Dodaj do ulubionych

Ponowna ciąża?

IP: *.* 04.03.01, 14:32
Witam wszystkich.\n\nMam pytanie: chciałabym się dowiedzieć czegoś na temat karmienia piersią a możliwości zajścia w ciążę. Istnieja na ten temat różne, odmienne poglądy, np., ze karmienie chroni przez długi czas przed ciążą, jeżeli zchowuje się pewne zasady dotyczące karmienia piersią. Według innych karmienie piersią nie chroni przed ponownym zajściem w ciążę. Tak naprawdę nie wiem co mam o tym myśleć. Daltego pytam o Waszą opinię w tej sprawie.\n\nPozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 05.03.01, 08:47
      Lekarze mowia, ze jezeli przez pierwsze miesiace po porodzie(5-6 miesiecy)karmisz malenstwo na "pelen etat" bez dokarmiania to prawdopodobienstwo zajscia w kolejna ciaze jest male do 5%. Sama tego nie sprawdzilam tylko przekazuje zdanie ekspertow.\nPozdrawiam\nMarta
    • Gość: MAGDA Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 05.03.01, 22:56
      Rzeczywiście ja też czytałam,że prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest małe jeśłi karmi sie tylko piersią.Ale dotyczy to również podawania płynów.Czyli w momencie jeśli zaczniemy dziecko dopajać herbatka czy soczkiem,jesli dziecko dostanie cokolwiek innego poza piersia-ten system przestaje działać.\nMoja Zuzia była karmiona wyłacznie piersia do 4,5 miesiąca,ale wcześniej zdarzyło się ze dostała odrbine wody z glukozą.\nPo dwóch miesiącach od porodu pojawiła się u mnie pierwsza od tego czasu miesiączka.Mój lekarz ginekolog stwierdził,że to dość rzadki przypadek-ale jednak spotykany.\nJako ciekawostkę moge dodać,że koleżanka stosująca ten sam system(jej maluch urodził się tego samego dnia co moja Zuzia)do dnia dzisiejszego miesiączki nie ma.\nTak więc po staremu,strzeżcie się dziewczyny ,bo nie znacie dnia ani godziny smile\nMagda mama Zuzi 8 mies.
    • Gość: Marta Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 06.03.01, 20:39
      Z tego co wiem to nie chodzi o miesiaczke tylko owulacje, ktora jest przewaznie wczesniej niz sama miesiaczka i to ona decyduje o tym czy bedzie nastepne malenstwo czy nie.\nCo do "dopajania" dziecka to chyba nie w tym problem tylko w czestotliwosci i regularnosci karmienia.\nPozdrawiam \nMarta
    • Gość: MAGDA Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 06.03.01, 21:34
      Jak sama slusznie stwierdzilas-chodzi o owulacje.Ale ta jednoznacznie zwiazana jest z miesiaczka(nie liczac oczywiscie cyklow bezowulacyjnych).Co do dopajania to chyba jednak mialam racje.\nMagda
    • Gość: Mariola Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 08.03.01, 18:31
      Podczas mojej wizyty popołogowej u ginekologa też dosć dokładnie pytałam się o tę sprawę. Powiedział mi dokładnie to samo o czym piszecie. Czyli, że karmienie piersią nie zabezpiecza przed ponownym zajsciem w ciąże. Uwierzyłam mu na słowo i nie sprawdzałam. Natomiast koleżanka dała się nabrac i po około trzech miesiącach od porodu okazało się, że znowu jest w ciąży, pomimo tego,że karmiła tylko piersią, bez dopajania. \nMariola
    • Gość: Anka Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 08.03.01, 22:34
      Ja zabezpieczałam się od początku, chociaż płodność wróciła mi dopiero po prawie roku karmienia. Wielka szkoda, bo super było nie mieć trudnych dni przez całe 20 miesięcy razem!
    • Gość: Anna Judycka Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 09.03.01, 00:00
      Co myślicie o ponownym zajściu w ciążę po cesarskim cięciu? (chodzi mi o termin). Mój lekarz twierdzi, że trzeba odczekać od roku do trzech lat, licząc od porodu do zajścia w ciążę.
    • Gość: Joanna Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 10.03.01, 21:53
      Po urodzeniu 2 dziecka byłam pełna watpliwości jeśli chodzi o karmienie piersią a ponowne zajście w ciażę. Uwierzyłam mojemu ginekologowi. Musi być spełnionych parę warunków:\n1. dziecko musi być karmione conajmniej co 4 godziny /odpada zciąganie pokarmu, piersi muszą być przez dziecko pobudzane do pracy/\n2. metoda działa max. do czasu skończenia przez dziecko 6 m-cy\n3. jeśli maluch zaczyna przesypiać noc, co wiąże się z większymi przerwami w karmieniu "metoda" nie działa /wystarczy,że maluch chociaż raz przespał te "4 godziny", może to być sygnałem dla organizmu i już niedługo nastąpi pierwsza owulacja\n4. nie nastąpiła jeszcze pierwsza miesiączka od porodu\n5. należy dołączyć do tego wszystkiego "obserwację śluzu" i jakiekolwiek zmiany w tej obserwacji mogą wskazywać na zbliżającą się owulację /wtedy trzeba się zabezpieczyć w inny sposób/\n\nZ własnych spostrzeżeń mogę dodać, że chociaż karmiłam piersią to po ok. 4 miesiacach od porodu pojawił się pierwszy okres, gdyż moje dziecko zaczęło wcześniej przesypiać noc.\nPozdrawiam.
    • Gość: Anka mama Julki Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 11.03.01, 13:30
      Oczywiście wszystko jest kwestią reakcji organizmu kobiety na prolaktynę, wiele kobiet, które karmi roczne dzieci zaledwie parę razy na dobę nie ma jeszcze z powrotem owulacji, ale oczywiście lepiej nie ufać takiemu szczęściu.
    • Gość: agata Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 12.03.01, 09:01
      Jeśli idzie o związek owulacji z miesiączką, to zdaje się, że miesiączka jest reakcją organizmu na niezapłodnienie wytworzonego już jajeczka (wydalenie tego jajeczka wraz ze złuszczającą się błoną śluzową). Czyli w cyklu najpierw następuje owulacja, a potem miesiączka. Tak więc nie można uznać, że nie ma się okresu - ergo jest się bezpłodną. Zresztą, czy Wy dziewczyny nie czytacie książek? W każdym poradniku o ciąży i porodzie ten fakt jest podkreślany.\nCo do wpływu karmienia na płodność: Ja dokarmiałam swoje dziecko od 4 tygodnia życia. Karmiłam więc piersią "połowicznie", ale aż do całkowitego odstawienia synka od piersi (gdy skończył 9 miesięcy) nie miałam okresu. Nie ma więc reguły, ale na pewno nie polegałabym na karmieniu jako na świetnej metodzie antykoncepcyjnej. I nie polegałam.
    • Gość: patrycja Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 12.03.01, 22:44
      widze ze tu parada przypadkow , wiec dodam swoj , ktory zadziwil ginekologa mego : mimo karmienia wylacznie piersia i niedopajania i przestrzegania max.4godzinnych przerw , po pierwszym porodzie dostalam miesiaczki po 8 tygodniach(co mnie przestraszylo-myslalam ze cos sie ze mna dzieje-miesiaczki w ogole nie bralam pod uwage),natomiast po drugim - po 6 tygodniach ,co mnie juz wcale nie zdziwilo - widocznie jestem stworzona do rodzenia dzieci ,czego sobie wspolczuje , bowiem chcialabym teraz troche popracowac miedzy ludzmi
    • Gość: Anka mama Julki Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 14.03.01, 20:03
      Ja z początku też myślałam, że coś jest nie tak, bo moje krwawienie po porodzie trwało całe 8 tygodni, ale prawdziwej miesiączki dostałam wiele miesięcy później. \nAgata przecież my wiemy, że owulacja poprzedza miesiączkę, ale owulacji nie widzisz, a miesiączkę tak, dlatego dopiero 2 tygodnie później orientujesz się, że wróciła ci płódność.
    • Gość: agata Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 15.03.01, 08:19
      Marta napisała:\n"Z tego co wiem to nie chodzi o miesiaczke tylko owulacje, ktora jest przewaznie wczesniej niz sama miesiaczka i to ona decyduje o tym czy bedzie nastepne malenstwo czy nie".\na Magda napisała:\n"...chodzi o owulacje.Ale ta jednoznacznie zwiazana jest z miesiaczka"\nDlatego pozwoliłam sobie podkreślić, że owulacja ZAWSZE występuje przed okresem. Słowa Magdy brzmiały tak, jakby chciała powiedzieć, że owulacja jest jednoznacznie związana z okresem, czyli wystąpienie miesiączki mówi o powrocie płodności. Tymczasem jest tak, jak pisze Anka mama Julki. Miesiączka mówi, że płodność wróciła 2 tygodnie temu. I to jest OK. Gorzej, gdy miesiączka nic nie "mówi" Niejedna młoda mama ciesząc się, że nie ma okresu, "wskoczyła" od razu w drugą ciążę. Na przykład moja koleżanka z 11 miesięcznym synkiem.
    • Gość: kasia Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 15.03.01, 16:26
      Dodam jeszcze, ze mimo iz moje dziecko bylo dokarmiane i dopajana, mnie miesiączka wrocila wtedy, gdy przestalam karmic w ogole, choc ostatnie dwa tygodnie dziecko ciamkalo wlasciwie tylko po moim powrocie z pracy w pramach czulosci, bo juz na noc wylo o butelke. Jednak nie spowodowalo to, ze dziecko nie bylo wylacznie na piersi ani owulacji ani miesiaczki az do zupelnego zaprzestania karmienia chocby co dwa dni.\nA poza tym ja nie ufalabym sobie i swojemu organizmowi, ze uchroni mnie przed kolejna ciaza\nKasia
    • Gość: Monika Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 15.03.01, 18:27
      Ja dostałam miesiączkę dopoero wtedy, gdy mój synek skończył 20 miesięcy.Nigdy jednak nie uważałam tego okresu (czasu) jako niepłodnego. Teraz jednak chciałabym zajść w ciążę, ale moje miesiączki są nieregularne i nie mogę. Macie na to jakieś rady?\nPozdrawiam.
    • Gość: Anka mama Julki Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 15.03.01, 22:15
      Słyszałam o przypadkach, kiedy w organiźmie dawno już nie karmiącej kobiety pozostają zbyt duże ilości prolaktyny, hormonu blokującego owulację. To można sprawdzić i wyleczyć.
    • Gość: Lidka Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 15.03.01, 22:44
      Ja po cesarskim cięciu zaszłam w ciąże po 9 miesiącach.\nPrzyznam się szczerze, że tak tego nie planowałam, ale druga córeczka urodziła się wspaniała (4,5 kg) , niestety kolejne cesarkie cięcie. Córka ma już 1,6 roku i uważam, że to żaden problem wcześniejsze zajście w ciąże. Maly problem był tylko po drugim cesarkim z dwójką dzieci (zwłasza z tym starszym), tutaj konieczna jest pomoc chociaż przez miesiąc. Ale oczywiście pierwszy poród przez cc nie przesądza o kolejnych.\nPozdrawiam
    • Gość: beata Re: Ponowna ciąża? IP: *.* 28.03.01, 16:07
      Podobno faktycznie trzeba odczekać rok aby macica mogła się spokojnie zrosnąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka