Dodaj do ulubionych

wycieranie pupki

IP: *.* 16.06.01, 15:16
Dziewczyny mojej siostry syn idzie od wrzesnia do szkoly , skonczyl szesc lat a jego mamusia nie zaczyna go uczyc wycierania pupki , za kazdym razem jak tam jestem to slysze mamo ! skonczylem a ona idzie z usmiechem na twarzy i wyciera . Moje pytanie to od jakiego czasu powinno sie zaczac uczyc dziecko takich rzeczy przeciez dziecko idzie do szkoly i chyba czas na to aby mu wyjasnic i pokazac jak to sie robi jak myslicie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: wycieranie pupki IP: *.* 16.06.01, 15:23
      Bratanica mojego męza jest w wieku Twojego siostrzenca i od jakiś dwóch lat nie potrzebuje rodziców w ubikacji, a dziecko idące do szkoły musi posiąść tę umiejętność, bo co jeśli w szkole mu się zachce?
    • Gość: guest Re: wycieranie pupki IP: *.* 17.06.01, 00:58
      Asiu, mysle,ze takie rzeczy powinny isc w parze z przyuczaniem do nocniczka itd. Podcieranie sie w odpowiedni sposob, oproznianie nocniczka, naciskanie spluczki, mycie raczek..... Na poczatku z pomoca i pod okiem mamy a pozniej stopniowo samodzielnie. Sek w tym,ze male dzieci traktuja to raczej jak atrakcje podczas gdy starsze moga poprostu uznac pomoc mamy za rzecz oczywista.Moje 3 coreczki w tej chwili same sobie radza w toalecie a ja tylko sprawdzam najmlodsza z nich (Lily- prawie 2 latka).Gloria-4 i Ella-3 sa juz jak najbardziej samodzielne i nigdy nie stawialy tu oporow. Wrecz przeciwnie. To byla frajda. Trudno mi powiedziec co jest przyczyna w przypadku twojego siostrzenca. Moze jakas bariera psychiczna u dziecka( niektore dzieci np zrobia siusiu do nocnika ale kupka to juz w pampersa(przyklad mojego bratanka)) Nie wiem czemu tak ale jednak. Innym razem jest to poprostu decyzja rodzicow, ktorzy wyreczaja dziecko w tego typu rzeczach...nadopiekunczosc? Pewnie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka