Dodaj do ulubionych

nocne problemy ze spaniem

IP: *.* 17.06.01, 17:32
Zwracam się do Was, szanowni czytelnicy z prośbą o pomoc.Otóż mój roczny synek Kubuś od ponad pół roku nie przespal jeszcze w calosci żadnej nocy. Co robić? Leczenie farmakologiczne nie skutkuje, dziecko jest najedzone, ma sucho i bardzo zmęczone. Pomimo tego śpi w cyklach półgodzinnych z długimi przerwami w trakcie których bardzo płacze.Choroby wykluczone.Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: nocne problemy ze spaniem IP: *.* 18.06.01, 07:50
      Czesć Ania!Nie przejmuj się mój synek ma 2,5 roku a nie przespał całej nocy. Budzi się co pół godziny co godzinę, najdłużej co 2 godz. I co ty na to? Musimy to przetrwać. Czego Tobie i sobie życzę, pozdrawiam.Marta
    • Gość: guest Re: nocne problemy ze spaniem IP: *.* 18.06.01, 10:22
      Ania_31 napisała/ł:> Zwracam się do Was, szanowni czytelnicy z prośbą o pomoc.> Otóż mój roczny synek Kubuś od ponad pół roku nie przespal jeszcze w calosci żadnej nocy. Co robić? Leczenie farmakologiczne nie skutkuje, dziecko jest najedzone, ma sucho i bardzo zmęczone. Pomimo tego śpi w cyklach półgodzinnych z długimi przerwami w trakcie których bardzo płacze.> Choroby wykluczone.> AniaANIU,Nie wiem czy to w jakis sposob popmoze ale czytalam sporo pochlebnych opinii na temat tzw dzielenia lozka-czyli dziecko od urodzenia do roku spiace z rodzicami z tym,ze nie w srodku a obok mamy. Wyklucza sie tu takie rzeczy jak uduszenie (wrecz przeciwnie- sa dowody na to,ze nawet dziecko jest w ten sposob bezpieczniejsze i zapobiega to smierci lozeczkowej)chyba,ze rodzice pala czy sa pod wplywem alkoholu.Sa jeszcze inne zalety ale nie o tym chce powiedziec.Najwazniejsze to to,ze dziecko ma ogromne poczucie bliskosci i bezpieczenstwa- nie bedzie sie budzilo by sprawdzic czy mama jest obok dzieki czemu bardzo ladnie i spokojnie uczy sie przesypiac noce co moge potwierdzic z wlasnego doswiadczenia z naszymi 4-ma coreczkami-przesypialy noce os samego poczatku i po roku bez problemu przeniosly sie do wlasnego lozeczka.Juz nie pamietam w jakim wieku jest twoj synek ale jesli ponizej roku to moze to warto wyprobowac (o ile juz tego nie robisz). Niektore dzieci nie przesypiaja nocy pomimo wszytsko -jesli np mialas stresujaca ciaze czy tez ciezki porod to moze w tej chwili wychodzic.wtedy warto jak najbardziej wykluczyc stres w ciagu dnia, wyciszyc je przed snem- ciepla kapiel z dodatkiem lawendy, rumianku,melisy... kominek aromaterapii z tymi samymi. moj maz wyprobowal tez kadzidelko jasminowe, ktore czasem zapala w wywietrzonej wczesniej sypialni. Wspaniale relaksuje. Wyciszona, spokojna muzyka, przycmione swiatlo, cieple mlecko czy rumianek przed snem...delikatny masaz stopek....to nie tylko pomoze maluszkowi zasnac ale i lepiej przespac noc. Warto tez w ciagu dnia pozwolic mu bobrykac ale wykluczyc wszelkie stresujace rzeczy- silne przezycia typu ogladanie pokemonow itp a na 1-2 godz przed snem stopniowo wyciszac. Tez pojscie do lozka nie moze nastapic zbyt pozno ani zbyt wczesnie.Tak tylko strzelam bo nie wiem co moze byc przyczyna.Mozesz tez sprobowac osteopatii-jesli uda ci sie znalezc dobrego specjaliste dzieciecego- czasem ciagle nocne budzenie jest sposodowane jakims napieciem wystepujacym w okolicach czaszki czy gdzies indziej (ucisk na nerw itp) -to moglo byc efektem ciezkiego porodu, zastosowania kroplowki przy porodzie, jakiejkolwiek innej interwencji przyspieszajacej porod z uciskaniem brzucha wlacznie,cesarskiego ciecia itp.Nie bedziesz o tym wiedziala ale osteopata to wykryje. Moja kolezanka w Polsce miala ten sam problem z synkiem. Na poczatku nie berdzo wierzyla w te osteopatie ale w koncu zapytala lekarza i on podal jej liste tych najblizszych specjalistow. Twierdzi,ze malemu pomoglo. Nie wiem nic szczerze mowiac o nieprzespanych nocach ale nie wydaje mi sie by to byla przyjemnosc. Rowniez ty mozesz byc po takiej nocy poddenerwowana i nie bedzie to bez oddzwieku na dziecku. Dla maluszka to tez nie jest przyjemnosc budzic sie pare razy w ciagu nocy.Zycze powodzenia i mam nadzieje,ze problem sie rozwiaze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka