Dodaj do ulubionych

Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej

01.09.05, 08:16
Dziewczyny, wiem, że na tym forum jest nas sporo! Niektóre (znane autorce
wątku) nawet przejęły styl pisania od niej, co bardzo ubogaciło nasze forum.
I tak chciałabym poznać Wasze opinie nt. książek napisanych przez panią
Chmielewską. Jaka jest Wasza ulubiona książka, kto ją Wam polecił, jaką
przeczytałyście pierwszą, Wasze ulubione teksty.
Niecierpliwie czekam na Wasze opinie...
Obserwuj wątek
    • rybkaisia Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 08:21
      Z przyjemnością wpisuję się do klubu.
      Pierwsza książka: Klin
      Ostatnio przeczytana: Duża polka (jakoś ją ominęłam, choć raczej czytam na
      bieżąco co wychodzi)
      Ulubiona: Przeklęta bariera i Wszystko czerwone. No i dwie głowy i jedna noga.
      No i...
    • ada_zie Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 08:24
      Chyba mogę się dopisać - choć Chmielewską zaczytywałam się dosyć dawno...
      Pierwsze książki tej autorki podsuneła mi moja wspaniała polonistka ze szkoły
      podstawowej.
      Jako nastolatka lubiłam czytać o przygodach Tereski i Okrętki, nieco później
      zachwycił mnie "Lesio" i tak już zostało. "Lesio" stoi na mojej półce i chyba
      dzięki Twojemu postowi znowu po niego sięgnę.
    • talusia Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 08:29
      uwielbiam książki chmielewskiej, najbardziej "zwyczjne życie", "lesio", "
      dzikie białko", "nawiedzony dom" czyli starocie uważam, że są najlepsze,
      czytuje jej książki praktycznie codziennie, jak mam zły humor czy nie mam siły
      na coś nowego to biorę z półki chmielewską, otwieram gdzie bądź i czytam
      pozdrawiam agata
    • misinka81 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 08:43
      ja też się dopisuję oczywiście smile
      wspaniale poprawiają humor...
      a jacy mężczyźni..Diabeł, Blondyn Marek....
      najlepsze: Lesio i Wszystko Czerwone...
    • natiz Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 08:50
      Ja wprost uwielbiam jej styl. A te wyrażenia: świński trucht, blondyn mojego
      życia, "kałbasa" - mocz tenora i wiele, wiele innych - poprostu miodzio!
      Lubię czytać o perypetiach rodzinki - czyli "Boczne drogi", "Studnie przodków".
      Każda postać to ewenement - roztargniona mamusia, przygłuchy tatuś, ciocia
      Jadzia i in. Na samo wspomnienie poprawia mi się humorek.
      • babsee Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 08:59
        I ja sie dopisuje.Niektóre jej słowa weszły na stałe od słownika naszej rodziny
        np: wądoły, kurcgalopek.Ostatnio zrobiłam sobie przerwę w czytaniu
        Chmielewskiej az dwultenią! i własnie od 2 dni wróciłam- czytam "nieboszczyk
        mąż"- boska! A najbardziej ulubione? "Lesio" - kultowa książka, "Wszystko
        czerwone", seria o Okrętce i Teresce i o rodzince Chmielewskiej- uważam że jej
        starsze książki są zdecydownia bardziej zabawne.
    • dobor.r Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 09:15
      Tez się dopisuje.Pierwsza książka -"Wszystko czerwone"jeszcze w
      podstawówce ,wieki temu.Od tamtego czasu dość regularenie.Ulboina "Całe zdanie
      nieboszczyka"Właśnie zabieram się do ostatniej "Mnie zabić".pozrawiam wszystkie
      fanki J.Chmielewskiej
      • bedada Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 09:22
        Ja też mogę się dopisać! Uwielbiam jej książki! Najlepsza według mnie:przeklęta
        bariera,wszystko czerwone,duża polka,całe zdanie nieboszczyka i wiele innych
    • nunia01 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 09:45
      też się zapiszę.
      Pewnie nie czytałam wszystkich, ale bardzo je lubię.
      Pierwszy był 'Nawiedzony dom' - jak byłam jeszcze mała mama przyniosła mi z
      biblioteki.
      Teraz już sporo książek po prostu stoi u mnie na regale. Sięgam po nie jak
      jestem zmęczona. Najbardziej lubiłam czytać je w tramwaju jadąc na uczelnię - te
      dzikie wybuchy śmiechu były nie do opanowania.
      Chyba lubię wszystkie, te starsze bardziej.
      • mufka51 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 11:42
        Ja też!Kiedyś mąż zrobił mi niespodziankę i zabrał na jej wieczór autorski.Ale
        to było przeżycie!Ulubiona książka to "Całe zdanie...",nie pamietam ile razy ją
        czytałam.Jej książki mam wszyściutkie.Dla mnie to debeściara.
    • dagbe Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 11:18
      Moją pierwszą książką był "Lesio". A ulubionymi są "Wszystko czerwone" i "Całe
      zdanie nieboszczyka"

Polecam forum TWCh:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14722
      Pozdrawiam,
      Dagmara
      • gorgolka mam 42 sztuki 01.09.05, 11:29
        specjalnie poszłam na półkę policzyć
        zajmuje naczelne miejsce w moim salonie(dawniej stały w sypialni ale teraz są
        tam rzeczy Niuni)
        pierwsze przeczytałam Całe zdanie nieboszczyka no i sie zaczeło. Kupuję na
        bieżąco, pilnuję co nowego sie ukazuje
        Trochę mnie już zaczynają drażnić jej poradniki i ostatniego, "Przeciwko babom"
        nie kupilam. Jesli ktos cyta to dajcie cynk czy warto
        Poza tym czytalam chyba wszystko
      • natiz Dagbe 01.09.05, 11:32
        Ogromne dzięki za link do forum!!!!
        • dagbe Proszę bardzo :) 01.09.05, 15:14
          Polecam się na przyszłość.

Pozdrowienia,
          Dagmara
      • ikaes Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 13:11
        weszłam na forum fanów Chmielewskiej - zapomiałam o Lądowaniu w Garwolinie -
        przy tym się popłakałam ze śmiechu
    • ikaes Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 11:48
      Pierwsza przeczytana: Wielkie zasługi (jeszcze w podstawówce)
      też się wpisuję: ulubione: Lesio, Wszystko czerwone, Całe zdanie nieboszczyka i
      Harpie i Autobiografia,szczególnie 3pierwsze tomy
      Mój ulubiony cytat: Kałbasa, mocz tenora.
      A moi teściowie, którzy, tak jak Chmielewska są architektami, mówili, że
      wszystkie numery (oprócz trupa) opisane w "Wszyscy jesteśmy podejrzani" są jak
      najbardziej prawdziwe,a ten kosz na odpadki stał w biurze projektowym, w którym
      pracowała moja teściowa, wstrętna kadrowa z ww. książki i z Lesia też istniała.
      Chmielewska z nimi nie pracowała, ale pościągała opowieści od znajomych
      rozrzuconych po różnych Miastoprojektach itp. Podobno gdzieś w Lesiu jest
      wymienioony architektłapiący motyle - to mój teść, ale jakoś nie mogłam
      tegoznaleźć,musiałabym przeczytać od nowa.
    • ciezarowka Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 12:17
      Też się zapisuję!!!
      Uwielbiam jej książki i czytam po dziesięć razy...
      Moja ulubiona i pierwsza zarazem to "Wszystko czerwone" ale uwielbiam każdą!
    • squaw1 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 13:55
      Jeszcze w liceum wpadla mi w rece pierwsza ksiazka Chmielewskiej Zwyczajne
      zycie, wczesniej lezala odlogiem na polce dobre pol roku, przeczytalam bo
      akurat nic innego nie mialam pod reka...no i wpadlam...od pierwszej ksiazki
      minelo juz ponad 20 lat a ja dalej uwielbiam ja czytac, ma dosyc specyficzne
      poczucie humoru no i te teksty smile
      Mam wszystkie jej ksiazki, ulubiona to Cale zdanie nieboszczyka, Lesio, Studnie
      przodkow, Boczne drogi, Upiorny legat, Krokodyl z kraju Karoliny ach mozna by
      wymieniac...
      Pozdrawiam wszystkie fanki Chmielewskiej
      www.chmielewska.pl/
    • tomamisia Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 17:02
      Uwielbiam Chmielewską!!!pierwszą książkę,którą przeczytałam był Klin,turlałam
      się ze śmiechu po podłodze przy przygodach Tereski i Okrętki.Lesio jest
      rewelacyjny,a przy lekturze Dzikiego białka moja mama widząc mnie
      powiedziała ,ze jestem niespełna rozumu ponieważ ze śmiechu słowa wydobyć z
      siebie nie mogłam.Natomiast najnowsze książki mojej ulubionej autorki nie
      rozśmieszają mnie już tak jak te starsze choć czytam je z wielką
      przyjemnością.Pozdrawiam
    • szaramysz2 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 18:04
      Ja tez, ja tez!!! wink)
      Zaczelam od "Lesia" i wstyd sie przyznac ale jakem duza byla takem sie
      pojszczalam w majty ze smiechu wink))) "Lesio" do dzis jest moim number one.
      Ulubiony tekst? wszystkie. Ostatnio przeczytana "Mnie zabic" i czekam na
      nastepne dzielo.
      • headonshoulders Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 18:07
        Lesio zdecydowanie Lesio i jeszcze raz Lesio ktory stoi na mojej priorytetowej polce z Colbertem i
        dzielami Dumasa i ksiazkami o Narnii. Lesio to moj idol.
        smile
        • andaba Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 01.09.05, 21:40
          No to się dopiszę.
          Pierwszy przeczytałam "nawiedzony dom", chyba dzięki recenzji w "Płomyku", a
          potem poszło lawinowo.
          Ulubiona to "Wszystko czerwone", ale też wiele innych.
    • lila1974 Re: I ja!!! 02.09.05, 08:11
      Dzień, w którym przeczytałam pierwszą książkę, to dzień, w którym rozwiały się
      moje nadzieje na zostanie sławną powieściopisarką - co tam sławną! - wogóle
      przestałam pisać. Jeszcze szybciutko dopadłam innej książki z nadzieją, że może
      ta pierwsza to jedyna fajnie napisana a cała reszta jest do bani ... ale nic z
      tego. A trzeba Wam wiedzieć, że tą pierwszą książką były "Studnie przodków" a
      ostatecznie dobiłam się "Lesiem" - rozumiecie więc, że po takiej lekturze
      wpadłam w twórczy marazm. Stwierdziłam, że jakbym się nie starała, to
      Chmielewskiej nie przebiję.

Zostałam za to FANKĄ jej twórczości. Odtąd jej książki wędrowały ze mną przez
      życie - utwardziły we mnie wrodzony optymizm życiowy. Najczęsciej jeżdziły ze
      mną pociągiem do Szczecina i podejrzewam, że jestem dosyć dobrze znana
      pasażerom pociągu 6:08 relacji Świnoujście-Szczecin. Głupi chichot dało się
      słyszeć co rano big_grin W dodatku nie umiałam się powstrzymać i co lepsze kawałki
      czytałam na głos (no koleżance, która jezdziła ze mną - nie wszystkim
      współpasażerom ale w sumie różnica niewielka).

Co poniektóre osoby na tym forum insynuują jakobym zapożyczyła styl wypowiedzi
      od pani Chmielewskiej ... wrrrrrr
      Otóż oficjalnie oświadczam, że żadne takie - ot, po prostu - jej styl jest mi
      niezwykle bliski, bo od dziecinstwa mialam podobny - prosze zapytać moich
      polonistek tongue_out
    • natiz Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 02.09.05, 09:33
      No, wczoraj wieczorkiem skończyłam kolejną ksiązeczkę p. Chmielewskiej...
      Postawiłam sobie za punkt honoru przeczytać wszystkie!
      • lila1974 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 02.09.05, 09:35
        A ja mam straszne zaległości i męża, który pilnuje jak cerber żebym się do
        żadnej książki nie zbliżała, bo wtedy jestem stracona dla świata.
        • socka2 dopisuje sie do klubu :) nt 02.09.05, 09:41

• meg241 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 02.09.05, 09:43
      Ja tez uwielbiam Chmielewska. Pierwsza ksiazeke przeczytałam majac lat 12 jak
      lezałam z zapaleniem płuc i było to " Wszyscy jestesmy podejrzani". Od tego sie
      zaczeło. Przeczytałam prawie wszystkie, niektore kilka razy. Moja ulubiona
      to "Wszystko czerwone".
      Nie przeczytałam: Ladowanie w Garwolinie, Dzikie białko, Florencja corka diabła
      i jeden kierunek ruchu. Jakos pierwsze strony mnie nie zachecały. Czytałyscie??
      Warto??

Magda
      • tomamisia Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 02.09.05, 16:48
        jak dla mnie Florencja córka diabła jest ciężka do przeskoczenia podchodziłam
        do niej kilka razy, w końcu przeczytałam ale bez należytego autorce aplauzu!
        • beata985 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 02.09.05, 19:01
          włąśnie wróciłam z biblioteki.Jedną oddałam-całe zdanie....i wypożyczyłam
          następne trzy.m.in.Lesio.jak to połaknę to chyba czkawki dostanęwinkwcześniej też
          czytała ale tytułow wszytskich nie pamietam były to Boczne drogi-chyba przy tym
          ryczałam ze śmiechu i inne.potem w trakcie czyatania mi się przypomina ,że to
          jednak było.
          chyba mogę się przyłączyć??
    • mamaszakali Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 02.09.05, 21:03
      Ja też się dopisuje, uwielbiam jej książki. Najlepsza to "Całe zdanie
      nieboszczyka" i "Dzikie Białko" poprostu nie mogłam opanować śmiechu.Przyznaje
      że starsze książki bardziej mi się podobają.
      Pozdrawiam i życzę miłej lektury.
      Dorota
      • mama_szymka Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 02.09.05, 22:53
        Ja też się dopisuję. Uwielbiam Jej ksiażki i właściwie każda która przeczytałam
        mi się podobała. Która najbardziej? hmmm dla mnie 'Lądowanie w Garwolinie", ale
        również "Lesio", "Dwie głowy...", "Przeklęta bariera", "Depozyt", jak również
        przygody Tereski i Okrętki jako lektura miła i przyjemna. Niestety nie
        przeczytałam wszytskich pozycji, tylko te którym dysponuje nasza biblioteka sad
    • kin2 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 03.09.05, 13:08
      jestem fanką albo wręcz fanatyczką, do pełnej bibligrafii brakuje mi chyba ze
      trzech pozycji. Pozostałe znam na pamięć. Uwielbiam, ubóstwiam, ma
      niepowtarzalny styl.Wszystkie książki stoją na półce w kolejności
      chronologicznej i aż mi żal jak ktoś coś ode mnie pożycza.
      • czajkax2 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 03.09.05, 17:02
        Bardzo lubię ksiażki Chmielewskiej.Nie potrafię wymienić, która pozycja jest
        moją ulubioną, predzej bym potrafiła naposać, które z książek mniej mi się
        podobały. Pozdrawiam wszystkie "zaczytane".
    • noemi.d Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 03.09.05, 17:42
      I ja się dołączam,
      czytywałam regularnie po parę razy każdą pozycję.
      A zaczęłam od Całego zdania nieboszczyka...
      Zdecydowanie polecam również jej biografię.
      Niestety ostatnio brak mi trochę kasy na kupowanie nowych pozycji.
      A szkoda.
      a Krowa niebiańska to juz wogóle

Pozdrawiam

Aga
    • azajda Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 03.09.05, 20:59
      zaczełam od "skarbów" a najbardziej ulubiona to "przeklęa bariera" i "wszystko
      czerwone"-które czytałam na porodówce jak rodziła sie Joasia;podobno takiego
      śmischu jeszcze tam nikt nie słyszał.dzieki temu wspominam go z uśmiechem a za
      kilka miesięcy czeka mnie powtórka z rozrywkismilepozdrawiam
    • hadrjana Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 03.09.05, 22:14
      Chmielewską po prostu uwielbiam! Poza poradnikami. Najlepsze najstarsze tytuły,
      ale czytam wszystko i to po wielokroć. "Lesio" niesamowity, a na równi z nim
      postawiłam później 'Depozyt" - i jak zarażam Chmielewską kogoś (a już 3 sztuki
      na zawsze zarażone mam na koncie!!! i kilka uświadomionych), to proponuję
      właśnie te dwa tytuły. Jak mi źle - Chmielewska, jak nudno - Chmielewska...
      No, ale przy niej i moje plany podbicia swiata jako powieściopisarka padły, i
      chyba nie powstaną...
      A od czego zaczęłam, to nie mam pojęcia - jako smarkata dostałam na Gwiazdkę od
      rodziców subskrybcję na jej książki (no, lata temu to było!!!) i kilka
      pierwszych tytułów, chronologicznie wg pierwotnych dat wydania, czyli i Wszyscy
      jestesmy podejrzani musiało byc, i Krokodyl z Kraju Karoliny, i Klin...
      Tego lata dokopałam sie w ksiegarniach (chyba dali wznowienia?) Ślepego
      szczęścia i Wszelkiego wypadku; do kompletu już mi chyba tylko Lądowania w
      Garwolinie brakuje.
    • lollypop Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 05.09.05, 14:33
      Przyklaskuje z calych sil klubowi fanek - moja pierwsza ksiazka to 'Wielkie
      Zaslugi', dostalam ja w swe rece gdy mialam 12 lat. potem Okretka z Tereska
      itd, w obecnej chwili mam na spolke ze swoja mama wszystkie ksiazki, wiele z
      nich z autografem i dedykacja! Dzieki temu ze moja mama bywa rownie swirnieta
      jak i ja, poznalysmy pania Joanne (a raczej Irene - Joanna Chmielewska to
      pseudonim) gdy mialam 17 lat i znajomosc utrzymuje sie do dzis, z tym ze my
      jestesmy zagranica wiec osobiscie widzialysmy sie moze z 6 czy 7 razy przez 15
      lat jakie od tej chwli minely. Dziewczyny, ona jest rownie kapitalna jak w
      ksiazkach, wystarczy ze powiem ze nigdy jeszcze od niej trzezwa nie wyszlam, a
      przeciez to niemloda juz kobitka! Wiele z tych postaci jest autentycznych a
      powiada ze Lesio nie odzywal sie do niej przez pare lat po ukazaniu sie
      ksiazki. Diabel tez byl autentyczny ale ju nie zyje od ladnych paru lat.
      Jeszcze sie pochwale ze mam sliczny wisior z bursztynu ktory ona wylowila i
      wypolerowala!
      • natiz Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 05.09.05, 14:42
        Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę prywatnej znajomości z moją ulubioną
        autorką. Byłam pewna, że ona jest również szalona w życiu codziennym, inaczej
        nie pisałaby tak fantastycznych książek!
      • lila1974 Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 06.09.05, 13:45
        Umarłam w butach!!!
        Ale Ci zazdroszczę!!!
    • jagienkaa Re: Klub wielbicielek twórczości p. Chmielewskiej 07.09.05, 15:55
      Ulubiona książka: całe zdanie nieboszczyka (wszystko złożone...)
      Pierwsza książka: wszystko czerwone (miałam chyba 10 lat!)
      ulubiona postać: Inspektor Muldgaard, Lesio
      jestem fanką raczej wczesnych książek, aczkolwiek wszystko czytam z
      przyjemnością ( i prawie wszystko przeczytałam). NIe jestem też fanką książek
      dla dzieci.
      Zaczynam widzieć coraz więcej błędów w jej książkach i troszkę mnie zaczynają
      drażnić dialogi. Chmielewska chyba jest niezłą hazardzistkąwink
      ciekawostka: zarażona książkami z Kopenhagi, strasznie chciałam tam pojechać, a
      jak już byłam to szukałam pralni!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka