panti2 25.02.05, 14:39 ...bo nie mam talentu kulinarnego i dwójkę małych skarbów a zjadłabym coś słodkiego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adaska1 jabłecznik 25.02.05, 15:10 1 szklanka maki tortowej lub krupczatki, 1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka cukru ( ja daję mniej bo za słodkie wychodzi - tak pół szklanki)łyżeczka proszku do pieczenia.Powstały "proszek" dokładnie wymieszac .Natrzeć tortownice lub blaszke tłuszczem, obsypac bułka tartą, wsypać połowę powstałego proszku.następnie obrac 4 dośc duże jabłka , pokroic dorobno, doprawic do smaku cukrem ,cukrem wanilinowym, cynamonem dodac rodzynek, jak ktos lubi (można wyłożyć gotowy mus jabłkowy..ale pod warunkeim,że jest dośc wilgotny-zawiero sporo soku w sobie).Miksture wyłożyc na nasypany proszek.Drugą cześc 'proszku nasypac na jabłka, na wierzch pokroić kostke masła lub margaryny ( 15-20 dkg).Piec 30-40 min.Pychotka.Można podawać na gorąco np. z lodami lub na zimno z bitą śmietną.Rewalacja!! Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:12 Prosze bardzo Smakuje naprawde wysmienicie. 4 jaja szklanka cukru cukier waniliowy lyzka cynamonu lyzeczka proszku do pieczenia lyzeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki oleju 2 szklanki maki bakalie i 5 jablek pokrojonych w kostke Wymieszac jajka z cukrem, dodac reszte skladnikow i wymieszac na jednolita mase. Na koncu dodac pokrojone jablka, wloskie orzechy i rodzynki. Wtedy ciasto bedzie wygladalo bardziej jak jablka w ciescie Ale tak ma byc. Piec ok 45 min. Naprawde rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka221 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:33 Wklejam przepis z forum kuchnia. Robiłam, wyszło bardz dobre. Ciasto Amerykańskie Składniki: 1) 4-5 średnich jabłek, 2) paczka rodzynek lub orzechów lub dowolnych bakalii 3) opakowanie cynamonu (lub według uznania, lecz powinno go być dosyć dużo), 4) szklanka cukru,(ja często zasypuje jabłka połową szklanki cukru, zeby puściły sok ale tak jak w przepisie też można) 5) 2 szklanki mąki, 6) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7) 1 łyżeczka sody (obie te "rosnące rzeczy są potrzebne), 8) 2-3 łyżki stołowe kakao, 9) 2-3 jajka (wszystko zależy od wielkości ), 10) pół szklanki mleka, 11) pół szklanki oleju. Jak przyrządzić? Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Na jabłka W PODANEJ KOLEJNOŚCI wykładać pozostałe produkty.Odstawić na pół godziny. Potym czasie wszystko wymieszać, przełożyć do formy.Piec w 200 stopniach ok. 40 minut. To mój ciastowy ulubieniec- zawsze wychodzi. Blaszkę można wysmarować tłuszczem i zamiast bułki tartej wysypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Polecam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:39 mrowka221 napisała: > Wklejam przepis z forum kuchnia. Robiłam, wyszło bardz dobre. > > Ciasto Amerykańskie > > > Składniki: > 1) 4-5 średnich jabłek, > 2) paczka rodzynek lub orzechów lub dowolnych bakalii > 3) opakowanie cynamonu (lub według uznania, lecz powinno go być dosyć dużo), > 4) szklanka cukru,(ja często zasypuje jabłka połową szklanki cukru, zeby > puściły sok ale tak jak w przepisie też można) > 5) 2 szklanki mąki, > 6) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, > 7) 1 łyżeczka sody (obie te "rosnące rzeczy są potrzebne), > 8) 2-3 łyżki stołowe kakao, > 9) 2-3 jajka (wszystko zależy od wielkości ), > 10) pół szklanki mleka, > 11) pół szklanki oleju. > > Jak przyrządzić? > Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Na jabłka W PODANEJ > KOLEJNOŚCI wykładać pozostałe produkty.Odstawić na pół godziny. Potym czasie > wszystko wymieszać, przełożyć do formy.Piec w 200 stopniach ok. 40 minut. ******************************************************************************** Wymieszać lekko, czy raczej zmiksować? > > To mój ciastowy ulubieniec- zawsze wychodzi. Blaszkę można wysmarować > tłuszczem i zamiast bułki tartej wysypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wychodzi > puszyste i wilgotne. Polecam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidek33 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:47 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jaja 1/3 szklanki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wrzucamy do garnka wszystkie składniki a i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił - a właściwie to do końca nie musi być rozpuszczony), wylewamy do natłuszczonej foremki (ja zazwyczaj używam tortownicy z kominkiem lub keksowej) i pieczemy 50 min w 175 st C. Można ją modyfikować na kilka sposobów: 1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. 2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z owocami. 3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu - przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta. 4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju. 5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa. Nasze ulubione ciacho a najprostsze na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
dzidek33 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:48 a jest to BABA MAJONEZOWA Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka221 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:52 Wymieszać, nie miksować bo zrobi się papka! Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka221 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:55 To miałobyć do umy... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 15:48 Zrob sobie rafaello, o ile lubisz ten smak.Na forum kuchnia pelno przepisow, a robi sie kilka minut, smakuje super, polecam, no i bez pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 16:27 Pieczesz biszkopt,albo kupujesz gotowy wg uznania. Rwiesz go na kawałeczki i wrzucasz do tortownicy. Rorabiasz galaretke w 2 szkl wody,czekasz az lekko zgęstnieje(naprawde leciutko),dodajesz do niej 0,5l śmietane 30% i wlewasz to wszytsko do tortownicy.Mieszasz z biszkoptem,wtawiasz do lodówki az steżeje. Na wierz układasz owoce i zalewasz galaretką. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 26.02.05, 11:56 A ta śmietanę to się ubija? Czy dodajesz odrazu z kartonika? Odpowiedz Link Zgłoś
mama1974 Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 19:18 Proste, szybko się robi. To naprwdę wersja szybka szarlotki. Właśnie piekę ) kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,55140,,,,23586474,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 19:56 Miska do miski: szklanka (wszystko mozna podwoic potroic co sie chce)cukr, szklanka maki, roztopione maslo, 3 jajka, ciut proszku do pieczenia, lyzka smietany najlepiej ciut kwasnawej. Wszystko mieszamy zwykla lycha. Wrzucamy do wysmarowanej blachy i pieczemy ok. 40 minut w piek. elepstrycznym na ok. 180 stopni. Z tej wersji podstawowej mozesz zrobic kazde ciasto, bo jak do tej masy doadasz pokrojone jablka wyjdzie jablecznik, jak dodasz kakalka i rodzynek wyjdzie murzynak, na wierzch po upieczeniu polecam polewe czekoladowa. Jak sie nie chce takiego tlustego mozna zmieniejszyc ilisc masla, w skaranych przypadkach mozna maslo zastapic po prostu olejem. Satyswakcja gwarantowana!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skorju Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 25.02.05, 20:55 Ten przepis bije na głowę wszystkie, które znam "krótkością" przygotowania i pieczenia: 10 dkg. masła i jedną czekoladę (deserową lub gorzka)połamaną na kawałki rozpuścić przez minutę w mikrofalówce, dodać 10 dkg. mąki, 10 dgk. cukru, 3 jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę dżemu, jakieś bakalie (dwa ostatnie składniki nie są konieczne), wymieszać łyżką i piec 7 minut w mikrofalówce (moc 700-1000) Nie wierzyłam, że to może być jadalne, dopóki nie spróbowałam. Życzę smacznego - Justyna. Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 26.02.05, 00:13 w zasadzie to jest jedna z wersji mojej propozycji. A co do czasu pieczenia to nie kazdy ma mikrofale z funkcja pieczenia wtedy trzeba to zrobic w piekarniku a czas sie wydluza znacznie. Utalia Odpowiedz Link Zgłoś
emilia_en Re: Kusiciel 26.02.05, 12:17 szkl. cukru, szkl. mąki, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5kg owoców obojetnie jakich jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem wymieszać(można mikserem), wlać do blaszki i powkładać umyte i ewentualnie pokrojone owoce(np. jabłka)(można śliwki, agrest, wiśnie, truskawki, porzeczki itp)Piec ok 30-40min w 180C Odpowiedz Link Zgłoś
rzona Re: proszę o przepis na super szybkie i proste ci 26.02.05, 16:34 Dzisiaj upiekłam ciasto z mikrofalówki. Rewelacja!! Szybko, dużo, niedrogo a ze składników które zwykle posiadam, no i najważniejsze NAPRAWDE PYSZNE (a nie mogłam uwierzyć w pieczenie cast w mikrofali). Odpowiedz Link Zgłoś
magda1711 Adaska 1 !! Pilne! 26.02.05, 18:19 W jakiej tem piecze się ten twój jabłecznik, bo zaczęłam go robić(ciekwe jaki wyjdzie?) i nie wiem na jaką temp piec ustawić Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Zamiast Adaśki ;)) 26.02.05, 18:23 magda1711 napisała: > W jakiej tem piecze się ten twój jabłecznik, bo zaczęłam go robić(ciekwe jaki > wyjdzie?) i nie wiem na jaką temp piec ustawić W temp 170 - 180 stopni. Piekę ten jabłecznik od lat, więc wiadomość pewna ). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Zamiast Adaśki ;)) 26.02.05, 18:28 Z tym że ja piekę nieco dłużej niś Adaśka - lubię jak jest dobrze przyrumieniony. Najczęsciej około 50 min. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
magda1711 Dzięki Umo... 26.02.05, 18:30 ...zaraz wstawiam do pieca! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś