Dodaj do ulubionych

PIERSCIONEK ZARECZYNOWY?

IP: *.* 14.03.02, 10:56
Spotkalam sie z roznymi zdaniami na temat tego na ktorej rece i palcu nosi sie pierscionek zareczynowy. A wy jak nosicie?a może ktoraś z Was wie skąd się biorą te rożne poglądy???
Obserwuj wątek
    • Gość: piglecikkolka Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 14.03.02, 12:05
      z tego co slyszalam pierscionek zareczynowy powinno nosic sie na prawej rece, tam gdzie potem bedzie obraczka. Ale przyznam szczerze, ze ja tego nie przestrzegalam i poprosilam o wiekszy pierscionek, tak zebym mogla go nosic tam gdzie lubie, czyli na srodkowym palcu. I teraz nosze na prawej rece obraczke, a na lewej, na srodkowym palcu zareczynowy :-)))pozdrawiam, Kolka
      • Gość: guest Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 14.03.02, 12:16
        No własnie. Ja noszę na środkowym palcu prawej ręki a słyszałam że powinno się nosić na lewej ręce!I kto te zasady wymyslał?
        • Gość: Monika_A/P. Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 14.03.02, 12:30
          Ja noszę na serdecznym lewej ręki od początku, na prawej obrączkę. pozdrawiam,Monika A/P.
          • Gość: KasiaP Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 14.03.02, 15:45
            Ja dokładnie tak samo jak Monika. Za to mój mąż nosi obrączkę na lewej ręce. Mówi ze palce lewej ręki ma szczuplejsze.Cóż - co kraj to obyczaj.W krajach zachodnich w ogóle obrączki nosi się na lewej ręcę, tak jak u nas wdowy (-cy)
            • Gość: guest Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 14.03.02, 16:09
              Pierscionek zareczynowy na tym samym palcu co obraczka na lewej rece. Reka lewa jest tzw. reka serca i dlatego wrozy duzo milosci i dobre malzenstwo.
    • Gość: guest Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 14.03.02, 20:06
      A ja wcale nie noszę. Bo się boję, że zgubię, zbyt często zdejmuję biżuterię.Al eprzed ślubem nosiłam na serdecznym prawej ręki - tam gdzie teraz obrączkę. A po ślubie na lewej też na serdecznym. Chyba, że jest zimno, to na środkowym, bo się bałam, że mi spadnie z serdecznego. Myślę, że to jest kwestia gustu i przyzwyczajenia, są chyba kraje, gdzie jest to bardziej restrykcyjnie przestrezgane na którym palcu.Aneczka
    • Gość: klaudianka Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 15.03.02, 01:09
      Ja już nie pamiętam, jak nosiłam. Teraz nie noszę, ani pierścionka, ani obrączki. Palce mi pogrubiały (ja cała też pogrubiałam). :lol: :lol: :lol:
    • Gość: goś Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 15.03.02, 09:18
      A propos obraczek. Nie wiem skad sie wziela moda na noszenie ich na lewej rece? W Polsce od dawien dawna nosi sie obraczki na rece prawej a wprowadzanie zachodnich zwyczajow uwazam za oznaka powolnej utraty tozsamosci narodowej. Ale zabrzmialo!!! Ale naprawde wkurza mnie to bardzo.
      • Gość: ewkka Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 15.03.02, 09:32
        Obrączke noszę na prawej dłoni a pierscionek zakładam tylko na specjalne okazje ze wzgledu na jego ...wyjątkowość. Ponieważ przed ślubem długo ze soba mieszkaliśmy i właściwie bardziej byliśmy skoncentrowani na akcji bobas same zareczyny i pierścionek nie były dla nas tak ważne. Ostatecznie zdecydowaliśmy sie tylko na pierscionek z załozeniem, ze ma być eyjątkowy. No i mam klasyczny okaz sztuki jubilerskiej made in ZSRR-gdzieś tak środkowy Breżniew. Z takim szafirem, że mi zasłania pół palca. Po wielu godzinach męczarni mąż przyznał się, że kupił to cudo na wolumenie. I co najważniejsze jest jedyny, wyjatkowy. Ewa
        • Gość: guest Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 15.03.02, 10:22
          Ewkka, smile smile :)Ja obrączke nosze na prawej rece, a pierscionek na lewej, na palcu srodkowym bo z serdecznego spada :). Przed slubem nosiłam pierscionek na prawej rece na palcu serdecznym. Zawsze mi sie wydawalo, że tak powinno sie nosic.Zgadzam sie z Goś, takie przejmowanie obcych nawyków jest okropne.Pozdrawiam,Iwona
    • Gość: cela Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 15.03.02, 11:12
      Gdzieś słyszałam, że noszenie obrączki na prawej czy lewej ręce ma swoje znaczenie. Tak jak napisała wcześniej Marta - lewa ręka jest od serca, oznacza wzajemną miłość, uczucie względem siebie, szczęśliwe małżeństwo. Noszenie obrączki na prawym palcu symbolizuje duchowy związek z Bogiem. Wnioskuję więc, że w Polsce jest większość ludzi jednak po ślubie kościelnym więc u nas jest tradycja noszenia obrączki na prawej ręce. A pierścionek zaręczynowy tam gdzie potem będzie obrączka.Ale to są moje lużne przemyślenia.
    • Gość: bogna Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 15.03.02, 17:01
      Ja noszę na lewej ręce, na serdecznym palcu , razem z obrączką. Robię to dla wygody,nigdy nie zastanawiałam się gdzie tak naprawdę powinno się go nosić. Przed ślubem też nosiłam go na tym samym palcu.
      • Gość: bogna Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 15.03.02, 17:02
        O sory, noszę na prawej ręce oczywiście. Naczytałam się o lewej ręce powyżej i oto skutki. Więc prostuję swoją wypowiedź - pierścionek noszę na prawej ręce razem z obrączką.
    • Gość: 123 Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 15.03.02, 17:03
      ja nosze na srodkowym palcu lewej dloni bo ciagle nie moge znalezc czasu zeby go zmniejszyc... bo powinien byc (tak przynajmniej slyszalam..) na serdecznym lewej...co do obraczki slubnej np. to wiem ze w Poslce jest tradycja by nomsic ja na prawej dloni na serdecznym palcu, ale np. w krajach zachodnich chyba nosi sie ja na lewej na serdecznym jako ze jest "blizej serca"...a ajk wyglada twoj pierscionek? :))) (czy pytasz ze wzgeldu an siebie? jesli tak- to gratuluje!!)
    • Gość: MagdaT07 Re: PIERSCIONEK ZARECZYNOWY? IP: *.* 15.03.02, 23:50
      Na środkowym palcu lewej ręki? Ja niestety noszę na prawej ponieważ z lewej mi się zsuwa (szczuplejsze palce?). Ale najważniejsze jest jaki, a nie gdzie. Może ktoś ma pomysł jak od tego samego mężczyzny (obecnie już męża) "wyłudzić" kolejny pierścionek?Pozdrawiam Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka