Dodaj do ulubionych

Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie

27.10.05, 09:17
i kto tu kłamie:
"GW": Koledzy z ZChN załatwili poparcie dla PiS"
"Gazeta Wyborcza": Lech Kaczyński dostał poparcie Andrzeja Leppera w wyborach
prezydenckich dzięki znajomościom ludzi z dawnego ZChN.
Do tej nieistniejącej już partii należeli główny sztabowiec Kaczyńskiego
Michał Kamiński i desygnowany na premiera Kazimierz Marcinkiewicz, a w
Samoobronie - zaufany człowiek Leppera europoseł Ryszard Czarnecki.
Dziennik uważa, że wówczas nie uzgodniono żadych konkretów, ale po pierwszej
turze wyborów Michał Kamiński z PiS zadzwonili do Czarneckiego z propozycją,
aby Samoobrona poparła kandydaturę Lecha Kaczyńskiego.

Według gazety, Czarnecki zażądał w zamian, aby PiS poparło kandydata
Samoobrony na wicemarszałka Sejmu, i Kamiński zgodził się na ten warunek.

Dziennik twierdzi, że byli partyjni koledzy spotkali się po raz pierwszy w
warszawskim hotelu Sobieski jeszcze przed pierwszą turą wyborów. Andrzej
Lepper chciał według gazety wykorzystać kontakty Czarneckiego do rozmów z
PiS; nie chodziło jednak wówczas o poparcie dla kandydatury Lecha
Kaczyńskiego, lecz o tworzenie koalicji
Obserwuj wątek
    • olik7 Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 09:26
      Na tym polega polityka w naszym kraju, niestety.
      • july.29 Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 09:30
        elektorat Leppera który oddał głosy Kaczyńskiemu, bardzo się raduje ("nasz
        Andrzejek wicemarszałkiem"). Reszta pewnie ma mniejsze znaczenie.

Ohyda bierze.

Wg mnie ktoś taki jako wicemarszałek to hańba Rzplitej.

j.
        • agnieszka3613 Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 11:36
          Nie oglądam już telewizji bo szlag mnie trafia. Kaczyński opowiadał się przed
          wyborami w jednym z wywiadów za zniesieniem immunitetu poselskiego, żeby nie
          było tak, że poseł coś przeskrobie i nic sobie z tego nie będzie robił. No i
          teraz jestem bardzo ciekawa jak te jego przedwyborcze obietnice mają się do
          tego, że umówił się z lepperem i poparł jego kandyture na wicemarszałka sejmu.
          Ohyda i koszmar. I ciekawa jestem co na ten temat mogą powiedzieć teraz ci
          wszyscy, którzy kaczuszkę tak dzielnie popierali i poszli głosować na niego.
          • bebicka Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 11:44
            To co zalatwilo sobie PiS i L. kaczynski kosztem PO i tak naprawde calej
            Polski, bo nie ukrywajmy to tez ma znaczenie to faktcyznie ohyda.
            Ale Ci co glosowali na Kaczynskiego i PiS i tak nie uwierza w ta sytuacje, beda
            uwazali ze to tylko i wylacznie spiskowa teoria dziejowsmile taaaaa
            Ciekawei mnie czemu przez te ostatnie dni oba Kaczynskie sie w ogole nie
            wypowiadaja...
            • allija Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 12:16
              Z tego wniosek, że bracia będą stali na straży uczciwości i sprawiedliwości ale
              pojmowanej po swojemu. Nic sie nie zmieni.
              Najlepiej więc nie brać w tym udziału i nie przykladać ręki co ja osobiście
              czynię od lat nie uczestnicząc w wyborach. Bo nie ma żadnej pewności, że gdyby
              wygrała druzyna przeciwna, nie usłyszelibyśmy o podobnych kwiatkach z drugiej
              strony.
              Politycy to, jak widac, ludzie pozbawieni honoru. Zresztą wśród nich nie ma
              ludzi nowych. Wszyscy kiedyś gdzieś przyłożyli rękę do tego co mamy obecnie.
              Dlaczego teraz mialoby byc inaczej? lepiej?
    • asia_grzes Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 12:21
      nie nalezy sie emocjonowac tym co pisza gazety,bo kazda ma uklady z dana
      partia,niby wolna prasa a tez stronnicza.mnie bardziej przekonuja debaty-to co
      widze i slysze bezposrednio.PO dostalo 8waznych ,bardzo resortow-odmowilo.chce
      miec piecze nad tym resortem gdzie nie wyjdzie na jaw ich dzialalnosc sprzed
      lat.trybunal konstytucyjny pozwolil na lustracje-ja czekam i dopiero potem bede
      opiniowac
      • e_r_i_n Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 12:32
        Idac tym tokiem rozumowanie PiS nie chce tego resortu oddac, zeby na jaw ich
        machlojki nie wyszly...
        • asia_grzes Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 12:46
          ale sprawdzic ich moze kazdy i sa tego swiadomi.bardzo zaluje,ze tv nie
          pokazuje ,,nocnej zmiany"
          co dalej bedzie nie wiem.jestem rozczarowana.bylam za korwinem-m.wierzylam w PO
          i PiS,ZWLASZCZA po mnie rozczarowalo.ziobro przytoczyl wczoraj u durczoka
          wypowiedzi rokity,ktory tylko sie krzywil.sam juz nie wie poza sloganami co ma
          mowic,a PiS jest przynajmniej konkretny
          juz widac,ze na nic sie zdaly te wybory.szkoda.
    • michalina7 Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 13:58
      ZCHN zasiada też w PO. Po drugie GW nie jest gazetą obiektywną.
      • ula_max Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 14:04
        I kto tu sieje panikę ... fakty sa faktami...
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2988806.html?skad=rss&wv=0000
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2988516.html
        www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051027/ekonomia/ekonomia_a_11.html
        Wystarczy? Czy to też jest mało obiektywne?
        • pade no pięknie... 27.10.05, 14:20
          a ja mam kredyt w eurosad((
        • na4 Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 14:23
          I zaraz zacznie się szukanie środków i oczywiście gdzie najlepiej u tych,
          którzy pracują i dają pracę innym. Bo przecież tłuc burżuja, wcisnąć im
          najlepiej 90 % podatek. Obniżyć tempo rozwoju gospodarczego - z pewnością od
          razu zmieni się sytuacja bezrobotnych i tych najbiedniejszych. Kolejny krok
          mało dzieci zakarzemy stosowania bezbożnych środków antykoncepcyjnych. A przy
          okazji spalimy trochę czarownic
          • zonka77 Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 14:28
            noo sad
            Jakos nie widzę ani w tym ani w innych wątkach na ten temat fali radosnych
            popieraczy kaczora. Czyżby im tak szczeny opadły że nie wiedzą co powiedzieć??
            Ludzie, chyba wyemigruję sad
            • jakw Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 14:56
              A ja myślę, że jedynie słusznych i oświeconych wielbicieli PO i Tuska jest na
              tym forum większość, w związku z tym zwolennicy innych opcji, ze względu na
              Waszą "tolerancję" i "demokratyczność", albo siedzą cicho (bo nikt nie lubi być
              wyzywany) albo poszli sobie z tego forum.
              Niestety, jak czytam Wasze wypowiedzi, to widzę, że tak jak jedni słuchają Radia
              Maryja, a inni innych mediów poprawnych politycznie. A ja ciekawa jestem, ile z
              Was zużyło choć trochę czasu na przeczytanie programu PO i Tuska ,o innych
              kandydatach czy partiach nie wspominając. Posługujecie się zupełnie jak Wasz
              ulubiony "ojciec dyrektor" zlepkiem haseł i sloganów.
              • ula_max ... przygadał 27.10.05, 14:58
                kocioł garnkowi.
                • jakw Re: ... przygadał 27.10.05, 15:08
                  ula_max napisała:

> kocioł garnkowi.
                  argumentów zabrakło?
                  • ula_max Re: ... przygadał 28.10.05, 07:49
                    argumenty owszem,ale nie na takie wypociny
                    • jakw Re: ... przygadał 28.10.05, 08:49
                      Usiłuję wytłumaczyć to, że ci, co głosowali na Kaczyńskiego się nie odzywają. Bo
                      od kilki dni padają określenia typu moherowe berety, buraki czy beton. I mają
                      bić się teraz w piersi, kajać itd. Bo jest tylko 1 słuszna i poprawnie
                      polityczna racja? Po prostu dialog w stylu RM. Nie każdy ma na to ochotę. A
                      potem jest zdziwienie, że wyniki wyborów tak się różnią od sondaży. Bo przecież
                      WSZYSCY na forum...
                      Pzdr
              • e_r_i_n Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 15:00
                No tak - i mamy kolejny demagogiczny podzial wink Na grzecznych PiSowcow
                i niegrzecznych POwcow smile

PS Znam program PO i Tuska smile
                • jakw Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 15:09
                  Ja też znam program PO i pewnie dlatego nie będę głosować na PO, jeśli dojdzie
                  do kolejnych wyborów.
                  • e_r_i_n Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 15:18
                    Twoj wolny wybor smile
                  • mkolaczynska Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 16:29
                    a co ci się w ich programie nie podoba?
                    • jakw Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 18:04
                      A choćby i to, że piszą o propozycji podatków 3x15 nie wyjaśniając o co chodzi -
                      czy będzie kwota wolna od podatku (i jeśli - w jakiej wysokości). 0 argumentów
                      za tym, że to się wszystkim opłaci, także tym, którzy mają niewielkie dochody i
                      większość pieniędzy wydają na rzeczy, na które w tej chwili vat jest 0 albo 7%.
                      A może nie ma takich argumentóew?
                      Znacznie więcej miejsca zajmuje poinformowanie potencjalnego wyborcy, że zamiast
                      wielkiego PITa do urzędu skarbowego będzie wysyłał pocztówkę, co mi akurat zwisa.
                      Ot, demagogia dla trochę zasobniejszych?
                      Już nie mówiąc o tym, że program jest na stronach Jana Rokity - tzn czy jest to
                      program PO czy Rokity?
                      A pomysł bonu oświatowego to też jest z lekka do bani - przynajmniej moim
                      zdaniem. I jeszcze parę innych rzeczy by się znalazło, ale tamte od biedy
                      byłabym w stanie przeżyć (pod warunkiem, że na liście w W-wie postawiliby Zytę
                      Gilowską wink)
                      • mkolaczynska Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 18:41
                        A tak wogóle to na jakie artykuły masz 7 vat?, bo 0 to już wogóle nie wieml
                        ekarstwa?, bo środki do rechabilitacji na pewno nie.
                        > A pomysł bonu oświatowego to też jest z lekka do bani - przynajmniej moim
                        > zdaniem.
                        Ten pomysł mi osobiście bardzo się podoba, mogła bym oczekiwać ze szkoła spełni
                        pwne moje oczekiwania wobec opieki nad dzieckiem, tak mam niestety przeje..e w
                        przyszłości, zarówno jesli chodzi o opieke w ciągu roku szkolnego jak i w
                        wakacje.
                        • jakw Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 20:43
                          Jeśli chodzi o vat to proponuję obejrzeć paragon ze sklepu. Na moim 3% vat jest
                          na mleko, 7% na chleb, serek i jogurt. Ptasie mleczko i woda jako luksus - 22%
                          vat. 0% stawka pewnie już zniknęła w mrokach dziejów. 0, i gazeta ma 7% vatu...
                          Odnośnie bonu - to wszystko fajnie wygląda, ale nie będę woziła dziecka przez
                          pół miasta, bo gdzie indziej ma super szkołę. A jak w tej super szkole nie będą
                          mieli miejsca to i tak przyjmą tych zameldowanych w okolicy. Nie łudźmy się -
                          szkoły nie są z gumy. Teoretycznie mam wybór?
                          • mkolaczynska Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 28.10.05, 13:24
                            Odnośnie Vatu sprawdziłam i najbardziej wkurza mnie polityka prorodzinna np:
                            22% na
                            zabawki
                            butelki smoczki, naczynia sztućce duperele
                            ubranka-choć nie wiem czy na wszystkie
                            kołdry, koce pościele itd
                            nie wiem jak to jest z artykułami chemicznymi typu pampersy(to penie 7), kremy
                            szampony, mydła itd(22?)
                            więc 15% to obniżenie podatku na te artykuły.
                          • mkolaczynska Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 28.10.05, 13:29

> Odnośnie bonu - to wszystko fajnie wygląda, ale nie będę woziła dziecka przez
                            > pół miasta, bo gdzie indziej ma super szkołę. A jak w tej super szkole nie
                            będ
                            > ą
                            > mieli miejsca to i tak przyjmą tych zameldowanych w okolicy.
                            Jak nie bedą mieli miejsca to nikogo nie przyjmą.
                            Ja woziła bym z tego względu ze długo pracuje i nie dostane wolnego na 2
                            miesiące wakacji i licze że mając bon będe miał wgląd w sposób wydatkowania
                            pieniędzy.
                            Dowiezienie dziecka kosztowało by mnie znacznie mniej niż zajęcia poza lekcyjna
                            +opiekunka dowożąca dziecko na nie na drugi koniec mista. Tak licze że będzie
                            można zapłacić za odpowiednią opieke w samej szkole nie do 15 ale do 18:00
                      • karola.v Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 20:37
                        jakw napisała:

> A choćby i to, że piszą o propozycji podatków 3x15 nie wyjaśniając o co chodzi
                        > -
                        > czy będzie kwota wolna od podatku (i jeśli - w jakiej wysokości). 0 argumentów
                        > za tym, że to się wszystkim opłaci, także tym, którzy mają niewielkie dochody i
                        > większość pieniędzy wydają na rzeczy, na które w tej chwili vat jest 0 albo 7%.

Docelowo vat w calej unii będzie ujednolicony,będzie wynosił 15-16%
                        Tak więc dyskusja na temat watu jest dośc fikcyjna.
                        Cała "gadka"na ten temat to była kampania wyborcza.
                        • jakw Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 27.10.05, 20:49
                          taa, najpierw vat trzeba ujednolicić, bo UE nakazała, potem UE stwierdzi, że CIT
                          mamy za niski , a na koniec wyjdzie na to, że 15% podatek liniowy też nie
                          przystaje do wymogów UE...
                          • ula_max jakw 28.10.05, 08:06
                            mało wiesz dużo, piszesz, typowe.
                            Przybliżę Ci co nieco.

Harmonizację podatkową należy traktować jako ujednolicenie prawa wewnątrz
                            Wspólnoty, co nie jest równoznaczne z wyeliminowaniem krajowych systemów
                            prawnych.UE nie jest zainteresowana pełną harmonizacją w dziedzinie
                            podatków, a istotne staje się tylko to aby rozbieżności podatkowe usuwane były
                            w tam,gdzie mają znaczenie dla integracji. Na podstawie art. 99 Traktatu
                            Ustanawiającego Wspólnotę Europejską, (Traktat Rzymski)
                            harmonizacji podlegają podatki obrotowe (np. VAT), podatki akcyzowe i inne
                            podatki pośrednie, wstopniu w jakim harmonizacja ta jest konieczna do
                            ustanowienia i funkcjonowania rynku wewnętrznego.
                            Inaczej przedstawia się sytuacja w zakresie podatków dochodowych, bo nakaz
                            harmonizacji podatków dochodowych nie wynika wprost z żadnej normy prawa
                            wspólnotowego.
                            Jedynym ogólnym przepisem, na podstawie którego podjęto działania
                            harmonizacyjne w zakresie
                            Zasadnicze działania mające na celu zlikwidowanie barier o charakterze
                            podatkowym, dot. fuzji, powiązań,podwójnego opodatkowania.

Wynika to między innymi z faktu, iż regulacje prawne dotyczące podatku od
                            dochodów osobistych w poszczególnych krajach członkowskich, nie utrudniają
                            funkcjonowania wspólnego rynku wewnętrznego jak ma to miejsce w przypadku
                            podatków pośrednich (np. VAT).
                            Ponadto na podstawie orzecznictwa Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości
                            poszanowanie prawa wspólnotowego w zakresie podatków bezpośrednich oznacza
                            zakaz dyskryminacji oraz zakaz wprowadzania wszelkich innych ograniczeń lub
                            utrudnień w korzystaniu z wolności traktatowych.
                            Reasumując można powiedzieć, iż do harmonizacji podatków bezpośrednich -
                            podatków od zyskówprzedsiębiorstw, podatków od dochodów osobistych - nie
                            przywiązuje się tak dużego znaczenia jak w przypadku harmonizacji podatków
                            pośrednich.
                            Regulacji unijnym prawodawstwem poddano jedynie te obszary podatków
                            bezpośrednich, które istotnie mogły zniekształcać funkcjonowanie jednolitego
                            rynku. WIęc wrzuc na luz bo UE wcale nie ma zamiaru urządzać na rewolucji w
                            podatkach bezpośrednich. A to źle wg mnie, a wiesz dlaczego? Bo np. mieszkając
                            w Irlandii w drugi próg podatkowy wskoczyłabym przy dochodach ok 120 tys, a w
                            zakichanej Polsce płavcę 30 % już od 38 tys.
                            Ponadto idea liniowego 15% podoba mi się choćby dlatego, że nie widze powodów
                            dla których muszę płacić wyższe stawki podatkowe dlatego ze lepiej zarabiam.
                            Czy zarabiasz 1000/m-c czy 10000/m-c stawka dla każdego powinna być taka sama
                            np 15% - kwoto i tak ten który więcej zarabia odprowadzi do budżetu. To tak
                            odnośnie tematu SPRAWIEDLIWOŚCI SPOŁECZNEJ.
                            • jakw Re: jakw 28.10.05, 08:32
                              No pewnie, harmonizacja vat-u harmonizacją tylko o co się kłócą teraz w
                              Niemczech - bo zdaje się, że właśnie chcą sobie vat podwyższać z 15 do 18%. A na
                              niektóre artykuły typu żywność czy książki mają niższą. Bardzo to pasuje do
                              ujednolicania vatu w całej UE na poziomie 15%...Jakoś tak mam wrażenie, że
                              czasem jesteśmy bardziej unijni od samej Unii. A odnośnie cit to jak u nas
                              został obniżony do 19% to już co poniektórzy zaczęli jęczeć, że w UE cit
                              powinien być taki sam (oczywiście wyższy), bo to "nieuczciwa konkurencja".
                              A odnośnie podatku liniowego - chodzi mi oto, że w programie PO zostało rzucone
                              hasło 3x15 - i nic poza tym. Na tej podstawie nie jestem w stanie sobie policzyć
                              czy mi się to opłaca - mi pewnie tak. Ale jeśli nie ma tam żadnej kwoty wolnej
                              od podatku to nie ma siły - osoby słabiej zarabiające będą płaciły większe
                              podatki. I to osoby, dla których 5 PLN ma zupełnie inną wartość niż dla mnie.
                      • e_r_i_n Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 28.10.05, 09:37
                        jakw napisała:

> A choćby i to, że piszą o propozycji podatków 3x15 nie wyjaśniając o co
                        > chodzi - czy będzie kwota wolna od podatku (i jeśli - w jakiej wysokości).

Wydaje mi sie, ze idea podatkow liniowych jest zero ulg. A kwota wolna taka
                        ulga jest.

> A może nie ma takich argumentóew?

A jakie sa argumenty ZA 50 % podatku dla najbogatszych (proponowanym przez PiS)?

> Ot, demagogia dla trochę zasobniejszych?

Nie - informacje, ale zrozumiałe tylko dla części społeczeństwa - takiej, która
                        elementarną wiedzę posiada.

> Już nie mówiąc o tym, że program jest na stronach Jana Rokity - tzn czy jest
                        > to program PO czy Rokity?

Rokita jest członkiem PO - więc odpowiedz sobie sama. Tym bardziej, ze Rokita
                        na prezydenta chyba nie startował.

> (pod warunkiem, że na liście w W-wie postawiliby Zytę Gilowską wink)

A wiesz, dlaczego jej nie postawili? A raczej dlaczego z niej 'zrezygnowali'?
                        • jakw Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 28.10.05, 10:01
                          e_r_i_n napisała:

> Wydaje mi sie, ze idea podatkow liniowych jest zero ulg. A kwota wolna taka
                          > ulga jest.
                          Pewno, tylko ze sporej części ludzi taki podatek się nie opłaca, więc proszę się
                          nie dziwić, że nie chcą głosować.

>
                          > A jakie sa argumenty ZA 50 % podatku dla najbogatszych (proponowanym przez PiS)
                          > ?
                          przy jakiej stawce?

> > Ot, demagogia dla trochę zasobniejszych?
                          >
                          > Nie - informacje, ale zrozumiałe tylko dla części społeczeństwa - takiej, która
                          >
                          > elementarną wiedzę posiada.
                          rozumiem, że elementarnej wiedzy nie posiadam (rozumiem, że jak mi się program
                          PO nie podoba to jestem lekko nieoświecona?)

> Rokita jest członkiem PO - więc odpowiedz sobie sama. Tym bardziej, ze Rokita
                          > na prezydenta chyba nie startował.
                          >
                          Rokita startował na premiera...
                          A dziś jest członkiem PO, a czyim członkiem będzie jutro - nie wiadomo. On też
                          dość często partie zmienia.

> A wiesz, dlaczego jej nie postawili? A raczej dlaczego z niej 'zrezygnowali'?

Bo syna umieściła na liście wyborczej? Grunt to ideowość. Tylko że i tak wolę
                          Zytę Gilowską od Hanny Gronkiewicz-Waltz i nic na to nie poradzę.
                          • e_r_i_n Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 28.10.05, 10:06
                            jakw napisała:

> Pewno, tylko ze sporej części ludzi taki podatek się nie opłaca, więc proszę
                            > się nie dziwić, że nie chcą głosować.

Myślę, że jednak większości sie opłaca.

> przy jakiej stawce?

Przy stawce 50 %...

> rozumiem, że elementarnej wiedzy nie posiadam (rozumiem, że jak mi się program
                            > PO nie podoba to jestem lekko nieoświecona?)

A czy ja cos takiego napisalam? Jak ktos mysli - super, dadza zasilek wyzszy
                            (ale nie widza, ze i podatki wieksze beda musialy byc), to demagogiczne hasła
                            go przekonają.

> Rokita startował na premiera...
                            > A dziś jest członkiem PO, a czyim członkiem będzie jutro - nie wiadomo. On też
                            > dość często partie zmienia.

A to mamy już wybory na premiera? Umknęło mi to...

> Bo syna umieściła na liście wyborczej? Grunt to ideowość. Tylko że i tak wolę
                            > Zytę Gilowską od Hanny Gronkiewicz-Waltz i nic na to nie poradzę.

Nie, bo syn i synowa mieli sie dobrze, dzieki pozycji mamy. A tego PO nie
                            popiera - i dobrze. Ja Zytę Gilowską bardzo cenie jako specjalistę (chociazby
                            od samorządy terytorialne - z wielu jej ksiazek sie uczyłam). Ale to, co
                            zrobiła, bardzo mi sie nie podobało i zdecydowaną reakcją PO u mnie jeszcze
                            bardziej zapunktowało.
                            • jakw Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 28.10.05, 11:08
                              e_r_i_n napisała:

> A to mamy już wybory na premiera? Umknęło mi to...
                              Oj, umknęło. Otóż w przypadku Jana Rokity były to wybory na premiera wink
                              Trochę mi go szkoda, bo on strasznie tym premierem chciał zostać - w końcu od
                              kilku lat się na to szykował. Inna sprawa, że raczej nie jawił się jako polityk
                              strasznie skłonny do kompromisu, więc pewnie byłaby to trudna 3-członowa
                              koalicja: Jan Rokita+PO+PiS...
                              • polka3 Re: Wiedziałam, ze tak bedzie... 28.10.05, 13:56
                                z waszej dyskusji wniosek mam taki... każdy polityk ma swoich wyborców i musi
                                mówic tak by go jego wyborca zrozumiał..PO nie musi łopatologicznie bo wie że
                                go zrozumieją a juz np. p. Lepper musi nardzo łopatologicznie by go wyborca
                                zrozumiał, choc i to wielce wątpliwe - i to nie anagdota jak sympatyk pana L.
                                tłumaczył: "pan Lepper to tak mądrze gada,ze hoho, ja nie wiem o czym on
                                gada ,bo takich trudnych słów używa,ale chyba o mnie gada, to na niego
                                zagłosuję"
    • maadzik3 Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 15:37
      Owszem program PO znam i wlasnie dlatego na nich glosowalam. No i mam swoje lata
      i pamietam Porozumienie Centrum, sciecia Walesy (ktorego bynajmniej nie
      kochalam) z Kaczorami. Kaczynscy potrafia rozwalic prawie wszystko i juz to
      udowodnili. A ze wszelkie inwestycje odplywaja z kraju o absurdalnych podatkach
      i para-podatkach to widac golym okiem.
      Magda
      • iw82 P co Wy im tlumaczycie cokolwiek? 27.10.05, 16:23
        Zauwazylam, ze pomimo tego co sie ostatnio dzieje w polityce ,( ostatnie kilka
        dni totalnego lamania obietnic przez PiS i to nie obietnic danych PO tylko
        wyborcom), wyborcy tej partii i Kaczynskiego sa jak zaslepieni: nie przyznaja
        sie do bledu , pomimo opini mediów, zagranicy, reakcji rynku , spadku wartosci
        zlotego, wypowiedzi autorytetow.
        tu nie ma co dyskutowac . Kaczynski chocby i stworzyl panstwo policyjne to i
        tak jego wyborcy stwierdza ze to dobrze!! Wczoraj to zdanie o panstwie
        policyjnym padlo z ust speca od polityki w tv . moja tesciowa ( wybrala pis)
        stwierdzila z radoscia " to dobrze w koncu bedziemy sie czuli bezpieczni!!

a setki racjonalnych argumentow , dowodow ( jak chocby wczorajsze glosowanie na
        marszalka, kolejne na vicemarszalka , dzisiejsza sprawa z Niesiolowskim ) nie
        maja znaczenia !! Tak wielka jest milosc do wszechwladnych Kaczynskich.A jedyny
        argument jaki dzis potrafia podac to : To PO nie chce koalicji !! ehh...

Glosowalam na PO i pomimo ich kleski moge byc zadowolona z jednego : Nie
        zostalam przez nich oszukana !!

A tak miedzy nami smile czy tylko mi sie wydaje ze 99% wyborcow PiS nie ma tak
        naprawde pojecia o tym co sie dzieje w polityce?? Nie oglada tv, nie czyta
        gazet , a swoja milosc oparla tylko na ... no wlasnie na czym?
        • jakw Re: P co Wy im tlumaczycie cokolwiek? 27.10.05, 17:41
          I pewnie dlatego PO przegrała wybory - bo przekonywała przekonanych, a na
          nieprzekonanych położyła lachę. Bo przecież to ciemny, buraczo-wieśniaczy beton,
          który na niczym się nie zna, a my, elita, znamy się lepiej. Była już taka partia
          - Unia Wolności się nazywała. Zawsze szlachetna i gotowa polec dla wspaniałych
          idei.I co? I nic.
          A panów Kaczyńskich w ciągu ostatnich 15-16 lat też pamiętam. Panów Rokitę i
          Tuska także - nawet kilka razy głosowałam na partię, w której był przynajmniej
          1 z nich. I co? Widocznie zradykalizowałam się na starość...Mogę tylko obstawać,
          czy jest to skutek: a) rządów SLD b) wstąpienia do UE c) starości d)czegoś
          innego (może za dużo gazet czytam albo tv oglądam?)
        • adas_wandelt ... na dogmacie!!! :) 27.10.05, 20:45

• bebicka Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 27.10.05, 23:27
      Ja juz nie wiem ktory raz zalamaywac rece, plakac mi sie cche i tyle. Wlasnie
      sobie posluchalam dwoch panow z PiSu przyszlego ministra sprawiedliwosci i
      przyszlego koordynatora sluzb specjalnych jak tlumacza i wybielaja Leppera. Ze
      on sie zmienil, ze prosze posluchac jego wysatepien to juz nie ten sam
      Lepper!!!!!!! Ludzie ratunku...czy to jeszcze dla kogos nie jest jasne co sie
      dzieje od kilku dni??? Co sie dzieje krok po kroczku???? A co mamy tutaj
      wiadomosci.onet.pl/1186394,11,item.html
      i to by bylo na tyle
      • ula_max Bebicka 28.10.05, 08:13
        i Ty się jeszcze dziwisz?
        Bo ja się już z tego śmieję!

Będzie dziadosto, ale przynajmniej wesołe.
        Lepper i Kaczynski bawią mnie już od dawna.
        • bebicka Re: Bebicka 28.10.05, 08:55
          ula wiesz co ja juz sie nie smieje...bo cala ta sytuacja jest tragiczna, to sie
          wszystko odbije na Polsce a tym samaym na nas. I to mnie przeraza... bylo zle
          bedzie zle... a moze jeszcze gorzej?
          echchchc no zobaczymy co przyniosa najblizsze dni ale ja juz politykom ktorzy
          milymi slowami obdarzaja leppera nie wierze, zreszta nigdy im nie wierzylam,
          tylko sie ludzilam ze jakos to bedzie. to sie przestalam ludzic. Nic nie bedzie.
          strasznie mnie tylko ciekawi co sobie teraz mysla wyborcy L.Kaczynskciego. I nie
          ten beton moherowy, ale Ci w miare rozsadni, blizsi opji centrowej. Co oni sobie
          mysla jak patrza na te ukladanki z lepperem. jakos nitk nie cche sie
          wypowiedziec. Szkoda
          • jakw Re: wtrącę się 28.10.05, 09:07
            Ja się radykalizuję. Jak tak dalej pójdzie, to może i na Samoobronę zagłosuję,
            jak będą wybory parlamentarne w styczniu.
            Odnośnie tego co myślą niektórzy wyborcy Kaczyńskiego na prezydenta i
            równocześnie wyborcy PO (w wyborach parlamentarnych): mój mąż zaczyna dochodzić
            do wniosku, że na PO to chyba już nie zagłosuje.
            Btw ciekawe, że przed wyborami to codziennie 3 sondaże latały, a teraz ani widu,
            ani słychu...
            • e_r_i_n Re: wtrącę się 28.10.05, 09:31
              Radykalizujesz sie? I na samoobronę chcesz głosować? Na partię, gdzie trudno
              znaleźć kogos bez wyroku? Jak to sie ma do PRAWA i Sprawiedliwości?

jakw napisała:

> Btw ciekawe, że przed wyborami to codziennie 3 sondaże latały, a teraz ani
              > widu, ani słychu...

A jakie sondaże PRZEDWYBORCZE (bo takie PRZED WYBORAMI były) teraz mają być?
              • jakw Re: wtrącę się 28.10.05, 09:45
                e_r_i_n napisała:

> Radykalizujesz sie? I na samoobronę chcesz głosować? Na partię, gdzie trudno
                > znaleźć kogos bez wyroku? Jak to sie ma do PRAWA i Sprawiedliwości?
                >
                > jakw napisała:
                >
                > > Btw ciekawe, że przed wyborami to codziennie 3 sondaże latały, a teraz an
                > i
                > > widu, ani słychu...
                >
                > A jakie sondaże PRZEDWYBORCZE (bo takie PRZED WYBORAMI były) teraz mają być?
                >
                a choćby typu: "na którą partię w wyborach parlamentarnych byś teraz głosował"
                Nikt nie ciekaw?
          • ula_max Re: Bebicka 28.10.05, 09:23
            a mnie obrzydzenie bierze jak widzę jak się Kaczyński z Lepperem po pleckach
            klepią. Kochana nic nie poradzisz, co sobie naród wybrał to ma. Musisz patrzeć
            teraz na siebie i na swoją rodzinę.
            Pisałam już dawno że żądza władzy i dyktatorskie zapędy małego kurd... narobią
            kłopotów. Ostrzegałam, ale cóż, wystarczyło ze pomachał przed nosami kiełbachą
            wyborczą postraszył pustą lodówką i pobiegli ludziska do urn.
            Sa ludzie, który dokonują wyborów patrząc na przyszłość swoich dzieci i są
            ludzie którzy dokonują wyborów za obiecanki-cacanki. Nie trzeba być
            wykształconym, mieszkać w mieście itd. żeby bardziej świadomie dokonywać
            wyborów. Żeby dzielić trzeba mnożyć. Nie można zacząć od dzielenia skóry na
            nieźwiedziu który jeszcze łazi po lesie. Ludzie muszą mieć pracę i zarabiać
            godne pieniądze. Wtedy w d... będą mieli rozliczenia z przeszłością, nie bedą
            bali sie chodzić po ulicach, nie bedą musieli dawać łapówek, zeby coś załatwić
            itd. Wszystko zaczyna sie i kończy na pieniądzach. Więc skupmy się na ich
            zarabianiu a nie gadaniu o pierdołach. A o pierdołach właśnie PIS mówi.

Widzisz Polak to i przed szkodą i po szkodzie głupi, dlatego ciągle jesteśmy
            100 lat za "murzynami". I w Polsce nigdy nie będzie tak, że ludzie beda mogli
            spokojnie patrzeć w przyszłość, nigdy...
            • e_r_i_n Re: Bebicka 28.10.05, 09:32
              No niestety - Polacy jeszcze do zmian nie dojrzeli. Kiedys mialam nadzieje,
              ze jak odejdzie pokolenie naszych dziadkow + w czesci rodzicow, to sie zmieni -
              bo ludzie, którzy tylko zahaczyli o komunę beda mieli inan mentalnosc.
              Ale teraz widze, jak wiele mlodych ludzi te najgorsza polska mentalnosc
              przejelo i nadzieja nieco slabnie. Ale jednak nadal wierze, ze w koncu sie
              w Polsce zmieni...
              • agrest9 Re: przytocze jedną wypowiedź 28.10.05, 11:57

PRZEDSTWIE JEDNA TRAFNĄ WYPOWIEDZ INTERNAUTY
                W obliczu obecnych wydarzeń politycznych przysłowie "czegoś biedny boś głupi,
                czegoś głupi boś biedny" nabiera nowego sensu.
                Poparcie dla PiSu oraz dla pozostałych partii populistycznych było zdecydowanie
                większe na terenach Polski wschodniej, w małych miasteczkach i na wsi czyli tam
                gdzie zdecydowana większość wyborców posiada wykształcenie podstawowe lub
                zawodowe. Właśnie ci wyborcy mają trudności ze zrozumieniem zasady, że polityka
                i gospodarka to naczynia połączone. Nie rozumieją tego że wybór konkretnego
                ugrupowania ma bezpośredni wpływ na stan ich portfela np. poprzez spadek lub
                wzrost wartości złotego, wzrost lub spadek cen paliw, energii, wzrost lub
                spadek kosztów obsługi zadłużenia zagranicznego Myślę że gdyby ta grupa
                wyborców była lepiej wyedukowana i gdyby zdawała sobie sprawę z tego że partie
                populistyczne budzą lęk wśród inwestorów, głosowaliby całkiem inaczej,
                głosowali by na partie gwarantujące mniejszą lub większą stabilizację
                polityczną. A to jest chyba dla gospodarki najważniejsze. Reasumując dopóki
                większość głosujących w wyborach (tak jak teraz) będzie biedna będzie oddawała
                głosy na partie populistyczne (zachowując się nieracjonalnie czyli głupio.
                Partie te swoim postępowaniem będą powodowały że ich elektorat będzie jeszcze
                biedniejszy (wzrost inflacji, wycofywanie się inwestorów, likwidacja miejsc
                pracy itd). Elektorat ten nie posiadający wystarczających środków na
                podnoszenie swojego wykształcenia będzie jeszcze głupszy a co za tym idzie
                jeszcze biedniejszy. I tak oto koło się zamyka. PS. mało kto o tym mówi ale czy
                wiecie że koszt obsługi polskiego zadłużenia zagranicznego na skutek wzrostu
                kursu eur i usd zwiekszył się w ciągu kilku ostatnich dni o ok 6 mld euro??
                Zapłacimy za to wszyscy.

• palka_zapalka Re: Bebicka 28.10.05, 14:06
                może się zmieni ale my tego nie zobaczymycrying
    • palka_zapalka Re: Ci co głosowali na KACZORKA przeczytajcie 28.10.05, 13:27
      Od samego początku byłam przeciwniczką Kaczyńskiego - teraz to cyrk!!!
      Niech oni dalej się bawią ale nie kosztem społeczeństwa!!!!!!!
      Niech postawią sobie ring i załatwią sprawy jasno.
      Europa z nas się śmiejesad
    • bebicka do ula_max 28.10.05, 16:29
      "a mnie obrzydzenie bierze jak widzę jak się Kaczyński z Lepperem po pleckach
      klepią. Kochana nic nie poradzisz, co sobie naród wybrał to ma. Musisz patrzeć
      teraz na siebie i na swoją rodzinę."

chyba jakies nieporozumeinie totalne. Kochana ja nie glosowalam na Pis ani na
      Kaczynskiego L. o ile to bylo do mnie a chyba tak...
      • gabi683 Re: do ula_max 28.10.05, 16:55
        Ta koalicja z Lepperem to przesada tak samo jak LPR bzdura co oni wyprawiają a
        Panowie K sie pochowali !Ci co głosowali na Pana K powinni sie traz wstydzic i
        za jego partie bo to co robią jest syfem dla Polaków.
    • july.29 Re: Lepper doktorem honoris causa - ha, ha, ha 28.10.05, 16:57
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8065919&rfbawp=1130511368.725&ticaid=1718

j.
      • gabi683 Re: Lepper doktorem honoris causa - ha, ha, ha 28.10.05, 18:50
        hehehehehheheh Bosko!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka