Dodaj do ulubionych

Lekcja pokory:)

10.11.06, 21:12
Która z Was doświadczyła stanu pozbycia się złudzeń, co do "genialności"
własnego dziecka?smile Wczoraj byłam na zebraniu w przedszkolu i zaproszona pani
psycholog potwierdziła moje obawy na temat kłopotów małego z
głoskowaniem...wymaga ta umiejętność dalszej reedukacji, którą prowadzimy od
jakiegoś czasu w domu...
Dziwne to uczucie, przecież nierozczarowujące, ale uczące pokory i skutecznie
leczące z przekonania chyba tlącego się niesmiało w każdej z nas, że nasze
dziecko jest najwspanialsze,że oszczędzone zostaną mu wszelkie kłopoty i
niepowodzenia...Mnie akurat mobilizuje to do zintensyfikowania pracy z
synem........A może powinnam zacząć się bać?smile
Obserwuj wątek
    • koala500 Re: Lekcja pokory:) 10.11.06, 21:26
      Moje dziewczyny nie chodzą jeszcze do przedszkola i w związku z tym moge sobie
      nadal trwać w przekonaniu że są najładniejsze, najmądrzejsze, najwspanialsze...
      Ale też pewnie nadejdzie kiedyś taki dzień kiedy ktoś brutalnie zburzy te moje
      przekonaniasmile))
      • zuzanna56 Re: Lekcja pokory:) 10.11.06, 21:38
        Moja córka dopiero w lutym skończy 6 lat ale jest w zerówce. Od dawna ( od 4
        roku życia)już czyta i głoskuje. Zobaczymy czy za 5 lat też będzie tak
        genialna.....
        Starszy syn jest w III klasie. Zawsze baedzo dobrze radził sobie z nauką. Nadal
        jest dobrze ale na sprawdzianach ma nieraz 90-95% a nie 100%. Robi koszmarne
        bły ortograficzne czego ja nie mogę pojąć. Mam na tym punkcie fioła i kiedy
        robię uczniom w liceum kartkówki z angielskich słówek to poprawiam im tez
        ortografię polską, tak mnie świerzbi ręka. Robię synowi dyktanda i jest już
        dużo lepiej. Poza tym teraz coraz więcej czyta. Ale trochę mnie to męczy...
        Jak moje dziecko może robić takie błędy?
    • magdalenkaaa78 Re: Lekcja pokory:) 10.11.06, 21:40
      Mam taką lekcję co dzień, gdy widzę zdrowe dzieci. Z drugiej strony mam
      nadzieję, że moja żaba wyjdzie na prostą, szczegolnie, że wg psychiatrów jest w
      normie intelektualnej.
      Swoją drogą taka lekcja pokory przydaje się, inaczej człowiek popadnie w
      samouwielbienie smile
    • vharia Re: Lekcja pokory:) 10.11.06, 21:54
      A może dopiero wbić się w dumę, taki np. Einstein był uważany za matoła...
      smile
      • magdalenkaaa78 Re: Lekcja pokory:) 10.11.06, 21:58
        On miał, wg dzisiejszych domniemań, Zespół aspergera, czyli w zasadzie -
        autyzm.
    • teraz_asia Re: Lekcja pokory:) 11.11.06, 15:44
      A jest wam w ogóle taka lekcja potrzebna?Ja tam od zawsze bardzo realistycznie
      podchodziłam do moich dzieci i nie przypominam sobie, zebym w jakimkolwiek
      okresie ich życia miała takie poczucie, że sa "najmądrzejsze i
      najcudowniejsze", raczej dość rzeczowo podchodziłam do ich mozliwości: w jednym
      są bardzo dobre, w innym kiepskie i już.
      • verdana Re: Lekcja pokory:) 11.11.06, 15:53
        Ja przeżyłam lekcję pokory dawa razy . raz, kiedy okazało się, ze mój syn, z
        rodziny gdzie nikt nie ma wyksztalcenie poniżej wyzszego, jest marnym uczniem i
        nie jest w stanie w wielu rzeczach dogonić klasy, ma dysortografię i dysgrafię.
        Druga lekcje pokory - i to może bardziej przykrą przezyłam, kiedy ten sam syn
        uznany przez całą rodzinę & nauczycieli w szkole za niezdolnego i
        sredniointeligentnego, po badaniu psychologicznym uzyskał
        orzeczenie "inteligencji wysokiej" oraz opinię psychologa - o mnie. Że jestm
        debilną matką, wyrodną i w ogóle, skoro nie zauważylam przez 12 lat, jak bardzo
        inteligentne dziecko mam w domu. I ze marnuję dziecko.
        • monia145 Re: Lekcja pokory:) 11.11.06, 17:36
          Verdano, w jaki sposób radziłas sobie z tą lekcją numer jeden? Wpadłaś w wir
          goraczkowych prób usprawniania syna? Czy odpusciłaś i dałas mu czas? Intersuje
          mnie to, bo nie chcę popełniać błędów, zmuszać syna, aby nie zniechęcił się do
          nauki.....szukam u ciebie rady, bo mądra kobieta z Ciebiesmile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka