Dodaj do ulubionych

Czy można odmówić dziecku chrztu?

10.10.05, 22:32
Mówię o przypadku kiedy rodzice nie są małżeństwem. Mój proboszcz
powiedział ,że zrobi wszystko ,abym nie ochrzciła dzieckia dopóki nie wezmę
ślubu. Z kolei ksiądz z parafii , w której uczęszczam do kościoła
stwierdził ,że nie można odmawiając chrztu zmuszać ludzi do małżeństwa i
zgodził się ochrzcić dziecko , ale niestety bez zgody mojego proboszcza nie
da rady..Przecież to bez sensu..co parafia to inne zasady..Czy ktoś miał
podobną sytuację?
P.S. Uprzejmie proszę o odpowiedź na moje pytanie lub powstrzymanie się od
głosu( mam tu na myśli wygłaszanie mi kazań)
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 10.10.05, 22:37
      Ja osobiście nie miałam (chociaż ślubu nie mam), ale wiem, że potrafią odmówić
      chrztu, gdy rodzice nie mają ślubu, ale nie mają przeszkód by go zawrzeć. W
      takim przypadku pomaga hojniejsze "co łaska".
      Kazań nie zamierzam prawić, od tego jest ksiądz smile
      pozdrawiam
      Marta + Ich Dwoje
    • kinga707 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 10.10.05, 22:43
      Nie bylam jeszcze w takiej sytuacji,ale tez mnie to czeka,bo nie mam slubu
      koscielnego.Tylko mam jedno pytanie: dlaczego potrzebna Ci jest zgoda
      proboszcza? Pytam bo ja slyszalam ze jak ksiadz na moim osiedlu nie bedzie
      chcial ochrzcic mojego syna to mam jechac do kosciola na drugim koncu miasta a
      tam jest ksiadz co nie robi problemow i chrzci "jak leci".
      • bezstress Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 10.10.05, 22:59
        Otóż istnieje jakiś dziwny kościelny przepis na podstawie ,którego jeśli chcesz
        ochrzić dziecko poza parafią do której należysz musisz mieć pisemną zgodę
        swojego proboszcza .Jest to oczywisty idiotyzm, bo skoro ksiądz wyraża zgodę
        na ochrzczenie dziecka to dlaczego muszę mu dawać zgodę innego,teoretycznie
        mają taką samą władzę.Jestem załamana tą biurokracją kościelną, byłam już w
        kilku kościołach i zazwyczaj jedyną przeszkoda był ten papier. A mój proboszcz
        to zupełnie szalony kumpel Ojca Rydzyka , który traktuje parafian jak swoją
        własność.Jestem z Trójmiasta, może ktoś wie gdzie powinnam się udać.
        • kubona Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 10.10.05, 23:10
          spróbuj to zaświadczenie wziąć w parafii ojca - wystarczy tylko od jednego z
          rodziców - i nie musisz tłumaczyc dlaczego akurat w innej parafii - jeśli to
          nie pomoże to musisz udac sie do zwierzchnika swojego proboszcza - tam tez nie
          musiisz się tłumaczyc dlaczego. a w tym przepisie chodzi tylko i wyłąćznie o
          pieniązki z "co łaska" - tak powiedział ksiądz który będzie chrzcił nam
          dziecko. bądź dobrj mysli. pozdrowienia
        • kinga707 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 10.10.05, 23:28
          To prawdziwy idiotyzm.Ciekawe co mialabys zrobic jak bys byla "samotna matka"?
        • dariamax Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 10.10.05, 23:36
          Spróbuj w Katedrze Oliwskiej
        • annaparzonka Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 25.10.05, 01:00
          Ja też mam taki sam problem, nie mam z chłopakiem ślubu znajoma podała nam
          parafię gdzie nie robią problemów z chrzte ale okazało się ze tam nie możemy
          ochcić dziecka ze względu ze to niej nasza parafia wiec udaliśmy się do parafi
          chłopaka tam proboszcz wygłaszał na kazanie na temat ślubu zaglądał w dokumenty
          rodziny tzn czy przyjmóją co rok księdza po koledzie i okazało się ze dwa razy
          nie przyjeli ale to nie ze im się nie chciało tylko poprostu raz wyjechali a
          innym byli w trakcie remontu i w domu było strasznie ale dla proboszcza to nie
          było wytłumaczenie tylko zacząl mówić nam mówić ze skoro rodzina mie przyjeła
          księdza to juz nie katolicy do tego wyszukał jeszcze ze mojego matka chłopaka
          matka wychowywała go bez ojca oczywiście dla proboszcza to też było
          przeciwskazanie do chrztu a na sam koniec stwierdził że musi się z kims naradzic
          i zaprosił nas do siebie za miesiąc. Moze ktoś zna jakiś kościół we wrocławiu
          który nie robi problemów z chrztę.
    • magdalenamk Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 00:42
      dziecku ksiadz nie odmówi, ale rodzicom już może, bo to oni proszą o chrzest.
      Dziecko może to zrobić samo jeśli będzie już świadome swojej decyzji.
      • mamaemmy Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 00:48
        Dla mnie TAKI ksiądz to nie ksiądz i ja bym nie chciała,żeby ochrzcił moje dziecko.
    • 5_monika Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 08:14
      też nie mamy ślubu kościelnego, dziecko ochrzczone w zupełnie innej parafii niż
      moja i męża(parafia dziadków), nie braliśmy żadnej zgody proboszcza.
      Pozdrawiam
    • malwisienia Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 08:21
      ja do kościoła nie chodzę i nie będe dziecka chrzcić, ale wydaje mi się że tak
      właściwie to księżom powinno zależeć żeby jak najwięcej dzieci ochrzcić,
      przecież w ten sposób powiększają szeregi swoich wyznawców,
      ale pewnie jak zwykle chodzi o kasę
      • jakw Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 20:07
        Jeśli chodzi o kasę: po cholerę im wyznawcy, którzy pewnie do kościoła nie
        chodzą i na tacę nie dają?
        A może to jednak nie chodzi o kasę ?
    • bafilek Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 08:58
      Żaden ksiądz nie ma prawa odmówić chrztu!!! Jak chcesz zdziałać więcej po
      prostu powiadom o takiej sytuacji waszego biskupa i tyle. Wystarczy zadzwonić
      do kurii lub napisać list. Oczywiście nie anonimowy, żeby Cię potraktowali
      poważnie. Szczerze współczuję tym, którzy mają takich księży w parafiach, bo u
      mnie zawsze byli w porządku. U mojego męża w rodzinnej miejscowości jest taki,
      który twierdzi, że teraz rodzi się mniej dzieci, bo z samolotów robią opryski
      na lasy i pola, a wypadki autokarowe z pielgrzymkami sie zdarzają, bo firmy
      wysyłają kierowców-samobójców, aby ludzie nie dojechali. Tragedia!!
    • bujanna Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 08:58
      Podobno dziecku się nie odmawia, a kościół to właśnie tylko to potrafi.
      Moim znajomym odmówil dopuki ślubu nie wezmą głupota totalna.
      Więc pod przymusem musieli najpierw wzieli ślub a zaraz po tem ksiądz ochścił
      dziecko.
      Dodam jeszcze że nie sa zamożni i właśnie w tym okresie mieli naprawdę ciężką
      sytuację finansową, i miecie co ksiąc powiedział że im koszty które są
      podobno 'co łaska" na raty rozłoży , znajoma dala 50zł. i więcej się u niego
      nie pokazała.
    • mikanm Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 09:02
      Niedawno przechodziłam to samo w związku z chrztem mojego malucha. Chcieliśmy
      ochrzcić w innej parafii i ksiądz z mojej nie chciał wydac tej idiotycznej
      zgody bo...nie uznał nas za katolików!!dlaczego? bo nie widzi nas w kościele!!!
      zaznaczam że ślub mamy!
      rozwiązanie jest takie: w kurii przyjmuje ksiądz kanclerz, przyjmuje
      codziennie, i on jest od rozwiązywania problemów z "szalonymi proboszczami".
      Poszliśmy do niego i on wydał nam taką zgodę niejako nad głową naszego
      proboszcza.
      odpowiadając na pytanie z postu - tak można odmówić dziecku chrztu, a brak
      ślubu jest tutaj często istotnym argumentem. Sądzę że powinnaś szukać dalej
      księdza dla którego ślub rodziców nie ma żadnego znaczenia - ewentualnie, tak
      jak ja - udać się do kurii do księdza kanclerza.
    • ezrapound Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 09:24
      Co za badziewiarze. Coraz bardziej jestem cięta na facetów w czarnych
      sukienkach. Słyszałam już o kilku przypadkach, kiedy księża odmawiali
      ochrzczenia dziecka rodziców, którzy nie mieli ślubu kościelnego. My mamy taką
      samą sytuację - również chciałabym ochrzcić moją córeczkę (jestem wierząca
      tylko skrajnie nienawidzę totalitaryzmu, zwłaszcza religijnego) i już się boję
      co to będzie. Napisz potem jak Ci się udało rozwiązać ten problem.
    • koftek Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 09:34
      Jestem osobą wierzącą ale szlak mnie trafia jak się zdarza taka sytuacja. Nikt
      nie ma prawa odmawiać dzieciaczkowi chrztu. Księża nie mają prawa traktować w
      ten sposób ludzi, gdyż każdy ma prawo do wyboru własnej drogi życiowej i nie
      koniecznie jest ona zła. Moim zdaniem powinnaś sie zgłosić do swojego
      proboszcza i oznajmić mu, że jak nie da wam pozwolenia na chrzest dziecka to
      sprawa pojdzie wyżej. Moze to poskutkuje, poniewaz taka odmowa to tylko i
      wylacznie jego widzi mi sie.
      Powodzenia
      mama Agatki
      • mynia0 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 09:54
        ksiądz nie może odmówić chrztu. niestety, zdarza sie, że ksieża odmawiają, np.
        w takiej sytuacji, jak Twoja, ale jest to działanie bezprawne / słyszałam
        kiedyś wypowiedż księdza z sądu biskupiego w tej sprawie/. radziłabym udać się
        do innego kościoła / choćbyś miała zwiedzić wszystkie smile/ i prosić o chrzest
        dla dziecka. osobiście polecam kościoły zakonne - np. Dominikanów. oni mają
        nieco inne spojrzenie, niż zwykli czarni księża. a jeśli Ci się nie uda, to
        pisz do biskupa.
        • ezrapound mam ten sam problem 11.10.05, 10:08
          Czesc Mynia0, czy jestes absolutnie pewna, ze to jest niezgodne z prawem
          koscielnym? Bo ja bede miala ten sam problem, wsrod moich znajomych nagminne sa
          sytuacje, kiedy ksieza odmowili chrztu. Jesli to jest po prostu widzimisie
          ksiedza, bedziemy walczyc!
          • mynia0 Re: mam ten sam problem 11.10.05, 10:30
            witaj!
            powtarzam tylko zasłyszane w TV słowa księdza z sądu biskupiego - on twierdził
            jednoznacznie, że ksiądz nie może odmówić chrztu. niestety, wiem, ze dość
            często sie to zdarza. przepisy kościelne bywają niejednoznaczne i dlatego są
            różnie interpretowane. mam nadzieję, że uda się Wam znaleźć normalnego ksiedza
            ze zdrowym podejściem do sprawy.
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 10:22
      Ja mam tylko ślub cywilny i wieeeeelką nadzieję, że w razie czego ksiądz odmówi
      mi chrztu.
      Ostatnio moja ciotka rozmawiała ze mną i z moim mężem na temat chrztu, komunii
      itd. Współczuła mi, że ja tego wszystkiego nie doświadczyłam (miałam tylko
      chrzest, nic poza tym) i poprosiła abyśmy my tak nie skrzywdzili własnego
      dziecka. Niestety mój mąż jest jak chorągiewka na wietrze i po tej rozmowie
      uznał, że rzeczywiście przydałoby się ochrzcić dziecko.
      A ja nie chcę, żeby skończyło jak ja sad(. Zamierzam teraz odpisać się z kościoła
      katolickiego, bo BEZ MOJEJ ZGODY zostałam ochrzczona. Chcę, aby moje dziecko
      samo wybrało własną wiarę. Ja nie będę mu niczego narzucać, do niczego
      zniechęcać ani zachęcać, bo każdy człowiek ma swój rozum.
      • tynka35 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 10:27
        My też nie mamy ślubu ale nie miałam żadnych problemów, z tego powodu. Moja
        koleżanka powiedziała mi że można ochrzcić u Dominikanów. Oni nie robią żadnych
        problemów i nie pytają o nic. Zorientuj się czy u ciebie jest taki kościół. W
        Szczecinie jest. Powodzenia. Ania
        • anka1 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 11:30
          jesli Ci odmawia ksiadz katolicki ochrzcij dziecko w parafii prawloslawnej albo
          protestanckiej. chrzest jest potem uznawany takze w parafiach katolickich i nie
          ma znaczenia w jakiej swiatyni dziecko bylo temu obrzedowi poddane.
          a swoja droga niektorzy ksieza to niezli idioci.
          na szczescie my ( tez nie mamy slubu koscielnego ) trafilismy na normalnego.
    • bbb21 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 11:39
      Ksiądz nie może odmówić chrztu dziecku. W związku z powyższymi problemami,
      ochrzcij dziecko w innym kościele! smile)
      • vuvu2 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 11:43
        A niektórzy mówią, że setbe omawianie problemu kupy jest nudne smile)) Ten tamat
        to dopiero jest nudny, a jakoś nikt poprzednich identycznych wątków nie wkleja
        K.
    • monika26poznan Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 11:47
      Jestem samotna mama i jak poszlam do proboszcza w mjej parafii,to bardzo byl
      niezadowolony,ze mialby ochrzcic nieslubne dziecko.Puscil mi przy tym takie
      kazanie,ze myslalam,ze sie porycze.Wyszlo na to,zelepiej byloby gdybym usunela
      ciaze sad(Poprosilam w takim razie o zgode na ochrzcenie malej w innej
      parafii,co dal mi z wielka ochota.Pojechalam do sasiedniej miejscowosci i tam
      zaskoczenie:ksiadz bardzo mily,zadnych kazan-powiedzial tylko,ze gdyby kiedys
      moja mala miala nowego tatusia i on by ja adoptowal to zebym to u niego tez
      zglosila,nie chcial nawet ode mnie jako samotnej mamy ani grosza.Jak zawsze
      ludzie i ksieza sa bardzo rozni.Pozdrawiam Monika
    • afryka11 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 12:58
      a ja byłam po rozwodzie, moje dziecko miało sprawę o zaprzeczenie ojcostwa - i
      dostaliśmy chrzest bez problemu. W Siemianowicach Śl ( św. Antoni) mamy
      wspaniałego rozumnego proboszcza. Nie patrzał na nas jak na jakichś diabłów.
      Porozmawiał spokojnie i ochrzcił syna, gdy miał 9 miesięcy ( wszyscy mysleli że
      roczek świętujemy i za wcześnie podeszliśmy do ołtarza). Zapłaciliśmy 30 zł
      • bezstress Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 16:57
        Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi ,moze jest jakaś szansa..
        • milla1 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 17:00
          Nie rozumiem...Co ma do tego Twoj proboszcz??
          • milla1 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 17:04
            milla1 napisała:

> Nie rozumiem...Co ma do tego Twoj proboszcz??

Już się doszukalam, że odp na to pytanie!!Bzdura!!Nie ma takich przepisów, ze
            proboszcz musi wyrażać zgodę.Mozesz ochrzcić dziecko gdzie Ci się podoba i nie
            mają prawa Ci odmówić
    • joanna.d.arc Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 11.10.05, 18:26
      Chrzest jest sakramentem przyjęcia człowieka do wspólnoty wiernych. Podczas chrztu rodzice
      dziecka zobowiązują się wychować je w duchu chrześcijańskim. Jeśli małżeństwo nie ma
      ślubu kościelnego i nie zamierza go brać, czyli nie zamierza żyć po chrześcijańsku
      to jakie są przesłanki by twierdzić, że wychowa dziecko po chrześcijańsku? Znikome.
      Dlatego ksiądz ma prawo odmówić.
      A po co chcecie chrzcić dziecko? Żeby sąsiedzi/rodzina nie marudzili?
    • noddy Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 12.10.05, 09:16
      Idź i porozmawiaj az jeszcze.
      Ja jestem katoliczką ale takie zachowanie księdza uważam za niedpuszczalne.
      Kościół powinien przyjąc malca z otwartymi ramionami!
      Taka postawa księży niestety odrzuca ludzi od kościoła sad
    • tuskas Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 12.10.05, 09:24
      My ochrzciliśmy Zuzkę w ostatnią niedzielę. Oprócz niej było chrzczonych
      jeszcze 4 dzieci. Chyba jacyś rodzice nie byli małżeństwem, bo było kazanie
      raczej w tej tematyce niż wychowywanie dzieci w wierze katolickiej.
      Z tego, co wiem, wedle prawa kościelnego ksiądz nie ma prawa odmówić chrztu
      dziecka (a tak naprawdę, to dziecko nie jest winne temu, że rodzice nie mają
      ślubu kościelnego, prawda??), dlatego myślę, że powinniście to zgłosić
      biskupowi.
      Jednocześnie w Polsce to bardzo częsta praktyka - brak możliwości ochrzczenia
      dzieci "nieślubnych" sad
    • matma08 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 12.10.05, 12:41
      poczytaj: zapytajksiedza.republika.pl/pytania/pyt053.html
      Myślę sobie, że możesz zmienić miejsce zameldowania i olać księdza proboszcza,
      ale to trochę zachodu. Powodzenia. Pozdrawiam
      • bezstress Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 12.10.05, 14:47
        witam,
        najpierw do joanna.d.arc: nie znasz mnie , nie wiesz jak żyję , ale jakoś łatwo
        przyszło Ci mnie ocenić, chrzcić dziecko na pokaz? niby przed kim?
        Poza tym dziękuję za taki odzew. Byłam jeszcze w dwóch innych parafiach między
        innymi u Dominikanów gdzie niestety również potrzebna jest zgoda proboszcza,
        ale będę dalej próbować.Objedziemy jeszcze kilka gdańskich Kościołów, a potem
        spróbujemy w kurii.
    • isma Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 24.10.05, 17:04
      Odmowic chrztu nie mozna, mozna natomiast zaproponowac odlozenie go, na mocy
      ponizszego zapisu Kodeksu Prawa Kanonicznego:

Kan. 868 -

§ 1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się:

1° aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich, lub ci, którzy
      prawnie ich zastępują;

2° aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku;
      jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami
      prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie.

Jesli rodzice nie sa sakramentalnym malzenstwem, bo maja przeszkody kanoniczne
      (jedno z nich zawarlo wczesniej sakramnetalny zwiazek z kims innym), odlozenie
      jest niecelowe, bo wiadomo, ze przyczyna bralu slubu raczej szybko nie ustapi ;-
      ))), i wtedy zazwyczaj odlozenia chrztu sie nie proponuje. Jesli natomiast
      przeszkod kanonicznych nie ma, a rodzice nie maja slubu koscielnego, ergo godza
      sie na zycie w stanie grzechu ciezkiego (no, chyba, ze sa "bialym malzenstwem ;-
      ))), a zatem mozna wnosic, ze nie moga byc gwarantami "uzasadnionej nadziei"
      wychowania dziecka po katolicku. Mozna, co nie znaczy, ze tak jest zawsze.

Jesli potraficie przekonac ksiedza, ze mimo braku slubu potraficie dziecko po
      katolicku wychowac, nie ma problemu.
    • monikak18 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 25.10.05, 14:35
      Niestety można - jak wynika z moich doświadczeń, osobiście prosiłam o to dwa
      razy w tym samym kościele jakby niedowierzając temu co usłyszałam. Ostatnim
      razem to było 3 lata temu zatrzaskując za sobą drzwi kancelarii obiecałam
      sobie nigdy tam nie wracać, ale czas nieubłaganie biegł i znalazłam się w
      trudnej sytuacji w tym roku kiedy to moja córka ma przystapić do I Komunii.
      Szczęście że się przeprowadziliśmy - niedaleko bo tylko kilka ulic - ale
      należymy już do innego kościała braci Bernardynów - sa fantastyczni i
      przygotowania do chrztu trwają. Siostra w szkole ma dodatkowe zajęcia z dziećmi
      które nie mają chrztu. Będą potraktowane jak osoby dorosłe i samodzielnie
      odpowiadać na zadawane pytania.
    • sylwiag27 Re: Czy można odmówić dziecku chrztu? 16.02.06, 13:41
      Mnie odmówiono w chamski sposób w parafii męża kiedy jeszcze nie mieliśmy ślubu
      więc ochrzciliśmy w mojej w innym mieście i nie przypominam sobie, żeby
      jakakolwiek zgoda była potrzebna, żadnego zaświadczenia nie pobieraliśmy.
      Życzę wytrwałości...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka