Dodaj do ulubionych

Urlop w Grecji

IP: *.* 25.02.02, 09:03
Co prawda myślałam o urlopie Chorwacji z dojazdem własnym ale przypadkowo zahaczyłam o biuro podróży i jest pewna kusząca oferta do Grecji za 1200zł w czerwcu na dwa tygodnie bez wyżywienia, samolotem, hotel 3*, apartament z aneksem kuchennym. Dziewczyny nie wiem co o tym myśleć. Mała w lipcu ukończy 2 latka , więc po raz ostatni ma okazję polecieć samolotem za darmo, więc wydaje mi się warto to wykorzystać a Chorwację zostawić na przyszły rok. Natomiast nigdy nie byłam w Grecji i nigdy nie korzystałam z biur turystycznych i nie wiem .... czy wszystko jest takie kolorowe jak na obrazkach. Mam mnóstwo pytań i wątpliwości. Co z jedzeniem czy w knajpkach można wyżywić dość wybredne dziecko? Czy ceny i dania są porównywalne z naszymi ? Co ewentualnie zabrać ze sobą do jedzenia? Czy w aneksach można swobodnie gotować , czy są garnki? , czajniki? Czy warto kusić się na coś taniego i niepewnego ? Co przede wszystkim zapakować do walizy ? Proszę o ewentualne rady także w innych kwestiach.
Obserwuj wątek
    • Gość: asik Re: Urlop w Grecji IP: *.* 25.02.02, 10:57
      Witaj Eki,Wprost wyjęłaś mi to pytanie z ust. Również widziałam tą ofertę. Mój mały kończy we wrześniu 2 latka i też się zastanawiam.Pozdrawiam, Asik mama Kuby
      • Gość: guest Re: Urlop w Grecji IP: *.* 25.02.02, 13:28
        O witaj Asika do jakiego miesiąca robisz przymiarkę bo ja do czerwca. Prosze Cię napisz mi coś o swoich przemyśleniach, moze łatwiej mi będzie podjąc decyzję. Pozdrawiam eki
    • Gość: aneea Re: Urlop w Grecji IP: *.* 25.02.02, 15:08
      z jakiego biura sie wybieracie? Gdzie konkretnie do Grecji? Bylam na wakacjach 2 lata temu, w lipcu na Krecie - moze bede mogla cos poradzic?an.
    • Gość: asik Re: Urlop w Grecji IP: *.* 25.02.02, 15:21
      Witaj Eki,Jak już wcześniej wspomniałam też spotkałam się z ofertą z biura podróży w miesiącach maj-czerwiec. Oferta jest ważna do końca lutego więc chyba u mnie raczej odpada (konieczność przedpłaty do końca m-ca). Ale wiem że nie jest to ostatnia tego typu oferta i napewno będę śledziła podobne. Najbardziej martwi mnie na takich wczasach opieka lekarza nad dzieckiem. Wiemy jak jest, niedaj Boże gorączka lub jakieś choróbsko i co wtedy? Wiem że są rezydenci którzy sprawują opiekę nad wczasowiczami ale z drugiej strony wiem dobrze jak to wygląda. Raz rezydent jest uchwytny, raz nie. Poza tym jedzenie.. Bałabym się dawać raczej małemu miejscowe jedzenie z jakiejś knajpki. Zabrać ze sobą mleko + słoiczki? Czemu nie, ale taskać się z całą wyprawką? Może jestem trochę przewrażliwiona ale wolę rozważyć wszstkie za i przeciw. Ach dochodzi słaba znajomość języka (ja się dogadam : Kali chcieć po angielsku ale mąż nie za bardzo).A co na plus???Super pogoda, czyste i ciepłe morze + niezapomniana plaża, powietrze....itd itp... mmmmm rozmarzyłam się patrząc na szary krajobraz za oknem. Dodatkowym plusem jest cena porównywalna z wyjazdem nad nasz zimny Bałtyk (brrrr). Sama już nie wiem. Może inne emamy mają jakieś spostrzeżenia. Może któraś była z dzieckiem w wieku podobnym do naszych i może nam coś doradzić ???????PozdrawiamAsik mama Kuby
    • Gość: Kasia_M Re: Urlop w Grecji- UWAGA NA SCAN HOLIDAY!!! IP: *.* 25.02.02, 16:29
      ku ostrodze!!!!!!!!!!!!!właśnie od kilku dni załatwialiśmy sobie wyjazd ze Scan Holiday na Krete w majowy weekendi gdyby nie moja babska dociekliwość wywalilibyśmy w błoto kupę kasy!!! wpisałam w wyszukiwarkę google nazwę naszego 4 gwiazdkowego hotelu AL i natafiłam na cały stos postów od ludzi (niestety wszystko po niemiecku), którzy się nadziali na ten pseudo hotel i mają teraz procesy sądowe o odszkodowania!! zaznaczam że nie chodzi o 2 gwiazdkowy hotel ale o 4!!! trzeba bardzo uważać - nawet w takim przypadku kiedy hotel wygląda w katalogu jak z bajki!!! w Scan Holiday oczywiscie "nic nie wiedzieli" o rewelacjach tego hotelu - - a w konkurencyjnym biurze doskonale znali sprawę!!! cała afera była w Niemczech - reportaże na PRO 7, pozwy sądowe - a nasze biuro podróży .. nic nie wie.... koszmar - wyciąganie pieniędzy i nic więcej! i to nie małych niestety....oczywiście nie piszę tego żebyście bojkotowali to biuro - ale dokładnie sprawdzali na co wydajecie pieniądze aha- hotel miał być przyjazdny dzieciom - a jedna z oburzonych Niemek opisywała jaką awanturę jej robiono gdy poprosiła o mleko dla dziecka do śniadania, oraz obiady składające się przez tydzień z spagetti lub nieokreślonego mięsa w dziwnej kosystencji :(
      • Gość: Kasia_M Re: Urlop w Grecji- UWAGA NA SCAN HOLIDAY!!! IP: *.* 25.02.02, 16:30
        hehe oczywiście - ku przestrodze :)))))
        • Gość: MagdalenaS Re: Urlop w Grecji- UWAGA NA SCAN HOLIDAY!!! IP: *.* 25.02.02, 22:01
          CzescMoże będę mogła pomóc, wprawdzie byłam w Grecji z dzieckiem ale jeszcze w brzuszkusmile),w czerwcu na Riwierze Olompijskiej,nie na wyspie.Bardziej na tym skorzystałam ze wzgledu na wycieczki do Aten itp.A na wyspę jak sie już dopłynie to stamtąd ani ruszsmileMożna też wypozyczyc samochód Matiz np.300-400 zł za dobe + własna benzyna.Ceny w Grecji są takie same jak u nas jeśli chodzi o jedzenie.10-20 zł obiad,10 śniadanie i podobnie kolacja.(od osoby)Najlepiej iść do pobliskiego pensjonatu tam mają stóły Szwedzkie i się je ile chce(za te 10 zł):)).Jeśli chodzi o zakwaterunek to zależy od biura podróży, my trafiliśmy na super pokój z aneksem kuchennym,gdzie spokojnie można było gotować obiady.A jedzenie?...tam gdzie my trafiliśmy większość (Tawern-Restauracji)nastawiona byla na Polaków i polskie jedzenie.smieszny widok...(w menu :bigos,kapuśniak itp)Z wycieczki byliśmy nawet zadowoleni.Pojechaliśmy z Triady (Last minute)1200 od osoby.Normalnie tam żyjąc bez szaleństw + wycieczki autokarowe prawie każdego dnia organizowane przez biuro,wydaliśmy do tego ok 3000 na dwie osoby na tydzień.Zapomniałamsmile)A leżak z parasolem na plaży nic nie kosztuje,wystarczy że się kupi jakiś napój w ich tawerniesmileI można na super leżaczkach przeleżeć cały dzień:)))PozdrawiamMagda
          • Gość: guest Re: Urlop w Grecji- UWAGA NA SCAN HOLIDAY!!! IP: *.* 26.02.02, 11:49
            Dzięki za odzew dziewczynyMagdalena czuję się jakby mi kamień z serca spadł - ten mój wyjazd jest z Triady, na Riwierę Olimpijską . Co prawda niewiadomą w tym wyjeździe pozostaje gdzie będziemy, bo to wyjazd bez nazwy - niestety. Pozostaje mi jeszcze zapytać o temperaturę w pierwszej połowie czerwca, czy plaże są ładne i woda w morzu ciepła, oraz czy jest możliwość korzystania z basenu - brodzika o ile ten hotel w którym bylibyśmy zakwaterowani nie posiadał basenu . Trochę mnie martwi te 3000 zł w ciągu 1 tygodnia, bez szaleństw jak to ładnie napisałaś, to ile wyniesie w ciągu 2 tygodni ? hehe mam nadzieję ze do szleństw nie dopusci nasze dziecię .Pozdrawiam eki
            • Gość: guest z Triada tez roznie... IP: *.* 26.02.02, 15:25
              HEjnie chce zapeszac ale moi rodzice byli niedawna z Triada na Krecie i mieli pare nieprzyjemnych sytuacji- np diostali nie te pokoje i hotele co wybrali, w dodatku mieli je dzielic z kims!ale z kolei rodzice mojego kolegi jezdza z Triada od lat i sa zadowoleni.My bylismy w Grecji z Vingiem i bylismy zadowoleni.Tylo nie daj sie wciagnac na roznorakie "prezentacje"! np w ramach wycieczki jest "prezentacja" sklepu ze zlotem i wteyd tracisz godzine sluchajc faceta mowiacefgo o wyrobach w jego sklepie i namawiajacego do kupna...chyba ze lubisz...w GRecji ceny takie jak u ans a jedzonko mozna znalexc i taniej i dobre... mniam mniamhaslo ktore otwieralo nam drzwi: " jestemsy z Polski. Tak jak Warzecha i Wandzik"- to pilkarze ktorzy od lat graja wgreckih klubach. Grecy ichbardzo lubia. o ty7m wstepie zawsze dostawialismy ouzo albo cosik innego za darmo!pozdrawiami zazdroszczecleo
              • Gość: Gosia26 Re: z Triada tez roznie... IP: *.* 26.02.02, 16:13
                Teraz jeszcze olisadebe dochodzi do tego skladu ;))
    • Gość: Gosia26 Re: Urlop w Grecji IP: *.* 26.02.02, 12:27
      Nie pomoge ci Eki co do tegokonkretnego wyjazdu, ale generalnie codo Grecji to polecam. Nie wiem jakinne dziewczyny, ale ja bylamjuz w Grcji, wChorwacji i we Wloszech i jedno musze przyznac- te wszystkie ludki poludniowe maja fantastyczne nastawienie do dzieci. My bylysmy w Grecji w apartamencie z Inerhome- to sa apartamenty do wynajecia.W kuchni nie bylo zmywarki i mikrofalowki- poza tym wszystko. My bylysmy w pazdzierniku gdy wszystko bylo tak drogie jak w Polsce a wino trzy razy tansze ;) Moim zdaniem warto jest zabrac zapas sloiczkow, ale ja do grckiego jedzienia nie mialam zastrzezen,tym bardziej ze kiedy prosilam w knajpie cos dla dziecka, to na ogol kucharz sie pytal w czase gotowania pokazywal skladniki itp. Dlatego polecam male rodzinne knajpki ;) Widoki byly piekne bylo cieplo ale nie za bardzo ( a ja puchne na sloncu i upale straszliwie dlategho nie chcialam w lato) plaze puste, zabytki takie ze glowa mala, chociaz jesliktos chce przezyc zabytkowy zawrot glowy to polecam Turcje- te wplywy kultur wymieszane... miodzio ;)Mysle zejesli apartament jest z aneksem to powinna a nim byc zastawa. Ale zapytaj w biurze. Do walizy zapakuj pieluszki-sa sporo drozsze niz w Polsce. I moze ja jestem wujek scrooge, ale wydalismy na ten wyjazd kolo 3500 na wszystko z dojazdem, olejem napedowym, noglegami, jedzeniem, a nawet tymi pieluszkamiwink Zreszta z nimi byla przygoda kiesy skonczyly nam sie po drodze i Ola lala nam w koszulki ;) Dojechalismy do knajpy ciemna nocka, wyluszczam Grekowi problem a on polecial po corke z oseskiem,ktora dala mi pieluchy, uprala zasikane koszulki i znalazla nocleg ;)Tojedno z najmilszych wspomnien wakacyjnych ;)
    • Gość: wiesia Re: Urlop w Grecji IP: *.* 28.02.02, 09:51
      Zapraszam do przeczytania mojego postu pt "Szukam Meli - moja relacja"- opisałam szegółowo moje wakacje w Grecji i Turcji. Co prawda byłam z dzieckiem sporo młodszym, jednak sporo uwag może dotyczyć także wakacji z dzieckiem starszym.Dodam tylko , że w Grecji byłam z oferty Necermanna, a w Turcji z Vezyra.
      • Gość: Eki Re: Urlop w Grecji IP: *.* 28.02.02, 11:18
        Dzięki Wiesiu. Przed umieszczeniem postu byłam na wyszukiwarce ale nic nie znalazłam hymmm ... ;-)Pozdrawiam
        • Gość: guest Re: Urlop w Grecji - do Eki i nie tylko IP: *.* 28.02.02, 12:09
          No i nie wiem czy teraz znalazłaś czy nie :what: .Na wszelki wypadek dodam więc, że trzeba kliknąć słowo "szukaj" na górze niniejszej strony i wpisać podany przez mnie tytuł postu. Zauważyłam, że wiele osób na trudności z korzystaniem z wyszukiwarki. Najcześciej jest to spowodowane dwoma błędami: 1)szukać należy na każdym podforum osobno, a często osoby szukają na stronie głównej edziecka, albo tylko na jednym podforum ( co w przypadku istniejącego bałaganu tematycznego nie jest wystarczające)2)najlepiej jest wpisać proste hasło bez końcówki (czyli na przykład "wakacj" zamiast "wakacje" czy "wakacji" lub "biustonosz" zamiast "biustonosz do karmienia", bo wystarczy, że ktoś w oryginale zrobił literówkę, albo ujął to nieco inaczej i z naszych poszukiwań nici) , wtedy pokażą się wszystkie posty z tym wyrazem nie zależnie od końcówki i nie ograniczymy sobie zakresu poszukiwań.
          • Gość: Eki Re: Urlop w Grecji - do Wiesi IP: *.* 28.02.02, 14:55
            Wiesiu miła dobrotliwa przepraszam Cię za moje nie dokończone zdania - ciiiii praca. Dlatego teraz to uczynię . Jest ok - znalazłam . Przed umieszczeniem mego pierwszego postu szukałam coś na temat wyjazdów ale nic nie znalazłam , dopiero dzięki Twojej podpowiedzi wyszukiwarka pokazała mi to czego szukałam . Być może już nie pamiętam, nie szukałam we właściwym podforum. Jeszcze raz Ci dziękuję . A przy okazji zapytam Cię , bo tak jakoś już kilka razy chciałam to zrobić. Kupiłam za Twoją radą nawilżacz boneco, starszy typ , ręcznie sterowany bo tego nowszego modelu nie było we Wrocławiu . Jestem z niego zadowolona, niemniej jednak nie wiem jaki sposób go ustawiać aby uzyskać pożądaną wilgotność . W ogóle nigdy nie wiem jaka jest wilgotność powietrza w danej chwili. Czy można dokupić jakieś narzędzie do badania wilgotności. Czy na noc nastawić na mniejszą parę , przed połową pokredła i leci całą noc, a efetk jest ten sam co w przypadku nastawienia na max. Wiesz nie bardzo wiem jak postępować . Pozdrawiam Cię serdecznie eki
            • Gość: guest Re: Urlop w Grecji - oof topic do Eki w sprawie nawilżacza IP: *.* 28.02.02, 15:41
              Coś dziwnego jest z tą regulacją , bo już druga osoba nie może sobie z tym poradzć. Ja też do końca "nie mam jasności w temacie wilgotności" bo wygląda mi na to, że zawsze mam wilgotność pomiędzy 40% a 60%. Ale opracowałam sobie system nastepujący:ustawiam pokrętło lewe (to od poziomu wilgotności) tuż za miejscem w któym słychać leciutkie "pyknięcie" czyli chyba zaraz po granicy między 40% a 60%, zaś intensywność pary niewielką, ale taką, aby było ją widać "gołym okiem" i ten "system" działa. Wpadkę miałam raz,gdy ustawiłam ciągła pracę i sporą instensywność pary- w mieszkaniu zrobiła się sauna nie do wytrzymania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka