Dodaj do ulubionych

Akt Notarialny - pomocy

IP: *.* 22.11.01, 17:44
Czescdziewczyny, kupilam mieszkanie od developera i mozna juz podpisywac akt notarialny. Podali nam namiary na okreslonego notariusza. Moje pytanie: jak podpisac ten akt zeby bylo jak najtaniej. Zaznaczam , iz mam kredyt mieszkaniowy pod hipoteke mieszkania.Czy mozna podpisac akt i nie zakladac ksiegi wieczystej ? Jaka jest roznica w cenie ? Jak zalatwia sie takie sprawy ??? Prosze o pomoc.Dziekuje z gory
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 22.11.01, 18:15
      Witaj,jeśli wchodzi w grę kawałek gruntu, to księga wieczysta jest niezbędna w celu późniejszego dysponowania nieruchomością. Gdybyś w przyszłości zechciała sprzedać, darować, ustanowiść służebność, czy uzyskać jakąś zgodę, np. na poważniejszy remont, wypis z księgi wieczystej (z sądu) oraz wypis z ewidencji gruntów (z urzędu . powiatowego) będką niezbędne do podjęcia jakichkolwiek kroków.Jesli chodzi o sporządzenia cenę aktu notarialnego to chyba nie powinno to mieć wpływu, a żaden notariusz nie sporządzi akty niezgodnego z prawem. Nie wiem czy o takie informacje Ci chodziło, ale tyle wiem na ten temat.powodzenia na nowym nmieszkaniu Magda
    • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 22.11.01, 18:38
      Niestety, notariusz skasuje Was wg cennika wynikajacego z taksy notarialnej. I skazuje takse maksymalna, bo pobieranie oplat mniejszych niz maksymalne jest niezgodne z etyka notariszy.Jesli idzie o ksiege wieczysta - lepiej ja miec, niz nie miec.Musicie dokladnie przeczytac umowe kredytowa, zeby sprawdzic, czy bank nie wymaga od Was hipotecznego zabezpieczenia kredytu. JEsli wymaga - nie macie innego wyjscia, jak tylko zalozyc ksiege.Czy jest oblig zalozenia ksiegi - teraz Wam nie powiem. Musze dokladnie przekopac komantarze i orzecznictwo.
      • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 22.11.01, 19:46
        Jesli mieszkanie jest spoldzielcze, wlasnosciowe - nie musisz zakladac ksiegi wieczystej.Ale jesli mieszkanie ma byc na wlasnosc, czyli ma byc nieruchomoscia lokalowa - Art. 7 ust.2 zd. 2 ustawy o wlasnosci lokali wyraznie stanowi, do powstania tej własności niezbędny jest wpis do księgi wieczystej.Wpis ma charakter konstytutywny, to znaczy, ze wlasnosc lokalu nabywa sie poprzez dokonanie wpisu w ksiedze wieczystej. A zeby tego wpisu dokonac - trzeba te ksiege po prostu zalozyc. Sama wzmianka w ksiedze wieczystej budynku, w ktorym znajduje sie kupowany lokal, nie wystarczy.Czyli nie ma innego wyjscia- trzeba zalozyc ksiege wieczysta i juz. Inaczej po prostu nie staniecie sie prawnymi wlascicielami kupowanego mieszkania.
        • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 23.11.01, 12:13
          A gdzie masz wpisaną tę hipotekę w chili obecnej????????Bo piszesz, że kredyt jest nią zabezpieczony, a hipotekę się wpisuje w KWruda kasia
          • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 23.11.01, 16:37
            Mam kredyt mieszkaniowy zabezpieczony : wekslami, ubezpieczeniem kredytu, ubezpieczeniem mieszkania oraz polisy na zycie. Termin zalozenia mojej hipoteki mija we wrzesniu 2002r. taka mam w umowie z bankiem.Moje pytanie czy - po prostu ze wzgledu na olbrzymie koszty- moge teraz podpisac akt notarialny a ksiege zalozyc w przyszlym roku ? Czy powinnam od razu ? Po prostu nie mam tyle pieniedzy by oplacic wszystko - z tego co sie orientowalam calosc 5 tys :((((((( Dlatego pytam co powinnam zrobic ?
        • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 23.11.01, 17:38
          Musisz zalozyc ksiege wieczysta, inaczej NIE STANIESZ sie prawnie wlascicielem mieszkania.Jesli idzie o termin zalozenia hipoteki - wprawdzie w umowie kredytowej masz okreslony termin na wrzesien 2002, ale musisz wiedziec, ze zalozenie ksiegi wieczystej i wpis hipoteki trwa dlugo (bedzie minimum z pol roku czekania od zlozenia wniosku).
          • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 23.11.01, 19:54
            No to mam przekichane. Skad ja wezme teraz 5 tys .... Koszt sie nie zmieni jesli alt podpisze dopiero na poczatku 2002r. ?Dziekuje za informacje.Pozdrawiam
            • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 23.11.01, 19:55
              akt mialo byc oczywiscie - przepraszam za blad
              • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 26.11.01, 14:26
                Taksy się zmieniają i opłaty sądowe też, generalnie rosną.Płacisz za księgę chyba po wezwaniu sądu, czyli nie w momencie składania podpisu na akcie.Co do hipoteki, ona też kosztuje (jej wpis) i to możesz zrobić w czasie umówionym z bankiem.kasia
                • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 26.11.01, 15:49
                  Powiedziano mi ze teraz podobno akt i wpis do ksiegi jest razem i od razu trzeba uiscic oplate. Tylko pytam czy mozna to rozdzielic czy warto - bo po prostu nie mam tyle pieniedzy. Chyba bede musiala to przelozyc na przyszly rok ... moze po drodze obrabuje jakis bank... :)Pozdrawiam
                  • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 27.11.01, 08:55
                    Moim zdniem o tyle razem, że akt notarialny zawiera wniosek do sądu, ale wniosek opłacasz na wezwanie sądu i to może nie być szybko, choć może się mylę i notariusz pobiera opłatę sądową, ale byłoby to nielogiczne, bo z podatku od czynności cywilnoprawnych (dawniej opłata skarbowa) się rozlicza i na to są przepisy jako płatnik, natomiast sensowniej chyba jest, gdy płacisz na wezwanie sądu. Zresztą zapytam znajomych prawników, którzy kupowali mieszkanie, na pewno zwrócili uwagę, jak to jest w praktyce (ja tylko cytuję przepisy jeśli o ww kwestię chodzi). Zatem odezwę się jutrokasia
                    • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 27.11.01, 12:40
                      Bylabym wdzieczna, bo chcialabym podpisac jeszcze w grudniu akt notarialny ale dopiero w lutym/marcu zlozyc wniosek o ksiege wieczysta. Po prostu dowiedzialam sie ze 1 kosztuje w moim przypadku 2500zl a 2 2000zl - tyle teraz pieniedzy nie mam :(((((((((I zastanawiam sie co zrobic. Licze na Twoja pomoc. Jesli trzeba to poczekam z tym do nowego roku.
    • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 27.11.01, 15:18
      Z tego co wiem od wrzesnia br zmieniły się przepisy i teraz notariusz przy podpisywaniu notarialnej umowy kupna-sprzedaży mieszkania oprócz swojej taksy notarialnej pobiera opłatę sadową ( przekazując ją oczywiście do sądu )o wpis do księgi wieczystej. Chyba nie można tego rozdzielić chciaż wszystko może zależeć od sformuowania umowy sprzedaży. Pytanie tylko, czy developer będzie chciał podpisać akt na samo mieszkanie, a jak nawet, to czy nie będzie trzeba przy podpisywaniu aktu na grunt płacić ponownie notariuszowi. W końcu byłaby to druga umowa, a wieć druga opłata notarialna.
      • Gość: guest Re: Akt Notarialny - pomocy IP: *.* 27.11.01, 18:41
        Dziekuje za odpowiedz. Z tego wynika ze akt notarialny podpisze dopiero w przyszlym roku. :(((( Heh te pieniadze ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka