babka71 25.11.05, 11:04 Mamuski, która z Was ma prawdziwe futro i z czystym sumieniem je nosi ????.. nigdy nie miałam i nie mam zamiaru takowego posiadać ...dla mnie to czysta głupota, snobizm i obciach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 11:06 z czystym sumieniem noszę buty skórzane, spodnie nie spadają mi dzięki skórzanemu paskowi, a robiazgi przechowuję w skórzanej torebce. Futro włożę, gdy będę na przyjęciu intronizacyjnym u księcia Alberta, gdyż w moim autobusie mogłoby mi się co nie co przybrudzić. A Za to zbieram makulaturę Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 11:10 Z czystym sumieniem przyznam, że futra niegdy nie miałam... bo mnie na nie nie stać. A szkoda, takie beżowe norki mi się podobają. Ale fakt, ze to raczej na bal w Ritzu, a nie na wywiadówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 anaba zapytaj beżowych norek czy i im pasuje 25.11.05, 13:19 Twoja osoba i czy im będzie do twarzy z Tobą??? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Jak rozumiem... 25.11.05, 21:55 Nigdy w życiu nie skalałaś sie noszeniem skórzanych butow, paska, portfela, torebki. Podejrzewam, że wymiotujesz na widok szyneczki... No cóż, nie wszyscy mają, hmmmm... jakby to delikatnie napisać... )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: Jak rozumiem... 25.11.05, 22:10 pokory kobieto... i wyluzuj , skalałam się n/t skórki na bucie,paska w spodniach itp., Ale..pytanie było o futra !!! jeśli ktoś odpisuje ironicznie na (dla mnie nie śmieszny temat), więc odpowiadam w ten sam sposób, i też staram się delikatnie odpisać...choć Bóg Mi śwaidkiem, że #@3itp ale w odróżnieniu od Ciebie...spoko.. wymiotuję na widok szyneczki i golonki i po raz kolejny zapytam co ma jedno do drugiego??? Noszenie futer, a jedzenie parówek przez mojego kota... Na to , że noszę futro lub nie - MAM WPŁYW NA TO , ŻE MÓJ KOT ZJE RYBĘ LUB INNĘ ZWIERZĘ NIE MAM WPŁYWU pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 11:12 futer nie lubię. Za młoda na nie jestem ))) niestety jadam mieso mam skórzane torby, portfel i buty Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 11:16 o właśnie, nie dopisałam, mięsa nie jem. I segreguję smieci. Przynajmniej ich szklaną część Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 11:12 aha... jeden dzien bez futra? I co to da? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 11:17 > I co to da? Dokładnie to samo co dzień bez papierosa i dzień bez samochodu. Puste gesty... Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 11:18 Myślałam, że chodzi o Dzień Golenia Cipki... Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 11:32 buahahhahha, dobre Odpowiedz Link Zgłoś
ula_max uwielbiam futra, futerka... 25.11.05, 12:25 ... sztuczne. A to nie dlatego, ze pałam szczególną miłością do zwierzątek. Ot po prostu jakoś nie w moim stylu otulić się czymś takim. Lubię oryginalne w kolorystyce i strukturze - futerka - a tego zadne zwierze nie jest mi w stanie zapewnić. Co do futerka tego hmm naszego Ledzeplin! spadłam z krzesła! Dzięki kobieto! Odpowiedz Link Zgłoś
ula_max o np takie: 25.11.05, 12:42 www.rosastyl.pl/index.php?action=category&id=1 Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Co ma jedno do drugiego 25.11.05, 11:49 z ogolonej cipki nie wydziergasz sweterka!!!!ani nie uszyjesz sobie futerka, a zwierzęta w klatkach bedą zabijane na futerka dla pierdzielnietych paniusiek... Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Co ma jedno do drugiego 25.11.05, 13:25 Ja futer nie noszę, nie podobają mi się. Ale zastanawia mnie, dlaczego Ty, przeciwniczka futer i obrończyni praw zwierząt, nie odniosłas się w żaden sposób do skórzancyh elementów garderoby. Czyżbyś nie nosiła skórzanych butów, paska, rękawiczek? Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 dlatego , że nie noszę takowych 25.11.05, 14:02 a tak na marginesie porównywanie futra z butami, które są robione z odpadów z rzeźni to chyba jednak różnica..?? kremu też uzywasz kochana i dezodorantu także ale sprawdzasz chyba czy był testowany na zwierzętach?? (jest taki obrazek z króliczkiem na opakowaniu)... w gwoli wyjasnienia jak nie możesz zrobić wszystkiego to chociaż staraj się zrobić cokolwiek.., może nie wszystko ale zawsze coś!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: dlatego , że nie noszę takowych 25.11.05, 15:13 A skąd ta pewnośc, że wyroby skórzane są robione z odpadów z rzeźni? Rynek wyrobów skórzanych jest tak ogromny, że byłabym skłonna sądzić, że raczej celowo hoduje się i zabija zwierzęta dla tych celów. Wiesz, trudno mi uwierzyć, że nie nosisz skóry w żadnej postaci. Ja nie noszę futer, jak już wspomniałam, więc chyba wpisuje się w Twoją ideę, że jak nie można zrobić wszystkiego, należy zrobić tyle, ile się da. ? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 12:51 Futra nie sa w moim stylu, wiec nie mam.Ale w szafie wisi kolnierz z lisa, jeszcze mojej mamy, poki co nie zalozylam ani razu, ale czy nie zaloze nigdy, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 12:55 Nie mam fotra...a kurtki skórzane?? Takie posiadam i noszę Odpowiedz Link Zgłoś
natkakoperku Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 13:58 No to zaraz mi się dostanie.Na składzie mam 3 futra... 1.Ma chyba ze 40 lat i nigdy go nie założę-co mam zrobić? 2.Wyglądam w nim jak 80 letnie baba z 40 kilową nadwagą. 3.Właśnie dobierają się do niego mole mimo sterty naftaliny i tym podobnych zapachów. Wszystkie dostałam w spadku po swojej babci.Podobno ciężkie pieniądze kosztowały.I co mam z tym fantem zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 14:08 1. nic nie robić niech wisi w szafie może komuś się przyda np: do ocieplenia budy dla psa tyle schronisk potrzebuje pomocy...bo teraz to tylko mole karmisz.. ale wystaw na alegro może ktoś się skusi Odpowiedz Link Zgłoś
natkakoperku Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 14:10 Tylko ja nie wiem ile może kosztować takie futro????Jedno futro wieść do schroniska? Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 jak zawala szafę i molę roznosi to oddaj za darmo 25.11.05, 14:13 a jak to pamiatka rodzinna to zapytaj babci w niebie ile by chciała za to futro Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 14:18 ja bym bardzo chciała miec futro. moze kiedys spełnię to marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 czajka ale chyba sztuczne nie mów , że prawdziwe 25.11.05, 14:21 Ci się śni po nocach?? Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: czajka ale chyba sztuczne nie mów , że prawdz 25.11.05, 15:03 a czemu nie moze jej sie snic po nocach prawdziwe??? czy to tez zle??? Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: czajka ale chyba sztuczne nie mów , że prawdz 25.11.05, 15:06 Niekoniecznie prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
kaska772 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 15:02 czajkax2 napisała: > ja bym bardzo chciała miec futro. moze kiedys spełnię to marzenie. www.strasbourgcurieux.com/fourrure/k Odpowiedz Link Zgłoś
beti76 ledzeppelin3, wiedziałam!!!! 25.11.05, 15:12 że jak ty się tu pojawiasz, to bedzie fajnie. A tak na marginesie to pomyslałam o tym samym - nosze, nie jestem zwolenniczką paseczków. Odpowiedz Link Zgłoś
mruczek96 N_O_S_Z_E !!! 25.11.05, 15:25 a co ze skory mam sie obedrzec? na ten jeden dzien? obciach, obciach. bez futra to dopiero idiotycznie bym wygladal... obciach to jest FANATYZM babko Odpowiedz Link Zgłoś
kaktus22 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 15:42 Zajmijcie się świrnięci obrońcy zwierzątek biednymi, głodymi, bitymi dziećmi !!!! Futra nie mam...Buty skórzane, torebki posiadam, mięso jem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 15:43 Nie mam i nie zamierzam. nie dosc ze zabija sie zwierzaczki to jeszcze w niehumanitarny sposob (szczyt wszystkiego to karakuly). Moj slubny ma wiec jeden problem z glowy))))) M. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 25.11.05, 15:50 Widzisz Kaktus, czesto jedno z drugim idzie w parze. W czasach (XIX W) gdy dzieci czesto oddawalo sie "na sluzbe", "do terminu", "W serwitat" (nazwy i szczegoly w roznych krajach byly rozne, ale generalnie byla to czasowa - kilkuletnia - sprzedaz calkowitej wowczas wladzy rodzicielskiej) pierwszym ktory wystapil w obronie katowanego przez "pania" dziecka w takiej sytuacji, zrobil to publicznie, przeforsowal wyrok sadowy, a ze system byl anglosaski na podstawie precedensu zaczeto chronic dzieci prawnie to byl pewien filantrop ktory kilka lat wczesniej przeforsowal pierwsza ustawe zwiazana (z bardzo zreszta szczatkowa) ochrona praw zwierzat. Albo jak wolisz jak kogos nie wzrusza skowyt katowanego psa nie wzruszy go i placz dziecka. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 karakuły futerko z dzieci wyjetych z łona matki 25.11.05, 16:28 owcy..przed porodem oczywiście... Jestem przeciw tak samo jak zabijanie dzieci u ludzi w łonie matki z przyczyn społecznych , bo nie mam forsy na wychowanie, bo mi się nie ułozyło, bo wpadłam itd.. jak się jest wrazliwym na krzywdę to zawsze, a nie tylko wtedy kiedy się ma cos do powiedzenia w sprawie antykoncepcji... LOL!!!!!!!! skóra, komóra OK na to nie mamy wpływu..tak samo jak nie mamy wpływu na McDonaldsa, który ma wszystko z Made in China ale mam wpływ na to , że: NIE KUPIĘ FUTRA I NIE NABIJĘ KASY HODOWCOM ZWIERZĄT DLA FUTER!!!!!!!!! NIE KUPIĘ DEZODORANTU BEZ ATESTU I KREMU TESTOWANEGO NA ZWIERZETACH ITD.. kropla drąży skałe i dlatego uważam, że: ile mozna zrobić to trzeba to zrobić, może to mało ale lepsze to niż narzekanie i gadanie o dupie maryni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michiko babka uzupełnij luki w wykształceniu- takie futro 26.11.05, 20:26 robi sie bardzo rzadko jesli jeszcze w ogóle się robi. Potocznie nazywa się to "berszwance" i nie wyglada dokładnie jak karakuł bo jest niemal bez "zmarszczek". A futro z karakułu jesli jest dobrze wyprawiona skóra to jest milutkie cieplutkie i lekkie. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Mam kurtkę ... 25.11.05, 16:01 ... z karakułów, dostałam ją jakiś czas temu od mamy. Tobie Babko zaś, skoro jesteś tak humanitarna, radzę omjać szerokim łukiem sklepy z zabawkami, bo większość jest wyprodukowana w Chinach - jakim kosztem, chyba wszyscy są świadomi. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Mam kurtkę ... 25.11.05, 16:11 Coz, staram sie nie wybierac produktow chinskich. Za duzo mialam kontaktu z tybetanskimi uchodzcami, wole zaplacic pare zlotych wiecej. M. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Heh.. 25.11.05, 16:16 ... parę zlotych wiecej powiadasz? Toż to właśnie najwieksze koncerny, producenci najdroższych zabawek produkują w Chinach (np Mattel) Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: ja mam karakuły... 25.11.05, 16:16 Są śliczne...dostałam od koleżanki Mamy- są czekoladowe- boskie.Butów skórzanych nie noszę ani pasków.Bo mnie nie stać.I powiem więcej- marzę o norkach...ale gdzie moglabym je nosić .No i za co kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: ja mam karakuły... 25.11.05, 16:22 Przepis na karakuly: zwiazuje sie ciezarna owce i bije az poroni, za to jakie sliczne skorki z niedonoszonych jagniat! I owca znow moze byc w ciazy! M. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 przepis na futro z ocelotów: 25.11.05, 16:42 koty pieknę wielkość tak trochę większe niż nasz domowe Kociaki... i ciach łapanka na futerko z jednego ocelota nawet jeden rękaw nie wychodzi..to ile trzeba zabić ocelotów na 1 futro?? tak samo z paskami z krodokyla , butami ze skóry węża itd... Ludzka zachłannośc i Głupota powoduje Nabijanie popytu jak ktoś nie musi mieć torebki ze świni amerykańskiej to ta świnia będzie zyła proste jak CEP ŚREDNIOWIECZNY TAK SAMO Z FUTRAMI Z NOREK Z ZE SKOREK Z KARAKUŁÓW ITD.. Z LISÓW POLARNYCH JAK JUŻ MUSIMY MIEĆ futro to zabij cielaka i uszyj sobie kożuch, zabij owce itd.. ale dlaczego te futra z dzikich zwierząt są takie na TOPIE Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: ja mam karakuły... 25.11.05, 16:47 maadzik3 napisała: > Przepis na karakuly: zwiazuje sie ciezarna owce i bije az poroni, za to jakie > sliczne skorki z niedonoszonych jagniat! I owca znow moze byc w ciazy! > M. Wstrząsające, podobnie jak przepis na jeżdzidełko chicco, pianinko fischer price, czy też słodką lalkę barbi. Czyli szczęście Twojego dziecka kontra bieda, upokorzenie innego. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mruczek96 Re: ja mam karakuły... 25.11.05, 16:51 > Wstrząsające, podobnie jak przepis na jeżdzidełko chicco, pianinko fischer > price, czy też słodką lalkę barbi. i na watrobke z gesi z tym ocelotem to tez smutne. nie chcialbym miec futerka jak ocelot. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 zastanów się Uma co napisałaś 25.11.05, 17:03 abstrachując od wykorzystywania w krajach trzeciego świata dzieci do produkcji zabawek za marne groszę i w warunkach koszmarnych ale jednak jakiś dziennikarz o tym pisze, BBC CNN i co z tego i tak cały świat kupuje zabawki made in China.. ale co ma powiedzieć lis polarny hodowany w klatce, karmiony przez szybkę a potem ciach i w łeb.. przez 3 miechy tylko po to , żeby jakaś paniusia, kupiła sobie futro po co do q..nędzy ... O sytuacji w Chinach cały świat wie o zwierzętach odsetki %..i dlatego warto nie nabijać kasy tym sku..om hodowcom ...tak samo jak wpakowywanie w gęsi gardło pokarmu tylko po to , żeby wyszła smaczna wątróbka..., a zresztą świata nie zmienisz ale warto próbować!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Ależ Babko, wszystko co piszę jest przemyślane.. 25.11.05, 17:20 o co Ci chodzi? Że sprawa mało nagłośniona? Ja uważam, że nagłośniona, ale nie tak jak powinna. Naprawdę oblewanie kobiet w futrach farbą niczego nie zmieni. Mnie osobiście wszelki fantyzm mierzi i wiem, że nie tylko mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Ależ Babko, wszystko co piszę jest przemyślan 25.11.05, 18:43 Wprawdzie nie do mnie)) ale tu sie z Toba Umo w pelni zgadzam. Wszelki fanatyzm i mnie odrzuca i farba nikogo nie poleje. Natomiast odpowiedzialam dlaczego dla mnie futra sa be bo sa. I mysle ze wiele rzeczy jeszcze zostalo do powiedzenia (i o Chinach i o traktowaniu zwierzat), a moze jestem naiwna idealistka ale uwazam ze jedyna droga do zmian (wolnych, stopniowych, ale trwalych), to przez dyskusje, naglasnianie problemow, sensowna argumentacje. Swiata nie zmienie (zreszta proby rewolucyjnych zmian zawsze sie zle konczyly), ale choc troszke ten wokol mnie moge na osobisty uzytek poprawic lub pogorszyc i staram sie zrobic to pierwsze. A co do dolozenia paru zlotych do nie-chinszczyzny o ktorym pisalm wyzej to myslalysmy o troche roznych zjawiskach. Ty o wielkich koncernach produkujacych czesciowo w Chinach (naprawde nie tylko tam, ale w duzej czesci tak - wiem). A ja o "wlasnej" produkcji ChRL - tzn. sprzedawanych za grosze wielkich zestawach farbek, kredek itp. Szczerze mowiac swiadomie wybieram zestaw np. 12 a nie 24 farbek i w dodatku troche drozszy, ale nie "made in China", ale to oczywiscie temat na zupelnie inna dyskusje. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
ewcialinka biedne zwierzątka gina bo jakies babska musza sie 26.11.05, 13:02 pokazać..muszą cierpiec żeby jakies damulki mogły sobie je załozyc i sie pokazać.egoizm.szkoda że was ta krew tych zwierzątek nie może oblać!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: biedne zwierzątka gina bo jakies babska musza 26.11.05, 14:24 ewcialinka napisała: szkoda że was ta krew tych zwierzątek nie może > oblać!!!!!!!!!!!!!!!! Tobie za to Twoja własna krew oczy zalewa - takie właśnie teksty świadczą o fanatycznym podejściu do sprawy. Nie sam przemysł futrzarski jest problemem, a sposób w jaki niektórzy hodowcy (podkreślam niektórzy!) traktują zwierzęta. Ale to samo dotyczy NIEKTÓRYCH hodowców świń, krów, cieląt przeznaczonych na mięso, skóry itd. W czymże taka świnka jest gorsza od szynszyla czy norki? Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: biedne zwierzątka gina bo jakies babska musza 26.11.05, 14:53 Nie ma nic gorszego niż fanatyzm. Parę lat temu ktoś pomalował czerwoną farbą futerka hodowlanym lisom. Właściciel fermy natychmiast ubił wszystkie zwierzątka, bo ich futro było już do niczego, oczywiście stracił wielkie pieniądze. Osobiście nie noszę i nigdy nie będę nosić futer, przede wszystkim dlatego, że mi się nie podobają. Wygląda się przeważnie w nich grubo. Co do "babsk" noszących futra: pamiętam z dzieciństwa takie obrazki: autentycznie wstrętne babsko, a wokół szyi piękne zwierzątko z łepkiem, łapkami i ogonkiem! Strasznie mnie to zniesmaczało. Najśmieszniej było jak przyjechała do Polski "gwiazda" pierwszego durnego serialu "Niewolnica Isaura". Wystroiła się w takiego liska, a było lato i upał. W ogóle to przyznaję rację Umie, tylko jestem mniejszą optymistką, bo wydaje mi się, że niehumanitarne traktowanie zwierząt to obecnie norma. Tylko czy ktoś użala się nad np. kurczakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
michiko babka ja proponuję syrop z melisy i zminy prysznic 26.11.05, 20:33 a poźniej kilka ksiązek żeby wiedzy łyknąć i głupot nie wypisywać coby innych mam nie straszyć poziomem wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 hej hej Babko:) 26.11.05, 15:42 Nareszcie Cię skojarzyłam (mat0łek ze mnie ) z forum Zwierzęta i Koty) Ja nie nosze futer, skór, jestem wegetarianką, zbieram bezdomne zwierzaki i albo je zostawiam u siebie i lekuję lub szukam im dobrego domu. Regularnie robię zbiórki niepotrzebnych już w domu rzeczy i odwożę do schroniska. W miare możliwości wspieram organizacje wykupujące konie na rzeź i przytuliska dla zwierzaków. Można tak żyć, choć pewnie łatwiej byłoby inaczej....dobrze, ze mój mąż to rozumie i we wszystkim mnie wspiera Przekonałam do wegetarianizmu szwagierkę i powiedziałąm jej, ze bedzie wymarzoną kocią mamą (ma teraz 3 koty, które ubóstwia)) ) Mam nadzieję, ze za jakiś czas będą nam pomagac nasze dzieci Takie akcje sa potrzebne, bo uświadamiają ludziom problem, skłaniają , przynajmniej niektórych, do refleksji, wywołują dyskusje, które wyciągają na światło dzienne pewne sprawy. Nikt nie rodzi się mędrcem. Pewnych rzeczy trzeba się poprostu nauczyć. Chwała tym, którzy swoją wiedzą, doświadczeniem i wrażliwością na pewne problemy chcą się dzielić z innymi Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
sofi84 kaska772 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.05, 16:10 może należało ku**a chociaż powiedziec do czego link zamieściłaś!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: kaska772 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.05, 16:35 NIe wchodziłam na ten link ale z kontekstu wnioskuję, ze link prowadził do zilutrowania marzenia czajki. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi84 Re: kaska772 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.05, 18:30 a ja widziałam link do kolejnych sztucznych futer wiec pomyslalam ze to nastepne szczutne futra ktore moglaby obejrzec m.in.i czajka, a myslalam ze wypadałoby uprzedzac jak sie wrzuca cos drastycznego Odpowiedz Link Zgłoś
kaska772 Re: kaska772 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.11.05, 00:00 > a ja widziałam link do kolejnych sztucznych futer wiec pomyslalam ze to > nastepne szczutne futra ktore moglaby obejrzec m.in.i czajka, a myslalam ze > wypadałoby uprzedzac jak sie wrzuca cos drastycznego nie musisz sie tak oburzac, prawde zobaczylas i boli? no boli wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: kaska772 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.11.05, 10:31 marychna31 napisała: > NIe wchodziłam na ten link ale z kontekstu wnioskuję, ze link prowadził do > zilutrowania marzenia czajki. Niestety nie jest to ilustracja mojeo marzenia. bardzo okropny i smutny film. bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska772 Re: kaska772 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.11.05, 00:11 ach jak ja lubie ten poziom dyskusji ))) Odpowiedz Link Zgłoś
michiko babka przemawia przez ciebie fanatyzm bądź 26.11.05, 20:21 zazdrość. Ja miałam futerka jako dziecko... mam futra równiez jako dorosła kobieta. Nosze bo dobrze sie w nich czuję, świetnie wyglądam a co najważniejsze jest mi w nich cieplutko. Zależnie od aury noszę futra od listopada ( nie zakładam od święta- 1.11, Boże Narodzenie i Sylewster jak to niektóre kobiety czynią)do końca pory zimnej. mam futra z norek w kolorze popielatym, czekoladowym, czarnym, ( z całych skórek żeby była jasność) mam długie futro ze srebrnych lisów, i kilka innych. Nosiłam, noszę i będe nosiła futra bo lubię, wbrew pseudoekologom )) Acha... na obiad jadłam mięsko i nie zauwazyłam żeby skakało po talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: babka przemawia przez ciebie fanatyzm bądź 26.11.05, 20:28 Serio masz tyle tych futerek? Bo zazdrość to przeze mnie zacznie przemawiać Odpowiedz Link Zgłoś
michiko mam a co?Pracuję, na swoim garnuszku jestem to 26.11.05, 20:31 mnie stać. Przeraża mnie jedynie fanatyzm i głupoty jakie wypisują te kobiet z kurzym móżdzkiem. Naczytały sie głupot pseudoekologów i nie wiedzą co jest prawda a co mitem. Wstyd! a mają się za takie mądre mamusie i co one przekażą swoim dzieciom?? Bo jak podobne głupoty to pasuję nic tylko pakowac walizkę i uciekac z takiego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: mam a co?Pracuję, na swoim garnuszku jestem t 27.11.05, 00:22 > Naczytały sie głupot pseudoekologów i nie wiedzą co jest prawda a co > mitem. To może zmiast inwektyw uświadom nas, co jest prawdą a co mitem. No skąd się biora futerka? Przychodzą zwierzątka ze stumilowego lasu i mówią miłym ludziom: nam już futerka niepotrzebne, teraz niech ludzie ponosza sobie te futerka? A moze jednak dzieje się to tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=32521482&a=32537980 Jesteś już dorosła. Nie oszukuj się tylko zapoznaj się z konsekwencjami Twojej "miłości do futerek". Tak się dzieje tylko i wyłącznie dlatego, ze Ty i Tobie podobni kupują futra. > Wstyd! a mają się za takie mądre mamusie i co one przekażą swoim dzieciom?? > Bo jak podobne głupoty to pasuję nic tylko pakowac walizkę i uciekac z > takiego kraju. Owszem, nauczę swoje dziecko, że nasze wybory pociągają za sobą konkretne konsekwencje. Że to my jesteśmy odpowiedzialni za to, co się dzieje na świecie. Jesli to świadczy o mojej głupocie to szczerze jej sobie życze jak najwięcej. Pamietaj, że jeśli nie osłabniesz w swym wielkim pragnieniu ucieczki z "tego kraju" to koniecznie kieruj się na wschód, bo w tych bardziej cywilizowanych kierunkach o prawdziwe futra coraz trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
michiko Kochana kobiety, które wypisują takie historie 27.11.05, 07:10 sa poprostu zazdrosne bo nie stać ich na ciepłe futro. Cena takiego cuda to kilkanaście średnich krajowych. Człowiek jest drapieznikiem i jak zapewne wiesz juz ludzie pierwotni chronili sie przed zimnem okrywając futrem. Oczywiście ja nie załozyłabym futra ze zwierzęcia chronionego - geparda, pantery itd. napisałeś ..."Ty i Tobie podobni kupują futra" a co ty możesz mieć do mnie?? Ze futra kupuję? Bo nie ejstem hipokrytką. ja nie kupuję futer to i nie nosiłambym innych rzeczy ze skóry nie jedłabym mięsa itd Robisz tak?? Bo jeśli nie to ty sama siebie oszukujesz. I w taki wypadku dysukusję z tobą mogę uznać za zamknietą. Miłej niedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Kochana kobiety, które wypisują takie histori 27.11.05, 12:00 Michiko, napisałam juz kilka postów wyżej, ze jestem wegetarianką i nie nosze rzeczy ze skóry. Pracuje na tym, zeby mój światopoglad był spójny i konsekwentny, choc pewnie zdarza mi się popełniać nieświadomie błędy. Jeśli piszesz, że negowanie noszenia futer oznacza zazdrość, z powodu niemożności ich kupienia to znaczy, ze zakładasz, ze każdy w wyborze "miec czy być" wybiera "mieć". To duzy błąd) Naprawdę istnieją ludzie, którzy nad dobra materialne przedkładają idee, wartości, którzy kierują się w zyciu wrażliwością i empatią. > napisałeś ..."Ty i Tobie podobni kupują futra" a co ty możesz mieć do mnie?? Dokładnie to co napisałam. Napędzasz okrutny przemysł futrzarski. Naprawde sądzisz, ze pieniądze dają ku temu wystarczająca legitymację? Na świecie jest mnóstwo zamożnych ludzi, których stać byłoby dosłownie na każdą fantazję: na posiadanie niewolników, na kupowanie dziecięcych prostytutek, na kręcenie filmów ze scenami bestialskiego mordowania ludzi. Serio uważasz, że fakt, że ich na to stać, uprawnia ich do takich "zakupów"? Bo wiesz, oni właśnie tak myślą i tylko dlatego na świecie dosłownie kwitnie handel żywym towarem, prostytucja dziecięca i tego typu podobne wynaturzenia. Gdyby nie było takiego zapotrzebowania nie było by takiego rynku. I identycznie jest z futrami. Odnośnie futer - to kwestia gustu Dla mnie futro jednoznaczanie kojarzy się z tirówkami przy drodze. One wszystkie stoją teraz w futrach Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 Marychno zgadzam się w 100% 27.11.05, 17:54 Podpisuje sie obiema łapkami pod tym co napisałaś.Bo dla eleganckiej damy michiko futra są oznaką bogactwa.Jeśli ktos ich nie nosi to znaczy że biedny i głupi i do tego nie może być damą oMarychno to co dla nas jest oczywiste dla innych jest utopią. Odpowiedz Link Zgłoś
michiko haha futro i tirówki..... gdzie ty widziałaś 27.11.05, 18:01 tirówki w naturalnych futrach?? Futrach ekologicznych to owszem, ale naturalnych. Grubo przesadziłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 Re: haha futro i tirówki..... gdzie ty widziałaś 27.11.05, 18:27 michiko napisała: > tirówki w naturalnych futrach?? > Futrach ekologicznych to owszem, ale naturalnych. Grubo przesadziłaś. > No widzisz to znaczy że nawet tirówki mają w sobie więcej empatii niż ty biedna michiko. Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 [...] 26.11.05, 22:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
michiko buuhahaha futro i wiejskie klimaty... no powaliłaś 27.11.05, 07:16 mnie swoim tekstem.... Na wieś to raczej kożuszek pasuje niż futro. Posiadasz kozuszek akurat na wsi będzie do ciebie pasował jak ulał. A futro pozostaw eleganckim kobietom bo do takiej wiejskiej baby jak ty nie pasuje. Chwale się i jestem szcześliwą posiadaczką futerek bo jest mi nawet w bardzo duży mróz cieplutko. A ty marznij w kurteczce bądź w kożuszku rodem z Turcji )) Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 Re: buuhahaha futro i wiejskie klimaty... no powa 27.11.05, 11:05 Taaa kozuszek na wieś a futro dl;a takiej eleganckiej kobiety jak ty))Koło elegancji to ty jeszcze nie stałaś dziewczyno.Chyba jedyne czym mozesz sie pochwalic to twoje futerka w szafie.Najbardziej do Ciebie pasuje mi takie słodkie z nutrii.A propo kozuszków w tym sezonie są bardzo trendi ale co może o tym wiedziec taka dama jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
michiko janet tyu stałas obok elegancji? Pewnie przy 27.11.05, 18:06 kuchni miedzy podaniem obiadu mężowi a dziecki. Dla was i innych wam podobnych kobiet każda kto ma więcej niz przecietnie i lubi cos co akurat nie jest tredny to jest wiesniaczka, pusta baba. A takie teksty świadczą jenoznacznie o was.... damy.. a znacie ten dowcip: -Bawicie się jak dacie bo jak nie dacie to sie nie bawicie. Bo nie bedziecie miały za co...)) Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 Re: janet tyu stałas obok elegancji? Pewnie przy 27.11.05, 18:25 Jasne zazdrosć zalewa mi oczy bo ty masz futro a ja nie,lubie takie głebokie przemyslenia.Jak dobrze że znasz zasobność mojego potfelaJestes osobą która nigdy nie zrozumie że ktos może mieć zasady a drugiej osobie ich brak i nie ma to nic wspólnego z gruboscia portfela.Ty wskakujesz w futerko i czujesz się jak elegancka dama,ale wierz mi trochę sie znam na damach i nie damach i ty zdecydowanie nigdy nie bedziesz należeć do tej pierwszej grupy.A powiedzenie z "bawicie sie jak dacie" bardzo pasuje mi do tej twojej futerkowej wyższości i do Ciebie samej.Ja futra nie zamierzam kupić ,nosić byłoby mi zwyczajnie wstyd.A bawic nprawde mam się za co ci..ko. Odpowiedz Link Zgłoś
michiko jenet żeby z toba dyskutować to nalezy zejść do 27.11.05, 18:36 twojego poziomu. ja nie musze wskakiwac w futero żeby poczuc się jak dama. A ty jakie masz zasady że futra są be ale buty paski sa ok? I mięsko na atlerzu też jest dobre?? No to faktycznie są zasady... Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 michiko 27.11.05, 19:08 michiko napisała: > twojego poziomu. > ja nie musze wskakiwac w futero żeby poczuc się jak dama. > A ty jakie masz zasady że futra są be ale buty paski sa ok? I mięsko na atlerzu > > też jest dobre?? > No to faktycznie są zasady... Wiesz co o poziomie to ty nie powinnas dyskutowac,wszyscy tylko nie ty.Jem mięso co nie do konca jest zgodne z moim sumieniem, jednak mięso potrzebne jest mojemy organizmowi.Skóra na buty pozyskiwana jest ze świń ,które jemy.Czy możesz powiedziec że jesz norki lisy szynszyle i futro ich jest produktem ubocznym??To właśnie specjalnie dla Ciebie zabija się te biedne bezbronne zwierzaki.Czy rozumiesz tą różnice??Czy wiesz ze na jedno futro trzeba zabic 55 norek?? Żadne argumenty do Ciebie nie trafią bo jestes z gatunku ludzi którzy najchętniej chcieli gasic papierosa w popielniczce z łapy goryla.Brak takim ludziom jak ty empatii a ty szczególnie jestes chamska i butna a takiego połączenia znieść nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
asmsdg1 Re: michiko 27.11.05, 22:03 Wiesz,ciekawe to co piszesz,czy to znaczy,że jeśli powiem,że mój wujek robi pasztet z norek,to będę usprawiedliwiona ...mogę nosić futra z norek dowoli??? Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 Re: michiko 27.11.05, 22:10 Jak ktoś chce nosić futro to będzie to robił nie szukając usprawiedliwienia.Jeśli wujek robi pasztet z lisa to wtedy mozesz kupic futro z lisa itd. ..ciekawy tok rozumowania Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 27.11.05, 01:42 Mialam futro w liceum, akurat taka byla moda - krotkie futro i buty po uda ) A potem to juz tylko kolnierze przy kurtkach. Czlowiek to drapieznik, od wiekow uzywa futer. Karakuly hoduje sie tylko na futra: brak zapotrzebowania=wymarcie gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Światowy dzień bez futra 25 list.!! 27.11.05, 21:06 Ups, zapomnialam, mam kozuszek na lisach - cieple sa Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re:ja powiem tak: mięso jem, buty noszę skórzane, 27.11.05, 21:36 torebki nie, na futro mnie nie stać, ale szkoda mi zarówno tych zwierząt, które zjadamy, jak i tych które hoduje się na futra. Moim zdaniem najbardziej wstrząsające jest to, że zadaje się tym zwierzakom tyle bólu i żal mi tu zarówno krów, koni, świń jak i szynszyli, norek czy lisów. Odpowiedz Link Zgłoś