Dodaj do ulubionych

drogie mamy jakie macie zmywarki poleccie mi cos

08.12.04, 20:23
maz chce mi kupic zmywarke ale kompletnie nie wiem jaka wiem tylko ze musi
byc do zabudowy miec 60cm szerokosci i klasa energetyczna A i zalezy mi zeby
byla w miare cicha
jakie wy macie i co sobie w nich chwalicie jako gospodynie domowe
Obserwuj wątek
    • odalie zmywarka przyjacielem kobiety-lepsza niż mąż 08.12.04, 20:50
      Lepsza, zdecydowanie! Zmywa jak sie włączy guziczek i nie trzeba na nią się
      drzeć, ani błagać na kolanach i zalewać się łzami, ani konfiskować za karę
      piwa...

Mam Whirpoola ADP 4730, klasa AAA, właśnie 60 cm, bardzo sobie chwalę. Moje
      marzenie spełniło się smile)))) bo dorobiłam się kuchni, w którą mogłam coś
      takiego wstawić.

Moja ma bardzo fajną funkcję, suszenie wspomagane nadmuchem z wiatraczka (air
      jet), dzięki czemu naczynia i wnętrze są po myciu naprawdę suche i nie ma
      niemile pachnącej wilgoci.

Można ładować połowę wsadu, można włączyć opcję energo- i wodooszczędną, można
      włączyć dodatkową funkcję "autoklawu" czyli wyparzania naczyń parą w
      temperaturze zbliżonej do 100 stopni (zabija wszelakie zarazki); ma tez funkcję
      opóźnionego startu. Czujnik nabłyszczacza i soli jest elekroniczny (świeci się
      dioda, jak jest za mało tych środków), dodatkowo nabłyszczacz ma czujnik
      optyczny.

Elekronicznie sterowana, ma 7 programów, od płukania na zimno aż do mycia w 70
      stopniach.

Ślicznie myje - co za wieeeeelka ulga i wygoda!!!!!!!!!! - i jest cicha, ale
      głośność pracy zalezy od wsadu - czasami woda odbija się od czegoś i jest jakby
      głośniej niż zwykle. Trochę szumi wiatraczek, ale jest to odgłos niezauważalny
      (w dzień - w ogóle, w nocy - coś tam się słyszy).

Chciałam kupić model w pełni elektroniczny z wiatraczkiem (6 zmysł max), taki z
      automatycznym dobieraniem soli i jednym ogólnym bajeranckim programem ale tu,
      gdzie teraz mieszkam, miałam z tym, wyobraźcie sobie, problem. Tu ludzie
      takiego sprzętu nie kupują... Próbowałam zamiawiać, też był problem, w końcu
      spuściłam z tonu o prawie tysiąc złotych ale i tak jestem bardzo zadowolona.
      • kocianna Re: zmywarka przyjacielem kobiety-lepsza niż mąż 08.12.04, 21:01
        Ja mam Boscha bez bajerów (klasa AAA, cztery programy, max temp. 60 stopni,
        kontrolka soli i nabłyszczacza), zrezygnowałam z wersji do zabudowy - po prostu
        zdjęłam górną pokrywę, żeby mieściła mi się pod blatem. Wyszło stosunkowo
        niedrogo, a chyba już się zwróciła - rachunki za wodę są zdecydowanie niższe!
    • lideczka_27 dziewczyny, czy możecie też zdradzić ceny? bo... 08.12.04, 21:10
      zmywarka to moje MARZENIE. Nienawidzę myć garów, a mam sporą rodzinkę i
      wiecznie pełno w zlewie sad
      Czy dużo się traci kasy na detergenty do zmywarek?
    • akve Re: drogie mamy jakie macie zmywarki poleccie mi 08.12.04, 23:57
      wiedziałam ,ze zmywarka to fajne urządzonko,ale rzeczywistość przeszła
      oczekiwania winkUWIELBIAM ją !
      Mam Bosha bez bajerów pewnie takiego jak kocianna i BARDZO sobie chwalę.
      A mam porównanie, bo rodzice mają Whirpoola i całkowita porażka- nie domyte
      naczynia sad A jest to taki właśnie rozbudowany model ,siódmy zmysł i inne cuda.
      Co z tego jak niedomywa?
      Moim zdaniem lepiej kupic sprzet lepszej firmy bez bajerów. Np. Bosh, Siemens;
      no ,chyba że mozna sobie pozwolic na Miele.To juz sprzęt na długie lata.Ale za
      cięzkie pieniądzę.
      • odalie moja domywa :)))))/detergenty 09.12.04, 07:03
        ...ale ja nie mam tej z 6-tym zmysłem, sama sobie ustawiam program wedle
        gustu smile Natomiast mam pralkę Whirpoola 6 zmysł max i bardzo sobie ją chwalę.

Zależy to także od detergentów. Probowałam Somat - niby tańszy, ale zapach mi
        nie odpowiada i jakby właśnie przy Somacie zdarzało się, że zostawał trudny
        osad (np. po kaszy). Więc Calgonit z perełką, albo zwykły.

Sól mi starcza na dwa miesiące, nabłyszczacz na trzy. Tabletki - leci po
        jednej, dwie dziennie. W hipermarketach zwykle sa na to promocje, da się
        wytrzymać. (Obliczałam średni koszt zmywania - jeśli chodzi o środki - na około
        1,5 zł. Rachunki za prąd są w porządku, jak za wodę - nie wiem, ale sama
        zmywarka zużywa 16 litrów na długi cykl.)

Resztki z talerzy ściągam serwetkami do kosza albo nawet szybko spłukuję.
        Resztki po kaszach oraz dżemie pigwowym szczególnie starannie. Jakoś to się mi
        kłóci z estetyka, żeby tak wszystko w całości tam wkładać.

Lubię to ślicznie błyszczące szkło oraz te domyte do czysta nożyki od
        malaksera, sitka i tym podobne, z którymi jakbyś nie walczył ręcznie i tak
        bywały niedomyte w zakamarkach.

No i suepr jest to, ze bardzo szybko po gotowaniu można posprzątać w kuchni.
    • mamadwojga Re: drogie mamy jakie macie zmywarki poleccie mi 09.12.04, 07:44
      Ja mam jedną z tańszych zmywarek, bez bajerów. Nie było mnie stać na lepszą.
      Jestem z niej bardzo zadowolona. Ma jednak kilka maleńkich niedociągnięć.
      Przeszkadza mi brak czujnika poziomu soli. Nigdy nie wiem czy już dosypywać.
      Problem jest eliminowany przez tabletki Calgonit, które same w sobie mają sól.
      Z różnych udoskonaleń jakie bym wprowadziła byłoby:
      - bardziej "ruchome" i dostosowujące się do mnie i moich naczyń koszyczki
      wewnątrz. Wolałabym żeby była możliwość wyjęcia lub dołożenia czy przesunięcia
      koszyczka - wiem że lepsze modele zmywarek mają coś w tym stylu
      - mycie tylko jednego poziomu- czasem przed wyjazdem uzbiera mi się tylko górny
      kosz i wystarczyłoby nastawienie mycia tylko górnego poziomu zmywarki. Byłoby
      to na pewno oszczędniej- dobre modele też to mają
      Jednak, mimo że moja zmywarka nie jest perfekcyjna to i tak dla mnie jest ósmym
      cudem świata. Zmywania szczerze nienawidzę i zawsze miałam pełny zlew brudnych
      garów, co doprowadzało mnie do depresji. Teraz naczynia są czyściutkie,
      błyszczące, w kuchni jest czysto a ja nie denerwuję się jak dzieci biorą
      kolejny kubeczek.
    • agusiah Re: drogie mamy jakie macie zmywarki poleccie mi 09.12.04, 08:13
      Nie będę się powtarzać co do zalet zmywarki jak sprzętu - jest mi niezbędnie
      potrzebna po prostu. Ale odradzam zakup zmywarki Amiki - ja sobie taką niestety
      kupiłam. Jest awaryjna (programator zepsuł się tuż po upływie terminu
      gwarancji), wnętrze ma średnio funkcjonalne, zdarza się, że niedomywa (chociaż
      to chyba głównie zależy od detergentów). Teraz pewnie kupiłabym Boscha, wiele
      moich znajomych ma i chwali Whirpoola.

Szukałabym też możliwości składania stojaków na talerze - wtedy łatwiej gary
      poupychać. I koniecznie regulowana wysokość górnego kosza (talerze z Ikei
      wchodzą mi na dół tylko gdy podniosę kosz na najwyższy poziom). Bajerem jest
      natomiast możliwość zmywania 1/2 wsadu - użyłam chyba raz na 4 lata użytkowania.
      • edytek1 Re: drogie mamy jakie macie zmywarki poleccie mi 09.12.04, 08:58
        Ja mam simensa i jest to sprzęt zdecydowanie z gornej półki( wczoraj
        wymieniliśmy pralkę z Candy na Simensa) . Zmywareczka pięknie myje i suszy. Bez
        wzgledu na jaką się zdecydujesz poczujesz jaka to ulga. Koszt naszej ( nie
        taniej ) zwrocił sie w wodzie po niespełna 2latach a rączki piękne ,
        gładziutkie... Pojawia się kolejny problem i powod do rodzinnych sprzeczek ..
        kto te naczynia wyjmie ze zmywarki i schowa do szafki...
        • beata985 Re: drogie mamy jakie macie zmywarki poleccie mi 09.12.04, 09:49
          moja to WHIRPOOL ADP 923,model stary 7-letni wiec nie będę sie rozpisywała na
          temat wad i zalet,bo w porównaniu z tymi najnowszymi nie ma szans.natomiast co
          do srodków,to używam tych z lidla,kiedys rzucałam się na calgonit,ale zdarzało
          sie ,że naczynia były nie domyte,wiec nie było sensu przepłacać.sól kupuję za 5-
          6 pln za 2 kg,tabletki 7,5 za 32 szt.i o dziwo przy tych tanich domywa.

w związku z wątkiem-która mama ma ten typ,chodzi mi o ustawienie poboru
          soli????w jakiej ma być pozycji???
    • mamahuberta Re: drogie mamy jakie macie zmywarki poleccie mi 09.12.04, 09:50
      Cześć
      A ja mam AEG i uwazam , ze jest świetna, moją opinie podziela moja
      przyjaciółka, która też ma sprzęt AEG.
      Mój model posiada 5 programów mycia w tym mycie intensywnie zabrudzonych naczyń
      w 70 stopniach, wskażnik braku soli i nabłyszczacza, opóźniony start,i program
      oszczędny który zużywa 10 litrów wody.Klasa energetyczna A.
      Polecam
      Kinia
    • kalina_p Re: drogie mamy jakie macie zmywarki poleccie mi 09.12.04, 10:19
      Ja mam elektrolux, tyle ze 45. Polaz po sklepach...wiem na pewno,ze dobre sa
      Bosh i Elektrolux, polskiech i wloskich bym nie polecala, duzo zlego slyszalam.
      Pozdrawiam.
      • madelaine6 Re: drogie mamy jakie macie zmywarki poleccie mi 09.12.04, 10:40
        A ja mam wlasnie wloska-Ariston i jestem baardzo zadodolona.
        Wybralismy ja,poniewaz jest w kolorze inox,tak jak reszta urzadzen
        w kuchni a Bosh w inoxie kosztowal wiecej,wiec zaryzykowalismy.
        Oplacalo sie-zmywa swietnie.Ma kilka programow do mycia,opozniony start,
        kontrolki soli i nablyszczacza,podnoszony gorny kosz,skladane "polki"
        na talerze.
        Jedyny bol dla mnie to fakt,ze nie moge myc w niej garow (po zupie,
        ziemniakach).Mamy 45 i jak wloze taki gar,to reszta ledwo sie miesci.
        Moglismy kupic wieksza,choc kuchnia 10m.
        No i jak wczesniej nie chcialo mi sie myc naczyn,to teraz mi sie nie
        chce i zaladowac i wyladowac wink.
        • beata985 Re: drogie mamy jakie macie zmywarki poleccie mi 09.12.04, 11:51
          to co madelaine6.wstyd mi było o tym pisać,ale po pierwszym zachwycie
          zmywarką ,znowu stoją brudne gary bo w zmywarce ,albo sie myje,albo nie ma kto
          wyjąć.poza tym muszę zmienić na szerszą bo ta nie zdaje już egzaminu ,ale gary
          sie mieszczą i to nawet kilka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka