Dodaj do ulubionych

czy Wasze niania gotują obiady

22.05.06, 22:39
mam właśnie taki dylemat bo chciałbym żeby niania której szukam pomogła nam i
gotowała obiady dla naszej rodzika 2+2 , za miesiac wracam do pracy dawałam
juz kilka razy ogłoszenia na forum i do oferty i na razie brak kandydatek,
proponuję za 10 godzin dzienie z gotowaniem 1000 zł , mieszkamy w Ząbkach ,
co o tym myślicie ? czy za mało proponuję , czy nianiom się nie chce gotować ?
Obserwuj wątek
    • bedada Re: czy Wasze niania gotują obiady 22.05.06, 23:14
      Nie wiem czy to mało czy dużo,bo nie znam cennika z Twoich okolic. Ale wydaje
      mi się ,ze musisz się zastanowić czy chcesz mieć opiekunkę do dzieci,czy pomoc
      domową.
      Z drugiej strony 10 godzin dziennie na full obrotach przy 2 dzieci + gotowanie
      obiadów? Wydaje mi sie troche mało.
    • aureliana Re: czy Wasze niania gotują obiady 22.05.06, 23:26
      1000zl na miesiac za 10h pracy + obiady? mnie sie wydaje dosc malo... jako
      studentka opiekowalam sie dziecmi czasem i10zl za godzine to minimum... i nie
      gotowalam zadnych obiadow, a jak z braku zajecia (dziecko spalo) umylam kiedys
      gospodarzom naczynia i ogarnelam kuchnie to na rekach nosili i dodali pare
      zlotych. ale nie wiem, moze mialam duzo szczesciasmile (wawa).
    • aureliana Re: czy Wasze niania gotują obiady 22.05.06, 23:27
      ps. a moja kolezanka, tez studentka za babysitting dostae 40zl za godzine...ale
      ona to naprawde ma szczesciewink
      • jorn1 Re: czy Wasze niania gotują obiady 22.05.06, 23:43
        Moim zdaniem troche za malo.. W mojej okolicy ( Ursynow ) dobra niania dostaje
        1500 zl tylko za opieke nad dzieckiem, raczej 9 godzin niz 10 no i bez
        gotowania.
        • galela Re: czy Wasze niania gotują obiady 23.05.06, 00:41
          Ale to Warszawa nie Ząbki. U nas nianie dostają 3-4 zł za godzinę - Śląsk.
        • agatkaros Re: czy Wasze niania gotują obiady 23.05.06, 10:23
          Nie przesadzajmy, czym różni się Ursynów od Ząbek? Ja mieszkam na Kabatach i
          mam nianię za 650 zł. To wszystko jest kwestia umowna. Moja niania nie robi
          nic, tylko zajmuje się dzieckiem, poza tym ma własną emeryturę (dość sporą).
          Nigdy nie rozumiałam tego podziału na dzielnice i okolice Warszawy. Zarobki w
          Warszawie wcale nie są takie rewelacyjne, a przecież ludzie mieszkający na
          obrzeżach miasta też tu pracują.
    • nycole Re: czy Wasze niania gotują obiady 23.05.06, 12:45
      Myślę ,że to odpowiednia kwota ale ja prosiłabym ,żeby niania gotowała tylko
      drugie dania -mięsko,ziemniaki itp a zupy gotowałabym sama wieczorem .
      10 godz to jednak długo .
      • kate_05 Re: czy Wasze niania gotują obiady 23.05.06, 13:33
        mieszkam na Śląsku, w większym mieście niż Ząbki, płacę niani 4 zł za godzinę,
        niania jest u nas codziennie 9 godzin, jeżeli zdaży się, że zostanie dłużej to
      • kate_05 Re: czy Wasze niania gotują obiady 23.05.06, 13:49
        mieszkam na Śląsku, w większym mieście niż Ząbki, płacę niani 4 zł za godzinę,
        niania jest u nas codziennie 9 godzin, jeżeli zdaży się, że zostanie dłużej to
        płace jej więcej...
        niania zajmuje się tylko i wyłącznie dzieckiem. Sama od siebie, dgy Młody śpi -
        prasuje pranie - przewaznie ubranka Młodego, ale czasem też nasze, "dorosłe" ...
        Wydaje mi się, że opieka nad dwójka dzieci to już spore wyzwanie i jest co
        robić...A do tego jeszcze gotowanie obiadów...bałabym się, ze kosztem gotowania
        obiadów mogą "ucierpieć" dzieci, bo czas poświęcony na gotowanie nie będzie
        czasem poświęconym dzieciom....
        • lola211 Re: czy Wasze niania gotują obiady 25.05.06, 15:12
          mogą "ucierpieć" dzieci, bo czas poświęcony na gotowanie nie będzie
          > czasem poświęconym dzieciom....

A ty nie gotujesz wcale, gdy przyjdzie Ci spedzic dzien z dziecmi? Nie
          rozumiem, przeciez wiekszosc matek opiekujacych sie dziecmi gotuje.To roznica -
          niania czy matka ?
          • karolinanna obiadki 25.05.06, 15:39
            Ja nie umiem połączyć gotowania z opieką,mam dopiero 19lat i uważam że obiady
            powinna gotować Mama a nianie tylko je odgrzewać.Spotkałam się z taką sytuacją
            kiedy dziecku nie smakował mój specjał<kurczak w panierce dla sześciolatka> i
            po protu go nie zjadł.Umiem gotować mojej rodzinie zawsze smakuje ale inne
            rodziny mają inne gusta a trudno czasem się w nie wpasować.Druga sprawa to taka
            że przez te pół godziny jeśli dziecko nie jest ze mną w kuchni<czasem przecież
            nie chce >to tracę je z oczu.Gdybym była mama szukającą niani na pewno nie
            pozwoliłabym jej gotowaćani sprzątać a kamery zainstalowałabym w całym domu aby
            sprawdzić czy na pewno przez cały czas opiekuje się moim dzieckiem.Może i
            trochę przesadzam ale lepiej dmuchać na zimne niż mieć problemy.

Odpowiedzialna niania,
            jeśli masz ochotę powierzyć mi swojego malucha to proszę o kontakt telefoniczny
            665199803
    • aneta76 Re: czy Wasze niania gotują obiady 23.05.06, 13:54
      A w jakim wieku sa dzieci? Bo od tego sporo zalezy.Jak bardzo male, to moze byc
      ciezko, tym bardziej ze nie placisz zbyt duzej stawki... U nas w Wolominie,
      nianie chca okolo 6,5 za godzine... ale to dla jednego dziecka...opieka nad
      dzieckiem zawiera rowniez ugotowanie JEMU obiadu
    • klebek0 Re: czy Wasze niania gotują obiady 24.05.06, 16:03
      Placę niani 5 zl za godz.(jest siostra tesciowej,wiec niby mniej)i gotuje
      obiady dla córki,ale bez problemu gotowalaby dla nas,bo miala takie zapędy.Ale
      1000zł obcej,uwazam ze malo,ale może Ci sie udasmile)
    • tynia3 Jak dla mnie wyzysk. 24.05.06, 16:18
      No wręcz mnie oburza taka postawa. 10h dziennie ciężkiej i odpowiedzialnej pracy
      + gotowanie. Jeśli nawet jakaś zdesperowana osoba się zgodzi na taki układ, to
      nie wiem, to chyba trochę nie fair proponować takie warunki.
      Nasz niania nie gotuje. Jestem zdania, ze nianie mają opiekować się dzieckiem,
      nie zajmowac się domem, czy gotowaniem.
      • temeko Re: Jak dla mnie wyzysk. 24.05.06, 19:26
        Ja traktowałabym Ząbki tak jak Warszawę- to jednak te same ceny. I uważam że
        1000 zł za 10 godzin to mało, szczególnie jeśli dochodzić by miało gotowanie.
        No ale może znajdziesz jakąś desperatkę...
    • aborka Re: czy Wasze niania gotują obiady 24.05.06, 22:13
      moja kolezanka - lekarka na stazu chce wrócic do pracy. postanowila całą swoją pensje czyli 1100 pln przeznaczyc na nianie. Od jednej usłyszała ze "tak, jako wolontariuszka ja juz kiedyś tez pracowałam". dodam ze to Warszawa i opieka nad 2 dzieci po 7 godz (etat w szpitalu 6 godz). starsze pewnie pójdzie do przedszkola.
      • karolinanna wypowiedź niani 24.05.06, 22:43
        Jako niania z doświadczeniem czteroletnim powiem ze obiady wylacznie odgrzewam,
        boję się że mojego obiadu nikt by nie zjadł=\.Przecież dzieci są przyzwyczajone
        do mamusinych obiadkow i ich tatusowie zwykle tez.Co do ceny to jest przeciętna.
        Za swoje minimum uważam 5zł za godzinę ale musi być to jedno dziecko w wieku 2-
        4latka.10zł to średnia dla 5-7latka.Jeśli dziecko oprócz opieki jest skore do
        nauki np.języka angielskiego lub gry na pianinie to chętnie udzielam tych
        lekcji ale wtedy odpowiednio dwukrotnie wynagrodzenie się zwiększa.My nianie
        mamy przecież zająć się dziećmi a co będzie jeśli podczas gotowania obiadu
        dziecko się udusi albo np.wyleci przez okno?To jak dla mnie przesądza sprawę o
        tym że ja -niania nie mogę spuszczać tak małego dziecka ani na moment z
        oka.Podsumowując jeśli rodzice chcieliby powierzyć mi swoje pociechy to
        zachęcam gwarantuję zabawę i bezpieczeństwo.TELEFON KONTAKTOWY 665-199-
        803.niania z Warszawy
        • aniawroclaw1 do Niani z Warszawy .... 25.05.06, 15:38

Niuniu z Warszawy - a jak będziesz miała już swoją dwójkę dzieci czy wówczas
          zatrudnisz gosposię aby ugotowała Wam obiad bo dzieci z desperacji, że mama
          gotuje obiad w kuchni zaczną wyskakiwać przez okno ?
    • katklos Re: czy Wasze niania gotują obiady 24.05.06, 22:58
      Moja niania li tylko zajmuje sie moim synem- dłuuugie spacery, ksiazeczki,
      klocki, rysowanie. Nie wymagam od niej niczego innego - sama z własniej
      inicjantywy myje nam szklanki po śniadaniu i "ogarnia" kuchnię.
    • martajoanna1 Re: czy Wasze niania gotują obiady 24.05.06, 23:06
      Ja właśnie zatrudniłam nianię, mieszkam też na skarju Wawy (Białołęka). Za 10
      godzin płacić będziemy 1100 zł, niania ma zajmować się tylko córką, ale też
      ugotować da niej zupkę (mała ma pół roku). Jak zdąży to wyprasować jej ubranka,
      ale już na rozmowie zapowiedziałam, że wolę, aby ubranka były nie uprasowane,
      niż małą miałaby zajmować się sama sobą co przy ta małym dziecku mogłoby
      prowadzić do nieszczęścia. Wydaje mi się, że za taką kasę to może być trudno.
    • triss_merigold6 Re: czy Wasze niania gotują obiady 24.05.06, 23:12
      Za niska stawka. Dużo za niska jak na Warszawę i okolice. Płacę opiekunce 7,5
      zł za godzinę i jej zadaniem jest zajmowanie się dzieckiem, karmienie go,
      wyjście na plac zabaw oraz ogarnięcie kuchni.
      Albo niańka albo gosposia, nie ma 2 w jednym za taką cenę.
    • volta2 Re: czy Wasze niania gotują obiady 25.05.06, 14:12
      Wydaje mi się, że jak na Ząbki (sorry, ale to jednak NIE warszawa, prawda jest
      taka, że nawet dzielnice mają różne stawki, np. bródno i białołęka taniej niż
      kabaty) to pensja jaką proponujesz jest ok, ale bez gotowania. Za samo
      gotowanie chyba musisz dopłacić, albo zrezygnować z tej opcji.
      Nie piszesz w jakim wieku dzieci?

Dziwi mnie stawka podana tu przez nianię, ze za małe dziecko mniej a za starsze
      więcej, ja akurat uważam to za bzdurę/a mam w domu młodsze i starsze i wiem z
      kim łatwiej i przyjemniej by mi się pracowało . Chętnie poznam argumentację na
      takie przedziwne przeliczanie.
      • karolinanna Re: volta2 25.05.06, 14:28
        Argumentacja jest bardzo prosta.Małe dziecko do4lat jest z natury chętne do
        zabawy i poznawania nowych rzeczy,więc niania ma mniej obowiązków.Ze starszym
        dzieckiem od 5roku życia zaczynają się malutkie kłopoty bywa uparte,oczekuje
        niespodzianek,szybko się nudzi,wtedy niania musi trochę się wysilić żeby
        dziecko ją wogóle zaakceptowało.Z punktu widzenia Mamy sytuacja pewnie jest
        odwrotna, bo męczy ją wielogodzinna zabawa z maluchem który wszędzie biega a
        starsze już jest bardziej samodzielne i zwykle słucha SIĘ jej.Ja jestem dość
        młodą nianią (19lat)mam pewne doświadczenie z pracą z dziećmi o różnych
        charakterach i wolę pracować z młodszymi np trzylatkami.
        • volta2 Re: volta2 25.05.06, 14:40
          Dzięki za wyjaśnienia, no, moje doświadczenia kończą się jak na razie na 3,5
          roku, ale mam wrażenie, że z zabawą może być tylko lepiej, trochę się zdziwiłam
          tym co piszesz.
    • aniawroclaw1 Re: czy Wasze niania gotują obiady 25.05.06, 15:30
      Wrocław
      4 zł. / h
      opieka nad jednym dzieckiem przez 5 dni w tyg. po 8-10 godz.

gotuje.

Prawie wszystkie kandydatki z castingu zgodziły się na nasze warunki.

Ja bym zbytnio nie przesadzała z zaniedbaniem dziecka tylko dlatego, że
      opiekunka ma rano wstawić rosołek ( 15 min. ! ) a po południu ugotować ryż (
      ziemniaczki ) + kotlecik.
      Tak dużo ? Sama jak jestem z dzieckiem też gotuję, posprzątam, wyjdę na dwór i
      nabawię się z dzieckiem do woli. Kwestia organizacji czasu i zaangażowania
      mojej Trzylatki do pomocy w ramach zabawy, oczywiście.
    • danusiaole Re: czy Wasze niania gotują obiady 26.05.06, 12:47
      cieszę sie że temat wywołał ciekawą dyskusje, dziekuje za opinie , dodam tylko
      że chodzi o opieką nad 1 dzieckiem ( 4 miesiace ) drugie jast cały dzień w
      prszdszkolu i odbieram je po pracy . Wiec szukam niani do 10 godzin + gotowanie
      obiadów , można to przecież robić jak dziecko śpi , sama tak sobie teraz
      radzę , zamierzam natomiast zatrudnić drugą Panią do sprzątania i prasowania ,
      co o tym myślicie
      • volta2 Re: czy Wasze niania gotują obiady 26.05.06, 13:49
        Ja się zastanawiam co rozumiesz przez gotowanie obiadów, bo mogłoby to wyglądać
        tak, że w niedzielę gotujesz obiad na 2-3 dni, niania gotuje w środę na kolejne
        2 dni, i tak tydzień się kręci, czyli niania ma ugotować 1 obiad tygodniowo +
        obrać ziemniaki, ugotować ryż, makaron codziennie. Ale jeśli masz na myśli
        codzienne gotowanie nowych potraw, to ja bym w życiu się nie zgodziła. Sama
        gotuję na nasze 2+2 tak jak napisałam, i to nie jest męczące, ale codziennie
        coś nowego to nie.

A skoro dodałaś konkretnie jakie dziecko ma bawić niania to myślę że ta pensja
        jest tym bardziej ok. Bo na początku wynikało, że ma bawić dwoje dzieci, no nie
        zapominajmy, że idą wakacjesmile
      • nchyb na Dolnym Śląsku z pocałowaniem w rękę... 26.05.06, 13:52
        Za 1000 zł to nie tylko dzieckiem się zajmą, ugotują, ale i posprzątają. Nie
        żartuję. Wałbrzych, młode dziewczyny za całodzienną opiekę nad dzieckiem
        zarabiają miesięcznie średnio 400-500 zł. I są zadowolone. Tu jednak są inne
        realia cenowe. Wystarczy, że Wam napiszę, że np. fryzjer - umycie, ścięcie,
        modelowanie to wydatek w zalezności od długości włosów od ok. 10 do 20 zł!
        Gosposia na cały dzień, gotowanie i sprzątanie średnio dostaje ok. 600-800 zł!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka