Dodaj do ulubionych

chrzest brak slubu i komunia

08.04.06, 12:47
Za kilka dni odbedzie sie chrzest mojego synka. Podczs zglaszania go do
chrztu ksiadz stwierdzil ze nie moge isc w czasie chrztu do komunii bo nie
mam slubu z ojcem malego. Slyszalyscie o czyms takim? Bo ja szczerze mowiac
pierwszy raz sie z tym spotykam.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 13:11
      Jeżeli popełniasz grzech - żyjąc z ojcem dziecka bez ślubu kościelnego, to
      chyba oczywiste, że nie możesz przystąpić do sakramentu komunii.
    • mika_p Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 13:14
      A ja dodam, że - żeby spowiedź z grzechu cudzołóstwa była ważna - musisz
      powziąć mocne postanowienie poprawy. Czyli jak nie planujesz białego zwiażku z
      ojcem dziecka, to nie możesz przystąpić do sakramentu komunii święcej w czasie
      uroczystości chrztu twojego dziecka.
    • saskiaplus1 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 13:31
      Bez sensu jest przystępować do komunii, jeśli żyjesz poza Kościołem. Komunia,
      jak sama nazwa wskazuje, jest dla tych, którzy są we wspólnocie. Żyjąc bez
      ślubu, jesteś poza wspólnotą (nie w sensie ekskomuniki, tylko w sensie
      dobrowolnego oddalenia się od Kościoła).
      Poza tym mam wrażenie, że niezbyt dobrze rozumiesz, o co w tym wszystkim chodzi,
      więc nie jestem pewna, czy powinnaś chrzcić dziecko. Czy będziesz w stanie z
      czystym sumieniem publicznie przyrzec (taka formuła jest w czasie ceremonii
      chrztu), że wychowasz dziecko w wierze katolickiej, o której masz nikłe pojęcie?
      Na Twoim miejscu zastanowiłabym się jeszcze nad tym - chrzest to sakrament, nie
      tylko miła, tradycyjna ceremonia będąca okazją do rodzinnego spotkania. Jeśli
      ktoś tak traktuje chrzest, to jest to dość obraźliwe dla osób wierzących.
      • shady27 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 13:53
        hmmmmm troche przyznaje Ci racje....my dlatego nie bralismy slubu koscielnego, bo uwazam ze powinni brac go ludzie, ktorzy wierza a nie dlatego ze wypada, bo rodzina chce itd....my jestesmy niewierzacy wiec w moim mniemaniu bylaby to obluda gdybym brala slub koscielny ..... poza tym musialabym niezla kase wylozyc zeby zrobic sobie wszystkie sakramenty lacznie ze chrztem, tylko w imie czego? bialej sukni??
        wstyd sie przyznac ale bylam ostatnio na slubie kolezanki , za cholere nie pojmuje o co w tym wszystkim chodzi, musialam patrzec na ludzi jak sie zachowuja i co robia w danej chwili wink
        • saskiaplus1 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 13:57
          I muszę Ci przyznać, że taką postawę jak Twoja szanuję, bo tak się zachowują
          dorośli, uczciwi ludzie. A patrzenie, jak ktoś robi szopki z sakramentów (bo
          rodzina, bo wypada, bo biała sukienka itp.) jest dla mnie przykre, bo dla
          katolików (i chrześcijan w ogóle) to bardzo poważna sprawa.
          • shady27 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 21:30
            o to wlasnie chodzi, chociaz moja pseudo babcia uwaza ze ja musze miec koscielny slub bo co ludzie poiwedza....gdybym z nia utrzymywala kontakt powiedzialabym to co Ty "tak zachowuja sie dorosli uczciwi ludzie" smile
            • kasiap80 Re: chrzest brak slubu i komunia 09.04.06, 18:29
              a chciłaś dzieci? chyba tez nie??
      • kira_koslin Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 21:33
        no tak ale połowa Polaków tak robi......w chrześcijańskiej Polscesmile
    • gosiik Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 13:50
      Hej, ale może ninkasz wierzy, tylko nie ma ślubu?
      • driadea Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 13:53
        Nie chodzi o jej wiarę (tego nikt nie kwestionuje), ale o świadome życie poza
        wspólnotą KK.
      • saskiaplus1 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 13:54
        Ciekawe, w co wierzy? Bo raczej na katoliczkę mi nie wygląda - osoba, która się
        dziwi, że żyjąc bez ślubu popełnia grzech ciężki (który wyklucza przystępowanie
        do komunii) chyba raczej z katolicyzmem (czy chrześcijaństwem w ogóle) nie ma w
        życiu za wiele do czynienia, nie? Być może w coś tam wierzy, ale to nie ma nic
        do rzeczy w tym przypadku.
        • driadea Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 14:03
          No, bez przesady. W Boga (lub nzwij Go jak chcesz) można wierzyć jednocześnie
          nie wierząc w Kościół. Naprawdę, choć dla niektórych to niepojęte.
          • saskiaplus1 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 14:08
            W tym przypadku to nie ma nic do rzeczy. W coś tam sobie można wierzyć, ale po
            co wtedy sakramenty w Kościele?
            • gacusia1 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 14:56
              Ja jestem po rozwodzie(mialam slub koscielny)i podczas spowiedzi przed komunia
              corki,ksiadz nie dal mi rozgrzeszenia,bo...sie rozwiodlam...Teraz,za miesiac
              chcemy chrzcic synka(slub cywilny z drugim mezem)i ciekawa jestem,jak to
              bedzie???Dodam,ze chrzest nie bedzie w Polsce...Moje zdanie jest takie,ze wiara
              duchowa i materialny Kosciol z jeszcze bardziej "materialnymi" i
              materialistycznymi ksiezmi mijaja sie w ogromnej odleglosci...Ale to temat nie
              na tym formu!
            • driadea Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 15:15
              Napisalaś, że "osoba, która się dziwi, że żyjąc bez ślubu popełnia grzech
              ciężki chyba raczej z katolicyzmem (czy chrześcijaństwem w ogóle) nie ma w
              życiu za wiele do czynienia, nie?" - moje słowa były komentarzem do tego, a nie
              do postu autorki wątku.
              Pozdrawiam.
    • gmagda5 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 14:04
      Ja miałam taka sama sytuację chrzest synka
      A z mężem nie mamy ślubu kościelnego, ale u nas w parafii ksiądz nam powiedział
      że w wyjątkowych sytuacjach a taka jest chrzest dziecka nawet jako małżeństwo
      swieckie możemy orzyjądź komunie.
      Prawo kościelne dopuszcza taka syyuację
      pozdrawiam
      • ade1 do gmagda5 08.04.06, 15:29
        i to jest wlasnei obluda, nawet jesli ksiadz wam pozwolil to zgodnei ze swoim
        sumieniem nei powinniscie przystapic do komuni - no bo po co wam to- na pokaz.
        trzeba byc madrym i samemu wiedziec co sie powinno a co nie i nawet pozwolenie
        ksiedza nie powinno miec tu zadnego znaczenia ( to tez sa ludzie i czesto tez
        gadaja bzdury)
        • gmagda5 Re: do ade1 08.04.06, 19:31
          nie wiem kto tu jest obłudny nie znasz mojej sytuacji i nie wiesz dlaczego nie
          mam slubu a nie widze koniecznosci tłumaczenia sie na forum
      • kasiap80 Re: chrzest brak slubu i komunia 09.04.06, 18:33
        niestety prawo kanoniczne tego nie dopuszcza!!!!!!!!!!!!!!!!! ciekawe co to za
        ksiądz??????
    • ankapw24 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 15:53
      To po co przystępować do komunii skoro nie ma się ślubu?
      Patrząc przez pryzmat kościoła żyjąc bez ślubu popełniacie grzech i dlatego nie
      możecie przyjąć komunii, to chyba oczywiste.
      a swoją drogą co Wam da ta komunia, bo chyba chodzi tylko o to "jak to będzie
      wyglądało w kościele", "co inni powiedzą"???
    • aga25101 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 16:15
      to skad ty jestes ze pierwszy raz o czyms takim slyszysz.pozdrawiam
    • jolzeid Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 16:56
      Rozumiem cię niedawno też chrzciłam synka i nie mogłam przystąpić do komunii
      bo mam tylko ślub cywilny z mężem (to drugi jego związek). Było mi bardzo
      przykro z tego powodu, przecież to nie moja wina że nie mogę wziąć kościelnego.
      Poza tym zaczęłam się zastanawiać nad matkami samotnymi, bo one przy chrzcie
      podchodzą do komunii a przecież dziecko poczęto z "nieprawego łoża". Pozdrawiam
      i głowa do góry smile po prostu musisz przezto przejść.
      • zona_mi Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 17:23
        Nie, nie chodzi o nieprawe łoże, tylko o fakt świadomemgo grzeszenia poprzez
        życie w związku z mężczyzną bez ślubu. O ile kobieta jest samotna, nie grzeszy
        mając dziecko, nawet nieślubne - nie jest to podstawą do odmowy sakramentu.
        Jeśli żyje z kimś, może otrzymać rozgrzeszenie i przyjąć komunię jedynie w
        wypadku, jeśli zobowiąże się do abstynencji seksualnej do czasu wzięcia ślubu.
        Przy czym istotne jest czy rzeczywiscie obieca się szczerze, a nie tak "od
        spowiedzi do spowiedzi". Bo jeżeli nie zamierza się tego ślubu brać, to nie ma
        co walczyć o jednorazowe przystąpienie do komunii na okoliczność chrztu dziecka.
      • kasiap80 Re: chrzest brak slubu i komunia 09.04.06, 18:36
        Jak sie poczelo dziecko wszyscy wiedzą. Ale samotne matki, jak ja, nie żyja w
        grzech jeśli przytępuja do komunii. To jest całkowicie inna sytuacja niż życioe
        z kimś bez slubu. szczególni jesli nie ma sie kościelnych przeszkód do zawarcia
        sakramentu, a nie robi sie tego bo....
    • aneta_mil Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 17:41
      Jżeli ksiądz daje rozgrzeszenie mordercy, który się nawraca na dobrą drogę, to
      do komunii może??? Bo??? W czym jest lepszy od matki, która nie ma ślubu. Byłam
      w identycznej sytuacji jak autorka postu i może to nie niewyobrażalne dla
      ortodoksyjnych katoliczek - ale ksiądz dał mi rozgrzeszenie za brak kościelnego.
      Nie musiałam i z własnej woli i poczucia wzniosłego wydarzenia poczułam potrzebę
      spowiedzi. Mogłam i przyjęłam komunię. Uważam się za wierzącą i pierniczenie
      rydzykowskie mnie nie zrazi.
      • driadea Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 17:46
        aneta_mil napisała:

> Jżeli ksiądz daje rozgrzeszenie mordercy, który się nawraca na dobrą drogę, to
        > do komunii może??? Bo??? W czym jest lepszy od matki, która nie ma ślubu.

Słowo "lepszy" chyba nie jest zbyt odpowiednie, ale IMHO zasadnicz różnica
        polega n tym, że rzeczony morderca, jk sama mowisz, nawraca się na dobrą drogę.
        Kobieta żyjąca bez ślubu (poza samotnymi, rzecz jasna) trwa w grzechu, czyli
        się nie nawraca. Ot co.
        Pozdrawiam
    • ninkasz do wszystkich krzykaczy np saskiaplus1 i innych 08.04.06, 17:57
      nie rozumiem o co ten krzyk. I co to za debata w co wierze a w co nie i w jaki
      sposob? Ile z was regularnie chodzi do koscila nie dlatego ze mama tak nauczyla
      albo sasiedzi patrza ale ile z was chodzi z potrzeby? Zamiast od razu rzucac
      kamienie spojrzcie najpierw na siebie! Dla waszej wiadomosci - jestem matka
      samotnie wychowujaca dziecko. I nie jest to moj wybor. Gdy bylam w czwartym
      miesiacu ciazy ojciec dziecka stwierdzil ze odpowiedzialnosc go przerasta i
      uciekl wiec nie zyje w zadnym z nim bez slubu.
      • jakw Re: do wszystkich krzykaczy np saskiaplus1 i inny 08.04.06, 18:26
        No to idziesz do spowiedzi, spowiadasz się , a jak dostaniesz rozgrzeszenie to
        możesz przystąpić do komuni. Skoro nie żyjesz z żadnym panem to brak ślubu
        z "tatusiem" nie ma tu nic do rzeczy.
      • jolzeid Re: do wszystkich krzykaczy np saskiaplus1 i inny 08.04.06, 22:20
        Nie chciałam cię urazic jako samotnej matki tylko u mnie w parafii matka w
        twojej sytuacji po spowiedzi idzie do komunii. I nie ma problemu. Może spróbuj
        chrzcin w innej parafii, może będzie bardziej wyrozumiły ksiądz.Pozdrawiam .
      • kira_koslin Re: do wszystkich krzykaczy np saskiaplus1 i inny 08.04.06, 23:11
        po prostu olej to...jeżeli to ważne dla ciebie to albo idź do spowiedzi i moze
        uzyskasz to rozgrzeszenie albo znajdź madrego ksiedza...
    • ywwy Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 18:07
      Z całym szacunkiem, ale czegoś tu nie rozumiem.
      Ślub powinien być DOBROWOLNY , ludzie świadomie powinni go zawierać, a nie
      dlatego , że mają dziecko i , że wydaje im się, że to miłość. I co , potem
      tkwią w nieudanym małżeństwie tylko dlatego , że związani są przysięgą!
      Uważam, że kościół nie ma prawa poniżać ludzi, każdy ma prawo do sakramentów i
      do Komunii. Chrystus tak nie postępował !!!
      • driadea Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 18:46
        Istotnie. Dlatego (no, nie tylko dlatego, bo nie jestem przekorna - mniejsza o
        to) nie mam ślubu. Ale nie mam też pretensji ani roszczeń do środowiska
        kościelnego.
        Pozdrawiam.
      • saskiaplus1 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 20:12
        No, widać, że nie rozumiesz. Ślub jest dobrowolny i życie bez ślubu też. Ale
        nie każdy ma prawo do sakramentów, trzeba spełniać jeden, najważniejszy
        warunek: żyć po chrześcijańsku, zgodnie z nauką Kościoła, w którym owe
        sakramenty chce się przyjmować. Odmowa sakramentu nie poniża - człowiek sam się
        poniża żyjąc w grzechu... Ale to temat na głębszą dyskusję.
        "Chrystus tak nie postępował" - czyli jak? Pozwalał na grzech? Chyba żartujesz
        albo nie wiesz, o czym mówisz. Chrystus bardzo surowo traktował grzeszników (i
        obłudników), a bardzo łagodnie tych, którzy się nawracali, choćby nawet bardzo
        nieciekawe życie wcześniej prowadzili.
        To, co napisałam wyżej, to podstawowa wiedza o chrześcijaństwie. Radzę się
        trochę dokształcić przed zabieraniem głosu. Mgliste wspomnienia katechizmowych
        pytań i odpowiedzi z czasów przygotowań do pierwszej komunii dorosłemu
        człowiekowi już nie wystarczą.
    • mynia0 Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 20:37
      sprawa jest prosta - rozgrzeszenie otrzymuje każdy, kto chce się poprawić i nie
      grzeszyć więcej. żyjąc w związku bez ślubu kościelnego musiałabyś żyć w tzw.
      białym małżeństwie, zeby rozgrzeszenie otrzymać, wtedy mogłabyś przystąpić do
      komunii. nie jest to więc kwestia samego ślubu kościelnego, ale grzechu
      cudzołóstwa, który popełniasz z "cywilnym" mężem. z tego powodu moja teściowa
      nie przystępowała do komunii przez kilkanaście lat, choć chodziła do
      koscioła. /była 2 żoną, więc nie mogła wziąć ślubu kościelnego/. po rozwodzie
      otrzymała rozgrzeszenie.

nie można przystąpić do spowiedzi bez postanowienia poprawy, albo liczyć, że
      jeśli sie zgrzeszy, pójdzie do spowiedzi i po sprawie. taka spowiedź jest
      nieważna.
    • kira_koslin Re: chrzest brak slubu i komunia 08.04.06, 21:41
      Szczerze to dla mnie wszystko jest dziwne...przeczytalam tu wypowiedzi
      dziewczyn i rzeczywiscie się zastanów czy robisz to dla Twojej wiary czy dla
      tego że taka jest tradycja. Bo widzisz to wszystko nosi w sobie ( jak dla mnie)
      tyle nonsensow, no bo jeżeli ktoś zył po chrzecijańsku czyli jak? Tak jak mówi
      Kościół? tak? No tak i tak jak mówi Biblia...
      Dyskusja ciekawa mogłaby się z tego rozwinać ale chyba to forum to nie miejsce
      dla niej....
    • maga202 Re: chrzest brak slubu i komunia 09.04.06, 10:13
      Dla mnie te sakramenty są dla świętego spokoju i żeby dziecko nie miało potem problemów, że ktoś wytyka je palcami. Żyjemy w takim kraju gdzie nie mozna się publicznie przyznać że się nie wierzy, bo czekaja Cię gorszące spojrzenia i komentarze.
      U nas swięta to tradycja, do koscioła nie chodzimy i świetnie się podczas świąt bawimy bez tej całej ideologii. Dziecko też zamierzam ochrzcić żeby nie miało w przyszłości problemów (ten papier jest czasmi potrzebny), to mu na pewno nie zaszkodzi. A uważam ze podczas ceremonii nie powinno być tej formuły zobowiązania do wychowania w wierze bo po prostu będę musiała kłamać. Dziecko to odrębna istota i to że ja nie wierze nie powinno jej do niczego zamykać drogi.
      • gosiik Re: chrzest brak slubu i komunia 09.04.06, 16:42
        Nie chcę Cię urazić, ale coś mi tu nie gra... Nie wierzysz, ale ochrzcicie
        dziecko? Argument, że dla świętego spokoju jakoś mnie nie przekonuje. Pisząc, że
        zrobicie to dla papierka możesz urazić wiele wierzących i praktykujących osób.
        • maga202 Re: chrzest brak slubu i komunia 10.04.06, 09:04
          Przepraszam nie chce nikogo urazić ale robię to dla świętego spokoju i dla papierka no i jeszcze tyradycji. Nie wiem czy wierzę (ale raczej nie)ale na pewno nie praktykuję. Po co moje dziecko ma mieć potem kłopoty???
          • wisienka1979 Re: chrzest brak slubu i komunia 10.04.06, 09:25
            czyli.. od samego początku chcesz uczyć swoj dziecko kłamstwa i obłudy...owszem
            z jednej strony chrzcimy, idziemy do komunii etc. ale z drugiej z katolicyzmem
            nie mamy nic wspólnego. To nielogiczne..chociażby.
            Ja też miałam wątpliwości, wierzę w Boga (niekoniecznie po katolicku) i własnie
            dlatego nie ochrzczę swojego dziecka - nie będę obrażać katolików swoim
            zachowaniem - ale też nie chcę żeby oni potępiali moje (z jakiej niby racji,
            przecież Bóg nie jest zarezerwowany dla katolików).
            Co odpowiesz dziecku jak zapyta dlaczego było ochrzczone skoro rodzice właściwie
            z wiarą katolicką nie mają nic wspólnego?
            I zamierzasz pewnie wysłać swoje dziecko na nauki przedkomunijne... Co powiesz
            swojemu dziecku kiedy zapyta dlaczego nie chodzicie do kościoła i spowiedzi
            chociaż pani katechetka /ksiądz mówi że trzeba? Powiesz że ma chodzić dla białej
            sukienki, prezentów?
            I o to chodzi w wierze? Tak właśnie wygląda nasza wiara.. płytka i na pokaz.
            A jeśli chodzi o kłopoty za brak chrztu: możesz je mieć co najwyżej ze strony
            takich właśnie pseudokatolików - ochrzciliśmy bo wypadało, a potepiamy tych co
            nie ochrzcili.. taka nasza chrzescijańska tolerancja dla innych! Prawdziwy
            katolik na pewno nie będzie robił twojemu dziecku przykrości tylko dlatego że
            nie jest ochrzczone... jego wiara w Boga na to nie pozwala.
    • slodziutka23101 Re: chrzest brak slubu i komunia 09.04.06, 14:10
      hej nie przejmuj sie nasz ksiadz tez cos marudzil nam za uchem . My mamy slub
      cywilny tylko i tez byla gadka ze do komuni nie mozemy chodzic i jak to wyglada
      ze zyjemy bez slubu koscielnego ze patrzy na to nasze dzieckosmile
    • esse1 Re: chrzest brak slubu i komunia 10.04.06, 08:54
      A ja jednej rzeczy od lat nie mogę zrozumieć. Kiedys na religii ksiądz
      wyjaśniał nam znaczenie sakramentów. Doskonale pamiętam, co wtedy
      powiedział: "Ślub jest jedynym sakramentem, którego ani ksiądz, ani biskup, ani
      nawet papież nie moga udzielić. Dlaczego? Bo slubu udzielają sobie nawzajem
      kobieta i mężczyzna. Nie ślubują księdzu, nie ślubują nawet Bogu, tylko sobie
      nawzajem. Przed Bogiem. I dlatego jeśli dwoje ludzi powie sobie >biore ciebie
      za meza - biore ciebie za zone< gdziekolwiek i przed kimkolwiek, to ten ślub
      jest ważny, bo Bóg i tak jest jego świadkiem". I tak oto przez całe lata nie
      mogę zrozumieć dlaczego księża piętnują ludzi, którzy nie wzięli ślubu w
      kościele. Przepraszam, jeśli kogoś urażę, ale mam nieodparte wrażenie, że
      kluczem do tego są opłaty, jakie "co łaska" trzeba uiszczać. Cóż, ja zostałam
      wychowana w duchu katolickim, bardzo mocno wierzę w Boga. Niemniej jednak do
      kościoła przestałam chodzić regularnie, bo niestety, im częsciej tam jestem,
      tym gorzej go postrzegam...
      • mynia0 Re: chrzest brak slubu i komunia 10.04.06, 09:16
        zgadza się, ślubują sobie młodzi, a ksiądz to tylko szafarz i świadek.
        natomiast nie zgodzę się co do kwestii "co łaska". mnóstwo jest księży, którzy
        nie żądają zadnych opłat za sakramenty.

cały problem polega na tym, że ślubować można tylko raz. jeśli jest się 2 żoną
        lub mężem, przed Bogiem ważny jest tylko pierwszy ślub.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka