Dodaj do ulubionych

Szmer w serduszku:(((((((((((((

14.12.04, 18:35
Plissss, pocieszcie mnie...
Byłam dziś z synkiem na wizycie kontrolnej u pediatry , która powiedziała ,
że słyszy jakiś szmer w serduszkusad(((
Dała nam skierowanie do kardiologa.Jutro tam dzwonię umówić się na termin
wizyty(podobno długo się czeka!)A martwię się strasznie.Mam nadzieję , że to
nic takiego...Ale i tak się tym denerwuję.
Powiedzcie mi Emamy czy miałyście może taki przypadek, że było słychać taki
szmer a to nie było nic takiego?Czy musi to coś oznaczać?
Boję się...
Obserwuj wątek
    • magda1711 Ps. 14.12.04, 18:37
      Piszę tutaj bo najwięcej osób odpowiada na tym forum.
      • cannabisek szmer 14.12.04, 22:36
        Będąc dzieckiem bardzo często chorowałam. Również lekarz wykrył u mnie szmer w
        sercu. Dostałam skierowanie do kardiologa w Centrum Zdrowia Matki Polki w
        Łodzi. Miałam wtedy 5 lat. Teraz mam o 20 więcej i co rok odwiedzam swojego
        lekarza, który jest juz dziadziusiem. Oprócz badań kontrolnych w życiu nic
        więcej mi nie robiono na tę małą przypadłość. Nie martw się. Lepiej dmuchać na
        zimne niż później mieć problemy. Dowiedziałam się od lekarza, że powinnam
        często jeździć nad morze a raczej unikać gór. Zawsze czułam się dobrze i nigdy
        nic mni nie dolegało jeśli chodzi o samopoczucie związane z sercem. To tylko
        tak brzmi nieładnie-szmer w sercu. Pozdrawiam. Wiola
    • malgorzata9 Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 14.12.04, 18:39
      miałam dokładnie to samo z córeczką. Okazuje się że nawet 70 % dzieci ma jakieś
      szmery i tylko czasem mogą one oznaczać jakąś wadę typu dziurka w przegrodzie
      która znika z wiekiem,. Zazwyczaj jednak są to tzw. szmery niewinne i mijają.
      Nie bój się, sama wiem co przeżywałam. Nastaw sie tylko na długie, ok. 30
      minutowe badanie usg. powodzenia smile))
      • halina25 Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 14.12.04, 18:56
        U mojej córeczki wykryto to samo, gdy miała kilka miesięcy. Kardiolog po
        zbadaniu i EKG uznała, że to tzw. szmer rozwojowy, który minie z wiekiem.
        Zważywszy na to, że córka ma teraz 5 lat i jest zdrowa jak rydz, pewnie miała
        rację. Nawet USG nie robili. Też się denerwowałam...
    • burza4 Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 14.12.04, 18:53
      Nie bój się - naturalnie trzeba sprawdzić, ale moja tez miała takie szmery -
      zostało to zdiagnozowane jako szmer fizjologiczny i miała sama z tego wyrosnąć
      bez leczenia. Wyrosła, ma końskie zdrowie - szmery nie muszą oznaczać problemów!
    • magda1711 Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 14.12.04, 19:11
      Dziękuję bardzo za odzew!!! Pewnie to nic takiego, bo Mały był i jest cały czas
      zdrowiutki, ale i tak zawsze jest niepokój...
      Ma mieć robione badanie EKG.Mam tylko nadzieję że ten termin badania nie będzie
      aż tak bardzo odległy...
      • verdana Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 14.12.04, 19:19
        Badanie EKG jest stosunkowo tanie - moze warto iść prywatnie?
        Ja miałam szmery w sercu przez całe dzieciństwo. Jakos nie przeszkodziło mi to
        urodzić trojga dzieci i lazic po górach do dziś - choc okazuje się, że mam
        drobna wade serca, ktora przetrwała okres dojrzewania. Ale stara baba juz
        jestem, a kondycję mam lepsza niz ci ze 100% zdrowymi sercami.
    • antomi Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 14.12.04, 21:17
      oczywiscie ze nie masz sie czym martwic przezywalam to samo co ty kiedy u
      mojego wowczas rocznego dziecka przy wizycie u lekarza wysluchano szmery od
      razu skierowanie na ekg i echo serca po ekg okazalo sie ze cos jest nie tak
      ale na echo wszytko wyszlo ok- podobno wiarygodne jest wlasnie echo- samo
      badanie nie jest straszne a jesli lekarz jest mily to moze byc calkiem fajnie i
      szybciutko oczywiscie zalecono nam kontrolne badanie echo za rok , ktore
      zrobilismy i tez wszytko w porzadku- kardiolog nie kazal nam juz powtarzac
      badania i polecil niczym nie martwic bo napewno jest ok choc szmery nadal sa
      slyszalne- to normalne u wielu dzieci- tzw szmery wzrostowe( kilkoro dzieci
      znajomych tez to przeszlo)
    • umasumak Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 14.12.04, 22:12
      Madziu, nie martw się. Moja starsza córka przez kilka lat też miała szmery i
      wszyscy lekarze z jakimi kontaktowałam się w tej sprawie, mówili że są to
      szmery rowojowe. Będzie dobrze smile). Pzdr
    • anek.anek Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 14.12.04, 22:15
      do pewnego wieku to co najmniej połowa dzieci ma szmery w serduszku. Powinny
      zanikać ok 2-3 roku życia. Tak czy inaczej się nie martw zbytnio na zapas. Mała
      będzie miała pewnie zrobione echo i ekg - to nie bolismile Są wady serca, których
      się nawet nie leczy jeśli człowiek oczywiście dobrze się prowadzi (dieta, ruch
      itd).
    • cannabisek Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 14.12.04, 22:40
      tak dużo napisałam a to wskoczyło na 3 pozycję sad
      • umasumak Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 15.12.04, 00:27
        cannabisek napisała:

> tak dużo napisałam a to wskoczyło na 3 pozycję sad

Bo nie napisałaś pod postem startowym smile). Ale nie martw się, Magada i tak na
        pewno przeczytała. Pzdr
    • magda1711 Dziękuję wam! 14.12.04, 22:58
      Dziewczyny, bardzo ale to bardzo dziękuję wam za słowa otuchy.Wynika z tego że
      to nie koniecznie musi być coś nie tak, no i rzeczywieście bardzo nieładnie to
      brzmi(szmer...brr).Jestem już bardziej spokojna.Jeszcze raz dziękuje!

Serdecznie pozdrawiam!!
      • sowa_hu_hu Re: Dziękuję wam! 14.12.04, 23:08
        madzia trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze!
        nie będe ci pisac zebys sie nie denerwowała bo ja pewnie bym chodziła cała
        rozdygotana...
        moze umów sie na prywatną wizyte do lekarza skoro państwowo czeka sie tak
        długo...
        lepiej chuchać na zimne!

całuje
        • magda1711 Dzięki Sowo:) 15.12.04, 09:18
          Dzięki Sówko za trzymanie kciuków, dzisiaj dzwonię zapytać się o termin.A
          jeżeli będzie bardzo daleki to rozejrzę się za prywatnym gabinetem...
    • ika43 Re: Szmer w serduszku:((((((((((((( 15.12.04, 09:26
      Wszystko zależy od tego w jakim wieku jest dziecko.Od urodzenia do chyba pół
      roku szmery w sercu są spowodowane niedomknięciem się przepływu wyłączającego
      krążenie krwi u płodu przez płuca, potem się samo domyka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka