Dodaj do ulubionych

nowy urlop macierzyński - informacja

IP: *.* 10.01.02, 08:56
Czy ktoś próbował się dowiedzieć ile urlopu macierzyńskiego przysługuje kobiecie która była w ciąży przed wejściem najnowszych zmian przepisów w życie? W informacji ZUS (Gdańsk) dowiedziałem się, żezgodnie z ustawą z 17 grudnia 2001r opublikowaną w Dz.U. nr 154 z dnia 29 grudnia 2001 pod pozycjami 1791 oraz 1805, kobiecie która zaszła w ciążę przed 1 stycznia 2002 przysługuje 26 tygodni (182 dni) urlopu.Czy ktoś dowiedział się tego samego ?A może jakiś urzędnik inaczej interpretuje przepisy ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aluc Re: nowy urlop macierzyński - informacja IP: *.* 10.01.02, 10:03
      Nie 1 stycznia, tylko 12 stycznia (tj. w chwili wejścia ustawy w życie, czyli 14 dni po ogloszeniu) i nie przysługuje, tylko może złożyć wniosek o udzielenie dłuższego, a pracodawca nie może odmówić (czyli jak nie złoży, to przysluguje krótszy). Przepis jest jasny jak słońce i nie zostawia (moim zdaniem) żadnego miejsca dla interpretacji.Zobacz na "Ciąża i poród", tam ten temat wałkujemy od jakiegoś czasu.Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: nowy urlop macierzyński - informacja IP: *.* 10.01.02, 10:34
        Dzięki za odpowiedź!To co napisałaś/łeś o składaniu wniosku do pracodawcy o udzielenie dłuższego urlopu było zapisane w projekcie do ustawy.Nie czytałem treści ustawy opublikowanej, jednak z tego co się dowiedziałem to wniosek o urlop macierzyński składać trzeba tak samo jak w przypadku zwykłego urlopu a pracodawca nie ma wyboru i zgodnie z ustawą przyznaje 26 a nie 16 tygodni.W związku z tym mam pytanie - czy piszesz o ustawie czy o projekcie ustawy ?
        • Gość: Aluc Re: nowy urlop macierzyński - informacja IP: *.* 10.01.02, 16:28
          Piszę o ustawie. Można ją znaleźć na stronach Sejmu www.sejm.gov.pl. To o czym piszesz (obligatoryjny urlop 26 tyg dla kobiet, które były w ciąży w dniu wejścia w życie ustawy) to była senacka poprawka, która przez Sejm została odrzucona. Czyli kobieta przy składaniu wniosku o urlop musi dodatkowo określić, czy chce urlop dłuższy, czy krótszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka