Dodaj do ulubionych

Dyskusja na temat Harrego Pottera

IP: *.* 30.09.01, 23:56
Ostatnio w Polsce wyszła czwarta część Harrego Pottera i w związku z promocją tej książki zorganizowano dyskusje na temat Harrego w telewizji "Puls". Ponieważ bardzo lubię książki typu fantasy z zainteresowaniem przysłuchiwałam sie tej dydkusji, do czasu kiedy opadły mi ręcę i krew się we mnie wzburzyła. Mianowicie pani Ewa Polak-Pałkiewicz - dziennikarka -stwierdziła, że Harry Potter jest książką satanistyczną !!! :what: :eek:Uważa, że książka ta jest satanistyczna ponieważ występuje w niej magia. Uważa ona, że żaden chrześcijanin nie powinien czytać tej książki gdyż kościół zabrania używania magii i uważa to za grzech.Obawiam się, że książki typu "Mary Poppins", "Akademia Pana Kleksa" czy też "Alicja w krainie czarów" będą lada moment wpisane na indeks ksiąg zakazanych. Nie mówiąc juz o Złotej Rybce... :(Jakieś mądre dziecko stwierdziło, że ma nadzieje, że Bóg mu wybaczy, bo wierzy w Świętego Mikołaja...Może napisałam ten post bardzo chaotycznie, ale na prawdę jestem dosyć wzburzona logiką tej pani.Mam nadzieję, że ktoś z was oglądał ten program, a jeżeli nie to i tak włączy się do rozpoczętej przeze mnie dyskusji.Pozdrawiam serdecznieNiesamowicie zdziwiona Sammy
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 01.10.01, 00:05
      Bardzo lubie te ksiazki,czwarta czesc znalam juz wczesniejz orginalu teraz przeczytam przeklad gdyz uwazam,ze jest swietny. Takie glosy slyszalam wczesniej, wiec niespecjalnie mnie zaskoczylas. No ale w koncu dlaczego nasza zepsuta mlodziez czyta ksiazki ze zgnilego Zachodu? Przeciez nie dlatego, ze w Polsce od Pana Samochodzika nie napisano nic chyba dla czytelnika w tym trudnym wieku czyli 9, 10 lat.... Dlaczego tyle dzieci nagle zaczelo czytac? Przeciez nie dlatego, ze jest to po prostu dobrze napisana ksiazka dla dzieci. Tylko dlatego, ze palce w tym maczaly sily nieczyste.... Sammy nie wiedzialas??
    • Gość: guest Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 01.10.01, 07:31
      Eeee, z tym indeksem ksiąg zakazanych to przesada. Babka wyraziła swoją - skrajną przyznam - opinię, wolno jej, tylko szkoda, że takie bzdety podpiera tytułem naukowym.
      • Gość: guest Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 01.10.01, 07:33
        O sorry, jakim tytułem naukowym, myślałam, że to jakaś pani socjolog czy coś w tym rodzaju.
    • Gość: guest Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 01.10.01, 08:14
      Ech, dobrze, ze nie widzialam tej dyskusji.Mam wrazenie, ze niektorzy ludzie to naprawde nie mysla.Tak, rzeczywiscie...Wyrwijmy dzieciom Pottera z rak i posadzmy przed tv.Niech se poogladaja jaka "Czarodziejke z ksiezyca" albo cóś podobnego - sorry, fani anime.. Nie uwazam, ze to zla kreskowka, ale m.zd. zupelnie nie przeznaczona dla malego odbiorcy.A tak w ogole - to spalmy wszystki ksiazki.Analfabetami sie latwiej manipuluje.Pozdrawiam Totalnie rozsierdzona (ale z nowym Poterem na biurki, hihi )YennaM
    • Gość: Barba Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 01.10.01, 12:43
      Siegnełam po Harrego Pottera z czystej ciekawości kilka tygodni po wydaniu pierwszego tomu. Bardzo podoba mi sie ta ksiażka i "odmugalamy" sie z Oldkiem oboje. Jednak wydaje mi sie ze tak jak pierwsze dwa tomy są od lat 6-100 to 3 nadaje sie juz tylko dla starszych dzieci i całej reszty. Fragmenty 3 tomu są wręcz zywcem wyjete z horroru- zwłaszcza te kiedy Harry słyszy głos swej mordowanej matki.Nie mogę się doczekać 4 częsci i jestem ciekawa czy będzie się nadawać aby za 2-3 lata czytać ją Ali na dobranoc(tak jak 1 i 2 tom).Co do dyskusji i niektórych zdań na powyższy temat to pewnie niedługo spalą na stosie wróżkę z Kopciuszka :)
    • Gość: Paulina Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 01.10.01, 13:51
      na stronie www.dzieci.best.pl sa wszystkie rozdziały cz.IV Harry Pottera - Harry Potter i Czara Ognia.
      • Gość: guest Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 01.10.01, 22:06
        Jestem zachwycona przede wszystkim wyobraźnią autorki, no i logiką przy tym. Ile wątków tworzy logiczną całość. Ponoć napisała już zakończenie ostatniej części, żeby wiedzieć dokąd zmierza, a to spryciula.Tam mnie autorka porwała, że na tym moim urlopie wychowawczym, zaraz napisałam kilka bajek dla dzieci z zamiarem wydania (oklapłam tylko przy ilustracjach).Generalnie mówiąc nie magia jest tu najważniejsza (chociaż to ona czyni powieść tak niesamowitą), ale to, że jet to bardzo dobrze napisana książka z wartką akcją i zaskakującymi rozwiązaniami. No i chodzi o to, że taki mały niepozorny chłopiec może być taki ważny.Ja jestem za Harrym, a ciekawe czy ta pani z tv w ogóle czytała Pottera?Magda
        • Gość: patsik Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 01.10.01, 23:51
          Magda,ta pani nie czytała Pottera,bo to książka satanistyczna,a ona się takich boi...do szału doprowadzają mnie ludzie o tak średniowiecznych poglądach.co prawda książki nie czytałam,bo nie gustuję w fantastyce a poza tym najczęściej nie podoba mi się,to co się większości podoba,ale chyba w związku z szaleństwem,jakie zapanowało,w końcu się skuszę(i zostanę potępiona ;)) ).skoro mój synek ma to kiedyś przeczytać,nie może być tak,żeby nie przeszło przez cenzurę(nie dam,jeśli satanistyczna ;)) ).Najlepsza w tej dyskusji była pani psycholog,która wyraziła opinię,że dobrze,że większość dzieci śpi i nie słucha tych głupot opowiadanych przez dorosłych(jeden ze zwolenników magii też był dobry!).
    • Gość: guest Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 02.10.01, 07:58
      Mam nadzieję, że nie wykażę się ignorancją, ale jaki jest tytuł pierwszej części książki "Harry Potter"?Politea
      • Gość: Barba Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 02.10.01, 08:24
        1) "Harry Potter i kamień filozoficzny"2)"Harry Potter i komnata tajemnic"3)"Harry Potter i więzień Azbakanu(?)"4)" Harry Potter i czara ognia"-ukazała sie 29 09 01
        • Gość: guest Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 02.10.01, 08:37
          Dzięki Barba,Lecę zaraz nabyć drogą kupna, bo mam niesamowitą ochotę zapoznać się z "satanistyczną" ;) literaturą dla dzieci...co prawda mój Maluch ma dopiero (aż) 2 lata z hakiem, ale przecież ja też mogę się dokształcić na przyszłość. Papatki :hello:
          • Gość: guest Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 02.10.01, 09:11
            No, ja też się chętnie zapoznam. Od dziecka kocham fantastykę i baśnie. A z tym satanizmem - bez przesady, nie ma się co czepiać. No przecież nie będziemy reagować oburzeniem na każdy wyskok i każdą głupotę zaprezentowaną w mediach, tym bardziej, że zjawisko marginalne?
        • Gość: guest Re: Dyskusja na temat Harrego Pottera IP: *.* 02.10.01, 10:35
          Harry Potter i więzień Azkabanu Pozdrawiam Sammy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka