Dodaj do ulubionych

dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli

26.08.26, 09:32
Pytanie do forumowych nauczycielek. Czy oceniacie te zmiane pozytywnie i czy takie rozwiazania sa Wam w ogole potrzebne?

www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/wazne-zmiany-od-wrzesnia-dla-rodzicow-i-nauczycieli-koniec-cyfrowej-smyczy/kd92gp0,2b83378a

Obserwuj wątek
    • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 09:37
      Mnie nie są.
    • lajtova Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 09:46
      Bardzo dobra. Nie każdy nauczyciel ma w sobie tyle asertywności by walczyć z bandą debili rodziców.
    • elinborg Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 09:50
      Nie prościej byłoby nałożyć blokadę na same odpowiedzi? Albo w ogóle regulamin po prostu.
      Bo może niektórym wygodniej odpowiadać wieczorem, rano od 6 itd.I niech się to wysyła od nauczyciela w godzinach pracy, a sprawdza sobie i odpisuje kiedy chce.
      • ania357 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:14
        Ale po co w ogole nakladac blokady?

Zdarzalo mi sie wysylac wiadomosci w librusie w srodku nocy, ale dopiero z mediow spolecznosciowych dowiedzialam sie, ze istnieje grupa nauczycieli, ktorzy uwazaja to za gruby nietakt i wyobrazaja sobie, ze rodzic (lub dyrekcja) oczekuja odpowiedzi natychmiast.

Gdybym byla nauczycielem, to tez wolalabym, zeby maile splywaly od razu i zebym mogla sama zdecydowac, kiedy na nie odpisze. Takimi dziwacznymi posunieciami robi sie z calej grupy zawodowej bezwolnych nieasertywnych nieogarow.
    • primula.alpicola Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 09:58
      Dla mnie to bez znaczenia. W życiu nie byłam na żdanej vulcanowej smyczy. Nie odpisuję na maile po 16. Nie interesuje mnie, że ktoś oczekuje odpowiedzi 2 w nocy, wtf?
      Telefony odbieram nawet wieczorem i, jeśli sprawa jest krótka, to załatwiamy od razu, ale jeśli zanosi się na dłuższe "pogaduszki", to proponuję wrócić do rzeczy następnego dnia.
      • lajtova Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:32
        Ale nawet te krótkie telefony naruszają twoje prawo do wypoczynku i czasu wolnego.
        • primula.alpicola Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:49
          Oj, no bez przesady. Jeśli nie chcę, to nie odbieram.
          Ale lata temu, wieczor, ja w szlafroku i z turbanrm na włosach, dzwonek do drzwi, mąż otworzył i słyszę, primula, pan do ciebie. Ojciec ucznia, którego byłam wychowawczynią, chciał omówić sprawę wykluczenia syna przez kolegów, a nie chciał żego go widziano w szkole, bo to wstyd żeby rodzic chodził do szkoły. Więc tak.
    • kanna Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 09:58
      Napiszę jako rodzic - w LO dzieci powiedzieli, ze dziennik elektroniczny owszem będzie, ale dla uczniów. Rodzice nie dostali dostępu. Po krótkiej chwili szoki i niedowierzania z powodu ograniczenia moich praw, z wielką ulga przyjęłam zmianę. Dzieć LO skończył. maturę zdał, choć w międzyczasie się pandemia przytrafiła. Bez dziennika przeżyłam.
      Polecam.
      • ania357 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:17
        Tylko to tak jakby nie na temat, bo to nie jest decyzja rodzicow. W szkolach moich dzieci na kazdym zebraniu wychowawcy przypominaja nam, ze rodzic ma obowiazek regularnie logowac sie do librusa.

PS Z ciekawosci: w jaki sposob usprawiedliwialiscie nieobecnosci i w jaki sposob szkola sie z Wami komunikowala?
        • kanna Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:50
          Analogowo, jak kiedyś :p Kartkę pisałam, albo maila do Pani.
          Jakoś szkoła nie miała potrzeby kontaktu ze mną. Ja napisałam ze dwa maile, byłam na jakiś zebraniach. Tyle.
    • natalia.nat Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:29
      Za chiny nie rozumiem tego sztucznie nakręcanego problemu.
      Przez całą edukację mojego dziecka pisałam do nauczyciela, konkretnie do wychowawcy, tylko w sprawie usprawiedliwiania nieobecności. Gdybym chciała napisać w innej sprawie, to na pewno nie późno wieczorem czy w nocy, a nawet gdyby jakimś cudem wysłała taką wiadomość o takiej porze, to przecież nie oczekiwałabym odpowiedzi od razu a nawet nie następnego dnia.
      Będąc po drugiej stronie barykady, to wolałabym dostawać wiadomości na bieżąco. Czasem siedzę późno w nocy, mogłabym sobie przeczytać i odpowiedzieć albo chociaż tylko przeczytać. Sama dostaję na skrzynkę pracową cały czas maile i po prostu obrabiam to kiedy mam czas, sukcesywnie po kolei albo według stopnia pilności. Nikt nie oczekuje że zareaguję natychmiast wysyłając coś wieczorem. Też pewnie woli to już kliknąć, żeby nie wisiało gdzieś, żeby nie zapomnieć. I ja to rozumiem i nie mam pretensji.
    • princy-mincy Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:36
      Sztuczny problem. Nikt przy zdrowych zmyslach nie oczekuje, ze nauczyciel odpisze od razu.
      Wychowawcy moich dzieci czesto podkreslali, ze nie sprawdzaja librusa po godzinie x i w weekendy.
      Do mnie w pracy mejle przychodza caly dzien, na wiekszosc odpisuje w ciagu jednego dnia roboczego (te od klienta), ale nie oznacza, ze w ciagu 10 min od otrzymania.
      • volta2 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:34
        problem w tym, że wielu rodziców zdrowych zmysłów nie posiada, szczególnie w kwestii swoich bombelków
        • princy-mincy Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:23
          No to tu potrzeba asertywnosci nauczyciela, a nie blokad.
          Wystarczy, ze wysle taka informacje na poczatku roku szkolnego, powtorzy podczas zebrania i tyle.
    • abria Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:36
      Ale po co? Nauczyciel ma włączoną aplikację cały czas i się stresuje że do niego piszą? Ja nawet w korpo nie odpisuję na maile od razu, a czasami nawet wcale (jak mają prawdziwy problem to napiszą 2 raz).
      • grey_delphinum Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:46
        Problem z dudy.
        Zdarzało mi się napisać do nauczyciela późnym wieczorem, bo wcześniej przecież sama bylam w pracy, a potem ogarniałam domowe sprawy, ale w życiu nie oczekiwałam, ze nauczyciel zaraz mi odpisze.
        Taki przymus to chyba siedzi tylko w głowie konkretnego nauczyciela i, przepraszam, ale to juz jego problem.
        Wg mnie odgórne dyrektywy to ograniczanie wolności obu stron, ktore powinny między sobą ustalić zasady. Sztuczne robienie z nauczycieli pozbawionych asertywności nieogarow na pewno nie poprawi ich wizerunku...
      • gajmal Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:49
        Nie rozumiem problemu. Wiadomość wysłana może być o dowolnej porze, ale to odbiorca decyduje, o której ją przeczyta i odpisze na nią albo nie.
        Ja czasami nawet wolę wieczorem odpisać na niektóre e-maile jak wiem, że następnego dnia będę miała mało czasu, albo będę potrzebowała urwać się wcześniej. Ale to moja decyzja.
        Po co nauczyciele w ogóle czytają te wiadomości poza godzinami pracy?
        • primula.alpicola Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:56
          gajmal napisała:

> Po co nauczyciele w ogóle czytają te wiadomości poza godzinami pracy?

Może mają potrzebę Męczennictwa
          • gajmal Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:38
            Pewnie tak.
    • pepsi.only Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:56
      Tak, pozytywnie. Miałam jedną taką sytuację, gdzie pomyślałam, że to byłoby fajne rozwiązanie, no i teraz wejdzie w życie. Więc git.
      I... sama też będę musiała się dostosować big_grin
    • fogito Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:30
      Dobrze. Przyda się dla słabszych psychicznie nauczycieli, którzy czuli się zobowiązani odpowiadać o każdej porze dnia i nocy.
      • abria Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:35
        słabi psychicznie nauczyciele nie powinni pracowac w szkole
        • fogito Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:41
          Zapewne ludzie o słabszej konstrukcji psychicznej nie powinni nigdzie pracować. Ale czy stać nas na to.
        • nenia1 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:49
          Ale pracują, najgorzej jak się rozwodzą, pani potrafiła płakać z tego powodu na wywiadówce.
          • fogito Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:51
            Znam taką, którą uczniowie do płaczu doprowadzili. Ludzie są tylko ludźmi. kobiety zwykle bardziej emocjonalne a to w końcu sfeminizowane środowisko.
          • moni_485 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:15
            nenia1 napisała:

> Ale pracują, najgorzej jak się rozwodzą, pani potrafiła płakać z tego powodu na
            > wywiadówce.

Albo porzucona przez męża dyrektorka zaczyna wyzywać uczniów na korytarzu.
      • natalia.nat Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:54
        Ale przecie odpowiadanie na maile to nie jest specyfika tylko tego jednego zawodu. Masa ludzi tak pracuje. Nawet jeszcze więcej ma tych wiadomości na skrzynce poza bieżączką. Czemu akurat jest problem z nauczycielami?
        • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:00
          Bo ministerstwo sobie wymyśliło problem, który można łatwo rozwiązać. I cyk - sukces!
          • natalia.nat Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:14
            Też nie do końca. Wiele razy tutaj na forum czytałam żale nauczycieli, że późno wieczorem przychodzą maile od rodziców i że musza być dla nich dostępni przez 24 godziny na dobę. Mam wrażenie że w tym środowisku jest jakaś taka potrzeba cierpiętnictwa i sprowadzania każdej jednej pierdoły do problemu.
            • primula.alpicola Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:24
              Ale nie muszą być dostępni! Co to w ogóle za pomysł.
              • princy-mincy Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:27
                Ale pytanie w ogole, kto uwaza, ze maja byc dostepni? Sami nauczyciele?
              • natalia.nat Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:40
                Ale mnie nie musisz tłumaczyć. To nauczyciele tak uważają. Samo wysłanie do nich maila odbieraja jako konieczność natychmiastowej reakcji. Gdyby było inaczej, to chyba niepotrzebne byłyby jakiś dziwaczne blokady.
                Nawet w artykule jest o tym mowa:
                "Skończy się odpisywanie na wiadomości od rodziców i dyrekcji w środku nocy. Od 1 września w dziennikach elektronicznych, takich jak Vulcan czy Librus, pojawią się specjalne blokady. Jak wyjaśnia w rozmowie z Onetem wiceprezes Związku Nauczycielstwa Polskiego Urszula Woźniak, ma to ukrócić tzw. smycz cyfrową, na którą skarżą się nauczyciele."
                • primula.alpicola Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 13:03
                  To jest dla mnie obraźliwe po prostu.
                  • kamin Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:30
                    Przywracasz wiarę w nauczycieli
            • princy-mincy Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:25
              Dokladnie, ja tez pisze mejle do nauczycieli wieczorem, bo wtedy mam czas (wczesniej jestem w pracy) i oczekuje, ze odpowie w ciagu kilku dni, nigdzie nigdy nie napisalam nauczycielowi, ze ma odpisac NATYCHMIAST!!!! Wiec to po ich stronie lezy problem.
            • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 13:45
              Tak z ciekawości - którzy nauczyciele tu na forum się żalili?
              • natalia.nat Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:30
                Myślisz że będę teraz przeszukiwać dawne wątki? Wiem na pewno że wyczytałam to tutaj na forum. Dokładnie, że rodzice piszą wiadomości późnym wieczorem i oczekują od razu odpowiedzi. Nie wydedukowałabym tego sama.
                Poza tym w artykule jest wypowiedź wiceprezeski ZNP o "smyczy cyfrowej, na którą skarżą się nauczyciele". A więc jak widać, jest coś mocno na rzeczy.
                • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:34
                  No tak. Coś jest na rzeczy. Pytanie jaka skala zjawiska.
                  Skoro sama piszesz że wiele razy czytałaś, ale żadnej forumki nie kojarzysz...
                  To może być coś jak z tymi słynnymi zapłakanymi kuzynkami. 😉
                  • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:37
                    A i jeszcze tylko dodam - to, że nauczyciel wspomniał, że rodzic pisze i oczekuje natychmiast odpowiedzi, nie oznacza że to dla tego nauczyciela jest problemem. I to takim, że rozwiązaniem musi się zająć ministerstwo. Ot, nauczyciel zauważył zjawisko występujące w jego pracy.
                    • natalia.nat Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 17:02
                      A to już z kolei nie jest mój problem oceniać jak duża to faktycznie niedogodność dla żalącego się i czy aż taka, że musiało zająć się tym ministerstwo. Zakładam że ten problem nauczyciele musieli zgłaszać, bo chyba MEN i ZNP nie dowiedziały się o nim z wątków na forum emama i raczej nie od roszczeniowych rodziców.
                      • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 17:40
                        Serio? Nie sądzę żeby ktokolwiek, a już na pewno nie masowo, zgłaszał do ministerstwa problem maili od rodziców.
                        • natalia.nat Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 19:09
                          Ale co mam Ci napisać, że wprowadzono przepis którego NIKT nie chciał a zrobiono to na złość i wbrew nauczycielom?

Nigdzie nie napisałam, że zgłaszali "masowo". A ty nie możesz wiedzieć że nie zgłaszał ktokolwiek. Poza tym to też nie chodzi o zgłaszanie typu wysyłanie pism do konkretnej instytucji, tylko jak rozumiem tego typu głosy docierały do ZNP w tym temacie.
                          Broniarz i drugi pan w rozmowie z dziennikarzem twierdzili, że rodzice piszą do nauczycieli o 11 w nocy i oczekują natychmiastowej reakcji i raczej nie mieli na myśli pojedynczych przypadków ("To jest często norma, tak jest w wielu szkołach"). Myślisz że sobie zmyślali i wzięli to z kosmosu?

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-10-14/rodzice-wtargneli-do-szkol-mocne-slowa-broniarza-mowa-nawet-o-zastraszaniu/

• karollo26 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 18:00
                        Bo to jest sukces na miarę tego rządu. Plus jeden dzień w tygodniu strączki. Najwazniejsze, że edukacja nie ma większych problemów....
                  • natalia.nat Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:51
                    little_fish napisała:

> No tak. Coś jest na rzeczy. Pytanie jaka skala zjawiska.
                    > Skoro sama piszesz że wiele razy czytałaś, ale żadnej forumki nie kojarzysz...
                    > To może być coś jak z tymi słynnymi zapłakanymi kuzynkami.

Mam w ogóle słabą pamięć do nicków, a już zupełnie nie kojarzę, który jest nauczycielem. Chyba tylko jeden tak naprawdę znam (asia z końcówką). Dawno też nie było jatek szkolnych. Poza tym ja nie musze ci się tłumaczyć. a ty nie musisz mi wierzyć. Mnie te kwestie w ogóle niespecjalnie interesują. Jeśli ZNP bije pianę i ogłasza "wielką zmianę", to raczej nie uważa że problem ten występuje na małą skalę.
                    • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:54
                      Ministerstwo robi takie głupoty, że sorry Winetou. Najchętniej zajmują się właśnie rozwiązywaniem problemów, które sami tworzą.
                      • jola_ep Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 17:09
                        Dokładnie.
      • jola_ep Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 13:45
        Lubię odpowiadać w dogodnych dla siebie terminach. Tak się składa, że nie są to godziny 8:00-16:00. Zaletą mojej pracy jest elastyczność i chcę ją zachować.

Dobrą porą jest późny wieczór. Dla mnie.
        • moni_485 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:11
          Są też nauczyciele, którzy pracują na 1,5 etatu. Dla takich nauczycieli powinny być godziny od 8-20.
          • kamin Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:32
            O a to jest dobry wątek akurat. Niektórzy nawet ciągną blisko dwóch etatów - czas otrzymywania maili faktycznie powinni mieć wydłużony, bo i uczniów i ich spraw więcej.
            • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:37
              Oraz pracują w różnych godzinach. Jeżeli takie coś miałoby wejść to jedynym w miarę sensownym rozwiązaniem jest możliwość indywidualnego ustawienia tych godzin.
    • volta2 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:40
      nie wiem, jak to będzie działać?
      rodzic wysyła coś o 20 ej i wiadomość do n-la w ogóle nie dotrze przed 8 rano? to mi się wydaje dość ok, bo jeśli ktoś nieroztropnie zamontował aplikację na komórce to widział ile ma wiadomosci na czerwono. i to mogło być "opresyjne" (a tylko zobaczę, ile dziś, a ciekawe kto to? a, ciekawe w jakiej sprawie, a tylko zobaczę, a odpiszę jutro)

natomiast co z odpowiedzią? n-l napisze o 22.00 bo chyba nikt mu nie zabroni? a blokada wstrzyma to do 8 rano? to tez mi się wydaje bardzo ok.
      (czy zabroni mu nawet się pisać o tej porze i będzie mógł w godz. 8-16?)

czytałam coś o tym, że librus bedzie mógł być tylko na szkolnym sprzęcie do użytkowania, ale to chyba nie możliwe?
      chociaż ja ostatnio tak miałam w swojej pracy, że dostęp do systemów miałam tylko na sprzęcie firmowym, w firmie, na służbowym telefonie np, nie miałam dostępu do poczty, i było to lekko upierdliwe przy pracy zdalnej)
      • fogito Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:43
        Ja Librusa otwieram na prywatnym iPadzie. Tak mi szybciej i wygodniej. A na wiadomości odpowiadam kiedy chce.
      • la_mujer75 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:22
        Ja tam w szkole w ogóle nie odbieram wiadomości na szkolnym sprzęcie. Nie mam cierpliwości. Wolę w domu. Na spokojnie, bez gwaru obok siebie.
        • karollo26 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 13:00
          No to już nie będziesz mogła. Bo wiadomości spłyną dopiero o 8 i w godzinach pracy czyli 8-16 rodzice beda oczekiwali odpowiedzi....
          • fogito Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 13:45
            Taaa będą odpisywać w czasie prowadzenia lekcji.
            • jola_ep Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 13:50
              W czasie lekcji jestem ukierunkowana na prowadzenie lekcji. Na przerwie albo dyżur, albo fizjologia, albo zwyczajnie potrzebuję chwilki odpoczynku. Moja praca to godziny przy tablicy i reszta, nie mam narzucone kiedy ją realizuję. Dzięki czemu mogę sobie ją rozłożyć. Na przykład pracę przy komputerze przeplatać ogródkiem smile
              • moni_485 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:17
                jola_ep napisała:

> W czasie lekcji jestem ukierunkowana na prowadzenie lekcji. Na przerwie albo dy
                > żur, albo fizjologia, albo zwyczajnie potrzebuję chwilki odpoczynku. Moja praca
                > to godziny przy tablicy i reszta, nie mam narzucone kiedy ją realizuję. Dzięki
                > czemu mogę sobie ją rozłożyć. Na przykład pracę przy komputerze przeplatać ogr
                > ódkiem smile

Przecież dziennie macie średnio 4-5 godzin tablicowych. 22 godziny zostają na całą resztę, w tym odbieranie telefonów i odpisywanie na e-maile. Po zmianach w ogródku będziesz kopać od 16. Możesz podziękować koleżankom nauczycielkom.
                • jola_ep Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:30
                  Odpisywanie na maile to ułamek mojej pracy. Nie wiem, co mają do stylu mojej pracy moje koleżanki i koledzy? Ktoś ich słucha?
                  • moni_485 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:40
                    jola_ep napisała:

> Odpisywanie na maile to ułamek mojej pracy. Nie wiem, co mają do stylu mojej pr
                    > acy moje koleżanki i koledzy? Ktoś ich słucha?

Nic nie mają do stylu twojej pracy, tylko w ramach walki o swój styl pracy wywalczyli przepis, który tobie nie odpowiada.
                    • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:49
                      Póki co, to tam nie ma co nie odpowiadać. W artykule jest informacja, że nauczyciel może sam ustawić godziny pracy. No to ustawi tak jak mu pasuje i tyle. Kolejny problem z dudy
                      • moni_485 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:54
                        little_fish napisała:

> Póki co, to tam nie ma co nie odpowiadać. W artykule jest informacja, że nauc
                        > zyciel może sam ustawić godziny pracy. No to ustawi tak jak mu pasuje i tyle.
                        > Kolejny problem z dudy

No to wilk syty i owca cała.
                    • jola_ep Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 15:22
                      Serio wierzysz, że coś wywalczyli i ktoś ich słucha? To tylko taki temat rzucony wokół nauczycieli, bo to ma szansę załapać. (nauczyciele się klikają)

Jeśli godziny będą ustawiane według nauczyciela, to problemu nie widzę. Ustawienie dziennika jedno z wielu.
          • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 13:47
            A te godziny 8-16 to kto ustalił? Ministerstwo?
            • jola_ep Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 13:51
              Na razie nie przywiązuję się do tej informacji. Bo to przykład na to, jak znaleźć nieistotny problem i rozwiązać go bez sensu. Ograniczając autonomię nauczycieli. Teraz dla odmiany dla ich dobra.
              • moni_485 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:20
                No oczywiście, że dla ich dobra żeby nie byli na cyfrowej smyczy. Nawet na tym forum niektóre nauczycielki skarżyły się na wieczorne telefony i emaile od rodziców. Najwidoczniej dla większości nauczycieli to jest istotny problem.
                • jola_ep Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:35
                  Najwidoczniej ktoś sobie wyobraża, że jest to problem.

A forum jest od tego, aby sobie pogadać, poskarżyć się też. Ja mogę na masę rzeczy, choć w ostatecznym rozrachunku uwielbiam tę pracę.

Uważam też, że sedno problemu nie tkwi w tym, że rodzice piszą późno. Tylko, że nauczyciele często nie mają wsparcia jeśli pojawia się jakiś problematyczny rodzic. Ja na szczęście to wsparcie miałam.
          • volta2 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:01
            to rodzicom się mówi, że n-l jak urzędnik państwowy ma czas 14 dni na odpowiedź i musi uzbroić się w cierpliwość, oczekiwać sobie może, ale to tylko tyle...
    • kamin Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:47
      Ale mam gwarancję, że przez te 40 godzin tygodniowo faktycznie będzie dotarcia z wiadomością do nauczyciela? Bo niektórzy faktycznie odbierają i odpisują od razu, nawet jeśli nie ma takiej konieczności, a inni odczytują wiadomość np po trzech dniach. Więc w obu tych sytuacjach byłaby zmiana na plus wink
      • volta2 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:04
        ale wiesz, że mogą odpisać po 10 dniach, po trzech to szybko...
    • karollo26 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 11:59
      Masakra, albo robią z nauczycieli idiotów albo faktycznie tymi idiotami są. Wiadomości librus czy mailowe mają to do siebie, ze czyta się je i wysyła w dogodnym terminie. Może dzieci im to powinny wytłumaczyć?
    • mikams75 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:03
      Pomysł równie dziwny jakby zamykano sklepy internetowe na noc.
      • gajmal Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:08
        Albo paczkomaty po 16....
      • moni_485 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:17
        mikams75 napisała:

> Pomysł równie dziwny jakby zamykano sklepy internetowe na noc.

Dobre porównanie.
      • princy-mincy Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:28
        Bardzo dobre porownanie. Czesto kupuje cos wieczorem i mam swiadomosc, ze nie wysla towaru tego wieczora.
        • moni_485 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 12:48
          Przecież wiele osób dostaje emaile służbowe. Jeśli dostanę emaila o 17, bo ktoś pracuje od 8-17 a ja od 6-14, to wiadomo że odpiszę najwcześniej następnego dnia. Osoba, która wysłała emaila też ma taką świadomość. Jeśli zdarzają się rodzice wymagający odpowiedzi już teraz w tym momencie, to należy ich wysłać raz a dobrze na drzewo, żeby na następny raz nie mieli odwagi.
          • mikams75 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 18:56
            Oczywiscie, ze tak. Wiele spraw, ktore dla mnie sa sprawami prywatnymi, dla innych sa sprawami zawodowymi. Co oznacza, ze wysylam maile po mojej pracy, czesto wieczorem, bo wtedy mam czas sie tym zajac. I wiem, ze nie dostane odpowiedzi natychmiast. Ale juz banki i wiele firm wiedza o tym i maja czynne infolinie do poznego wieczora.
        • mikams75 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 18:59
          akurat duze sklepy internetowe chyba dzialaja cala dobe i pakuja w nocy, ale taki maja system i zatrudniaja ludzi w nocy. Ja moge kupic kiedy chce a sklep moze spakowac tez kiedy chce. Jedne sklepy robia to w nocy, inne wylacznnie od 8 do 16.
          • moni_485 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 19:13
            Dokładnie tak.
    • asia_i_p1 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 13:53
      Sama nie wiem. Wszystko zależy, jak to będzie działało, muszę zobaczyć "na żywo", nim ocenię.
    • novembre Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:02
      Caly ten watek jest ponizajacy dla nauczycieli. No, chyba, ze rzeczywiscie nie wiedza, jak sobie poradzic z wieczornymi wiadomosciami...

W szkole mojej corki jest platforma do komunikowania sie i nauczyciel sprawdza wiadomosci i odpisuje w godzinach pracy. Gdy wieczorem zglaszam, ze corka jest chora i jutro nie przyjdzie do szkoly, odpowiedz od nauczyciela dostaje nie wczesniej niz o 7:50.
    • healios Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:04
      Dolacze sie do nierozumiejacych problemu. Masa ludzi dostaje maile pracowe o roznych porach I odpowiada na nie kiedy chce. Przeciez ci sami rodzice ktorzy wysylaja maile o 2 am, moga pracowac w korporacjach I systemach po drugiej stronie. Chyba zadaja sobie sprawe jak to dziala.
    • malia Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:09
      Problem z dudy, nie mogę go zrozumieć. A próby jego rozwiązania są kuriozalne. Czytałam te wiadomości kiedy bylo mi wygodnie, odpusywalamalbo od razu albo nie, zależy co to była za sprawą. Często późnym wieczorem przeglądałam rzeczy do zrobienia jutro, i wtedy to załatwiałam, bo tak lubię. I nie miałam problemu powiedzieć rodzicowi , ze nie odbieramczy nie odpisuje bo nie mam czasu. A właściwie to chyba nikt nigdy nie mial o to pretensji. A jak mial, to po cichu. Więc mnie to nie pasuje
      • gajmal Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:00
        W sumie idąc tym.sanym tropem to można stwierdzić, że jak nauczyciel pisze do rodziców wieczorem albo w nocy to też ich obraża i naraża na niegodności wykazując się brakiem kultury.
        To wszystko jest bez sensu.
    • demodee2 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 14:51
      To nauczyciele ten elektroniczny dziennik instalują sobie na prywatnym sprzęcie? To tak można, nie ma ograniczeń licencyjnych?
      • kamin Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 15:10
        Można, nie ma ograniczeń. Możesz się logować na konto przez stronę www, można ściągnąć aplikację na telefon.
      • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 15:12
        Nic nie instalujesz. Logujesz się na stronę z dowolnego sprzętu.
        • demodee2 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 15:16
          Ciekawe, kto jest właścicielem licencji na te dzienniki.
          • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 15:20
            Za chwilę będzie ministerstwo 😃
          • kamin Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 15:21
            No szkoła po zakupie. W ramach licencji szkoły program jest całkowicie darmowy również dla uczniów i rodziców.
            • demodee2 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 15:40
              Producent oferuje też aplikację płatną.

www.money.pl/gospodarka/popularna-szkolna-aplikacja-dla-rodzicow-platna-firma-dementuje-7066321196034656a.html
              • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 15:45
                Oferuje. Ale ona nie jest obowiązkowa ani niezbędna
                • demodee2 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 15:55
                  Ciekawe, czy ktoś to będzie kupował.
                  • arthwen Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:31
                    Oczywiście, że dużo ludzi kupuje płatny dostęp. Aplikacja jest wygodniejsza, a koszt jest groszowy.
                    • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:38
                      Ja kupuję na przykład.
                  • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:51
                    Gwoli ścisłości - sama aplikacja jest bezpłatna. Płaci się za niektóre jej funkcje.
    • arthwen Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 16:30
      Ja jestem za, ale to musi działać w obie strony. Nauczyciel też nie może pisać wiadomości o północy do rodzica i dziwić się, że nie było reakcji.
    • dwa_kubki_herbaty Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 17:49
      Chyba bym padła z wrażenia gdyby mi odpisała nauczycielka odrazu na librusie, bo ja pisalam maile kilka razy w roku okolo 24-2h w nocy.
      O ile na whatsapp czy sms po godzinach lekcyjnych to chyba tylko debile piszą i raczej tu jest problem, tak maila o 23h akceptuję.
    • ga-ti Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 18:53
      Problem z d.py.
      Zwykle do librusa zaglądam wieczorem, gdy potrzebuje napisać do nauczyciela to piszę też wieczorem, równocześnie zakładam, że ten nauczyciel nie musi przeczytać, ani tym bardziej zareagować na moją wiadomość tegoż wieczora.
      Szczerze to przrszlam przez różne szkoły moich dzieci i nigdy nie było problemów z info w dziennikach elektronicznych, w obie strony.
      A pikające powiadomienia można po prostu wyłączyć 🤦‍♀️
    • ekstereso Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 19:22
      Dla mnie to robienie dzieci z nauczycieli. Przecież do mnie też piszą klienci, a odpowiadam raz dziennie zazwyczaj , między 9-10. Czemu nauczyciel nie miałby sobie jakoś tego zorganizować? Sądzę, że ci, którzy mają z tym problem będą miec w zamian problem z czym innym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka