Dodaj do ulubionych

Pytanie do informatyka PILNE (w sprawie "wątpliwego" wirusa)

IP: *.* 06.05.02, 21:44
Dostałam właśnie taki mail:>Nowy wirus wedruje przy pomocy MSN messenger. Nazywa sie jdbgmgr.exe i >przenosi automatycznie za pomoca Messengera oraz ksiazki adresowej. Nie >wykrywa go McAfee ani Norton, pozostaje w uspieniu przez 14 dni zanim >zniszczy caly system. Mozna go usunac zanim zniszczy foldery twojego komputera. >Aby go usunac: >1. Wejdz w "Start" i "Wyszukaj". >2. Wybierz "pliki i foldery", wpisz jdbgmgr.exe >3. upewnij sie, ze przeszukujesz "moj komputer" >4. Kliknij na znajdz teraz" (wyszukaj) >5. jesli masz wirusa ukaze sie ikona misia i nazwa jdbgmgr.exe. >NIE OTWIERAC POD ZADNYM POZOREM. >6. Podswietl nazwe wirusa lewym przyciskiem myszy i usun klikajac na prawy. >7. OPRÓZNIJ KOSZ. >Jesli znajdziesz w swoim komputerze ten wirus, rozeslij informacje do osób >z Twojej listy wysylkowej, zanim narobi szkód. >Pozdrawiam >W3odzimierz Ebenryter > ANDREW CZYZYKIEWICZ >--INTERNATIONAL MARKETING-
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pytanie do informatyka PILNE (w sprawie "wątpliwego" wirusa) IP: *.* 06.05.02, 22:06
      To nie jest wirus tylko fałszywy alarm aby wprowadzić w błąd użytkownika, nie usuwaj go ponieważ jest on integralną częścią systemu MS-Windows....Nexus
    • Gość: Silije Re: Pytanie do informatyka PILNE (w sprawie "wątpliwego" wirusa) IP: *.* 06.05.02, 22:15
      Mój mąż radzi sprawdzać takie rzeczy na www.mks.pl
      • Gość: Sławka Re: Pytanie do informatyka PILNE (w sprawie "wątpliwego" wirusa) IP: *.* 07.05.02, 00:14
        :hello:Raczej nie www.mks.pl bo to Mazowiecki Klub Sportowy ;), tylko www.mks.com.pl.
    • Gość: KvM Re: Pytanie do informatyka PILNE (w sprawie "wątpliwego" wirusa) IP: *.* 07.05.02, 07:49
      Bardzo ładnie zareagowałaś - szkolenie na edziecku pomogło ;-)To rzeczywiście jest wirus to znaczy ten mail, a nie ten plik o którym piszą w majlu. Tak jak pisali poprzednicy - to jest plik systemowy nie kasuj go. Osoba która Ci to przysłała (jak mniemam w dobrej wierze) powinna jednak też zostać "pouczona"... delikatnie pisząc.Tu masz adres gdzie jest to napisane wprost: http://www.mks.com.pl/baza.html?show=description&id=1912Pozdrówka
      • Gość: Dorcia25 Re: Pytanie do informatyka PILNE (w sprawie "wątpliwego" wirusa) IP: *.* 12.05.02, 12:04
        Poniższy tekst jest fałszywką. Fałszywe alarmy to listy elektroniczne, pisane głównie przez różnej maści dowcipnisiów, ostrzegające przed pojawieniem się rzekomych nowych, bardzo groźnych wirusów. Tego typu listy wywołują zwykle zamieszanie i generują niepotrzebny ruch w sieci, gdy użytkownicy starają się rozesłać to "ostrzeżenie" do wszystkich znajomych. Prosimy o nie przekazywanie tego typu listów dalej - o to właśnie chodzi ich autorom - dowcipnisiom. Informacja z onet.pl / falszywki
    • Gość: Paka Re: Pytanie do informatyka PILNE (w sprawie "wątpliwego" wirusa) IP: *.* 12.05.02, 21:34
      Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Oczywiście nie skasowałam pliku ;). Ale do osoby, od której dostałam ten list (swoją drogą niewinnej i nieświadomej) przyszedł bardzo brzydki i złośliwy odzew. Aż mi się jej żal zrobiło. A ja się bardzo ucieszyłam, że na edziecku się tyle nauczyłam ;) i nie wysłałam bzdury dalej...Pozdrawiam.Paka z Wrocławia
      • Gość: KvM Re: Pytanie do informatyka PILNE (w sprawie "wątpliwego" wirusa) IP: *.* 12.05.02, 22:07
        >Ale do osoby, od której dostałam ten list (swoją drogą niewinnej i nieświadomej) przyszedł bardzo brzydki i złośliwy odzewWiesz - z jednej strony żal, ale z drugiej przez taką "niewinność i nieświadomość" giną ludzie - rzecz jasna nie przy okazji rozsyłania takich majli ;-)Inna sprawa, że jak ktoś dostał takich majli kilkadziesiąt, albo kilkaset..., to się może zdenerwować, no nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka