Dodaj do ulubionych

Utrata wagi

01.09.26, 21:04
Pisałam na wiosnę, że tracę na wadze. Nagle, bez diety i forsownych ćwiczeń. W sumie od końca lutego do teraz schudłam już 9 kg. Wszystkie badania w normie. Stresu już mniej ale nadal łapie się na tym że bardzo się wszystkim przejmuję. Biorę teraz pregabaline i sirdalud bo mam problemy z kręgosłupem.
Obserwuj wątek
    • niemcyy Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:08
      Ale jesz mniej (kalorii) niż zanim zaczęłaś chudnąć, mimo że nie nazywasz tego dietą?
      • miki.20105 Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:16
        Jem podobnie tylko kolację teraz do godz 17-18 max. później tylko herbatę.
        • swiecaca Re: Utrata wagi 02.09.26, 10:41
          a wcześniej jadłaś dużo po tej godzinie? jeśli z powodu stresu zmniejszył ci się apetyt to powinnaś to zauważyć, utrata wagi wówczas nie jest dziwna
          • miki.20105 Re: Utrata wagi 02.09.26, 10:44
            Jadłam często późnym wieczorem. Nie mam teraz apetytu. Czesto po obiedzie kawa plus jakiś deser a wieczorem jedna kromka razowego chleba z serem lub jajkiem albo z dżemem. Mam teraz wstręt do wędlin
    • alpepe Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:10
      Oczywiście zaraz różne o nienachalnej inteligencji mi będą tu wypominać bezduszność, ale widzisz, tanebo się wszystkim przejmował i już po chłopie. Czy się będziesz przejmować, czy nie, czas będzie płynął, więc po co się przejmować, szczególnie, jeśli nic nie możesz zrobić. Ja bym mimo wszystko drążyła z badaniami dalej, bo aż w taki prezent od losu nie wierzę, rezonans tego kręgosłupa miałaś?
      • miki.20105 Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:14
        Tak miałam sporo rezonansów odcinka szyjnego, głowy, odcinka lędźwiowego
        • alpepe Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:22
          I nikt nic? Kurna, ja bym chyba z tymi wszystkimi rezonansami i wynikami prywatnie pogalopowała do onkologa, bo utrata wagi normalna nie jest. No, chyba, że jednak wcześniej do tej późniejszej kolacji sobie pozwalałaś np. na alko i teraz to ucięłaś.
    • snakelilith Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:15
      Zrób kolonoskopię. Nie chcę straszyć, a chodzi po prostu o wykluczenie ewentualnie poważnych alternatyw. Bóle w dolnym odcinku pleców mogą mieć różne przyczyny, faktycznie kręgosłup albo napięcia mięśniowe związane ze stresem. Mogą wskazywać jednak także na coś w jelitach.
      Pregabalina powoduje też raczej tycie, więc od leków straty wagi nie masz.
      • miki.20105 Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:20
        Tylko nie zrobię kolonoskopii bo mam złamaną klinowo kosc ogonową z zagięciem do przodu. Boję się perforacji jelita
        • alpepe Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:23
          A badania na krew utajoną robiłaś? Żadnych dziwnych stolców, żadnych odbijań, wzdęć i ogólnie bleh?
        • snakelilith Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:33
          Nie wierzę, że ze złamaną kości ogonową nie można zrobić takiego badania np. gdzieś w klinice, a nie ambulatoryjnie, ale gdyby nie, to pytaj o alternatywy, bo jelita zbadać powinnaś. Taka spora utrata wagi bez przyczyny może wskazywać na chorobę nowotworową, więc nie bagatelizuj.
          Jako osoba z chorobą kręgosłupa wiem też, o czym powie ci każdy dobry ortopeda, że stopnień zniszczeń na rezonansie nie przekłada się bezpośrednio na ból. Istnieją ludzie z kręgosłupem jak po przejechaniu ciężarówką bez żadnych większych problemów i ludzie z małymi zmianami, którzy muszą stałe być na lekach przeciwbólowych. Znaczy, rezonans pokazujący, że odcinek lędźwiowy jest u ciebie rozwalony, może tłumaczyć twoje dolegliwości, ale nie musi.
          Szukaj więc dalej, na początek nawet USG wszystkich ważnych organów.
        • rycerzowa2 Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:45
          To zrób KOLONOgrafię.
    • primula.alpicola Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:18
      A jakie to "te wszystkie badania"?
      • miki.20105 Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:21
        USG brzucha dwa razy, ginekologiczne wszystkie, endokrynologiczne tez, USG piersi, badania krwi i moczu. Internista twierdzi że to na pewno przez stres
        • primula.alpicola Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:23
          To dobrze, lepszy stres niż rak, nie?
        • alpepe Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:26
          A kiedyś się nie stresowałaś? Czy jednak miałaś tak już w przeszłości?
          • miki.20105 Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:41
            Tak, robiłam na krew utajona w kale dwukrotnie
    • miki.20105 Re: Utrata wagi 01.09.26, 21:44
      Stres był duży bo mój nastolatek rozstał się z dziewczyną. Tzn ona zanim zerwała. Strasznie syn to przeżył, miał myśli samobójcze. My robiliśmy wszystko by mu pomóc. Wizyty u psychologa i psychiatry strasznie mnie wykończyły.
      • zyciemniekocha2000 Re: Utrata wagi 01.09.26, 22:38
        Trzeba bylo od tego zaczac
        • majenkirr Re: Utrata wagi 02.09.26, 15:03
          Otóż to.
    • aurora20 Re: Utrata wagi 02.09.26, 00:44
      no i jeszcze kwestia wagi startowej.
      co innego stracic 10 kilo jak sie wazy 60 kilo
      co innego stracic 10 kilo jak sie wazy 100 kilo.

do tego - ile miki ma wzrostu? to tez ma znaczenie..

ALE utrata 9 kil w 7 miesiecy bez diety i cwiczen - nagle - to jest jednak sygnal ze cos jest nie tak. Stres az tak nie zjada.
      • czerwonylucjan Re: Utrata wagi 02.09.26, 07:27
        Bez przesady to nie jest jakas ogromna utrata wagi w takim czasie, przy nowotworach traci sie jak szybko i w krotkim czasie, ale niech autorka poda wzrpst i wage obecna.
        • miki.20105 Re: Utrata wagi 02.09.26, 08:52
          Obecnie 164 cm wzrostu i waga 64
          • niemcyy Re: Utrata wagi 02.09.26, 08:59
            To wychudzona nie jesteś. Jeśli niejedzenie po 18. sprawiło, że zmniejszyłaś podaż kalorii, to po prostu zbliżyłaś się do normalej wagi z prawie 80 kg. Raczej nasuwa się pytanie, co i ile jadłaś wcześniej, że utrzymywałaś taką nadwagę.
            • miki.20105 Re: Utrata wagi 02.09.26, 10:39
              Ważyłam wcześniej 73 kg
              • niemcyy Re: Utrata wagi 02.09.26, 11:02
                73 kg to za dużo przy 164 cm wzrostu. Czy naprawdę szkoda ci tej nadwagi?
                Zmniejszyłaś ilość jedzenia (liczbę kalorii) to chudniesz powoli do normalnej wagi, nie ma w tym wielkiej filozofii ani objawów raka.
      • niemcyy Re: Utrata wagi 02.09.26, 09:07
        Stres w ogóle nie zjada. Chudnie się z powodu jedzenia mniej w stresie, a jeśli ktoś z powodu stresu będzie jadł więcej to przytyje, tyle że nie z powodu ani mimo stresu, tylko z powodu dodatkowo wciąganych ciastek, kanapek czy czego tam więcej je.
        Jak obcięła dodatkowe jedzenie wieczorami (zakładam, że nie było to chrupanie marchewek) to sobie chudnie powoli kg na miesiąc, a miała z czego.
        • czerwonylucjan Re: Utrata wagi 02.09.26, 14:45
          Zjada, organizm wiecej spala a nie magazynuje.
          Przeciez dopalacze do chudniecia ( nielegalne) tez zwiekszaja wydzielanie katecholamin.
    • bazia_morska Re: Utrata wagi 02.09.26, 07:18
      Palisz/ paliłaś?
      • miki.20105 Re: Utrata wagi 02.09.26, 08:51
        Nigdy nie paliłam
    • wena-suela Re: Utrata wagi 02.09.26, 11:38
      Tracisz na wadze, bo mniej jesz. I ważysz normalnie, więc powinnaś się cieszyć i starać się to utrzymać. Pomocne jest właśnie ograniczenie mięsa, szczególnie przetworzonego. Teraz jesz prawidłowo bez mięcha i wędlin wieczorem. Jeden kawałek chleba. Albo wcale. Warzyw brakuje. Ja odkąd ograniczyłam mięsa, a wędlin nie jem prawie wcale, w ogóle nie odczuwam wilczego głodu. Prawie bez wysiłku też schudłam 9 kg na przestrzeni roku z 67 do 58.
      • miki.20105 Re: Utrata wagi 02.09.26, 12:02
        No to chyba dobrze że schudłam. Po trzeciej ciąży więcej przytyłam bo i cięcie cesarskie też trzecie z pionowym cięciem.
        • wena-suela Re: Utrata wagi 02.09.26, 12:07
          Sądzisz, że cesarka sprawia, że tyjesz?smile Jaki to ma związek, co z tego ze trzecia i pionowe cięcie? Widać, że lubisz przybierać cierpiętnicze tony.
          • niemcyy Re: Utrata wagi 02.09.26, 12:50
            Od cesarki tyje, a jak mniej je to się dziwi, że chudnie wink
      • tiarav Re: Utrata wagi 02.09.26, 13:15
        Otoz to - przeciez jak na dloni widac, czemu chudniesz. Po prostu jesz mniej. A ze masz z czego chudnac, i jestes przebadana, to w sumie zmiana pozytywna. Okolicznosci oczywiscie przykre, ale nie dokladaj sobie zmartwien szukajac chorob wynikajacych z naturalnych procesow. To nie jest nagle chudniecie.
        • majenkirr Re: Utrata wagi 02.09.26, 15:05
          Amen!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka