ibt 20.09.05, 23:05 Czy miałyście przy chrzcie chłopca kwiatki? I jakie zadanie mają spełniać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agrest9 Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 20.09.05, 23:08 Pierwszy raz słysze !.Gdy chrzciłam syna a było tam jeszcze wiele innych dzieci to nikogo nie widzialam z kwiatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 20.09.05, 23:14 ani dziewczynce, ani chłopcu żadnych kwiatków do chrztu nie brałam - niby po co? to nie ślub! Odpowiedz Link Zgłoś
5aga5 Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 20.09.05, 23:46 A moja Córa miała.Chrzestna zamówiła ( po wspólnych ustaleniach)małą wiązaneczkę. Problem był tylko taki że troszeczkę kwiatki były za duże. Zawsze podobały mi się małe i delikatne wiązaneczki na chrzcie ale kwiatuszki też powinny być malutkie i białe - tak jak niemowlaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 20.09.05, 23:49 Kwiatki ?? Jakie kwiatki?? :o) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 21.09.05, 08:47 Chrzestna przyniosła biale frezje z odrobiną zielonego, w kościele trzymała je w ręku, z tego co widze na zdjęciu, ale na sam obrządek musiała gdzieś odłożyć, dalibóg nie pamiętam, co z nimi zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
agrest9 Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 21.09.05, 08:52 ja nie wiem co sie z tymi ludźmi dzieje -wszystko komercjalizują -pewnie zaproszenia drukują a nieługo to organistę bedą specjalnie zamawiac waz z limuzyną Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 21.09.05, 09:16 u nas bukiet z białych miniaturowych róz przyniosła chrzestna matka.osobiscie drukowalismy zaproszenia a w kosciele był- za zgodą proboszcza- flecista poprzeczny.nie widze w tym nic dziewnego. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 21.09.05, 08:55 Mały bukiecik kwiatków przynosi na ogól chrzestna. Tak jest od wieków w kazdym bądź razie w mojej (zachodniopomorskie) i męza (wielkopolska) rodzinie. Kładło sie je na kapie która była na beciku. Kapy nie mieliśmy do chrztu, ale becik bielutki tak i na środku była przypieta wiązanka z malutkich drobnych frezji ozdobionyc zielonym. Odpowiedz Link Zgłoś
alex05012000 Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 21.09.05, 09:35 nigdy nie słyszałam o kwiatach do chrztu! u nas nie było, zresztą Ola miała 9 miesięcy i nie było ani kapy ani becika, była w seledynowej zrobionej na drutach sukieneczce i takich samych bamboszkach... Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 21.09.05, 09:37 ja nie mowie o 9 m-nych dzieciach tylko niemowlakach. Mój synek był chrzczony 13 grudnia a urodził sie 27 października Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 21.09.05, 09:39 moja córcia w dniu chrztu miała 7 miesięcy i 6 dni Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: czy muszą być kwiatki do chrztu? 21.09.05, 10:11 flecisty nie mieliśmy, ale zaproszenia owszem. Uwazam to za bardzo uroczystą okazję taka jak I komunia czy ślub dla mnie tj. tak samo wszystko uroczyste i wymagające oprawy szczególnej Odpowiedz Link Zgłoś
5aga5 Re: weronikarb 21.09.05, 12:22 W takim razie chrzciny miałyśmy tego samego dnia ( jeśli piszesz o ubiegłym roku? a moja Córa jest z 2 października Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: weronikarb 21.09.05, 12:34 Eee, jakie to ma znaczenie, z kwaitkami czy nie dzieciak będzie ochrzczony i to najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś