Dodaj do ulubionych

Czy kupować głęboki wózek??

IP: *.* 20.08.01, 15:44
Dziewczyny, Pomocy, bo nie wiem, co robić. Moja córeczka ma się urodzić w połowie października. Część osób mi radzi, żebym w ogóle nie kupowała głębokiego wózka, tylko uniwersalną spacerówkę z kładzionym na płask oparciem i zabezpieczeniem na nóżki z przodu, bo i tak w zimie nie będę z Maluszką spacerować. Z drugiej strony nakrzyczano na mnie, że przecież nie będę dziecka do wiosny trzymać w domu i trzeba je nawet w mrozy wystawiać na balkon i hartować. Tylko czy wtedy spacerówka będzie wystarczająco chronić przed zimnem? A jakie są Wasze doświadczenia z jesienno-zimowymi Maluchami?Kasia R
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 20.08.01, 17:58
      Kasiu ! Co prawda moja Julitka jest lipcowa ale ..... moim zdaniem gleboki wozek jeszcze bardziej przyda Ci sie na jesieni niz latem bo:- na spacery mozesz wychodzic po ok. 10 dniach, wiec juz od listopada mozesz zaczac spokojnie - dzieki gondoli maluszek bedzie osloniety od wiatru (zarowno scianki jak i daszek powoduja, ze w wozku jest ok. 5 stopni wiecej niz na zewnatrz), gdy jest zimno, procz kocyka zapinasz na wozek ochraniacz i malenstwo lezy praktycznie jak w kokonie :)))- ja naleze do grupy mam, ktore maja glebokie wozki bo to one sa przeznaczone do wozenia takich maluszkow a nie spacerowki; ja osobiscie wychodze z zalozenia, ze spacerowka jak sama nazwa wskazuje sluzy do spacerow ale juz z dziecmi, ktore moga samodzielnie siedziec a oparcie rozklada sie po to by mogly sie przez czas spaceru zdrzemnac ale nie jest ono dostosowane do potrzeb noworodka - gdyby tak bylo to producenci glebokich wozkow poszliby z torbami :)))- ja w domu w ciagu dnia klade Julitke spac do wozka glebokiego i nie wyobrazam sobie codziennie klasc ja do spacerowki, chyba, ze przypieta na szelkach ????Tak czy owak decyzja nalezy do CiebiePozdrawiam
      • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 20.08.01, 18:33
        Droga Kasiu!Chciałam Ci powiedzieć, że dobre położne zalecają wózek głęboki: po pierwsze - dzidzi jest cieplutko, chroni od wiatru po drugie - chroni bardziej przed spalinami niż spacerówkapo trzecie - na instrukcji do spacerówek jest napisane, że są one przeznaczone dla dzieci od 1 rokuMoja dzidzia ma się urodzić we wrześniu, czyli też będzie mała na zimę i będzie jeździć w gondoli.Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 21.08.01, 11:51
        Przepraszam, ale może jestem niedzisiejsza - przecież istnieją wózki dwu funkcyjne tzn. podstawa (czyt. kółka) sa te same ana góre można założyć gondolę lub spacerówkę w zależności od potrzeby.ja taki wózek miałam jak Misiek był malutki (teraz ma 4 i pół roku) - niestety ukradli mi spacerówkę i została mi tylko zdjęta gondola :-(((Niestety nie pamietam jakiej firmy był ten wózek - ale bardzo go sobie chwaliłam.PozdrawiamJoasia mama Miśka i Szkrabka ~ 18,02,02ps. Poza tym jest to bardzo koerzystne finansowo - płacisz w sumie tylko za jeden wózek :))))I taki wózek planuje kupić i tym razem - koszt tego który widziałam ostatnio 650 zł. ( to o 100% wiecej niż poprzednio :((( )
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 20.08.01, 20:18
      Kasiu,przylaczam sie do glosu obu Monik. Kupowac gleboki wozek! Z przyczyn juz wymienionych.Czy zimno czy cieplo na spacery chodzic trzeba. Tym bardziej w zimie taki wozek Ci sie przyda. Ja urodzilam w maju, znajomi tez mnie namawiali na tzw. gleboka spacerowke, ze niby lato, cieplo itd.Kupilam wozek gleboki i mysle, ze dokonalam dobrego wyboru.Czego i Tobie zycze! :sol:Patyk
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 20.08.01, 21:44
      Kupowaliśmy wózek głęboki z równie głębokim przeświadczeniem, że to bardzo wygodne dla dziecka i dużo bezpieczniejsze niz spacerówka z kokonem. Byłam z niego bardzo zadowolona, ale to nie moje zadowolenie się tu liczy. Synek miał dużo miejsca, mało wiatru. Mój synek jest marcowy i z momentem ukonczenia czterech miesiecy tak bardzo zaczął interesować się tym co na zewnątrz, że wytrzymaliśmy stękania do początku piatego miesiąca, a potem chcąc nie chcąc zamontowalismy na podwoziu spacerówkę. Piotruś jeszcze nie siedzi sam, można go podeprzeć, ale po jkims czasie sie zsunie, ale mimo to ewidentnie woli spacerówkę. A producent wózka zaznaczył, że w wózku głębokim można dziecko wozić aż do roku. Mimo to nie żałuję zakupu gondoli. Ma jeszcze jedna dużą zaletę. Z reguły jest wyższa niż spacerówka, co odciąża kręgosłup mamy. No i głęboki wózek wygląda bardziej "rasowo" ;-)Ela
      • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 21.08.01, 07:40
        Moja Ola urodziła się pod koniec stycznia. Spacery odbywały się w wózku głębokim bo jednak uważam , że lepiej chroni niż spacerówka, tam najczęściej są jakieś "dziury". Sam śpiworek nie uchroni przecież przed wiatrem. Nie musisz kupować nowego wózka, można używany, albo pożyczyć od znajomych. Ja tak bym zrobiła tym razem, bo mała jak tylko skończyła 6 miesięcy przesiadła się do spacerówki, nie siedziała jeszcze samodzielnie, ale w spacerówce była pozycja półleżąca. Jeśli jednak zdecydujesz się na spacerówkę to zadbaj o dobre resorowanie bo chodniki wiadomo z dziurami. Poza tym dobrze aby maleństwo leżało na prostej powierzchni. W spacerówkach jak rozłożysz oparcie nie jest tak idealnie prosto jak w głębokim - to chyba niezbyt dobrze. Tak przynajmniej mi się wydaje.Natomiast przy głębokim wózku zwróć uwagę aby był wysłany gąbką, można ją też rzecz jasna dokupić. Wracając do spacerów moja w lutym przy temperaturze do -5 spała na dworze i po trzy godziny. Bardzo lubiła spacery i świerze powietrze. Do tej pory zresztą woli jak jest jej trochę za chłodno niż trochę za ciepło. Ja odwrotnie( pewnie dlatego że jestem z lipca). Pamiętaj , że jeśli wilgotno to trzeba trochę cieplej ubrać dzidzię. Powodzenia przy wyborze wózka.
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 20.08.01, 23:55
      A ja mam inne zdanie. :bounce:juz o to samo pytalam na forum zakupy (czesc byla za czesc przeciw) a od tego czasu jestem caly czas na forum i czytam rozne posty i bardzo utwierdzilam sie w przekonaniu ze nie warto. Nie kupuje glebokiego bo jest to duzy grat, dodatkowy wydatek a z licznych postow ktore tu czytam typu: "moj dzidzius nie wytrzymywal i juz od 2 ego miesiaca chcial ogladac swiat", albo "wczesnie siedzial i nudzil sie w glebokim wozku" itd. itp. Z moich obserwacji (no bo nie z doswiadczenia ) to wydaje mi sie ze nie trzeba. Wystarczy kupic kokon do spacerowki (rodzaj spiworka i bedzie cieplo) - ja mam zamiar to zrobic.Ale oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie...A rodze w listopadzie. Aha, mam jeszcze mozliwosc pozyczyc gleboki wozek, wiec bedzie to jakies rozwiazanie w razie czego ale watpie czy to bedzie konieczne.Pa! :benetton:
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 21.08.01, 11:13
      o jejuuuuuuuuuuuu....... taki pościk wysmarowałam i "uciekł"... nie no teraz to już go nie odtworzę:(Ale w kwestii wózków: mój Franek ma się urodzić na początku września i mam ten sam, co Ty Kasiu, dylemat: od razu spacerówkę czy najpierw głęboki? Spacerówka fajniejsza tzn. ładniejsza, poręczniejsza, z kolei głeboki, tak jak już dziewczyny pisały, wygodniejszy i bepieczniejszy dla naszych maluchów (zima).Ja po zastanowieniu doszłam do wniosku, że tak: teraz kupię głęboki, jakiś tańszy (tu idę na kompromis bo ładne głębokie kosztują w granicach 1000-1200 zl - więc muszę kupić coś co będzie mi się mniej podobało) a później, wiosną, strzelę mu (a może raczej sobiewink)piekną rasowa spaceróweczkę. Niestety dwa wózki.Pozdrowionkasmile))
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 21.08.01, 11:25
      A ja z kolei uważam ,że wózek głęboki jest zbędny, bo duży, ciężki i przydatny najwyżej przez dwa miesiące. Co prawda są spacerówki "dziurawe" i nierozkładające sięna płask, ale są i inne. Moja rozkładała się na płask, miała ocieplaną plandekę i budkę i była szczelna. Kasiu R jak widzisz rozbieżność zdań jest spora i jak miałaś problem z decyzją tak go masz nadal :sarcastic:
      • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 21.08.01, 11:36
        Wiesiu,jakiej firmy (typ) jest wózek, o którym piszesz?Dorota
        • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 21.08.01, 11:48
          >Dorota napisała/ł:> jakiej firmy (typ) jest wózek, o którym piszesz?Bebe Confort z siedziskiem Americana -stelaż obojętny.Ale jest całe mnóstwo innych - warto przejść się po sklepach. I jeszcze jedna uwga - dziecko w pierwszych miesiącach ma koło 60cm długości i to na takim odcinku oparcie powinno być proste i sztywne. Kiedy dziecko wyrośnie poza długość oparcia i "dotrze" do lekkiego zgięcia, będzie już ma tyle sztywne w pleckach , że mu to zgięcie w niczym nie przeszkodzi - po prostu będzie lekko zgięte w pupie i nóżkach. Znakomita większość wózków wielofunkcyjnych spełnia to zadanie. A jeśli i to dla kogoś mało to można dokupić taką przenośną mini gondolkę - śpiworek z usztywnionym dnem wkładaną do dowolnego wózka wielofunkcyjnego. Ja do wózka wkładałam zwykły spiworek firmy "Gluck" za 29zł i też spełniał swą funkcję.
    • Gość: asia_t Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 21.08.01, 11:39
      Hej Kasiuja mam ten sam dylemat, tyle ze podwojony - bede miala blizniaczki, urodza sie pod koniec grudnia... i tez co kupic? gleboki czy spacerowke? zdecydowalismy sie na spacerowke jednak, rozkladana. najwyzej bede je zawijac w kocyki. :-) dylemat jest powazny, ale wydaje mi sie, ze jednak kupowanie dwoch wozkow, z tego jednego na raptem 2-3 miesiace jest pozbawione sensu...pozdrawiam :hello:
      • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 21.08.01, 12:52
        Ja Wam powiem jak zrobilam a potem to juz decyzja nalezy do kazdej mamy!Dla naszego malucha, zaraz po urodzeniu kupilismy wozek firmy Graco. Prawda, ze nie chroni tak od wiatru jak gleboki, ale ja wykladalam mu ten wozek skora z jagniecia ( taka specjalna dla dzieci, mieciutka i milutka)i hop...maly do wozka. Wszyscy sie zachwycali i ogladali!!! to takie slodkie! Do teraz(16miesiecy) uzywam tego samego wozka, choc ostatnio Niels zdecydowanie woli chodzic niz siedziec w wozku! I dobrze, bo za dwa miesiace bedzie mial towarzystwo i z pewnoscia nie kupie glebokiego wozka, tylko troche "odnowimy" stary.Pozdrowienia ,Kamila
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 21.08.01, 13:52
      Kasiu, moj syn przyszedl na swiat 13.10 i z tego powodu kupilam gleboki wozek. Uniwersalna spacerowka chyba nie bardzo nadaje sie na zime, mimo ze mozna wlozyc koc, spiwor i cieplo dziecko ubrac. Ale wszystko zalezy jak czesto masz zamiar wychodzic z maluchem na dwor. Moj syn kiedy skonczyl tydzien byl wystawiany na balkon, a od drugiego tygodnia zycia CODZIENNIE byl na 2-3 godzinnym spacerze. Podczas sniegu zakladalam na wozek folie przeciwdeszczowa, ktora tez dobrze chroni przed wiatrem. Na wiosne wozka sie pozbylam i kupilam spacerowke z regulowanym oparciem, zeby maly mogl spac na dworze(mial wtedy 5 miesiecy).
      • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 21.08.01, 20:20
        Jestem ciekawa co sadzicie o nosidelkach ?Czy sa e-mamy, ktore zamiast glebokiego wozka zdecydowaly sie na nosidelka ??Chcialabym tez sie zapytac jak sobie dajecie rade z glebokim wozkiem jak jest snieg ?!
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 22.08.01, 09:42
      Kasiu!Ja swoją Gabę urodziłam w październiku i kupiliśmy wózek Aro /możesz zobaczyć go wystawionego na sprzedaż w sklepiku :) / . Wózio spisał się na medal. Jest to niby spacerówka, ale z twardym, równym podłożem i dodatkowo ma takie coś jak becik czy nosidełko, ocieplane, na zamek z uszami. Kiedy Gaba smacznie spała na spacerku, można było po wszystkim wyjąć nosidełko, zanieść małą do domu i jeszcze nie wyjmowana spała dłuższą chwilę :sleep: .Służył nam 10 miesięcy, ale teraz jak to bywa mamie się znudził i kupiliśmy inny. Ale stary wózio polecam, bo ma duże koła i dodatkowo taką osłonkę, więc w zimie Gaba nigdy nie zmarzła.Pozdrawiam :hello:
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 22.08.01, 10:07
      Uważam, że głeboki wózek jest niezastąpiony dla noworodka i niemowlaka. Moze to być wózek typu dwa w jednym np. Inglesina Magnum, gdzie ze spacerówki robi się wózek głęboki. To rozwiązanie jest szczególnie wygodne wtedy, gdy nie mamy miejsca w mieszkaniu do trzymania gondoli po jej zdjęciu co chwila będziemy się o nią potykać.W przypadku wózka dla małego dziecka wazne jest: resorowanie i jeszcze raz resorowanie - stan naszych chodników jest fatalny, możliwość umieszczenia dziecka twarzą do nas - spacerówki tego nie oferują i budka chroniaca od wiatru.Niektóre z modeli spacerówek, jak np. Graco nie maja w ogóle resorów! A tapicerka i budka mie chronią przed wiatrem. Sa dobre dla 1,5 rocznego dziecka, ale nie do obijania główki niemowlaka na polskich chodnikach. No i z głebokim wózkiem, dobrze resorowanym można wybrać się na naprawdę ddddłłluuugggiiii spacer - dzdzius śpi, bujany a mama chudnie po ciąży :)To dla dzidziusa. Natomiast dla mamy bardzo wazna jest waga wózka. Jeśli musi go dziwigać na czwarte piętro bez windy...Wtedy podstawowym kryterium jest waga, niestety.:hello:
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 22.08.01, 13:33
      My z mezem wiedzielismy jedno- ma sie sie latwo wozek kiwac na boki, czyli taki byl na resorach z paskow i do tego najtanszy ( w komplecie ze spacerowka). No i mielismy nosa. Wózek sluzyl glownie do usypiania malej, bo ze spacerami to byl na poczatku koszmar, nigdzie daleko nie moglam z nia pojechac i tak jest wlasciwie do dzis.Ręce do tego sluzyly i tak byla wietrzona nawet w zimie.Pozdrowienia
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 24.08.01, 08:27
      Dziękuję Wszystkim Dziewczynom, które zechciały się wypowiedzieć na moje pytanie. Dzięki Wam Wszystkim już mam koncepcję. Tylko jeszcze jedno pytanko do tych, które zimą chodziły na długie spacerki - jak sobie radziłyście na spacerach z głębokim śniegiem?Kasia R
      • Gość: asia_t Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 24.08.01, 08:31
        Kasiu, i zdecydowalas sie na gleboki w koncu? bo ja nadal sie waham... wczoraj mnie facet w sklepie przekonywal,ze maksymalnie po 2 tygodniach bede biegac na spacery, ale jakos mam watpliwosci,czy przy dwojce bede miala na to sile...
      • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 24.08.01, 08:39
        Głęboki ?nieg to zimš rzeczywi?cie problem. Ciężko jest przepchać wózek, zwłaszcza tam gdzie wydeptana jest tylko wšska ?cieżka. Bardzo nieprzyjemna jest także gruba warstwa grzšskiej mazi gdy spadš obfite opady ?ciegu z deszczem lub jest odwilż po wcze?niejszych dużych opadach. Przeklinałam także pomysł posypywania solš alejek parkowych gdy wcze?niej pokrywała je warstwa fajnie ubitego ?niegu. Po takim ubitym wózek jechał jak po asfalcie a jak posypali sola to grzšzł w błocie.Na pocieszenie tylko dodam, że klimat nam sie zmienia i praktycznie zimš nie mamy ?niegu. Tak naprawdę jest tylko kilka ?nieżnych dni. Tę zimę mój starszy syn przeje?dził na rowerze a nie na sankach. Ani raz nie używane leżš w piwnicy.PozdrawiamMarta
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 05.09.01, 01:56
      Polecam wózek INGLESINA MAGNUM !!!!!* Dla mnie najważniejsze było to aby dziecko było zwrócone do mnie twarzą i jest - buda jest przekładana na obie strony* Jest jednocześnie wózkiem głębokim i spacerówką* duże pompowane koła umożliwiają mi jazdę po wykopach /mieszkam na jeszcze nie zagospodarowanym osiedlu/* Amortyzuje wszelkie nieprzyjemne podskoki i kiwa się na boki* rączka jest regulowana* bardzo dobrze się składa* Na zimę dokupiłam śpiwór cena ok.100* Wada - koszt wózka ok.1100 złJa nie kupiłabym wózka głębokiegoPa Dorcia
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 05.09.01, 06:35
      Witam Przyłaczam sie do zdania grupy mam popierajacych głębokie wózki. Moj synek urodził się pod koniec sierpnia i po 5 dniach zaczął jeździć w głębokim wózku. Taki jednofunkcyjny wózek (sama gongola) kosztuje u mnie ok. 400 zł. Kiedy miał 6 miesiecy kupiliśmy mu tzw wózek uniwersalny z przeznaczeniem na spacerówkę (ok. 800). Ma on i coś w rodzaju gondoli z twardym podłożem i ochraniacz ale to nie to samo co wózek głęboki. Kiedy jeździlismy w odwiedziny do znajomych , sciągało sie gondole , mały sobie wygodnie spał. Naprawde głeboki wózek wspominam bardzo dobrzeI najważniejsze....... dziecku było wygodnie.Ale wybór nalezy do Ciebie (do was)Pozdrawiam i życzę udanych zakupówKassia
    • Gość: guest Re: Czy kupować głęboki wózek?? IP: *.* 05.09.01, 10:29
      Osobiście dla jesienno-zimowego malucha bym chyba kupiła...Mój się urodził w połowie czerwca i obeszliśmy się z jednym wózkiem tzw. głęboko-spacerowym.Z drugiej strony, do takich wózków są w kompletach specjalne śpiworki, dobrze ocieplone i nawet chyba z uchwytami, więc decyzja pozostaje Twoja. Jeśli mogę polecic swój wózeczek...Kuba ma go od urodzenia, teraz ma 2.2 lata i sporo miejsca jeszcze, przekładana rączka, odpinana buda, odsuwanie części budy na upał, żeby "wentylacja " była, i super wykonany - nie skrzypi, nic się nie popsuło, po wertepach jeździ, i nawet do c.cento się mieści. No i taki śpiworek był w komplecie za dopłatą. Się nazywa Chicco Magic (na pojedyńczych kółkach).ebe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka