ala04 16.08.06, 22:57 Witam,moja sunia się dzisiaj oszczeniła Dobermanka.Chcemy maluszką obciąć ogonki,ale nie wiemy do której doby można to zrobić,o ile znajdziemy weterynarza który to zrobi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandrynka Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 16.08.06, 23:06 najlepiej nigdy ((((( Odpowiedz Link Zgłoś
kasik751 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 16.08.06, 23:08 To jeszcze sie praktykuje takie rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 16.08.06, 23:08 przepisy hodowlane FCI nie pozwalaja kopiowac zadnej czesci ciala zwierzecia, bo jest to niepotrzebnym okrucienstwem. jedynie w naszym pieknym kraju tradycyjnie jestesmy 2o lat wstecz i lataja sobie dobermany bez ogonow. jesli uwazasz ze musisz im te ogony kopiowac, idz do weterynarza on ci to pewnie wykona, a jak nie, to doradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
vip_wielka8 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 19.08.06, 12:38 Akurat wzorzec dobermana, zatwierdzony przez FCI, wymaga kopiowania ogona. Wyjątek stanowią kraje, gdzie jest to zabieg zakazany prawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
moboj Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 16.08.06, 23:09 a dlaczego chcesz w ogóle taką krzywdę maluszkOM robić? Odpowiedz Link Zgłoś
kurka.domowa Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 00:08 Dziwne pytanie na takim forum. Mam nadzieję, że nie znajdziesz weterynarza, który to zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 00:28 O rany,a co będziesz te psy do walk wystawiac,czy jak? Obcinanie uszów i ogonów to barbażyństwo!!!!!!!!!! Może se coś obetnij!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 00:37 proponuje obciąć sobie uszy Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 00:40 Bo ogona brak? Ale może któryś palec,bo ma kości jak ogon,a nie jest samą chrząstka/ Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 00:44 Mam nadzieję, że te dobermanki odwdzięczą się w przyszłości i swoimi ostrymi ząbkami obetną Wam jakąś część ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 02:07 Od jakiegos czasu związki kynologiczne zabraniają obcinania ogonów i uszów psom. I nardzo słusznie, było to niepotrzebne i okrutne. Odpowiedz Link Zgłoś
cyborgus Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 05:19 a po co?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 09:11 cyborgus napisała: > a po co?????????????????? zeby sie nie cieszyly merdawszy, jak tesciowa przyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 19.08.06, 21:28 moofka napisała: > cyborgus napisała: > > > a po co?????????????????? > > > zeby sie nie cieszyly merdawszy, jak tesciowa przyjdzie jesuu, Moofka, zeszłam... Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 08:33 obetnij sobie lechtaczke. Dla urody Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 08:42 Mam nadzieję, że te kilka ostrych słów wybiją Ci ten pomysł z głowy. Może uświadomisz nam, po co chcesz to zrobić? Bardzo chcę poznać Twoją argumentację. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 08:56 Mój sznaucer ma kopiowany ogonek, już kupiła takiego. I jak na spacerze mijam "zaprzyjaźnione" sznaucerki to widzę, że mojemu coś brak, te ogonki są takie piękne, te kłapnięte uszka (na szczęście mój ma uszy zostawione). Uważam że zakaz kopiowania ogonów i uszów jest słuszny. Zostaw psom ogonki, nie będą wyglądały wówczas tak agresywnie a będą na pewno dużo piękniejsze, bo naturalne Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 09:02 mynia_pynia napisała: > Mój sznaucer ma kopiowany ogonek, co to znaczy...kopiowany? odciety? czemu mowi sie kopiowany? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 09:03 Tez uwazam ten zakaz za sluszny,bo w koncu szczeniaki skazuje sie na bol (zakladane sa szwy), ale jednoczesnie przyznaje, ze wizualnie wiele ras podoba mi sie duzo bardziej bez ogonow, sznaucerki tez. Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2006 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 09:11 to jak pies ciężarny nie był pod opieką weterynarza, Ty nas na forum pytasz o kwestię obcięcia ogonów, skoro pokusiłaś się o rozmnożenie nierodowodowych psów musiałaś chyba coś się dowiadywać np to ,że nie robi się już tego .empatia.pl/str.php?dz=61&id=306 Daj małym spokój , nie okaleczaj ich!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 09:20 ogon u zwierzat sluzy do wyrazania emocji. jak pies czy kot jest pozbawiony ogona to jego intencje moga byc opacznie odebrane przez inne zwierzeta a nawet ludzi. To tak jakby czlowiekowi obciac jezyk lub zrobic iniekcje mega dawki botoksu. Chyba malo fajna perspektywa Odpowiedz Link Zgłoś
egoya Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 09:46 no cóż, niestety nadal istnieją ludzie, którzy uważają, że ze swoimi zwierzętami mogą robić co chcą, bo to przecież tylko psy...szkoda że sobie nie obetną palca, może wtedy poczuli by co to ból. Mój szwagier weterynarz nigdy nie godzi się na takie zabiegi, a ludzie chca zapłacić dużo za takie "zabiegi". Uwazam, że bardzo dobrze iż jest taki zakaz, przynajmniej mają wiekszy problem ze znalezieniem odpowiedniego weterynarza, ale z drugiej strony obawiam się, że wpadną na pomysł, żeby robić to samemu Odpowiedz Link Zgłoś
abosa Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 10:11 Ogon u psa? raczej ogon psu (lub psu ogon, jak wolisz)... NIGDY! Tego się, na szczęście, już nie robi! Powinnaś o tym wiedzić; A jeśli masz wątpliwości, zadzwoń do związku kynologicznego; Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 10:14 Ogon u psa obcina się dokładnie wtedy, kiedy dzidzi obcina się małe paluszki, nie wiedziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
malagonia2 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 10:32 nie obcinajcie wcale, nie nie nie, to boli.... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 10:34 Przeciez jest wprowadzony zakaz obcinania ogonów i uszu psom. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.kunc [...] 17.08.06, 11:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 [...] 17.08.06, 13:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ala04 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 13:42 Macie racje,napisałam ten post żeby pokazać mojemu mężowi co na ten temat sądzą ludzie.On się uparł z tymi ogonami.Ale ja mu na to nie pozwole.Tylko prawda jest taka,że ludzie którzy chcą szczeniaki,chcą aby miały obcięte ogonki.Ale teraz już wiem,że tego nie zrobimy. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 14:18 Alu, cieszę się, że tego nie zrobicie. Wytłumacz mężowi, że to niepotrzebne okaleczanie zwierząt. A jak mimo wszytsko obetnie, to powiedz, że baby z forum przyjadą z siekierą i mu też coś niecoś obetną ))) A tak poważnie, to nie patrzcie, "co ludzie na ten temat sądzą", ale kierujcie się zdrowiem i szczęściem zwierzęcia. Urodziły się z ogonkami, widać są im potrzebne. Poza tym przepisy tego zabraniają i już. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 14:24 Domyslam sie, ze po prostu ciezko bedzie sprzedac dobermany z ogonami i stad ten pomysl.I nie chodzi o to co ludzie pomysla, ale ze nie bedzie chetnych na pieski. Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2006 Re: brawo alu za zmiane stanowiska 17.08.06, 15:13 ludzie kupia szczeniaki z ogonkami , bo juz bez nie kupią, jak kochaja zwierzeta, to tym bardziej pokochaja je własnie z ogonkami. pozdrawiam i błagam nie rozmanażaj juz wiecej, czy wiesz ile psiaków ląduje w schroniskach???? Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Ala 17.08.06, 18:39 Wytłumacz mężowi, że pies nie jest towarem, tylko żywym stworzeniem. Teraz żaden prawdziwy miłośnik zwierząt nie będzie rządał pieska z odkrojonym ogonem, a komuś innemu naprawdę nie można sprzedawać szczeniaków. Wiem co mówię, sama półtorej roku temu miałam szczenną sukę, owczarka niemieckiego, sprzedaliśmy 8 szczeniąt, trochę to trwało, bo prawie cztery miesiące, ale to MY wybieraliśmy, kto je kupi, a nie na odwrót i teraz mamy pewnosć, że pieski są w dobrych rękach. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 13:50 Wy jestescie szurniete na maxa, slowo daje. Moze nawrzucajcie od debili swoim rodzicom i ich znajomym , ktorzy nie tak dawno przeciez masowo kopiowali i ogony i uszy, lacznie z wielkimi milosnikami zwiarzat, za jakich maja sie hodowcy.I co zwiazek kynologiczny, ktory teraz opowiada sie za zakazem, wowczas robil? Aprobowal, jak najbardziej, zgodne ze wzorcem były psy wlasnie z obcinanymi uszami i ogonami. Dzis ten proceder sie pietnuje, ale bez przesady, siadłyscie na dziewczyne jakby bez mala chciala te szczeniaki zywcem ze skory obdzierac. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras [...] 17.08.06, 14:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 obronczynie zwierzat na wysokim poziomie he he;-)) 17.08.06, 18:48 super watek na dobitne ukazanie kultury i poziomu inteligencji niektórych (na szczęscie)forumowiczek. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Ogon to przedłużenie 17.08.06, 19:13 kręgosłupa. Pies (i nie tylko)dzięki niemu zachowuje równowage. Jest czymś w rodzaju steru - szczególnie podczas pływania np. Ogon to nie paznokcie czy włosy kóre jak są zadługie to można obciąć! Odpowiedz Link Zgłoś
ochotka69 Re: Ogon to przedłużenie 17.08.06, 20:00 Ja sie ciesze ze wszystkie jestescie przeciwne obcinaniu. Jestem miło zaskoczona, niestety nie widzialam na oczy żadnego rasowego dobermana, bokserka i inne "obcinane" wczesniej rasy z ogonkami. Jestem zdecydowanie na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia A ja widziałam 17.08.06, 20:31 wprawdzie nie wie czy te psy były rasowe ale już widziałam i boksera i sznałcera olbrzyma i dobewrmana chyba też. To samo tyczy się uszu - coraz więcej widać uszte psy. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Ogon to przedłużenie 17.08.06, 20:33 ochotka69 napisała: > Ja sie ciesze ze wszystkie jestescie przeciwne obcinaniu. Jestem miło > zaskoczona, niestety nie widzialam na oczy żadnego rasowego dobermana, bokserka > > i inne "obcinane" wczesniej rasy z ogonkami. > Jestem zdecydowanie na nie. Na wystawach już tylko takie można zobaczyć. Stare psy jeszcze mają poobcinane, ale u szczeniąt i psów kilkuletnich już takich nie zobaczysz. Ten proceder jest teraz po prostu zabroniony, żaden szanujący sie weterynarz, nie zgodzi się tego wykonać Odpowiedz Link Zgłoś
gundi Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 20:48 Ala, zadaj to pytanie na dogomania.pl Ogony obcina sie w drugiej, tzreciej dobie zycia szczeniaczkow. Zycze kochajacych domow dla maluchow i wiecej tolerancji dla wszystkich mam wychowujacych dzieci w kraju tak malo tolerancyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia A co ma tolerancja do obcinania ogonów? 17.08.06, 22:16 chyba się troche zagalopowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
antyka [...] 17.08.06, 22:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 22:53 A ja życzę Ci Gundi wiecej serduszka dla szczeniaczków. To żywe istoty, które bardzo cierpią, gdy im się coś obcina, ponadto tracą swój naturalny wygląd przez takie bezsensowne zabiegi. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 17.08.06, 23:59 nic nie obcinaj i już.............a sobie uszy obetniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kiedy obcinać ogon u psa? 18.08.06, 08:44 > Ogony obcina sie w drugiej, tzreciej dobie zycia szczeniaczkow. > Zycze kochajacych domow dla maluchow i wiecej tolerancji dla wszystkich mam > wychowujacych dzieci w kraju tak malo tolerancyjnym. Nigdy nie będę tolerancyjna dla osób kaleczących niepotrzebnie zwierzęta dla własnego widzimisię. Puknij się w głowę dziewczyno. Odpowiedz Link Zgłoś