Dodaj do ulubionych

PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY

13.12.04, 14:55
Witam wszystkie mamy
Obecnie jestem na macierzyńskim (od 23 listopada. Jest to moje pierwsze
dziecko tak wiec 14 marca po 16 tygodniach urolp mi sie kończy. Poważnie się
zastanawiam nad wychowawczym. Pracuję w firmie gdzie sytuacja jest taka
sobie, więc wiem że po powrocie nawet teraz będe musiała zacząć szukać pracy
stąd mi sie nie śpieszy. Szef jest na tyle wyrozumiały że jak poproszę o
wychowawczy to mi go podpisze ( mam umowe o pracę na czas nieokreślony).
Słyszałam że na wychowawczym można uzyskać zasiłek wychowawczy. Czy ktoś wie
jak się to liczy i z jakiego okresu sa brane dochody? Nadmienię że jesteśmy
1,5 roku po ślubie a w 2003 od pażdziernika podjął pracę mąż tuż po studiach
a ja zaczęłam pracować od styczna tego roku.
Z góry serdecznie dziękuję za każdy list.
Edyta
Obserwuj wątek
    • halina25 Re: PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY 13.12.04, 14:59
      Liczą się zarobki męża, chyba z poprzedniego roku, Jeżeli macie tylko jedno
      dziecko, to może być trudno uzyskać zasiłek, chyba, że mąż naprawdę bardzo mało
      zarabia.
      • maja45 Re: PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY 13.12.04, 15:11
        Kryterium dochodu to 504 zlote na czlonka rodziny. Twoje dochody nie beda brane
        pod uwage jako dochód utracony. Musisz zlożyć wniosek w MOPS w swoim mieście.
        Pozdrawiam.
        Marta
        • halina25 Re: PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY 13.12.04, 15:16
          W MOPS-ie? To chyba coś nowego? A te 504 to netto czy brutto, bo dość dużo by
          było?
        • ezagraj Re: PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY 13.12.04, 15:30
          Dzięki za pomoc tylko pytanie czy to obecne dochody męża będą brane pod uwagęz
          2004 i czy z 3 ostatnich miesięcy czy z całego roku?
          Czy to 504 zł netto
          Edyta
          • koleandra Re: PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY 13.12.04, 15:39
            Nie wiem czy tak samo jest teraz ale ja musiałam przedstawic zarobki męża
            sprzed dwóch lat a nie z poprzedniego roku i na tej podstawie liczyli, tez
            uważałam, że to głupie ale podobno takie przepisy.
            • iduka Re: PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY 14.12.04, 12:04
              witaj,
              504 netto, licza sie tylko dochody meza - choc swoje tez musisz dostarczyc -
              zostana one "policzone" jako utracone i nie beda brane pod uwage. do sierpnia
              2005 nalezy przedstawic dochody (zaswiadczenie z urzedu skarbowego, maja
              specjalne druki) za rok 2002. ale najlepiej zrobisz jak sie dowiesz w miejskim
              osrodku pomocy spolecznej (MOPS). zlozenie wniosku nic nie kosztuje smile)
              powodzenia
              idka
              • ezagraj Re: PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY 14.12.04, 19:37
                Dziąki za wiedzę tylko mam jedno pytanko, a co jak w 2002 r po pierwsze nie
                byliśmy jeszcze małużeństwem a poza tym oboje studiowaliśmy, a pracę mój mąż
                podjoł dopiero w pażdzierniku 2003r . to co tylko ten 2003 rok by się liczył?

Pozdrawiam Edyta
    • laura4 Re: PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY 15.12.04, 14:00
      Proponuję zapytać na innym forum, sa tam naprawde tęgie głowy. Niestety nie
      potrafię wklejać linków, podaję adres:
      www.olenka.pl/forum.php
    • magda_andrz Re: PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY 15.12.04, 22:44
      Po pierwsze szef MUSI podpisać zgodę na wychowawczy.
      W podaniu które musisz złożyć na 2 tygodnie przed końcem macierzyńskiego muszą
      być: od kiedy do kiedy jeśli chcesz dostawać wychowawczy to napisz powyżej 2
      lat. Imię i nazwisko dziecka i twoje dane oraz oświadczenie męża że nie wziął
      wychowawczego u sziebie w firmie.
    • zofia77 Re: PORADZCIE!!!!! URLOP WYCHOWAWCZY 16.12.04, 15:13
      jeśli złożysz stosowne dokumenty (zaświadczenie o dochodach za 2002 rok) w
      zakładzie pracy lub urzędzie po 13 marca 2005 roku to zostanie przyznany ci
      zasiłek wychowawczyu do końca sierpnia 2005 roku. Potem bedziesz musiała na
      nowo złożyć zaświadczenie o dochodach za 2003 rok i bedzie nadal przyznane
      świadczenie. Z Twoich wypowiedzi wynika że w 2002 roku nie mieliście dochodów
      więc należy ci się od momentu urodzenia dziecka 43 zł"rodzinnego" a od 14 marca
      2005 dodatek do zasiołku rodzinnego z tytułu wychowywania dziecka w wysokości
      400 zł. razem 443 zł do końca sierpnia 2005 r. Od września miejmy nadzieję ze
      te kwoty się zwiększą.
      Pozdrwiam serdecznie
      Zofia S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka