Dodaj do ulubionych

Przygotowanie do ciąży

IP: *.* 15.05.01, 11:35
Planuję zajść w ciążę w najbliższym półroczu. Czy macie jakieś rady dotyczące zdrowia, witamin, sportu i itp? Dziękuję za wszelkie informację
Obserwuj wątek
    • Gość: Aneta Re: Przygotowanie do ciąży IP: *.* 15.05.01, 12:31
      Czesc Moniko.Po pierwsze zacznij przyjmowac kwas foliowy przynajmniej 3 miesiace przed ciaza,przebadaj sie w kierunku toxoplazmozy i rozyczki.Oczywiscie jesli palisz to koniezcnie zapomnij o tym.Prawidlowo odzywiaj sie,odwiedz dentyste i ginekologa-on Ci wszystko powie dokladnie jak masz postepowac.Jesli chodzi o toxoplazmoze koniecznie sprawdz czy posiadasz przeciwciala.Wtedy mozesz byc spokojna.Ja niestety tego nie zrobilam i zarazilam sie w ciazy co skonczylo sie poronieniem,dlatego naprawde sprawdz czy wszystko jest w porzadku trzymam kciuki i zycze powodzenia.
      • Gość: Ania Re: Przygotowanie do ciąży IP: *.* 15.05.01, 14:46
        Czesc! Test na taksoplazmowe niczego nie gwaratuje, Jesli takjak u mnie nie mam odporosci. Wykonany na poczatku ciazy.To prawdziwy pech nie zarazic sie przez cale zycie i wlasniew najgorszym momemcie na zakazenie, czyli w ciazy w to wpasc. Sama sie tego boje, bo mam kota w domu.Trzeba troche optymizmu, choc z tym ciezko, i wierzyc, zeto mnie nie dopadnie.
    • Gość: agata Re: Przygotowanie do ciąży IP: *.* 15.05.01, 13:11
      Doprowadź wagę do normy. Jeśli masz nadwagę, po ciąży tym trudniej będzie Ci ją zrzucić.
    • Gość: Magdalena Re: Przygotowanie do ciąży IP: *.* 15.05.01, 13:40
      Witam Moniko, ja podobnie jak ty planuję zajść w ciążę w tym roku. Póki co zaczęłam miesiąc temu przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego dziennie (preparat Folik) i zaszczepiłam się przeciw różyczce, chociaż nie badałam poziomu przeciwciał (z lenistwa prościej było kupić szczepionkę). Teraz muszę odczekać kilka m-cy, ale to nic bo i tak czeka mnie jeszcze obrona pracy mgr. Poźniej odwiedzę sobie ginekologa, a na razie robię wywiad środowiskowy i mam nadzieję, że z naszego (mojego i męża) planowania dzidziusia coś wyjdzie jeszcze w tym roku. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka