Dodaj do ulubionych

Rana po cesarce

IP: *.* 13.02.02, 14:02
Mam pytanie do mam po cięciu cesarskim. Jestem dwa tygodnie po zabiegu a moja rana goi się okropnie. Najpierw sączyło się z jednej strony (teraz jest tam gruba czerwona blizna) potem z drugiej (położna wycisnęła dosyć dużo płynu surowiczego). Nie jest to ropa, wyciek jest jałowy ( wg położnej, która odwiedziła mnie w domu), jednego dnia nic się nie sączy, drugiego wypływa nawet sporo i tak w koło.. W szpitalu zrobili mi wyciskanie i kazali najpierw przykładać gazę z roztworem sody potem z riwanolem ale rana boli a blizna jest coraz szersza. Czy miałyscie takie problemy i czy stosuje się jakies drastyczne zabiegi w ostateczności (dreny itp.). Dodam, że nie mam gorączki i dbam o higienę tego miejsca ale boję się, że na dłuższą metę tak nie można.
Obserwuj wątek
    • Gość: EwaM Re: Rana po cesarce IP: *.* 13.02.02, 22:41
      W moim przypadku rana teoretycznie zagoiła się ładnie i szybko. Niestety po jakimś czasie okazało się,że nie rozpuścił się jeden ze szwów wewnętrznych i rana w jednym miejscu była zaogniona. Pojawił się ropny wyciek. Położna kazała mi przemywać spirytusem i smarować maścią Sorcoseryl Żel (nie jestem pewna pisowni) do nabycia w aptece bez recepty. Dość szybko rana zagoiła się.Pozdrawiam. Ewa.
      • Gość: olaart Drogie mamy jak to jest przed porodem????? IP: *.* 13.02.02, 22:52
        Powiedzcie jakie miałyscie oznaki zbliżającego sie porodu. Własnie zaczyna się mój 38 tydzień, ciąża więc w sumie donoszona. Połozna w szkole rodzenia mówiła, że zdażają się napady gorąca i zimna. I oczywiście tylko gdy przyszłam do domu takiego własnie napadu dostałam (najsmieszniejsze były bordowe piekące uszy!). Czy to jużż już niedługo????????????POza tym mój brzuch chyba oszalał, młody kopie jak oszalały a brzuszek robi sie twardy.?!?!
        • Gość: olaart Re: Drogie mamy jak to jest przed porodem????? IP: *.* 13.02.02, 22:52
          przepraszam miał to byc nowy post!
    • Gość: sylwias Re: Rana po cesarce IP: *.* 14.02.02, 09:13
      Wygląda na to że paprze Ci sie ta rana wstrętnie. Sugeruję szybką wizytę u lekarza. Mnie zagoiło sie idealnie i szybko, więc nie jestem tu dobrym doradcą, ale wiem od lekarza że jak się samemu stosuje jakieś specyfiki bez konsultacji to można sprawę tylko pogorszyć. Wizyta u lekarza na pewno będzie lepsza, niż leczenie na własną rękę. pozdrawiamsylwia
    • Gość: janeczka Re: Rana po cesarce IP: *.* 15.02.02, 00:05
      Ja nie miałam cesarki,ale koleżanka miała. i jej też ta rana ropiała. Najpirw ją oczyścili a potem chodziła na jakieś naswietlania-nagrzewania.Idż koniecznie do DOBREGO lekarza-może to jakiś gronkowiec się przyplatał i trzeba wziąć antybiotyk.
    • Gość: mimi Re: Rana po cesarce IP: *.* 15.02.02, 09:50
      Miałam ten sam problem. Rana goiła się długo, bardzo długo chodziłam z gazikami przyłożonymi do rany. Też położne wyciskały mi płyn, ale pocieszały, że wszystko jest O.K. Myślę, że warto jednak pokazywać się lekarzom i pilnować, aby nie wdała się infekcja. Ja tez bardzo się martwiłam. Jeśli możesz, napisz czemu miałaś cesarkę. Mimo, iż minęło dużo czasu od mojego cięcia to u mnie ta sprawa jest wciąż "żywa".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka