Dodaj do ulubionych

Alew numer! Uwazajcie na stomatologow!

IP: *.* 26.04.02, 13:47
Ale numer! Wlasnie sie dowiedzialam szczegolow zajscia w ciaze mojejkuzynki, ktora notabene urodzila rok temu zdrowe malenstwo. Otoz,zazywala ona pigulki i nie planowala ciazy. Musiala miec jednak usunietyzab madrosci i po wyrwaniu byla duza rana i nie chciala sie goic,dlatego dostala do srodka dziasla jakis antybiotyk, ktory mial dzialac 5dni. Po 5 dniach nie bylo poprawy, a wiec znowu to samo, tym razem natydzien. W tym czasie normalnie brala pigulki antykoncepcyjne. Po pewnymczasie okazalo sie, ze jest w ciazy - mimo regularnej antykoncepcji.Wielkie zdziwienie, ale coz - tak bywa. Dopiero potem okazalo sie, ze"winny" byl dentysta, a raczej ona sama, bo nie zapytala, jaki wplyw naantykoncepcje ma ten antybiotyk z zeba, a dentysta nie udzielil zadnychinformacji na ten temat. Tabletki wiec nie dzialaly i powstala dzidzia.Dziewczyny, lepiej uwazajcie na dentystow i na to, co wam pakuja w zeby.I zawczasu zapytajcie o skutki...
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka,mamaAniZosiJulki Re: Alew numer! Uwazajcie na stomatologow! IP: *.* 26.04.02, 16:38
      Dentysta dentystą, ale ja tam zawsze czytam ulotki dołączone do leków i sprawdzam ew. działania nieporządane. Mam to odkąd jeden lekarz (internista) przepisał mi Biseptol "bo Pani jest w ciąży". Stosuję zasadę ograniczonego zaufania do wszystkich i dobrze na tym wychodzę.:hello: Agnieszka
      • Gość: guest Re: Alew numer! Uwazajcie na stomatologow! IP: *.* 26.04.02, 19:56
        przyznam,ze nogi sie pode mna ugiely przy czytaniu tego postu. W polowie bylam pewna,ze to dziecko, to...sprawka tego dentysty (podczas narkozy)..Umiesz budowac napiecie ;)
        • Gość: Hermiona Re: Alew numer! Uwazajcie na stomatologow! IP: *.* 26.04.02, 20:05
          Hi hi! Ja też myślałam, że dzidziuś to sprawka pana dentysty!A tak poważnie, to ta ciąża mogła nie być tylko i jedynie spowodowana braniem antybiotyku. Moja koleżanka zaszła w ciążę w czasie brania Cilestu i urodziła zdrowe, piękne dziecko. Być może po antybiotyku Twoja krewna miała np. biegunkę i wtedy pigułka mogła nie zadziałać.A co do dentystów, to w Stanach jakiś czas temu było głośno o dentyście, który oprócz wyleczonych w narkozie ząbków robił co ładniejszym pacjentkom pamiątkę w postaci dzieciątka!
          • Gość: guest Re: Alew numer! Uwazajcie na stomatologow! IP: *.* 26.04.02, 22:50
            No to się przestraszyłam!!!Ja też biorę cilest i chciałabym być pewna jego skuteczności.Czy ta twoja koleżanka miała jakieś sensacje żołądkowe i dlatego pigułka nie zadziałała?Czy "siła wyzsza"?Do tej pory pewna AgnieszkaP.S .Tak a"propos powyzszego, czy ktoś zna jeszcze jakies "udokumentowane" przypadki zajścia w ciążę podczas stosowania pigułek?
            • Gość: Hermiona Re: Alew numer! Uwazajcie na stomatologow! IP: *.* 26.04.02, 23:00
              Nic się z nią złego nie działo, czuła się dobrze. Ale skądinąd wiem, że tak naprawdę to przynajmniej w pierwszym cyklu w czasie brania pigułek skuteczność nie jest duża, bo dawki hormonów są na tyle małe, że nie potrafią "zagłuszyć" naszych własnych. Szkoda tylko, że lekarze nie lubią o tym mówić...
          • Gość: guest Re: Alew numer! Uwazajcie na stomatologow! IP: *.* 27.04.02, 08:59
            Ojej, zle napisalam. Tam nie bylo narkozy, tylko lekkie znieczulenie, tak wiec dentysta nie mogl byc sprawca ciazy. Ale chcialam jeszcze o czyms innym: kuzynka brala "Cilest", a wiec po Twoim poscie uwazam, ze te pigulki sa bardzo podejrzane.
          • Gość: guest Re: Alew numer! Uwazajcie na stomatologow! IP: *.* 27.04.02, 09:15
            Hi! Hermiona, czysbysmy sie znaly? Nie wiedzialam, ze jestem twoja kolezanka. A tak na serio, to ja tez zaszlam w ciaze biorac Cilest i co... Moje malenstwo przyszlo na swiat duze, zdrowe i radosne. Teraz jestem matka karmiaca i biore minipigulki (te dla matek karmiacych), ale pozniej chyba wroce do Cilestu (mimo zlych doswiadczen - prawdopodobienstwo, ze znowu znajde w ten sposob ciaze jest chyba zerowe - w koncu dwa razy to samo sie raczej nie zdarza), bo innych tabletek nie toleruje.
            • Gość: MonikaM Re: Alew numer! Uwazajcie na stomatologow! IP: *.* 27.04.02, 09:29
              Witajcie! Ja tez znam dziewczyne, ktora zaszla w ciaze mimo "Cilestu", ale dzidzia urodzila sie zdrowa.Czy Ty, "mamo", mieszkasz w Polsce? Czyzby byly juz tam dostepne minipigulki dla karmiacych? Niedawno jeszcze wyczytalam, ze moze dopiero w tym roku beda dostepne. Zastanawiam sie, dlaczego kobiety w Polsce dostaja ten "luksus" z opoznieniem. Czyzby wczesniej lekarze byli nieufni? W Niemczech (a tu mieszkam) pigulki antykoncepcyjne dla karmiacych sa na porzadku dziennym (ja biore np. "Cerazette").Moni
            • Gość: Hermiona Re: Alew numer! Uwazajcie na stomatologow! IP: *.* 27.04.02, 09:56
              :lol: Byłoby mi bardzo miło , gdybyś była moją koleżanką, ale ta, o której mówię, ma 4-letnią córeczkę i już nie karmi piersią!!! :lol:Myślę, że to nie tylko Cilest taki jest - to cena, jaka płacimy za pigułki o małej zawartości hormonów - często nasze własne są na początku silniejsze niż te w tabletce.:hello: Monika
    • Gość: AneczkaG Re: Alew numer! Uwazajcie na stomatologow! IP: *.* 27.04.02, 15:07
      Hermiona gdzieś napisała>Być może po antybiotyku Twoja krewna miała np. biegunkę i wtedy pigułka mogła nie zadziałaćI nie tylko. Na mojej ulotce (aż sprawdziłam, żeby się upwnić), stoi jak wół, że inne leki, w tym antybiotyki, mogą osłabić działanie tabletek antykoncepcyjnych. Więc chyba każdego lekarza łącznie z dentystą musimy pytać, czy przepisany lek nie zmniejszy skuteczności tabletki. A lekarz pewnie i tak nie będzie wiedział... Aneczka
      • Gość: guest Anna Maria Jopek IP: *.* 27.04.02, 16:39
        Dziewczyny, jak maja na imie (na pierwsze i na drugie) dzieci Anny Marii Jopek? To wazne!
        • Gość: ulcik Re: Anna Maria Jopek IP: *.* 27.04.02, 17:37
          Franio i Staś !!!
        • Gość: guest Re: Anna Maria Jopek IP: *.* 27.04.02, 20:04
          Uchyl rąbka tajemnicy - dlaczego to takie ważne ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka