Dodaj do ulubionych

Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ?

01.04.06, 19:36
Co pomyslicie gdy załozmy zobaczycie na ulicy matke z dzieckiem które ma
załozone odwrotnie buciki tj lewy na prawą nozke a prawy na lewą, ze matka
jest nieprzytomna, walnieta , ze dziecko dziwne ,czy to wygląda az tak
sensacyjnie??Pytam bo moje dziecko z powodu problemów ze stawianiem prosto
nózek ma takie zalecenie od ortopedy i buciki na odwrót kłasc mu poprostu
musze dla jego dobra a reakcje z jakimi sie spotykam ze strony przypadkowych
mocno mnie irytują , a mianowicie gdziekowliek sie pojawimy wiekszosc ludzi
patrzy sie na nas jak na debili i zdarza sie ze nas komentuja ,powoli
zaczynam sie czuc jak idiotka...
Wiem ze jestesmy ogolnie narodem ktory krytycznie przyglda sie sobie na
ulicach i czesto wysmiewa ale moje dziecko nie jest 70 letnią tlenioną
blondynką w miniówie ktora wzbudza sensacje i smiech tylko ma problemy
ortopedyczne !
Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 19:51
      masz zupełną rację,nikt nie powinien zwracać uwagi na buty Twego dziecka ,a Ty
      nie musisz się tłumaczyć dlaczego je tak założyłaś.Ale jedno mnie dziwi w tym
      poście.Dlaczego 70 letnia babcia w miniówie to coś złego?Swym ubiorem nikomu
      krzywdy nie robi.Za granicą nie zwraca się uwagi na takie rzeczy.Każdy
      niezależnie od wieku chodzi ubrany jak mu się podoba i kropka.Jeśli wymagasz
      tolerancji to musisz być tolerancyjna.Jedyną granicą dla tolerancji jest zło.Na
      nie zawsze trzeba zwrócić uwagę i interweniować.
      Pozdrawiam i spokoju życzę
      • courtney Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 19:58
        Alez ja przedstawiajac przykład babci chcialam jedynie zobrazowac sytuacje w
        jakiej znalezlismy sie z moim dzieckiem ten przykład był najprostszy bo Polsce
        wypicowana starsza kobieta ba wystarczy ze dojrzała niekoniecznie strauszka!w
        skąpym kolorowym odzieniu budzi sensacje smiech i ogólne potepienie i bez 2
        zdan nikt nie przejdzie koło niej obojetnie .ja szczerze mowiac nie przygladam
        sie ludziom na ulicach nie obchodzi mnie kto jak bardzo oczojebne ma buty , itd
        itd itd
        • courtney Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 20:01
          Nie przykładam zadnej wago do tego jak kto wygląda , mieszkałam w Holandii i
          ludzie w Polsce mnie poprostu zadziwiają swoim zachowaniem ,Prosze mnie nie
          atakowac z powodu przykładu staruszki bo nie miałam nic złego na mysli !
    • czajkax2 Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 19:55
      courtney napisała:

moje dziecko nie jest 70 letnią tlenioną
      > blondynką w miniówie ktora wzbudza sensacje i smiech

Moze najpierw zacznij wymagac tolerancji od siebie ,a dopiero potem od innych?
    • aleksandrynka Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 20:22
      że przykład z babcią nietrafiony to już wiesz smile

a co do butów - bez przesady. Jeśliby mi się w oczy rzuciły też bym pewnie na
      dłużej zatrzymała na nich spojrzenie, ot, chociażby żeby sprawdzić, czy mnie
      wzrok nie myli, że prawy na lewy a lewy na prawy smile Mogłabyś mnie posądzić o
      złe intencje a mogłabyś się w duchu zaśmiać z mojego osłupienia - Twoja reakcja
      na moją zależy od Ciebie smile

A że jakieś uwagi rzucają... Jakie to uwagi? Bo jak mówią, że idiotka, to tylko
      źle o nich świadczy, ale jak zyczliwie wskazują Ci Twoją "pomyłkę", to to dość
      miły i przyjazny gest. Mogłaś przecież nie zauważyć, że źle buta założyłaś i
      teraz dziecku niewygodnie się idzie, ludzie nie siedzą w Twojej głowie i nie
      muszą wiedzieć, że to tak specjalnie...
    • ania.silenter Courtney:) 01.04.06, 20:37
      Zastanowiłam się co JA bym pomyślała widząc dziecko z bucikami na odwrót i:
      1. ucieszyłabym się, że jest jeszcze na świecie ktoś kto jest tak roztargniony
      jak ja,
      2. dziecko było upierdliwe przed wyjściem a mama bardzo zmęczona (współczucie)
      i tyle.
      pozdrawiam
      P.S. Myślę, że te idiotyczne komentarze spowodowane są tym, że ogromna
      większość ludzi myśli stereotypami i wszystko co odbiega od ich "normy" budzi
      ich strach i obawę przed "innością". Nie przejmuj się.
      • andaba Re: Courtney:) 01.04.06, 20:52
        Pomyślałabym, że dziecko ma problemy ze stópkami i lekarz zalecił takie
        noszenie obuwia. Według moich wiadomości to normalna metoda korekcji stóp.
    • monia145 Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 21:20
      Ja zapewne pomyślałabym, że mama przez pomyłkę założyła dziecku buty na nie te
      noge co trzeba. Chyba mam do tego prawo? Bez złośliwości, kpiny, po prostu z
      uśmiechem na twarzy. Przeszłabym obok Was i zapomniałabym o tym widoku bo co w
      tym takiego niezwykłego? A już na [pewno nie widzę w tym nic sensacyjnego i
      myślę , że większość ludzi nie zwraca uwagi na takie drobnostki.
    • shady27 Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 21:22
      ja bym byla zdziwiona ale nie na tyle zeby gapic sie jak sroka w gnat...jestem osoba taktowna, ktora jesli widzi cos dziwnego czy innego, patrzy dyskretnie albo wcale
      • courtney Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 21:26
        Ciekawym jest to że tylko jedna z Was do tej pory przyznała ze słyszala o tej
        metodzie , czy ona naprawde jest taka niezwykła i małopopularna ???
        • monia145 Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 21:30
          Czy poprzez swój post chcesz uzyskać potwierdzenie słusznej decyzji ortopedy,
          który zalecił tę metodę? Czy naprawdę chcesz poznać opinię innych na temat "
          niezwykłości" ujrzenia dziecka z lewym butem na prawej nodze?
          • courtney Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 21:35
            Bynajmniej nie potrzebuje potwierdzen słusznosci decyzji ortopedy bo dobrze
            wiem ze ta metoda praktykowana jest od dawna ,dlatego dziwi mnie ze wiekszosc
            osob o niej nie słyszało, BTW byc moze to jest powodem tych reakcji otoczenia...
        • aleksandrynka Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 21:32
          mi się kiedyś obiło o uszy ale szybko zapomniałam smile Dopiero ten post mi
          przypomniał. Moje dziecko póki co nie wymaga takich korekcji więc się metodami
          po prostu nie interesuję...
        • shady27 Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 22:06
          ja poiwem szczerze ze w zyciu o tej metodzie nie slyszalam
    • koleandra Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 21:41
      Ja bym właśnie pomyślała sobie tak jak jest na prawdę. Swojemu dziecku też na
      odwrót zakładałam.
      • mamaemmy Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 22:13
        A ja bym pomyslała,że to zalecenie otropedyczne,a Ci co się
        śmieją,widać,biedaki,nie czytają żadnego forum na gazeciebig_grinDDD
        Bo ja wiem to właśnie stądbig_grin-ha!taka oświecona jestem!
        • jolka45 Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 22:31
          Ja, niestety, również pomyślałabym, że to zalecenie ortopedy. A "niestety"
          dlatego, że sama jako dziecko zostałam nią potraktowana. Jakiś czas temu w
          rozmowie z lekarzem na temat problemów ze stopami (m.in. haluxy)usłyszałam, że
          to efekt tejże cudownej metody. Moim (nie lekarskim) zdaniem to wylewanie
          dziecka z kąpielą. Walka z jednym probleme ortopedycznym, z jednoczesnym
          fundowaniem dziecku dużego prowdopodobieństwa innych kłopotów ze stopami.
          Przecież tyle się trąbi o właściwym doborze butów dla małych dzieci, odpowiedni
          profil,żeby nie były broń boże używane, bo deformują stopę bla, bla, a tu nagle
          takie pomysły i to zalecane przez samego ortopedę. Mam spore wątpliwości....
          I żeby było jasne - krytyce poddaję sam pomysł, a nie rodziców, którzy się do
          tego stosują. Jednak zapytałabym czy nie ma innego sposobu na tę przypadłość.
          • anek.anek Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 02.04.06, 16:48
            na "haluksy" żaden ortopeda nie zaleciłby takiego noszenia butów, bo to raczej
            by spowodowałoby utrwalenie wady. A noszenie butów na odwrót u małych dzieci nie
            jest niczym dziewnym w przypadku wady nazywanej szpotawością. U niemowlaków
            można to leczyć zakładają gopsy na stopy nawet na kilka m-cy, jeśli diagnoza
            jest późno postawiona to często pozostaje operacja. Alternatywą do niej jest
            g\również gipsowanie stóp, a przy mniejszym schorzeniu czasem wystarczy
            zakładanie butów na odwrót. Chodzi o to żeby stopę odwrócić na zewnątrz, czy
            raczej po prostu wyprostować. Jako wspomagające działanie rehabilitację było nam
            zalecone przez kilku ortopedów (w tym naprawdę wybitnych w Polsce ortopedów
            specjalizjących się w wadach stóp dzieci). Nie jest to szarlataństwo.
    • dollores1 Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 22:25
      Ja bym pomyślała sobie, że twoje dziecko samo zakłada buciki smile
      Moja 2 letnia córka konieczne chce wszytsko robić "siama". Zdarzyło się juz
      kilka razy, że dopiero po powrocie ze spaceru zauważyłam, że buty założone są
      nie na tę nogę co trzeba
    • edorka1 Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 01.04.06, 22:38
      Nie przejmuj się smile.
      Pomyślałabym że jesteś zakręcona jak ja smile)), nie wpadłabym na to, że to ortopedyczne, chyba, że widać po butkach że są robione na zamówienie. Generalnie sama przyznaj, że to wygląda zabawnie. Nie wiem czemu się wściekasz - w końcu to nic strasznego nie jest, niech się ludziska pogapią. Na mnie tez się gapią kiedy latam jak wariatka za dwójką dzieci biegającą w dwie przeciwne strony,albo kiedy idą wysmarowane całe bo błotko fajne. Luz, luz , luz.I duzo uśmiechu. I bedzie łatwiej żyć smile)).
    • dorotadu Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 02.04.06, 12:05
      pragnę tylko napisać że słyszałam o tej metodzie smile - ale tylko dla tego że
      moja mała też nosi buty ortopedyczne
    • anik801 Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 02.04.06, 13:44
      Córka mojej kuzynki też musi nosić buty założone odwrotnie.Jakoś nikt jej nie
      robi uwag.Rozumiem gdyby dziecko było do tego brudne,a matka pijana to
      świadczyłoby samo za siebie.Ale skoro matka wygląda normalnie i dziecko też,to
      po co od razu szukać sensacji?Po prostu bardzo mało osób wie,że ortopedzi
      zalecają w niektórych przypadkach odwrotne noszenie butów.Ja bym na taki
      szczegół nie zwróciła w ogóle uwagi.Widziałam większe "dziwactwa".U nas na
      uczelni jest babka(studentka)po 50-tce.Chodzi w bardzo króciutkiej mini,na
      abcasach,a nogi ma jak serdlki.Wszyscy się z niej śmieją,a ona ma to gdzieś.Ty
      też powinnaś mieć to po prostu gdzieś!Liczy się dobro Twojego dziecka,a nie to
      co mówią inni.Kiedyś śmiano się z ludzi noszących aparaty na zębach,a dziś to
      widok powszechny i nikogo nie dziwi.
    • anek.anek Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje 02.04.06, 16:39
      hi,hi,hismile Moje dziecko też przez długi czas tak nosiło buty. Jednocześnie przez
      kilka m-cy miał jedną stopę w gipsie (też z powodów ortopedycznych), a kiedy z
      tym gipsem spadł ze schodów w ogródku to był cały w siniakach i guzach. Ludzie
      wtedy patrzyli na nas jak na morderców i sadystów. Ale własnie wtedy nikt o nic
      nie pytał - bali się mnie czy co?
      Oj, ciężko było. Ale bez tych siniaków i już bez gipsu, na stwierdzenie: synek
      ma chyba źle założone buty" odpawiadałam po prostu "wiem". I koniec, nie chciało
      mi się w nieskończoność tłumaczyć dlaczego.
      Z drugiej strony, chociaż te pytania były irytyujące, to się nie obrażałam: z
      reguły były zwracane w delikatnej formie, nawet jako w pełni sprawna umysłowo
      matka, miałabym przecież prawo się pomylić i źle ubrać dziecko, gdyby to nie
      było celowe działanie, to byłabym wdzięczna za zwrócenie uwagi.
    • edytkus Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 02.04.06, 17:00
      Mysle ze nawet bym nie zuwazyla, a gdyby jednak to pomyslalabym ze dziecko sie uparlo, gdyby calosc
      wygladalaby komicznie zaczelabym sie smiac (ale nie zlosliwie).
    • gruba-buba Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 02.04.06, 17:23
      Na nasze kochane społeczeństwo nic nie poradzisz.

Alternatywą na te butki "na opak" jest kupienie za kilka setek złotych
      markowego ortopedycznego obuwia i odpowiednich wkładek zgodnie z zaleceniami
      ortopedy.
      Pewnie ze względu na wariackie ceny stosownego obuwia "ludzki" lekarz zalecił
      metodę naszych babć (co nie znaczy, że złą) butków "na opak".
      Teraz obuwie ortopedyczne jest czaderskie i z b. dobrej jakości skór lub innych
      materiałów, wierz mi, że rówieśnicy potrafią zazdrościć takich butków. Inna
      rzecz, czy rodziców stać na kupienie dwóch lub trzech par takowych na rok. Bo
      noga rośnie.
    • sutra Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 02.04.06, 19:03
      Standardowy mechanizm psychologii społecznej. Bodaj Cialdini opisywał takiego
      właściciela knajpy przy szosie, który nazwał swój lokal "Pod pięcioma
      jeleniami" i wywiesił sześć poroży. Sukces miał murowany, ludzie zatrzymywali
      się specjalnie po to, żeby mu zwrócić uwagę na błąd, a przy okazji jedli.
    • e.chianti Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 02.04.06, 19:11
      A ja też pomyślałabym, że to kolejny ktoś z zaleceniem noszenia butów na opak.
      Też tak chodziliśmy, ale ponieważ musielismy spędzić w nich tylko 4 h dziennie
      ograniczylismy się do domowych bucików.
      Nawiasem mówiąc córka przyzwyczaiła się do takiego noszenia butów (pierwszych
      kilka dni było ok) i nadal ukłąda nogi do środka palcami więc
      najprawdopodobniej czekają nas jakieś ćwiczenia.
      Pzdr,
      e.c
      • woda.lekko.gazowana Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 05.04.06, 12:26
        przepraszam, ale mało wiarygodny wydaje mi się ten sposób.. buty ortopedyczne
        nie są wcale koniecznie droższe od zwykłych, tylko brzydsze smile
    • oxygen100 Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 05.04.06, 13:15
      o matko!! naprawde sie przejmujesz obcymi ludzmi na ulicy?? Nie ich brocha olej
      to i sie nie zadreczaj pie..mi. Jest jeszcze szanasa ze juz tak sie bardzo
      nakrecilas ze wydaje Ci sie ze wszyscy to komentujasmile) Ludzie na ogol maja
      wlasne problemy i chyba nie zwracaja za bardo uwagi na otaczajacy ich swiatsmile
    • mieszkowamama Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 05.04.06, 13:23
      Hi hi. Przypomniała mi się fajna sytuacja. Koleżanka kiedyś "nieprzytomna"
      (pozwól, że zacytuję wink założyła odwrotnie dziecku buty. Stoi na przystanku,
      patrzy... jakaś kobieta przygląda się bucikom jej dziecka. Mama spogląda na te
      buty... ups, zauważyła. No ale głupio tak rozbierać teraz dziecko na ulicy w
      środku zimy. "Oglądaczka" podchodzi, mama czerwona już na twarzy, a pani
      pyta:"Gdzie pani kupiła córce takie śliczne kozaczki?"
    • abosa Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 05.04.06, 13:36
      hmmm..., wybacz, ale prawdopodobnie podeszłabym i podpowiedziała, że chyba coś
      nie tak z tymi butami smile, tak samo zareagowałabym w sytuacji, gdybym zobaczyła,
      że masz rozpiętą spódnicę, z wózka wyleciał misiek itp.
      Nie reaguję tak tylko wtedy, gdy wydaje mi się, że niewiele wskóram, a mogę
      komuś sprawić przykrość. No i niestety, Tobie sprawiłabym, niechcący, a jednak.
      Generalnie nie należę do tych, co się gapią smile.
    • palka_zapalka Re: Dlaczego takie reakcje ?wzbudzamy sensacje ? 05.04.06, 13:38
      Wielkokrotnie wkładałam córce butki odwrotnie.
      Nie mamy zaleceń od ortopedy, to jedynie mój pośpiech , nieuwagasmile
      Nie zwracam uwagi na założone buciki u innych dzieci bo mnie rybka jak ubieraja
      inni rodzice wojej pociechy.
      Gdybym cos takiego zobaczyła nic bym nie pomyślała, bo wiem, ze tak zalezają
      ortopedzismile
      Pozdrawiam i na drugi raz jak ktos Ci wraca uwagę to olej to albo wymyśl sobie
      jakąś durną gatkęsmilesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka