Dodaj do ulubionych

proszę o przepis na super szybkie i proste ciacho.

25.02.05, 14:39
...bo nie mam talentu kulinarnego i dwójkę małych skarbów a zjadłabym coś
słodkiego
Obserwuj wątek
    • adaska1 jabłecznik 25.02.05, 15:10
      1 szklanka maki tortowej lub krupczatki, 1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka
      cukru ( ja daję mniej bo za słodkie wychodzi - tak pół szklanki)łyżeczka
      proszku do pieczenia.Powstały "proszek" dokładnie wymieszac .Natrzeć tortownice
      lub blaszke tłuszczem, obsypac bułka tartą, wsypać połowę powstałego
      proszku.następnie obrac 4 dośc duże jabłka , pokroic dorobno, doprawic do smaku
      cukrem ,cukrem wanilinowym, cynamonem dodac rodzynek, jak ktos lubi (można
      wyłożyć gotowy mus jabłkowy..ale pod warunkeim,że jest dośc wilgotny-zawiero
      sporo soku w sobie).Miksture wyłożyc na nasypany proszek.Drugą cześc 'proszku
      nasypac na jabłka, na wierzch pokroić kostke masła lub margaryny ( 15-20
      dkg).Piec 30-40 min.Pychotka.Można podawać na gorąco np. z lodami lub na zimno
      z bitą śmietną.Rewalacja!!
    • margarettka Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:12
      Prosze bardzo smile Smakuje naprawde wysmienicie.
      4 jaja
      szklanka cukru
      cukier waniliowy
      lyzka cynamonu
      lyzeczka proszku do pieczenia
      lyzeczka sody oczyszczonej
      3/4 szklanki oleju
      2 szklanki maki
      bakalie i 5 jablek pokrojonych w kostke
      Wymieszac jajka z cukrem, dodac reszte skladnikow i wymieszac na jednolita
      mase. Na koncu dodac pokrojone jablka, wloskie orzechy i rodzynki. Wtedy ciasto
      bedzie wygladalo bardziej jak jablka w ciescie smile Ale tak ma byc. Piec ok 45
      min.
      Naprawde rewelacja!
      • mrowka221 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:33
        Wklejam przepis z forum kuchnia. Robiłam, wyszło bardz dobre.

Ciasto Amerykańskie

Składniki:
        1) 4-5 średnich jabłek,
        2) paczka rodzynek lub orzechów lub dowolnych bakalii
        3) opakowanie cynamonu (lub według uznania, lecz powinno go być dosyć dużo),
        4) szklanka cukru,(ja często zasypuje jabłka połową szklanki cukru, zeby
        puściły sok ale tak jak w przepisie też można)
        5) 2 szklanki mąki,
        6) 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
        7) 1 łyżeczka sody (obie te "rosnące rzeczy są potrzebne),
        8) 2-3 łyżki stołowe kakao,
        9) 2-3 jajka (wszystko zależy od wielkości wink),
        10) pół szklanki mleka,
        11) pół szklanki oleju.

Jak przyrządzić?
        Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Na jabłka W PODANEJ
        KOLEJNOŚCI wykładać pozostałe produkty.Odstawić na pół godziny. Potym czasie
        wszystko wymieszać, przełożyć do formy.Piec w 200 stopniach ok. 40 minut.

To mój ciastowy ulubieniec- zawsze wychodzi. Blaszkę można wysmarować
        tłuszczem i zamiast bułki tartej wysypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wychodzi
        puszyste i wilgotne. Polecam wszystkim.
        • umasumak Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:39
          mrowka221 napisała:

> Wklejam przepis z forum kuchnia. Robiłam, wyszło bardz dobre.
          >
          > Ciasto Amerykańskie
          >
          >
          > Składniki:
          > 1) 4-5 średnich jabłek,
          > 2) paczka rodzynek lub orzechów lub dowolnych bakalii
          > 3) opakowanie cynamonu (lub według uznania, lecz powinno go być dosyć dużo),
          > 4) szklanka cukru,(ja często zasypuje jabłka połową szklanki cukru, zeby
          > puściły sok ale tak jak w przepisie też można)
          > 5) 2 szklanki mąki,
          > 6) 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
          > 7) 1 łyżeczka sody (obie te "rosnące rzeczy są potrzebne),
          > 8) 2-3 łyżki stołowe kakao,
          > 9) 2-3 jajka (wszystko zależy od wielkości wink),
          > 10) pół szklanki mleka,
          > 11) pół szklanki oleju.
          >
          > Jak przyrządzić?
          > Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Na jabłka W PODANEJ
          > KOLEJNOŚCI wykładać pozostałe produkty.Odstawić na pół godziny. Potym czasie
          > wszystko wymieszać, przełożyć do formy.Piec w 200 stopniach ok. 40 minut.

********************************************************************************
          Wymieszać lekko, czy raczej zmiksować?
          >
          > To mój ciastowy ulubieniec- zawsze wychodzi. Blaszkę można wysmarować
          > tłuszczem i zamiast bułki tartej wysypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wychodzi
          > puszyste i wilgotne. Polecam wszystkim.
          • dzidek33 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:47
            1/2 szklanki mąki pszennej
            1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
            1 szklanka
            cukru
            4 jaja
            1/3 szklanki majonezu
            2 łyżeczki proszku do pieczenia
            Wrzucamy do garnka wszystkie składniki a i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier
            się rozpuścił - a właściwie to do końca nie musi być rozpuszczony), wylewamy do
            natłuszczonej foremki (ja zazwyczaj używam tortownicy z kominkiem lub keksowej)
            i pieczemy 50 min w 175 st C.
            Można ją modyfikować na kilka sposobów:

1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków
            kokosowych.

2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można
            ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z
            owocami.

3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu
            - przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta.

4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju.

5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba
            czekoladowa.
            Nasze ulubione ciacho a najprostsze na świecie
            • dzidek33 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:48
              a jest to BABA MAJONEZOWAsmile
          • mrowka221 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:52
            Wymieszać, nie miksować bo zrobi się papka!
            • mrowka221 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:55
              To miałobyć do umy...
    • lola211 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:48
      Zrob sobie rafaello, o ile lubisz ten smak.Na forum kuchnia pelno przepisow, a
      robi sie kilka minut, smakuje super, polecam, no i bez pieczenia.
    • czajkax2 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 16:27
      Pieczesz biszkopt,albo kupujesz gotowy wg uznania. Rwiesz go na kawałeczki i
      wrzucasz do tortownicy. Rorabiasz galaretke w 2 szkl wody,czekasz az lekko
      zgęstnieje(naprawde leciutko),dodajesz do niej 0,5l śmietane 30% i wlewasz to
      wszytsko do tortownicy.Mieszasz z biszkoptem,wtawiasz do lodówki az steżeje. Na
      wierz układasz owoce i zalewasz galaretką. Smacznegosmile
      • bedada Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 26.02.05, 11:56
        A ta śmietanę to się ubija? Czy dodajesz odrazu z kartonika?
    • mama1974 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 19:18
      Proste, szybko się robi. To naprwdę wersja szybka szarlotki. Właśnie piekę wink)

kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,55140,,,,23586474,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

Smacznego
      • utalia Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 19:56
        Miska do miski: szklanka (wszystko mozna podwoic potroic co sie chce)cukr,
        szklanka maki, roztopione maslo, 3 jajka, ciut proszku do pieczenia, lyzka
        smietany najlepiej ciut kwasnawej. Wszystko mieszamy zwykla lycha. Wrzucamy do
        wysmarowanej blachy i pieczemy ok. 40 minut w piek. elepstrycznym na ok. 180
        stopni.
        Z tej wersji podstawowej mozesz zrobic kazde ciasto, bo jak do tej masy doadasz
        pokrojone jablka wyjdzie jablecznik, jak dodasz kakalka i rodzynek wyjdzie
        murzynak, na wierzch po upieczeniu polecam polewe czekoladowa. Jak sie nie chce
        takiego tlustego mozna zmieniejszyc ilisc masla, w skaranych przypadkach mozna
        maslo zastapic po prostu olejem. Satyswakcja gwarantowana!!!!
    • skorju Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 20:55
      Ten przepis bije na głowę wszystkie, które znam "krótkością" przygotowania i
      pieczenia:
      10 dkg. masła i jedną czekoladę (deserową lub gorzka)połamaną na kawałki
      rozpuścić przez minutę w mikrofalówce, dodać 10 dkg. mąki, 10 dgk. cukru, 3
      jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę dżemu, jakieś bakalie (dwa ostatnie
      składniki nie są konieczne), wymieszać łyżką i piec 7 minut w mikrofalówce (moc
      700-1000)
      Nie wierzyłam, że to może być jadalne, dopóki nie spróbowałam.
      Życzę smacznego - Justyna.
      • utalia Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 26.02.05, 00:13
        w zasadzie to jest jedna z wersji mojej propozycji. A co do czasu pieczenia to
        nie kazdy ma mikrofale z funkcja pieczenia wtedy trzeba to zrobic w piekarniku
        a czas sie wydluza znacznie. Utalia
    • emilia_en Re: Kusiciel 26.02.05, 12:17
      szkl. cukru, szkl. mąki, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5kg owoców
      obojetnie jakich
      jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem wymieszać(można mikserem), wlać do
      blaszki i powkładać umyte i ewentualnie pokrojone owoce(np. jabłka)(można
      śliwki, agrest, wiśnie, truskawki, porzeczki itp)Piec ok 30-40min w 180C
    • rzona Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 26.02.05, 16:34
      Dzisiaj upiekłam ciasto z mikrofalówki. Rewelacja!! Szybko, dużo, niedrogo a ze składników które zwykle posiadam, no i najważniejsze NAPRAWDE PYSZNE (a nie mogłam uwierzyć w pieczenie cast w mikrofali).
    • magda1711 Adaska 1 !! Pilne! 26.02.05, 18:19
      W jakiej tem piecze się ten twój jabłecznik, bo zaczęłam go robić(ciekwe jaki
      wyjdzie?big_grin) i nie wiem na jaką temp piec ustawićsmile
      • umasumak Zamiast Adaśki ;)) 26.02.05, 18:23
        magda1711 napisała:

> W jakiej tem piecze się ten twój jabłecznik, bo zaczęłam go robić(ciekwe jaki
        > wyjdzie?big_grin) i nie wiem na jaką temp piec ustawićsmile

W temp 170 - 180 stopni. Piekę ten jabłecznik od lat, więc wiadomość pewna smile).
        Pzdr
        • umasumak Re: Zamiast Adaśki ;)) 26.02.05, 18:28
          Z tym że ja piekę nieco dłużej niś Adaśka - lubię jak jest dobrze
          przyrumieniony. Najczęsciej około 50 min. Pzdr
    • magda1711 Dzięki Umo... 26.02.05, 18:30
      ...zaraz wstawiam do pieca! big_grin

Pozdrowieniasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka