Dodaj do ulubionych

Wada serca a poród

IP: *.* 01.04.01, 20:38
Mam po-reumatyczną wadę serca (zastawki i zwężenie aorty). Lekarze cały czas nie mogą sięzdecydować, jak powinnam rodzić: słyszałam już różne wersje, od porodu siłami natury (zalecane znieczulenie), poprzez poród kleszczowy aż do cięcia cesarskiego. Termin porodu coraz bliższy, a ja nie wiem jak ani gdzie mam rodzić. Może któraś z Was miała podobne doświadczenia? Mieszkam w Warszawie, chętnie więc posłucham opinii o stołecznych szpitalach klinicznych (czy któryś z nich zajmuje się cięzarnymi z wadami serca?)\nPozadrawiam,\nXenia
Obserwuj wątek
    • Gość: agata Re: Wada serca a poród IP: *.* 02.04.01, 08:20
      Xeniu\nnie mam dla ciebie rady, ale jedna rzecz mnie zdziwiła. Czy naprawdę brano pod uwagę poród kleszczowy? Wydawało mi się, że kleszcze to sposób na ratowanie sytuacji podczas porodu drogami natury, gdy następują komplikacje. Nigdy w życiu nie słyszałam o planowym użyciu kleszczy. Trochę mnie to zdziwiło. Chyba zamiast tego wolałabym cesarkę. Ja miałam poród zakończony vacuum, ale z powodu komplikacji w porodzie.\nPozdrawiam\nAgata
    • Gość: Anka, mama Julki Re: Wada serca a poród IP: *.* 02.04.01, 15:17
      Ja czytałam nieraz, że mamy które nie mogą przeć z powodu wady serce mogą być wspomagane kleszczami, ale mi się to wydaje zbyteczną brutalnością, jeśli jest jeszcze czas na inne rozwiązanie.
    • Gość: Aneta Re: Wada serca a poród IP: *.* 03.04.01, 13:07
      Nie jestem lekarzem, ale mogę się podzielić pewnym wspomnieniem. Przed porodem leżałam kilka dni na oddziale patologii ciąży (Klinika w Katowicach-Ligocie)i była tam wtedy dziewczyna po operacji serca. Nie wiem co to było za schorzenie, ale blizny miała bardzo rozległe. Pierwsze dziecko urodziła siłami natury i drugie też!!! Drugie (urodziła 2 dni po mnie) miało ponad 4 kg, a dziewczyna była mojego wzrostu i postury (155 cm, 50kg). Wszystko poszło na medal. Nie wiem jak będzie dobrze w twoim przypadku, ale pytaj różnych lekarzy. Trzymaj się\n\nAneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka