Dodaj do ulubionych

Bliźnięta

IP: *.* 15.03.01, 10:44
Jestem w 20 tygodniu ciąży bliźniaczej. Szukam kontaktu z mamami, które urodziły bądź jeszcze nie, bliźnięta i chcą podzielić się swoimi doświadczeniami. To podwójne szczęście przynosi mi też podwójną ilość trosk.\nIwona
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Bliźnięta IP: *.* 15.03.01, 12:48
      Droga Iwonko! Jestem ciekawa, kiedy dowiedzialas sie, ze to ciaza blizniacza. Ja za 2 tygodnie wybieram sie na kolejna wizyte do lekarza. Mam nadzieje, ze wtedy (9 tydzien) bedzie mozliwe wykonanie USG i ze potwierdza sie nasze nadzieje na bliznietasmile Lekarz nie wyklucza tego, gdyz dosyc dlugo stosowalam pigulki, odstawilam je dopiero nieco ponad 2 miesiace temu. Pozdrawiam Cie i mam nadzieje, ze bedziemy mialy o czym wspolnie rozmawiacsmile
    • Gość: guest Re: Bliźnięta IP: *.* 15.03.01, 13:35
      Czesc! Ja jestem swiezo upieczona mama blizniat (poród 30-12-2000). Chetnie nawiaze kontakt z mamami blizniat, bo sa sprawy, z którymi trudno sie uporac - ksiazki o dzieciach nie poswiecaja bliznietom zbyt duzo uwagi. Co do ciazy blizniaczej, to mam jedna rade: jedzcie jak najwiecej!!! Czytałam ze dieta powinna zawierac ok. 4000 kalorii. W ten sposob pomozecie swoim malenstwom osiagnac dobra wage. Ja tego nie zrobilam - zawsze bylam niejadkiem i moje dzieci urodzily sie w terminie (38. tydzien) ale z wagami 2400 i 1600. POza tym przygotujcie sie na lezenie - ja lezalam od 4. miesiaca, 4 razy bylam w szpitalu na obswerwacji i bralam obrzydliwe tokolityki (lekarstwa na powstrzymanie skurczów) czego NIKOMU nie zycze. Poza tym ciaze wspominam bardzo dobrze, mialam duzo czasu na czytanie (ksiazek o dzieciach i roczników "Dziecka"). Na pewno warto jest przygotowac sie teoretycznie, bo po przybyciu dzieci na swiat nie ma na nic czasu. Szczególnie duzo czytajcie o karmieniu piersia (dla anglojezycznych strona La Leche League jest super i jeszcze Parents" Place - porady "konsultanta laktacyjnego") - naprawde mozna karmic bliznieta piersia, tylko trzeba zatkac uszy na rady i pytania "zyczliwych" nawet jesli jest to najblizsza rodzina. Ponadto po upływie 2,5 miesiaca - z czego 1,5 z dwójka dzieci w domu - zrezygnowałam z wychowania bezstresowego i przechodze na ustalony rytm dnia, z czym wiaze sie troche wiecej placzu ale licze, ze to szybko minie (u wiekszej córy juz minelo). POzdrawiam i czekam az zgłosza sie tu mamy blizniat, to wtedy zarzuce Was pytaniami.
      • Gość: guest Re: Bliźnięta IP: *.* 19.09.01, 18:40
        Cześć,Mam 15 miesięcznych chłopaków. Chętnie nawiążę kontakt.
    • Gość: guest Re: Bliźnięta IP: *.* 16.03.01, 10:06
      W 9 tygodniu miałam już pewność, że to bliźnięta. Pierwszy raz lekarz stwierdził ciążę bliźniaczą już w 5 tygodniu, podczas USG, gdy na ekranie pojawiły się 2 pęcherzyki. To było dla mnie kompletne zaskoczenie. Ale ze względu na to, że było jeszcze stosunkowo wcześnie, ustalił termin kolejnego badania USG na 9 tydzień. Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni z wyniku. \nJeśli będę mogła w jakiś sposób potem służyć Ci radą, to pisz śmiało!\nPozdrawiam\nIwona
    • Gość: guest Re: Bliźnięta IP: *.* 27.03.01, 10:31
      Pozdrawiam mamę bliźniąt - mam już takie dwuletnie. Po dwóch latach z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to wspaniałe mieć bliźnięta, Choć pierwsze miesiące były dosyć ciężkie, szczególnie, że nie mieliśmu żadnej babci, ani nikogo takiego do pomocy i byliśmy z mężem zdani tylko na siebie przez cały czas. Ale teraz jest już dużo lepiej, a chłopaki świetnie się razem bawią ( nie mówię, że się czasami nie biją). To niesamowita przyjemność patrzec, jak dwie niemalże identyczne istotki razem działają.\nPozdrawiam serdecznie\nGosia
    • Gość: guest Re: Bliźnięta IP: *.* 27.03.01, 18:57
      Zgłaszam sie i ja. Moje chłopaki mają 2 lata 7 m-cy.\nNajcięższe czasy już za mną (mam nadzieję).\nktóraś z przedmówczyń cieszyła się nadzieją na bliźniaki-\nGdybym usłyszała to 2 lata temu - powiedziałabym: "kobieto, nie wiesz w co sie pakujesz". Ale teraz już z górki. \n\nEwa\nPs. Jest utworzona grupa dla mam bliźniaków (odkryłam to niedawno), zdaje się, że trochę mało osób - może tam zajżycie?\n//groups.yahoo.com/group/bliznieta
    • Gość: guest Re: Bliźnięta IP: *.* 05.04.01, 10:52
      Ja wprawdzie nie mam bliźniąt (trochę żałuję) ale jestem z bliźniąt. Moja mama urodziła nas bez cesarki (mnie - jako drugą -z pewnymi kłopotami po 45 min. po mojej siostrze i już pod pół-narkozą bo mnie przekręcano do prawidłowego położenia). Mała waga bliżniąt to raczej standard: my miałyśmy obie coś ok. 2100 g a teraz ja jestem całkiem spora (173cm, 60kg). Mama była tylko raz u lekarza (!!! ja w pojedynczej ciąży byłam chyba z 10 razy + 5 USG!!!!) i wykarmiła nas piersią mimo ówczesnej mody na butlę choć mieszkała w mieście. Karmiła nas do 1,5 roku. Czyli da się! Każda z nas miała swego cycusia. Dlaczego żałuję, że nie mam bliźniaków? Bo pamiętam jak było i jak jest obecnie: siostra była zawsze przy mnie i razem się bawiłyśmy - nie potrzebowałyśmy do tego rodziców ani innych. Wiem, pierwsze lata (1,5 roku - 2 lata) są potworne, był już 7 letni nasz brat (mamaie wprawdzie pomagała babcia) ale np. moja mama wychodziła na tzw. dancingi gdy byłyśmy niemowlakami a ja - nie chodzę prawie nigdzie! Wróciła do pracy gdy nie miałyśmy jeszcze 2 lat. Teraz z siostrą mieszkamy obok siebie, mamy wspólne tematy i zawsze będziemy b. blisko. Ale bądź przygotowana na bitwy między nimi - to norma między rodzeństwem.Ewa mama Filipa
    • Gość: guest Re: Bliźnięta IP: *.* 19.09.01, 18:34
      Mam 15 miesięcznych chłopaków. Chętnie nawiążę kontakt.
    • Gość: guest Re: Bliźnięta IP: *.* 03.10.01, 09:26
      Dziewczyny, przeniosę ten wątek na forum "ciążą i poród" dobrze?moderator forum edzieckoTyska
    • Gość: guest Re: BliĽnięta IP: *.* 04.10.01, 08:32
      Cześć mam 2,3letnie bliźniaki chłopca i dziewczynkę - też służę radą - pozdrawiam Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka