są ok. Z drugiej strony, to moja sprzątaczka mi wkłada orchidee do wanny, wszystkie zalewa po korek i po godzinie odlewa wodę i też akurat teraz mi wszystkie pięć kwitnie.
        • majenkirr Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 14:55
          Też namaczam.
        • tania.dorada Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 15:36
          alpepe napisała:

> Co ty, akurat kostki lodu są ok. Z drugiej strony, to moja sprzątaczka mi wkład
          > a orchidee do wanny, wszystkie zalewa po korek i po godzinie odlewa wodę i też
          > akurat teraz mi wszystkie pięć kwitnie.

W zasadzie i jedno i drugie jest dość naturalne dla orchidei, bo tropikalny deszcz to właśnie jakby się godzinę w wannie siedziało XD tyle że są odmiany orchidei które zniosą suche ale bardzo nie lubią być ruszane i przestawiane.
    • ta Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 11:48
      Kostki lodu?!
      Roślinom ciepłolubnym mrozić korzenie lodowatą wodą?
      Chory pomysł, który zyskał nie wiedzieć czemu popularność,
      a przeciw któremu protestują wszyscy doświadczeni hodowcy
      i po prostu zdrowy rozsądek.

Nie trzymaj wszystkich egzemplarzy w jednym pojemniku,
      sprzyja to rozprzestrzenianiu chorób, jeśli któryś zachoruje.
      Osobno trzymane rośliny łatwiej odizolować, obserwować i ew. leczyć.

Podłoze - kora, „chipsy” kokosowe, keramzyt komponenty mogą być mieszane w różnych proporcjach.

Pojemnik - przezroczysty, by można było ocenić stan korzeni - gdy są jasne, srebrzyste trzeba rośliny napoić.
      Poza tym one także biorą udział w fotosyntezie.
      Dobrze, gdy pojemniki są przewiewne. Ja robię w ich ściankach wiele otworów.

Pojenie - gdy korzenie wyjaśnieją, przy przeciętnej temp pokojowej raz na ok 10 dni.
      Gdy są upały częściej, raz na 5-7 dni. Poimy przez zupełne zanurzenie pojemnika z rośliną w wodzie na 15-
      -30 min i myjemy liście ( prysznic) Odżywki polecane dla orchidei wg wskazówek producenta.

Stanowisko - rozproszone światło, nie bezpośrednio na słońcu, chociaż niektóre egzemplarze znoszą warunki mniej
      korzystne w obie strony.
      — —
      Twoje storczyki po prostu przekwitają, dramatu nie ma smile
    • qrka Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 13:04
      Wszystko przekwita, takie życie.
      Eksperyment z lodem już został odpowiednio skomentowany, więc nie będę na ten temat pisać.
    • majenkirr Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 15:01
      A jsk już o kwiatkach to ja się pochwalę - w domu moja róża pustni miała po dwa żółte listki na raz. Wyniosłam ją na taras i od razu odbiła, a piszą, że nie lubi wilgotności🤷🏼‍♀️
      • szarmszejk123 Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 10.08.26, 12:20
        Brakowało jej światła najwidoczniej, one lubią dużo słońca mieć.
        • majenkirr Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 10.08.26, 13:53
          W sunfroom stała przy oknie... ile ja tam roślin przypalilam🤦🏼‍♀️
          • majenkirr Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 10.08.26, 13:54
            *sunroom
          • szarmszejk123 Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 10.08.26, 14:00
            To jakaś dziwaczka może :p
    • tania.dorada Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 15:32
      U… upały? Przecież to są rośliny które naturalnie żyją w tropikach. Gorąco im nie szkodzi.
    • bowemniejest_6 Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 18:53
      Dzieki za porady. Na razie jestem oficjalnie obrazona 😉 na lajzy i je ignoruje. Ale przyjzlam sie i maja tycie zawiazki. Tylko jeden lisc poparzony lekko, reszta miesista, korzonki powietrzne nowe wyrastaja. Wiec robota nie na marne poszla chyba calkiem. Bede obserwowac katem oka. Ale juz tak nie skakac kolo nich. Ochlodzenia znacznego nie widac, ale noce maja zostac chlodniejsze a to juz cos. No zobaczymy. Wygrzebywac juz ich nie bede. Zobaczymy.
    • tania.dorada Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 20:39
      Orchidei się nie zrasza na noc. Twoim problemem nie jest za gorąco czy za mało wody ani nawet to że kwiatki, jak to kwiatki, przekwitają, tylko ta plama na liściu po lewej stronie. Nie wiem co to jest, może za mokro miały.
      • glasscraft Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 21:06
        One najprawdopodobniej zgnija w tym kuble, bo siedza w swoich oslonkach przysypane z gory. Wiec Anna, jak je podlewa to nie wie, czy one potrzebuja podlewania (bo to ze korzenie powietrzne poza doniczka sa szare nie znaczy, ze korzenie w oslonce tez sa) czy nie, wiec potencjalnie beda siedziec w wodzie, bo Anna juz "ich wygrzebywac nie bedzie".
        • ta Re: Znajdz 3 roznice 🤦‍♀️😒 Moje orchidee 09.08.26, 22:18
          I pewnie ten wspólny pojemnik nie ma odpływu, więc storczyki stoją non stop w wodzie, żadnej kontroli nad wilgotnością, korzenie bez dostępu powietrza, zalane i ziębione lodem. Biedne sad

A porad w necie o hodowli storczyków phalaenopsis bez liku, tylko nieco poczytać, ech.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka