Gość: guest IP: *.* 06.09.01, 06:51 Dziewczyny czy któraś a was miała założoną spiralą i może polecić lub odradzić ten rodzaj antykoncepcji?Interesuje mnie tez różnica pomiędzy "normalną"wkładką a Mireną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 07:39 Olu!Ten temat był już poruszany (raz nawet przezemnie) na forum emama. Spróbuj przeszukać pod hasłem "spirala", "antykoncepcja", "mirena" to troszkę znajdziesz, jak za mało pytaj. Ja sama szykuję się do założenia spirali multilock (jakos inaczej się trochę pisze chyba). Sama bardzo się naszykowałam na założenie mireny (prawie 100% skutecznosci, nie zawiera miedzi, na 5 lat, mniej skutków uboczych), ale ginekolog powiedział mi, że on zakłada ją kobietom po 40-ce, w okresie gdy potrzeba uregulować hormony. Często miesiączka zanika w ogóle, lub skraca się do 2 dniowych plamień, co nie jest dobre z pkt zdrowia dla młodych kobiet, tak stwierdził lekarz. No ale ilu lekarzy tyle opini. To lekarz zaleci jakąs konkretną wkładkę, która najbardziej będzie odpowiadać dla ciebie. Z opini zaczerpniętych przezemnie (również na tym forum) wynika, że emamy chwalą sobie bardzo ten rodzaj antykoncepcji. PozdrawiamMarta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 08:05 Tak to rewelacyjna metoda ale nie dla kożdego buuu, tzn nie dla mnie. Syneczek urodził się cesarskim, a moja macica nie nadaje się do wkładki, za wąska szyjka i lekarz nie chce się podjąć założenia nawet w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 10:26 Tak sie sklada, ze mialam zalozona zwykla spirale (przed urodzeniem dziecka) i teraz jestem posiadaczka mireny i ....- wspomnienia po pierwszej spirali:bardzo bolace obfite miesiaczki, bole brzucha rowniez w trakcie cyklu, generalnie na mysl o spirali robilo mi sie slabo - teraz spirala dlatego bo mirena a to znaczy:skape lub zanikajace miesiaczki (ktora z nas nie marzy o tym by ich wogole sie pozbyc)- w zwiazku z wydzielajacym sie hormonem jesli juz wystepuja to praktycznie bezbolesne- rewelacyjna skutecznoscDodatkowo:- moj lekarz zalozyl ja w znieczuleniu miejscowym (coz nie oszukujmy sie zakladanie boli - a dokladnie podwieszanie kulociagu odciagajacego szyjke macicy)Minusy:- cena (zawsze istnieje ryzyko, ze zostanie wydalona i wtedy zegnajcie pieniazki - moj lekarz nie potwierdzil, by producent druga dawal gratis w przypadku nieprzyjecia sie pierwszej).Acha - jestem po cesarce i mirena byla propozycja mojego lekarza.Jesli jeszcze cos bedziesz chciala wiedziec pytaj ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 10:50 Monika!Własnie się zastanawiam, czy jednak nie mirena wbrew temu, że lekarz przychyla się do multilock. Jak dlugo miałas tę spiralę zwykła, czy cały czas co miesiąc dawała ci się we znaki, tzn bolesne miesiączki i długie krawienia, czy często przytrafiały ci się zapalenia? No i jak długo masz mirenę (czy potrzebna recepta w aptece na nią)? Czy nie obawiasz się ingerencji hormonów na organizm, mam na mysli zanik miesiączek w ogóle, jak na młodą kobietę? Sorki za te natrętne może pytania, ale teraz po okresie zamierzam zrobić cytologię i czystosć i przyszłym miesiącu założyć spiralę (wczesniej nie mogłam, niestety, nadżerka i wynikające z tego faktu zapalenia-mam nadzieję, że to wreszcie za mną). PozdrawiamMarta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 10:56 Ja mam mirenę juz rok, krwawienia ograniczają się do jednodniowych plamień,ogólnie jestem bardzo zadowolona tylko kupując ją trzeba naprawdę zorientować się o cenę w wielu aptekach, zróżnicowanie cen było b.duże, tylko mirena nie nadaje się dla kobiet, które mają lub miały zmiany trądzikowe bo je może pogłębiać. I trzeba ją zakładać u dobrego lekarza bo dużo trudniej ją się zakłada niż inne wkładki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 11:13 Jolu ! Czy po zalozeniu mialas plamienia ? Jesli tak to jak dlugo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 11:45 Miałam chyba z trzy tygodnie ale takie małe, a potem lekarz przepisał mi cyckloaminę i minęły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 11:12 Ha ! To bylo dosyc dawno ale .....tamta spirala to byla Nova T, 3 letnia, praktycznie przez caly czas miesiaczki byly bardzo bolesne i krwawe, na szczescie inne komplikacje wynikajace z faktu posiadania spirali mnie ominely ...... aczkolwiek wystarcza mi tamte wspomnienia brrrrrrrco do mireny - tak sie sklada, ze przez ostatnie 4 lata bralam pigulki, ktore nie wywolaly u mnie zadnych negatywnych reakcji ba ! wrecz odwrotnie - poprawila mi sie cera, cykle uregulowaly i byly praktycznie bezbolesne, dlatego tez mirena wydaje mi sie baaaardzo atrakcyjna (szczegolnie w czasie karmienia )Moj lekarz powiedzial, ze na ponad 50 zalozonych miren w 2 przypadkach zanikly miesiaczki zupelnie: jedna pacjentka sie cieszy, druga co miesiac robi sobie testy Pozdrawiampytaj pytaj pytaj .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 11:13 acha sorrry zapomnialam - mirene zalozylam sobie w sobote, tak wiec jeszcze nie moge Ci nic konkretnego powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 11:15 stara skleroza .......Mirene kupil dla mnie moj lekarz ginekolog - dzieki temu zaplacilam za nia ok. 200 zl. taniej niz w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala IP: *.* 06.09.01, 14:27 Wyjaśnijcie mi na jakiej zasadzie działa spirala ?Narazie jestem w ciązy ale niedługo będę musiała pomyśłeć o antykoncepcji - proszki odpadają bo chcę karmić piersią - czy spirala w tym nie przeszkadza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Spirala- podziękowania IP: *.* 06.09.01, 18:50 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi,ktore na pewno pomogą mi podjąć decyzję.Jak dobrze,że jest na kogo liczyć.Pozdrówka Ola Odpowiedz Link Zgłoś