Dodaj do ulubionych

PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję

08.11.06, 11:04
www.lewica.pl/?id=12102
Obserwuj wątek
    • grochalcia Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 11:12
      wiesz, nawet nie bede czytac tego linku, bo juz z sil opadam sluchajac ich
      kolejnych pomyslow!!!Zabronic aborcji, ograniczyc antykoncepcje..Jezu, co to
      sredniowiecze??
      • iljana Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:17
        To nie średniowiecze. To męskie rządy.
    • triss_merigold6 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 11:13
      Prezerwatywy były zakazane w Rumunii za czasow "Słoneczka Karpat", skrobanki
      też. Już wiecie dlaczego Polacy handlowali na wczasach Biseptolem?
    • nowabiala1 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 11:21
      Przydałoby sie troche niesponsorowanych przez producentow tabletek artykułów o
      szkodliwosci antykoncepcji hormonalnej. Jak na razie to o jej wadach
      dowaidzialam sie z forum Zdrowie Kobiety. A spermicydy - od lat toczy sie
      dyskusja zeby je opatrywac ostrzeseniem, ze ich stosowanie moze spowodowac
      poczecie dziecka niepelnosprawnego.
      • triss_merigold6 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 11:23
        Nie potrafiłaś samodzielnie przeczytać ulotki? Straszny jest ten analfabetyzm
        funkcjonalny...
      • grochalcia Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 11:25
        wiez, ja wlasnie odstawilam tabletki Yasmine, bo przeczytlam na forum, ze to
        jeden z najbardziej smiercionosnych lekow. ale to powinna byc decyzja kazdej
        kobiety, nikt nie ma prawa sie wtracac i czekos nakazywac. Tak jak z
        aborcja..tu ci zakaza, a zaplacisz i Ci ja zrobia-durnota. Moja mama
        opowiadala, ze jak wprowadzali w Polsce zakaz aborcji to lekarz jej powiedzial,
        ze ta ustawa uderzy tylko i wylacznie w kobiety, bo lekarze i tak sobie
        poradza. swiete slowa.
        • sara.24 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 11:36
          Ustawa uderza tylko w te których nie stać na zabieg. Reszta jeśli taką podejmie
          decyzję, zrobi to i nie będzie się ogladać na uregulowania prawne.
      • oxygen100 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 13:22
        spermidyny to uzywa sie w biologii molekularnej tongue_out najlepsza jest z lososia tongue_out
        -
      • anorektycznazdzira Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 19:20
        A ja się o jej wadach dowiedziałam w gabinecie lekarskim. I wiesz ogólnie polecam, może to cię zaskoczy, ma to większy sens i wartość niż fora i pisowskie wiece. Nie wiem do jakiego ginekologa chodzisz, bo mam nadzieję, że chodzisz, ale normalny lekarz powinien być w stanie wyjaśnić wszystkie plusy i minusy wszystkich środków antykoncepcyjnych a także doradzić najodpowiedniejszy względem twojego stanu zdrowia i innych okoliczności.
    • zuza2be Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 11:36
      i bardzo słusznie, powinni też zakazać metod naturalnych kobietom do 40 roku
      życia. Dzięki temu myślące i wykształcone kobiety będą zmiatać z tego kraju a
      jak wiadomo ciemnotą łatwiej się rządzi....
      tylko ja tak lubię swój ogród będzie mi ciężko z nim się rozstać......sad
      • arwena_11 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:41
        a jak to widzisz w praktyce? Nakażą sex codziennie? Bo czego jak czego ale czy ktoś stosuje NPR nie będą w stanie sprawdzić.
    • kruszynka301 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:03
      ha, ha - teraz latam do Egiptu nurkować przynajmniej raz w roku, więc będę za
      niedługo łączyć przyjemne z pożytecznym - zaopatrywać się w pigułkiwink)).
      Oczywiście nie muszę dodawać, że w tym arabskim kraju, WSZYSTKIE leki można
      dostać bez recepty, w dodatku o połowę tańsze niż u nas - np kupowałam ostatnio
      tubkę Zoviraxu za 10 zł.....(apteki są na każdym rogu, doskonale zaopatrzone, a
      producenci leków ci sami, jeśli ktoś miałby zastrzeżeniawink.

Nie wiem, śmiać się, czy płakaćwink)).
      • moofka Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:07
        nie trzeba do samego egiptu smile
        na ukrainie postinor mozna bez recepty kupic za okolo 8 zlotych

--------------------------------------------------------------------------------
        "Kolejny przykład "czepliwości" forumowiczki."
        • kruszynka301 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:11
          no tak, ale na Ukrainę musiałabym jeździc ekstrawink))). No i długie kolejki na
          granicy mnie odstraszają...

A poza tym sam pomysł zaopatrywania się w środki antykoncepcyjne (zresztą teraz
          panowie masowo zaopatrują się tam w viagręwink w kraju arabskim jest cuuudnywink)).

Nie muszę dodawać, żę z pomysłu PIS-u śmieję się od ranawink).
          • moofka Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:12
            kruszynka301 napisała:

> A poza tym sam pomysł zaopatrywania się w środki antykoncepcyjne (zresztą
            teraz
            >
            > panowie masowo zaopatrują się tam w viagręwink w kraju arabskim jest
            cuuudnywink)).

faktycznie dosc przewrotne, zwlaszcza ze w unii europejskiej rozpoczynasz
            podroz smile))
    • olamad Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:16
      Czy któraś z Was przeczytała ten artykuł ze zrozumieniem?? Przecież nikt tam
      nie pisze, ze piguły czy prezerwatywy bedą wycofywane z aptek, czy też zakazane
      ustawowo (tak jak np aborcja) - pani Sobecka NARAZIE sobie wymyśliła, ze trzeba
      je opatrzyć ostrzeżeniem o szkodliwości dla zdrowia. A to nie oznacza, ze
      będziemy musiały jeździć po antykoncepty do Egiptu..
      Takie ostrzeżenia mozna poprostu olać i ich nie czytać, ale bardziej mnie
      wkurza, ze ta kampania najprawdopodobniej będzie organizowana za publiczne
      pieniadze, a to już dla mnie nie do przyjecia!
      • triss_merigold6 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:19
        Od rzemyczka do koniczka, jak uznamy coś za szkodliwe to prosta droga do zakazu
        w imię uszczęśliwiania ludzkości. A info o ewentualnych skutkach ubocznych jest
        na każdej ulotce przy pigułkach.
        Ale panią Sobecką rozumiem - jej seks już nie grozi.
        • olamad Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:22
          Triss, ja mam tylko nadzieję, że sprawa zakończy się na ostrzezeniach tak jak w
          przypadku papierosów.
          Nie wiem tylko, jak silne jest lobby farmaceutyczno-antykoncepcyjne (smile)), bo
          nie mam złudzeń, ze w przypadku petów, to silne lobby tytoniowe trzyma te gałąź
          przemysłu w jako takiej normalności...
          • triss_merigold6 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:27
            A co do tego mają gumki? To, że promil ma uczulenie na lateks to nie znaczy, że
            są szkodliwe. Dużo więcej ludzi ma alergię na kurz a kurzu nie zakazujemy.P
            • olamad Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:30
              Abardzo bym chciała by kurz zakazalitongue_out, bo moje dziecko ma strazną alergię..
              A co mają do tego gumki?? Podobno prowadzą do niepłodnosci, albo poczęcia
              uszkodzonych płodów, jakbyś nie wiedziała.. big_grin
            • oxygen100 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 13:24
              triss chyba ze zmaiast ubierac w nie czlonka to sie polyka bo i tacy fakirzy
              podobno sie zdarzaja. Tyle ze wtedy ta dolegliwosc nazywa sie NIESTRAWNOSAC a
              nie NIEPLODNOSC. Subtelna roznicasmile) Moze wlasnei o to chodzilo naszym
              oficjelom?smile)
            • isma Polzartem 08.11.06, 13:59
              Triss, rzuc jakims linkiem o tym promilu wink)). W populacji, byc moze - ale
              wsrod majacych kontakt z wyrobami lateksowymi?

Zupelnie przypadkiem akurat temat alergii (nie na lateks wink)), niestety, mnie
              dosyc mocno dotyczy i jakichs szerokich badan w tej kwestii nie znam. Znam
              natomiast badania robione wsrod personelu oddzialow zabiegowych (male proby -
              kilkaset osob), gdzie objawy wskazujace na alergie na lateks (lub zespol
              lateksowo-owocowy) ma 60 procent pracownikow (oczywiscie oni uzywaja gumek
              codziennie po ladnych pare godzin wink)).

Ciekawe, kto majac wysypke albo klopoty zoladkowe po zjedzeniu banana, awokado,
              kiwi czy pomidora powiaze to z uczuleniem na lateks wink)).
        • grochalcia Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 13:30
          dobre z ta Sobecka)))
        • black_halo Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:33
          OJP. Wielgachne ostrzezenie o szkodliwosci palenia jest na kazdej paczce fajek. Nie sadze, zeby to jakos specjalnie palaczom przeszkadzalo i nikt ze wzgledu na obrazek zasmolownych pluc na opakowaniu nie przestaje palic.
      • kruszynka301 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:19
        olamad, ależ to jest jedynie drobny kroczek koalicji, ale wg niej w dobrym
        kierunkuwink)).
        Trzeba już teraz myśleć przyszłościowo, co dalej wymyślą (mogą np nałożyć
        akcyzę w wysokości 300% za tabletki, a na 100 zł miesięcznie nie każdego stać)i
        gromadzić zawczasu zapasywink)))).
        • olamad Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:28
          Ja nie muszę niczego gromadzić na szczęście, bo po tabsach bardzo źle się
          czuje.. Jednak uważam, że coś za coś: jeśli mamy tak restrykcyjna ustawe
          antyaborcyjną, to miejmy chociaż nieograniczony dostep do antykoncepcji.. Jeśli
          będzie inaczej, jesli zakażemy dosłownie wszystkiego, to najbardziej stracą
          małolaty - dorosłe baby sobie jakos poradzą. Jednak partii pokroju LPR taka
          argumentacja nie przekonuje, bo co ich obchodzi, że jednak z drugą nie skończy
          żadnej szkoły, bo w wieku lat 15 urodzi dziecko - przecież właśnie o to im
          chodzi - byśmy siedziały w domu i doglądały stadła rodzinnego.
          Pamietacie taki tekścik o idealnej żonie wg LPR?? Powoli przestaje mnie
          smieszyć...
          • kruszynka301 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:33
            oczywiście, masz 100 % rację, ale przy tej władzy to pozostają nam dwie rzeczy:
            - następnym razem lepiej głosować
            - na razie wyśmiewać i nagłaśniać kolejne "pomysły"........
          • arwena_11 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:47
            a moze im chodzi o to, żeby małolaty z sexem poczekały do skończenia szkoły?
            • kotradykcja Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 20:10
              "a moze im chodzi o to, żeby małolaty z sexem poczekały do skończenia szkoły?"

A może chodzi o coś innego? Nie wiem jak teraz bo nie używam pigułki, ale kiedyś była częściowa refundacja na pigułki antykoncepcyjne. Jeśli będą opatrzone ostrzeżeniem o szkodliwości, nie ma mowy o refundacji.
              A poza tym trzeba być skrajnie naiwnym żeby wierzyć że ostrzeżenie powstrzyma napalonego nastolatka pd seksu. Po prostu nie będzie się zabezpieczać.
      • sara.24 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:38
        Panią S. natomiast należałoby opatrzyć widocznym ostrzeżeniem o koszmarnych
        wrażeniach estetycznych podczas jej oglądania i szkodliwości dla nerwów na
        skutek słuchania jej bzdur. A najlepiej w celu uniknięcia mdłości i bólu głowy
        u społeczeństwa, zakazać jej publicznych wystąpień.
      • anorektycznazdzira Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 19:23
        Bardzo Cię przepraszam, ale też polecam czytanie ze zrozumieniem.
        Dla posłów największym problemem jest zagrożenie "dla rodziny" i dla realizacji zarządzenia, żeby się naród rozmnażał tongue_out
    • olamad Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 12:19
      Na poparcie moich słów wklejam dłuższa wersję powyższego artykułu:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3724492.html
      Jest już na ten temat długaśny wątek..
    • marabr Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 08.11.06, 15:47
      Tez nie czytalam tego linku ale po tytule juz zwatpilam. No to kobietki zostaje albo robienie zapasow (DUUUUUUUUUUUZYCH) albo bzykac sie i chowac maluchy w biedzie i ciemnocie. No, zostaje jeszcze zakup ziemi na wsi i uzywanie dzieci jako konia zaprzegowego do uprawy burakow bo chyba za malo tych co mamy.
    • sueellen Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:20
      O ile zakład, że niedługo pojawi się podobna propozycja?
    • paloma_blauwinder Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:30
      Ktoś ma déjà vu?
    • memphis90 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:33
      UWAGA! Stosując prezerwatywę w poważnym stopniu ograniczasz swoją płodność! Stosowanie antykoncepcji w czasie prokreacji może spowodować trudności z poczęciem potomka!

Ostrzeżone...?
    • ichi51e Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:38
      CHca ostrzezen na prezerwatywach? "Uwaga - zapobiega ciazy!" czy "zmniejsza doznania!" Bo juz sama nie wiem...
      • memphis90 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:40
        "Nie zakładać na głowę- grozi uduszeniem!"
        • arwena_11 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:49
          czyścisz mi ekransmile
          • czarna9610 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:58
            Ostrzeżenia na prezerwatywach i na tabletkach, do tego kampania społeczna. Może hasło "stosując prezerwatywę, zabijasz dzieci" . Zastanawiam się nad granicami głupoty ludzkiej.
        • anorektycznazdzira Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 19:58
          big_grinbig_grin
          mi tez ekran czyścisz!
    • memphis90 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 18:39
      Mmm, super, o ile na opakowaniach leków na nadsciśnienie pojawi się wielki banner, że powodują zaburzenia erekcji, a na tebletkach na erekcję- że nie wolno ich brać razem z lekami na nadciśnienie, bo mogą doprowadzić do poważnego rozstroju zdrowia i zgonu. Będzie wesoło. W końcu czemu ograniczać się do pigułek?
      • czar_bajry Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 26.04.16, 19:59
        Będzie ostrzeżenie stosujesz gumki nie będzie pińcet+
    • plater-2 Re: PIS chce ustawowo ograniczyć antykoncepcję 27.04.16, 09:00
      Tego samego zdania jest Marisol Touraine, francuska parlamentarzystka Partii Socjalistycznej, minister zdrowia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka