Dodaj do ulubionych

bolący brzuch

IP: *.* 15.05.01, 12:20
Prawdopodobnie jestem w ciąży.Dokładnie będę wiedziała za tydzień.Bardzo się boję,że może być coś nie tak.Mam bóle brzucha Takie same jak przy 1 ciąży(skończła się poronieniem).Jest to b.dziwne i nie wiem czemu tak się dzieje.Czy,którejś z Was też zaczynała się ciąża takimi dziwnymi bólami?Wiem,że w póżniejszym okresie ciąży mogą być fizjologiczne bóle brzucha,ale na samym początku?Bardzo proszę Was o szybką odpowiedź,jest to dla mnie ważne.
Obserwuj wątek
    • Gość: asiulek Re: bolący brzuch IP: *.* 15.05.01, 12:28
      ja podczas ciązy też coś takiego miałam,obudziłam się w nocy z potwornym bólem brzucha nie podejrzewając nawet ciązy wzięłam no-spe i minęło ,podczas całej ciąży się to nie powtórzyło, na wszelki wypadek idź szybko do lekarza i nie bierz sama żadnych leków, powodzenia
      • Gość: Aneta Re: bolący brzuch IP: *.* 15.05.01, 12:34
        Asiu ale ja nie wiem na 100%,ze jestem w ciazy tylko jest tak samo jak w poprzedniej.Dlatego domyslam sie.Jejku czy tym razem tez mi sie nie uda?
        • Gość: asiulek Re: bolący brzuch IP: *.* 15.05.01, 12:39
          pewnie że się uda !!!
    • Gość: jolanda b Re: bolący brzuch IP: *.* 15.05.01, 12:36
      czasami takie bóle są spowodowane rozciąganiem wiązadeł macicy, ale u Ciebie lepiej dmuchać na zimne
    • Gość: jolanda b Re: bolący brzuch IP: *.* 15.05.01, 12:37
      czasami bóle powodują rozciągające się wiązadła macicy ale u ciebie chyba lepiej dmuchac na zimne,trzymaj się
      • Gość: jolanda b Re: bolący brzuch IP: *.* 15.05.01, 12:38
        nie wiem czemu napisało się dwa razy
        • Gość: Aneta Re: bolący brzuch IP: *.* 15.05.01, 12:48
          jolu ja wiem otym,ale to chyba troche pozniej,a to są pierwsze dni po zaplodnieniu!!!
    • Gość: Magda Re: bolący brzuch IP: *.* 15.05.01, 19:32
      Ja mialam podone bole do miesiaczkowych.Towarzyszyly mi od samego poczatku.Po jakims czasie lekarz przepisal mi Duphaston.To hormonaly lek,jesli trzeba podtrzymujacy ciaze,generalnie dzialajacy tez relaksujaco na sluzowke macicy.U mnie podzialalo.Magda mama Zuzi
      • Gość: Dominika Re: bolący brzuch IP: *.* 18.05.01, 08:55
        Czesc Mam na imie Dominika. Jestem w 8 tygodniu ciazy.Od dwoch tygodni biore duphaston. Powodem byl bolacy brzuch i niewielkie krwawienie. Dostae dosyc wysoka dawke 3 razy dziennie 1 tabletka . Jesli mozesz to powiedz mi jak dlugo musialas przyjmowac ten lek (bardzo sie po nim zle czuje - niesamowite mdlosci (procz tych normalnych oczywiscie))Pozdrawiam serdecznie Dominika
        • Gość: Justyna Re: bolący brzuch IP: *.* 18.05.01, 09:39
          Dominiko, ja tez biore duphaston - jednak tylko 1x dziennie po 1. Teraz jestem w 18 tygodniu i za jakies 2 tygodnie koncze opakowanie. Pozniej juz z tym konczymy, bo od tego czasu lozysko wytwarza hormony w wystarczajacych ilosciach. Niestety, bedziesz musiala to przecierpiec, chociaz ja (byc moze ze wzgledu na niewielka dawke) nie reagowalam na to zle. Na wszelki wypadek porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem. Powodzenia!
          • Gość: Renata Re: bolący brzuch IP: *.* 18.05.01, 12:18
            Cześć,Trochę się zaniepokoiłam Waszymi wypowiedziami -ja też biorę Duphaston 1xdziennie od 9 tygodnia (teraz jest 13-ty), ale niewielkie skurcze, kłucia, ciągnięcia mam cały czas. Lekarz nie kazał mi leżeć - powiedział, że to na skutek rozciągania macicy i wiązadeł podtrzymujących. Zmieniłam lekarza (pierwszy powiedział, że może to być niedobór progesteronu i zapisał Duphaston) i on właśnie twierdzi, że to ten powód, a Duphaston rozluźni mięsnie. Zaden z lekarzy nie zalecił leżenia (nawet siedzenia w domu, cały czas jeżdzę do pracy). USG miałam robione w 8-mym tygodniu i było ok. Czy Wam wszystkie dolegliwości "brzuszne" przeszły po Duphastonie? Czy myślicie, że powinnam bardziej niepokoić się tymi dolegliwościami?
            • Gość: Justyna Re: bolący brzuch IP: *.* 18.05.01, 12:31
              Wydaje mi sie, ze lekarz ma racje - to jest skutek rozciagania sie wiezadel. Ja poza tym, ze biore duphaston (juz koncze) lykam tez 3 razy dziennie po jednej no-spie - bo wlasciwie to przede wszystkim no-spa nie dopuszcza do akcji skurczowych macicy. Zaufaj lekarzowi - wszystko bedzie w porzadku.
        • Gość: Magda Re: bolący brzuch IP: *.* 18.05.01, 10:11
          Dominika,ja tez przyjmowalam Duphaston-2 razy dziennie,a pozniej raz dziennie.Przyjmowalam go do konca 4 miesiaca ciazy kiedy to lozysko juz przejelo swoje funkcje.Mdlosci mialam juz zanim zaczelam brac Duphaston.Jednak po nim ustapily mi bole brzucha.Ciaze donosilam bez zadnych komplikacji.Mpja Zuzka ma obecnie 10,5 miesiaca (mozesz obejrzec w galerii zdjec-Zuzanka).Jakos przetrwasz te pierwsze miesiace,a potem zobaczysz jak fantastycznie zaczniesz sie czuc :))))PozdrawiamMagda mama Zuzi
          • Gość: Dominika Re: bolący brzuch IP: *.* 21.05.01, 19:24
            Dzięki za odpowiedź .Mdłości mnie męczą straszne (mam wrażenie że z dnia na dzień jest gorzej). Brzuch mnie boli trochę nadal ( ale to podobno od rosnącej macicy). Jutro ide na wizyte do lekarza i mam nadzieje ze okaże sie ze wszystko jest OK. Teraz mam wiecej lezeć niż chodzić , i bardzo sie oszczędzac.Mam nadzieje że uda mi sie donosić ciążę i urodzić tak jak Ty zdrowe dziecko.Serdecznie pozdrawiam i całuski dla maluszki Dominika
            • Gość: Basia Re: bolący brzuch IP: *.* 21.05.01, 21:35
              Cześć Dominika. Mam nadzieję, że jutro usłyszysz tylko dobre widomości. Swoją odpowiedzią przypomniałaś mi (ale szybko się zapomina!!!)jak to ja dwa razy wylądowałam w szpitalu właśnie z powodu brzucha. Oczywiście były to fałszywe alarmy - całe szczęście. Raz nawet zawozili mnie moi sąsiedzi. Bóle były spowodowane właśnie powiększaniem się macicy, jednak lekarze kazali mi wtedy zostać bo widzieli, jak bardzo się denerwuję. I jak mi tłumaczono mój stan psychiczny jest bardzo ważny dla przebiegu ciąży. Jeżeli tylko coś będzie Ciebie niepokoiło koniecznie dzwoń,a nawet idź do swojego lekarza albo jedź do szpitala! Nikt nie będzie patrzył na Ciebie krzywo nawet jeżeli wszystko jest w porządku. Najważniesze jest Twoje dziecko i oczywiści Ty.Przy okazji gorąco polecam Ci kasiążkę, która była moim przewodnikiem w ciąży: "W oczekiwaniu na dziecko. Poradnik dla przyszłych matek i ojców" A. Eisenberg. Znalazłam w niej właściwie wszystkie odpowiedzi na swoje pytania. Brakuje jej wg mnie tylko jednego, jakichś przycisków do naciskania aby móc sprawdzić czy dany ból jest właśnie tym o którym piszą :))) Książka kosztuje ok 45 zł. Jest niesamowita. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Basia
    • Gość: jadźka Re: bolący brzuch IP: *.* 15.05.01, 19:40
      jeśli podejrzewasz ciąze i niechcesz jej stracić jeśłi jest radzę udać się do lekarza. Pragniesz tego dziecka więc lepiej dmuchać na zimne na pewno nie zaszkodzi udać się do lekarza. Przede wszystkim postaraj się rozluźnić i nie myśleć o tym bo psychika też jest ważna. Głowa do góry będzie dobrze, trzymam kciuki!!!!!
      • Gość: aga Re: bolący brzuch IP: *.* 18.05.01, 12:04
        mnie też na początku kiedy jeszcze nie wiedziałam o ciąży bolał brzuch, dokładnie jajniki, lekarz kazał mi brać progesteron, teraz kończe 4 miesiąc i wszystko jest ok
    • Gość: Anna Re: bolący brzuch IP: *.* 16.05.01, 10:20
      Jestem w 9 tygodniu ciazy. Jest to moja pierwsza ciaza. Jednak zanim sie dowiedzialam o tym bylam juz w 4 tyg. Gdzies w 2 i 3 tygodniu mialam bole brzucha takie, jak przed zblizajacym sie okresem. Czasami byly dosyc silne. Kilka razy (chyba ze 3) musialam sie ratowac no-spa, tak byly silne. Skonczyly sie z dniem, kiedy miala pojawis sie miesiaczka. Tobie radze jak najszybciej isc do ginekologa i to dobrego, on najlepiej bedzie wiedzial co robic. Tym bardziej ze raz juz poronilas. pozdrawiam, Anna
    • Gość: Jagna Re: bolący brzuch IP: *.* 16.05.01, 14:38
      Droga Anetko,Jestem w 31 tygodniu ciąży i nie zapomnę bólu brzucha, który pojawił się ok. tygodnia po zapłodnieniu. Nie był bardzo silny, przypominał bóle miesiączkowe i nie trwał długo. Miałam nadzieję, że to co czuję, to ból implatacyjny i nie myliłam się. U mojej szwagierki implatacja była tak bolesna, że kobita nie mogła w nocy spać i wylądowała u lekarza. Zdarzają się przecież nawet krwawienia implatacyjne. Być może to co odczuwasz, to Twoje dziecię moszczące sobie posłanie w Twojej macicy! Czasowo by się zgadzało...:)Z całego serca życzę powodzenia,Jagna
    • Gość: Aneta Re: bolący brzuch IP: *.* 16.05.01, 16:05
      Bardzo dziekuje za Wasze wiadomosci .Teraz juz wiem,ze takie bole to nic takiego i bede cierpliwie czekala na wynik testu.Trzymajcie za mnie kciuki! Aneta
    • Gość: Basia Re: bolący brzuch IP: *.* 19.05.01, 22:47
      Też miałam bolący brzuch. Z jego powodu trafiłam do ginekologa. Okazało się, że jest to 4 tydzień prawidłoworozwijającej się ciąży. Ale oczywiście idź do lekarza. Idealnie byłoby gdybyś położyła się w szpitalu na obserwację. Trzymam kciuki. Basia
      • Gość: Ania Re: bolący brzuch IP: *.* 28.05.01, 09:01
        Witajjestem w 9 tygodniu ciąży i też miałam bóle w dole brzucha, a raczej skórcze. Ponieważ mam za sobą poronienie bardzo się bałam że znów poronię. Okazało się ze ciąża rozwija się prawidłowo. Lekarz zapisał mi Duphaston i no-spa. Kazał więcej odpoczywać, zwłaszcza że moje bóle pojawiają się pod koniec dnia albo po lekkich pracach domowych. Poza tym musiałam wytłumaczyć sobie że nie mogę popodać w stany lękowe gdyż strach może nasilać ból. Czuję się ogólnie bardzo dobrze i przyzwyczaiłam sie do lekkich pobolewań które są związane z powiekszaniem się macicy. Tym samym wiem że moje dziecko rozwija się prawidłowo. Pamiętaj trzeba wierzyć w to że się uda i mysleć poztywnie. Trzymaj się Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka