chloe30 26.10.06, 16:51 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3705127.html a to się chłopaki usmiały, całe trzy miesiące... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demarta Re: 3 miesiące 26.10.06, 16:53 rzekłabym jeden trymestr. i po co nam powrót do kary śmierci za najcieższe przewinienia, skoro sprawiedliwości nigdy nie było i będzie? kaczka by się uśmiała! Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: 3 miesiące 26.10.06, 16:55 Mamnadzieje,ze ich w tym schronisku PRZELECA inni "skazani".K...a,co za PRAWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: 3 miesiące 26.10.06, 16:59 No. Ukarali ich srodze nie ma co!!! ja pie.. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Lajcik 26.10.06, 16:59 Niewielka cena za przemoc seksualną. Pewnie jak na standardy ich środowiska opłaciło się, za kozaków będą uważani. Tatusiowie im w domu wklepią pasem ale po cichutku wspomną jak sami dziewuchy macali za stodołą. Sorry a cynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Lajcik 26.10.06, 17:02 a ja aż nie wiem co powiedzieć...mam siostre 13 letnią i pomyśleć, że ją to mogło spotkać..... Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Lajcik 26.10.06, 17:09 czyli w zasadzie mozna molestowac wszytsko co sie rusza i na drzewo nei ucieka prawda?? Slabi przeciez sami sie wysla w zaswiaty.... Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: 3 miesiące 26.10.06, 17:36 o matko!!! W TVN24 pokazywali mogawke z tego aresztowania. jeden mongol siedzial przy oknie zakrywal kapturem glowe i permanentnie mial wyprostowany palec fakowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: 3 miesiące 26.10.06, 17:39 wyjdą stamtąd jeszce bardziej zdemoralizowani niż już są..... Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: 3 miesiące 26.10.06, 17:55 Dziewczyny, spokojnie. Przecież to nie jest jeszcze wyrok, kara, tylko srodek zapobiegawczy (coś jak areszt) Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: 3 miesiące 26.10.06, 17:59 Tylko mnie nie bijcie Ale czy pamiętacie film "Przed egzekucją"? Z Susan Sarandon w roli zakonnicy i Shan Penn, jako gwałciciel i morderca w celi śmierci? Może jest jakaś szansa, że nie poszerzą grona dorosłych przestępców? Tak tylko pytam...... Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: 3 miesiące 26.10.06, 18:22 nie wiadomo jak samo wydarzenie na nich podziałało, cóż więzienie jeszce chyba z nikogo nie zrobiło praworządnego obywatela, a już na pewno nie z nastolatków...smutne to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
olamad A ja się nie zgodzę.. 26.10.06, 18:13 A ja uważam, ze nawet jesli po tych trzech miesiącach dostaną tylko kuratora (czyli wyjdą na wolność), to będzie wystarczająca kara. Oni mają tylko 13 lat - to jeszcze dzieci. Jesli to całe zdarzenie to tylko głupawy szczenięcy wybryk (bo nie sadzę, zeby wiedzieli jak to się skończy, lub cokolwiek planowali), to te trzy miesiące w ośrodku, bez rodziców, z różnymi typkami za sąsiadów na łóżku obok, beda dla nich wystarczającą nauczką. Nie sądzę, żeby kara iluś tam lat wiezienia (niektóre z Was chyba o takiej karze mówią) dla 13-letniego dziecka mogła ich zresocjalizować, by mogli jeszcze wyjsć na ludzi. A tak, jest nadzieja.. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A ja się nie zgodzę.. 26.10.06, 18:19 Nie jestem za karą wieloletniego więżienia o zaostrzonym rygorze czy za publiczną kastracją. To nie był szczenięcy wybryk tylko normalna, rzeczywista przemoc seksualna, wiedzieli co dziewczyne najbardziej zaboli. Na ludzi nie wyjdą. Nie przy takich tatusiach.Zostaną kozakami z mierm w swoim środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: A ja się nie zgodzę.. 26.10.06, 18:40 A ja uwazam, ze ze względu na wiek - powinno im się dać szansę. Bo kto, jeśli nie tacy gó..arze mają szansę wyjśc na ludzi. Gdzieś czytałam, ze jeden z nich był już notowany za jakieś chuligaństwa - i tu sie z Tobą zgodzę. Marne szanse, ze cos z niego będzie.. Ale skąd wiesz, ze oni wszyscy tacy są - może niektórzy zostali do tego zmuszeni, chcieli sie popisać przed "doświadczonym" kolegą z klasy i teraz są przerażeni. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: A ja uważam,że to dobra kara 26.10.06, 19:10 3 miesiące w zamknietym ośrodku, bez przepustek,najlepiej jeszcze by było o zaostrzonym rygorze. Życia to dziewczynce nie zwróci ale może pokaże młodzieży szkolnej ,że nie jest bezkarna. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: 3 miesiące 26.10.06, 18:16 tja... pamietam gowniarza ktory z rok temu podrobil legitymacje uczniowska. wakacje spedzil w areszcie. Tez nieletni ale jakby szkodliwosc spoleczna czynu lekko inna... tja... Odpowiedz Link Zgłoś
mamadwojga1 Re: 3 miesiące 26.10.06, 18:21 może po tych 3 miesiącach będzie więcej? jest szansa chyba, co...? Odpowiedz Link Zgłoś
fasolinka6 Re: 3 miesiące 26.10.06, 18:47 No to przynajmniej wykluczono ich ze społeczeństwa na 3 miesiące, a pani nauczycielka nieobecna na swojej lekcji dzisiaj uczyła jakgdyby nigdy nic języka polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
zojkaojka Re: 3 miesiące 26.10.06, 19:30 no , nauczycielka raczej pójdzie siedzieć. Karę chłopcom dopiero wyznaczą. Ale tak naprawdę znaczenie będzie mieć reakcja środowiska. I wbrew temu co tu mówicie nie sądzę by była ona przychylna. Znam trochę Kiełpino (to nie jest wieś , tylko willowe peryferie Gdańska) i jednak nie sądzę by mogli tam chodzić z podniesiopną głową. Nie wydaje mi się by fakt przelecenia sprawców w poprawczaku mógł mieć na nich zbawienny wpływ - zemsta ???Nie wiem co myśleć , o ich dalszym losie , ale o ile nie chcemy mordować wszystkich poważniejszych przestępców , to nie możemy odbierać im szansy i nadzieii poprawy. Bo jeśli nikt w nich nie uwierzy (nawet w 13-latków), to co im pozostanie? Powrót do przestępczego świata. Dodam ,że ja też brzydzę się , i boję takich typków , ale oni nie znikną , są jacy są , i coś z tym trzeba zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
fasolinka6 Re: 3 miesiące 26.10.06, 19:40 A z poprawczaka wyjdą odpowiednio zresocjalizowani i bedą już wqiedzieć, że takich rzeczy nie robi się przy wszystkich, a w ukryciu i zapewne pomszczą swoją karę na jakiejś innej dziewczynce, która odrzuci ich zaloty.Patowa sytuacja i niestety nie mamy systemu, który działałby odpowiednio w takich sytuacjach. Poprawczak jeszcze chyba nikogo na dobrą drogę nie sprowadził i nie wierzę, że bedzie inaczej w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: 3 miesiące 26.10.06, 19:35 jak slysze o czyms takim to normalnie we mnie to sie chyba zwierzece instynkty odzywaja - normalnie bym ich wykastrowla dla przykladu - ci byliby juz nie grozki, a reszta mysle ze by sie powaznie wowczas zastanowila... Odpowiedz Link Zgłoś
abere8 Zupelnie nie na temat 27.10.06, 03:03 swinka_morska napisała: > jak slysze o czyms takim to normalnie we mnie to sie chyba zwierzece instynkty > odzywaja - normalnie bym ich wykastrowla dla przykladu - ci byliby juz nie > grozki, a reszta mysle ze by sie powaznie wowczas zastanowila... Sorry, ale trzeba bylo zmienic nicka, zanim to napisalas. Swinka Morska, w ktorej budza sie zwierzece instynkty, to chyba nic nadzwyczajnego, co? )) Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: 3 miesiące 26.10.06, 22:33 Ja nie rozumiem jednego: z tekstu wynika, że do TEGO SAMEGO zakładu maja trafić. Przez trzy miesiące bedą sobie chłopcy pomagać, wspierać się, dzielić się petem albo wałówą od mamy i wspominać szmatę, przez która tu trafili. Wyjadą jako nie-do-rozerwania-ekipa. Powinni ich przede wszystkim rozdzielić!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: 3 miesiące 27.10.06, 07:47 zgadzam sie z Toba Wtedy gdyby kazde z nich bylo na samego siebie zdane, mieli by czas faktycznie przemyslec i BYC MOZE choc jeden z nich nie poszedlby dalej ta sama droga. A tak to sa nikle szanse, beda jeszcze gorsi jak wyjda - bo beda razem nierozerwalnie Odpowiedz Link Zgłoś
carinap Re: 3 miesiące 27.10.06, 08:18 Dziewczyny, a nie pomyślałyście o tym że nie tylko dzieci ale PRZEDE WSZYSTKIM DOROSŁYCH powinna spotkać kara i resocjalizacja? Jak słyszałam wypowiedzi ojców tych chłopców uwierzyc nie mogłam.... Resocjalizacja i psycholog potrzebny jest i im i ich patologicznym rodzinom. W domu gdzie nie ma norm moralnych trudno wychować dziecko z moralnym kręgosłupem. To straszne czego się dopuścili ale z tego co wiem ich zachowanie eskalowało w dłuższym czasie. Gdzie reakcja klasy? Moim zdaniem bierne zezwolenie to współudział. Gdzie odrzucenie przez rodzinę, środowisko itp? Tak jak napisał któraś z Was - z poprawczaka wyjdą twardsi i gorsi i wrócą silniejsi i zdeprawowani. Ja myślę że nie ośrodek "wychowawczy" jest karą. Karą wg mnie byłby ostracyzm środowiska, roczne zawieszenie w prawach ucznia i areszt domowy, a w tym czasie obowiązkowa resocjalizacja całych rodzin(może warto byłoby gdyby zajął się nimi kościół?). I bezwzględnie izolacja sprawców od siebie nawzajem. W ośrodku wychowawczym brak czasu na refleksję i skruchę, o rozwoju duchowym nie ma mowy. Tam wygrywa silniejszy i karuzela kręci się dalej... Nie wiem czy to słuszne, nie kończyłam resocjalizacji ani prawa, ale dałoby mi to poczucie sprawiedliwości i właściwej reakcji otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes0101 Re: 3 miesiące 27.10.06, 08:42 Carinap, całkowiecie się z tobą zgadzam. Nic dodać nic ująć. Izolacja społeczeństwa, napiętnowanie przez otocznie to wg mnie najlepsza kara. Ten aresz to całkowita pomyłka. Miałoby to sens gdyby każdy z nich znalazłby się w innym ośrodku. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: 3 miesiące 27.10.06, 08:58 Mysle, ze zanim sie cokolwiek napisze nalezaloby sie zastanowic nad znajomoscia precedur prawnych, a raczej jej brakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
carinap Re: 3 miesiące 27.10.06, 11:37 lola, nie znam procedur prawnych. Pisze co ja uważałabym za sprawiedliwą karę i szansę resocjalizacji. Mam też odmienne od naszego systemu zdanie na temat adopcji, systemu pdatkowego i kilku innych ważnych dla mnie spraw fora są po to by dyskutować i wymieniać poglądy chyba... w moim poście wyraźnie zazanczam że nie mam wiedzy na temat procedur prawnych ani sposobów resocjalizacji czy wobec tego nie mam prawa mieć na ten i podobne tematy zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: 3 miesiące 27.10.06, 12:49 Carinap, ja mam na mysli glosy powyzej, podwazajace decyzje sadu.Z checia sie dowiem, jaka sensowna alternatywe szanowne forumki mogłyby przedstawic. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: 3 miesiące 27.10.06, 12:57 "cała piątka będzie w schronisku do czasu zakończenia postępowania przygotowawczego." To nie jest kara ostateczna. Schronisko jest tu raczej czymś w rodzaju aresztu. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: 3 miesiące 27.10.06, 13:06 ciekawe, jak zdecyduje sąd. obawiam się, że otoczenie może z nich zrobić "bohaterów". nie widziałam wypowiedzi ojca jednego sprawcy, o której piszecie. jesli więcej jest takich tłuków, którzy obwinią dziewczynkę za "krzywdę" gwałcicieli, to oni naprawdę nawet nie pomyslą, że zrobili cos złego. a co do kary, to w takich wypadkach może przydałoby się rozebrać i postawic na widok publiczny? zaraz się odezwie jakis głos, że nie wolno. a mnie nie podoba się myslenie o samopoczuciu sprawcy. o tym mozna pomysleć na końcu, o ile w ogóle. to ma byc KARA. co to za myślennie, ukarać trzeba, ale żeby za bardzo nie odczuli. kara powinna byc taka, żeby sprawca miał szansę poczuć to, to zafundował ofierze. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina81 Re: 3 miesiące 27.10.06, 13:41 Nie czarujmy się, w naszym kraju nie ma pedagogów umiejaćych rozmawiać i rozwiązywać konflikty powstałe na tle seksualnym pomiędzy uczniami. Co więcej istnieje przywolenie, na tzw końskie zaloty, kwitowane przez nauczycieli dobrotliwym usmiechem. Rzygać się chce. Jestem krwiożerczą istotą i odpłacam pięknym za nadobne, a nauczyła mnie tego właśnie pani od polskiego. mnie i moje kolezanki w szkole zaczepiano. Skargi u nauczycielki wywołały efekt w postaci wzniosłego stwierdzenia "to takie końskie zaloty". Inne dziewczyny starały się jak mogły, przestały chodzić w spódnicach, ubierały golfy itd. Mnie wszelkie ograniczenia, żeby kogoś nie kusić gotują krew. Nauczycielka mnie dobiła, tłumaczę jej, że chłopcy łapią za piersi, krocze, używają zachęcających okrzyków "choć mała do kibla strzelisz mi lodzika", a ona rzucając na boki oczami pieprzy mi o końskich zalotach, że chłopcy tacy są, nie wolno ich prowokować itd. Oj wściekła mnie babka okropnie, ale uznałam, że jeśli końskie zaloty są ok, to użyję tej samej broni.Złapałam największego prowodyra macanek za krocze (w tym wieku wiadomo, hormony szaleją, więc gnojkowi dużo nie trzeba) i powiedziałam "oj dziubasku, niby stanął, a taaaaaaki malutki, może pomiętosisz mi cycki, to urośnie, czy to szczyt możliwości? eeej zmoczyłeś mi rękę, panuj chłopie nad sobą" koleś był spalony u kumpli przez długi czas kosztowało mnie to straaasznie dużo (nie tak łatwo upokorzyć kogoś, nawet wcześniejszego oprawcę), może to nie było strasznie wychowawcze, jednak miałam 15 lat, byłam oburzona przyzwoleniem nauczycielki na napastowanie seksualne i w gruncie rzeczy lepiej chłopakom zrobiło poznanie na własnej skórze upokorzenia, które zadawali nam, niż zrobiłby to dom poprawczy. Moja mama była co prawda lekko skonsternowana znajomością u piętnastolatki erotycznego żargonu, lecz uspokoiłam ją, że z wyjątkiem brudnych mysli, wszystko póki co u mnie czyste niczym łza Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: 3 miesiące 27.10.06, 14:42 Rzeczywiście, wyśmianie takich to niezła broń, bo ich ego tak naprawdę jest malutkie jak dojrzewający kutasina, podobnie jak u gwałcicieli. Kpina ich załatwia. Odpowiedz Link Zgłoś