Dodaj do ulubionych

Pomysł na firmę ...

IP: *.* 22.02.02, 13:13
Może wiecie czy można otworzyć własną działalność polegającą na świadczeniu pomocniczych usług ksiegowych ?Jestem asystentką gł. księgowej w niewielkiej firmie, zatrudniona na cały etat a pracę którą muszę wykonać śmiało mogę zrobić w wymiarze półetatowym. I tak sobie wykombinowałam ,że mogąc działać na własną rękę mogę pracować co najmniej w dwóch firmach, tylko czy ja to mogę robić bez egzaminu i kilkuletniego doświadczenia jakie nakłada na księgowych rozporządzenie ministra finansów ? Czy na pomocnicze usługi księgowe trzeba mieć takie same uprawnienia jak na prowadzenie ksiąg handlowych ?Będę wdzięczna za pomoc.Marysia
Obserwuj wątek
    • Gość: Wika Re: Pomysł na firmę ... IP: *.* 22.02.02, 13:49
      Z tego co sie orientuje to prowadzenie ksiag komus nie na zasadzie zatrudnienia tylko na umowe zlecenie np. a jest to jakas forma prowadzenia dzialalnosci wymaga posiadania uprawnien a co za tym idzie albo zdania panstwowego egzaminu albo wyksztalcenie kierunkowe plus odpowiedni staz pracy w zawodzie - najlepiej upewnij sie w Stowarzyszeniu Ksiegowych. Wiem ze nawet w biurach rachunkowych zatrudniajac kogos wymagaja tych uprawnien :(.pozdr.Wika
      • Gość: JoannaRM Re: Pomysł na firmę ... IP: *.* 22.02.02, 22:31
        Niestey, ale musisz mieć uprawnienia. Nie da sie tego "przeskoczyć". Pozdrwaiam i zachęcam do zdania egzaminu państwowego. Mogę ci podac zakres zagadnien jakie obowiazuja na egzaminie na usługowe prowadzenie ksiąg rachunkowych-Joanna
    • Gość: oki Re: Pomysł na firmę ... IP: *.* 25.02.02, 11:41
      Joasiu, będę wdzięczna za wykaz obowiązujących tematów , napisz na mój e-mail.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka