Dodaj do ulubionych

????czy znacie Chorwację????

IP: *.* 16.02.02, 07:29
Postanowiliśmy tego lata ruszyć na podbój Chorwacji. Jeszcze nigdy nas nie zaniosło w tamte rejony, a wiele dobrego można usłyszeć o urodzie i uroku niektórych miejsc. Czy możecie polecić zakątki warte obejrzenia? Chcielibyśmy przygotować plan. Chcemy tam pobyć około miesiąca. Dodam, że wypuszczamy się z taką gigantyczną przyczepą mieszkalną, więc nie jesteśmy ograniczeni miejscami hotelowymi a jedynie campingami, których mam nadzieję w Chorwacji nie brakuje. Jak zwykle na Was liczę i pozdrawiam cieplutkoEdyta mama Alexa :hello:
Obserwuj wątek
    • Gość: Majka Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 16.02.02, 12:41
      Chowacja jest piękna!!!!! Nie będę oryginalna polecając (zalecając) Ci spędzenie przynajmniej jednego dnia, z tych 30, w "Plitwickich Jezierach", bo o tym, że warto wie chyba każdy, kto zobaczył chociaż jedną fotografię stamtąd. Wyspy na południu też są niesamowite. Jedź, podziwiaj i rób zdjęcia. Mam nadzieję, że pokażesz trochę na forum "Zobaczcie". P.S. Jak Julka podrośnie, napewno tam jeszcze pojedziemy.Majka
    • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 16.02.02, 13:36
      My dwa lata pod rząd spędziliśmy w pięnym nadmorskim miasteczku Biograd /niedaleko Zadaru/. Pole namiotowe na plaży, piękne palmy, milutkie kafejki.Polecam sam Zadar - bardzo stare miasto. Znajomi natomiast byli na wyspie Hvar - podobno niesamowicie!Nie muszę chyba polecać Wam Dubrownika ;).Magda :hello: P.S. Może się spotkamy? W tym roku też prawdopodobnie wybieramy się na Chorwacje!
      • Gość: guest Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 16.02.02, 17:19
        Przejechaismy Chorwacje od polnocy az po Dubrownik. Jest piekna.... Koniecznie plitwickie Jeziora, koniecznie Krk, koniecznie wszystkie inne po drodze, koniecznie Dubrownik, slowem wszystko koniecznie :lol:Spalismy wylacznie na campingach czysto, wygodnie, tanio :) Polecm Chorwacje zdecydowanie. Jesli masz jakies pytanie to zadaj,bo w glowie mam zamet :)
        • Gość: EmA Re: ????czy znacie Chorwację????- do Gosi IP: *.* 17.02.02, 06:48
          Wybieramy się na ponad miesiąc i nie wiem czy zapasy typu zupki, deserki itp zabierać z Polski, czy tam na miejscu można wszystko dostać ? Edyta mama Alexa
          • Gość: guest Re: ????czy znacie Chorwację????- do Gosi IP: *.* 17.02.02, 23:10
            mozna to dostac ale jest dwa razy drozsze niz w Polsce :)))
    • Gość: AneczkaG Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 16.02.02, 22:33
      A my tez się wybieramy do Chorwacji! Ale tylko na tydzień, z naszą wtedy dwuletnią Martusią. Chcemy pojechać samochodem. Pomysł zrodził się zaledwie parę dni temu, więc nie mamy jeszcze pojęcia, gdzie konkretnie i jak pojedziemy - czy przez jakieś biuro, czy sami będziemy załatwiać noclegi.Jeżeli macie jakieś konkretne namiary, to bedę BARDZO wdzięczna. No i chętnie poczytam co warto zwiedzić.Aneczka
      • Gość: Aluc Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 17.02.02, 12:13
        Spróbuj przez Interhome www.interhome.com.pl - całkiem niezłe i całkiem niedrogie noclegi w prywatnych domach, typu "osobne mieszkanie". Załatwialiśmy to dosłownie parę dni przed wyjazdem. My byliśmy w zeszłym roku tydzień na Istrii (najbliżej z Polski, czyli na tydzień samochodem najlepiej), bazę mieliśmy w Poreć, ale dzięki mało plażowej pogodzie zjeździliśmy cały półwysep. Kupcie Pascala Chorwację dla zmotoryzowanych czy jakoś tak podobnie - bardzo się przydaje.
        • Gość: AneczkaG Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 18.02.02, 13:44
          Pascal obowiązkowo, już się nawet rozglądałam, ale akurat nie było.
          • Gość: Aluc Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 18.02.02, 13:56
            Jest na www.pascal.pl. Można też wejść z onet.pl.
            • Gość: AneczkaG Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 18.02.02, 14:03
              Dzięki!
    • Gość: Agachod Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 17.02.02, 23:11
      Chorwacja jest po prostu bajeczna !!!Trudno cokolwiek polecać tam wszędzie jest pięknie. Polecam przewodnik Pascala tam jest wszystko szczegółowo opisane razem z kontaktami ( restauracje noclegi sklepy - wszystko z cenami)Ale Jezior plitwickich sobie nie odmawiaj wrażenia oszałamiającePozdrawiam Agnieszka z Krakowa Ps Jestem świerzutką mamusią i pierwsze wakacje z maluszkiem mnie dopiero czekają. Chciałabym pojechać nad polskie morze. Może przypadkiem masz jakieś kontakty.
      • Gość: Mo Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 18.02.02, 21:37
        Dobry wieczór turystkom :hello: :hello: :hello: !Poznałam Chorwację dzięki jednemuChorwatowi, który jest moim mężem oraz tatusiem Marceli. Mieszkaliśmy w Zagrzebiu, obecnie w Polsce, ale każdego roku wakacje spędzamy nad Jadranem czyli Adriatykiem. Czysta woda oraz plaże (kamieniste, choć zdarzają się piaszczyste), uroki wybrzeża dalmatyńskiego (niezwyklewidokowa i podnodsząca ciśnienie trasa nadmorska), parki narodowe:Jeziora Plitwickie, Wodospady Rzeki Krka, wyspiarskie Kornati, górskiDinara czy Kopacki Rit (dzika fauna)i inne, liczne zabytki, bogata i co istotne "żywa" tradycja oraz kultura a przede wszystkim przemili Chorwaci, którzy lubią Polaków (te słowiańskie dusze!) i DUUUUŻO SłOOOOńCA :sol:gwarantują (co najmniej) udany urlop!Suchy prowiant lepiej zabrać z Polski,artykuły spożywcze są średnio 2 razydroższe niż w Polsce, nie ma problemów komunikacyjnych: polskie napisy etc...a poza tym j. chorwacki to "pomieszanie" staropolskiego, czeskeigo i rosyjskiego.Jeśli będę potrafiła pomóc - uczynię to z przyjemnością, bo kocham wszystko, co chorwackie :love: . Pytajcie... Polecam stonę internetową chorwackiej agencji turystycznej www.adriatica.net(popularnej i polecanej w Chorwacji).Sami planujemy w tym roku wakacje w jednej z latarni na wyspie :hap: :hap: :hap: !!!PozdrawiamNika
        • Gość: EmA Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 19.02.02, 07:59
          Dziewczyny jesteście wspaniałe !!!!!!!!Bardzo ale to bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi.Jak zwykle można na Was liczyćEdyta mama ALexa
    • Gość: AneczkaG Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 19.02.02, 18:43
      Mam jeszcze pytanie: jak długo jedzie się do Chorwacji samochodem? Z Polski oczywiście... I bez przyczepy.Aneczka
      • Gość: Aluc Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 19.02.02, 18:56
        Robiliśmy przystanki (zwiedzanie po drodze) i szło to jakoś tak:Warszawa 11.00 - Bratysława 18.00 (z przerwą na obiad w Częstochowie i częste siusianie - piąty miesiąc :lol: w dodatku to był akurat 11 września i bardziej usiłowaliśmy zrozumieć informacje w słowackim radiu, niż gnać)Bratysława 12.00 - Triest 18.00 (z przerwami jak wyżej, w dodatku w nieludzkim deszczu)Triest 13.00 - Poreć 16.00 (dobre 45 minut kolejki na granicy włosko - słowenskiej)Zastrzeżenie: spieszyć to nam się nie spieszyło, za to drogę wybraliśmy, żeby jak najwięcej jechać autostradami.Z powrotem było szybciej, dojechaliśmy do Wwy w mniej więcej w 16 godzin jednym cięgiem (z przerwą na obiad), wracaliśmy trochę przez Słowenię i to był chyba błąd, bo masa odcinków autostrad zaznaczonych na mapie jako wybudowane było ...hmmm ... bardzo niewybudowanych :crazy:
      • Gość: guest Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 20.02.02, 10:31
        Ja mam pytanie do Mo (Nika) ja mam zamiar wybrać się do Chorwacji po 18.06.02 z mężem i wtedy już będzie 2 letnim synkiem, jakie miejsce byś na poleciła. I czy masz jakieś namiart na kwatery.
        • Gość: Mo Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 21.02.02, 13:35
          Witaj, Neta :hello: !Wszystko uzależnione jest od:- długości urlopu,- środka lokomocji,- pieniążków...Sprecyzuj bardziej swoje plany!W czerwcu ładna pogoda :sol: jest jużna Półwyspie Istria (najbliższy Polsce typowo turystyczny region).Piękna przyroda, woda w morzu dośćciepła, ale kamieniste plaże!!!,interesujące zabytki, dużo kwater prywatnych (wachlarz cenowy), wielu Polaków. Myślę - na pierwszą wyprawę Istria jest dobrym pomysłem... My w czerwcu jeździmy w ciemno...bo: mało turystów plus wolne kwatery,plus można negocjowc ceny po polsku!,ale wybieramy południową Dalmacjęz piasczystymi plażami lub wyspy,a to kilkset kilometrów dalej napołudnie... Uważam, że tańszy i ciekawszy jestdojazd do Chorwacji przez Słowacjęi Węgry (można zatrzymać się nadBalatonem), czas przejazdu z Krakawynosi 10-12 h z postojami, rekord:latem i nocą 7 h!Pozdrawiam,Nika
          • Gość: Mara Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 21.02.02, 21:16
            Nika, czy w całej Dalmacji są piaszczyste plaże? A w innych rejonach gdzie? Moja córka marzy o piachu :).M.
            • Gość: Mo Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 22.02.02, 21:31
              Dobry wieczór, Maro!Plaże kamieniste są specyfiką i urokiem wybrzeża dalmatyńskiego.Piękne plaże piaszczyste ma Krk- największa wyspa - polecam!!!Wiele ośrodków wczasowych ma swoje zamknięte sztuczne plaże.Więcej piasku można znaleźć na pewno w całej Dalmacji od Zadaru na południe... :)Nika
    • Gość: guest Re: ????czy znacie Chorwację???? IP: *.* 26.02.02, 21:54
      Spędziliśmy tam trzy kolejne wrześnie - półwysep Istria i wyspy Krk i Rab. Fantastyczne miejsca - przede wszystkim dużo zieleni i drzew nawet nad samym morzem więc nie trzeba (co kto lubi) siedzieć jak na naszej plaży na bezpiośrednim słońcu. Można jechać w ciemno - i na miejscu wynająć kwatery. Jeśli zamierzacie gotować sami to możecie zabrać coś ze sobą, bo generalnie jest drożej niż u nas. Za to knajpki w przyzwoitych cenach. Atmosfery nie da się przeliczyć, ale jest fantastyczna. Nie wiem co chcesz wiedzieć dokładnie, więc na wszelkie pytania mogę odpowiedzieć.A przy okazji - jeśli któraś z was była w Chorwaji i Grecji - co polecacie bardziej? Pozdrawiam. Ania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka