Dodaj do ulubionych

Brak matury jak to jest?

28.11.06, 18:23
Tak sie zastanawiam, kolezanka własnie dostała prace w jednym z panstwowych
urzedów wymagane było wykształcenie srednie , ona niby ma L.O ale bez matury
i szkołe policealną, wygląda na to ze fakt nie posiadania swiadectwa
dojrzałosci nie jest czyms strasznym i skreslającym prawda ?Zastanawiam sie
tylko czy faktycznie urzednik panstwowy nie musi miec matury tzn nie ma
takich wymagan?
Obserwuj wątek
    • arnikaarnika Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:37
      mój dziadek mawiał : nie chciało się nosić teczki trzeba przybijać
      piecząteczki !
    • e_r_i_n Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:40
      Wykształcenie średnie ma. Do pewnych prac nie trzeba miec studiow.
      • nadja11 Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:43
        No studiów nie, bo wymagane było wykształecenie srednie ale czy srednie bez
        matury jest tak samo wartosciowe?Myslałam ze wszyscy ludzie ktorzy pracują na
        urzedniczych stanowiskach (pomijając co robią ) mature mają , myslałam ze są
        takie wymogi.Czy ktos z was pracuje w jakiegos typu urzedzie?
        • e_r_i_n Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:47
          Wyraznie napisano, ze wymagane jest wyksztalcenie srednie, nie matura smile
        • lidia23 Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 19:46
          Sa takie wymogi chyba że ktoś ma WIELKIE plecy
          Moje szkraby: lidia23.blox.pl
    • oxygen100 Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:51
      wyksztalcenie nie piwo nei musi byc pelnetongue_out
      ale wydaje mi sie ze srednie znaczy srednie. Znaczy matura jest.
      • lila1974 Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:52
        średnie to średnie
        matura to jedynie przepustka na studia
      • mathiola Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:54
        srednie wyksztalcenie to skonczona szkola srednia a z matura to maturalne
        wyksztalcenie.
        • oxygen100 po namysle... 28.11.06, 18:55
          tak?? nie bylam pewna do konca, ale mozliwe ze jest jak mowicie
      • nadja11 Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:55
        Czy LO bez matury = srednie wykształcenie? oto jest pytaniewink
        • nadja11 Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:56
          Jak sie nie ma dyplomu pomimo ukonczenia 5 letnich studiow to sie chyba nie ma
          wyzszego tylko NIEPEŁNE wyzsze.
          • nadja11 Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:56
            ... wiec tu moze niepełne SREDNIE???
            • ojejkuniu proszę bardzo 28.11.06, 19:01
              Art. 11a. 1. Wykształcenie podstawowe posiada osoba, która ukończyła szkołę
              podstawową lub ukończyła podstawowe studium zawodowe.

2. Wykształcenie gimnazjalne posiada osoba, która ukończyła gimnazjum.

3. Wykształcenie zasadnicze zawodowe posiada osoba, która:

1) ukończyła zasadniczą szkołę zawodową, szkołę zasadniczą lub inną szkołę
              równorzędną, albo

2) ukończyła zasadniczą szkołę zawodową, o której mowa w art. 9 ust. 1 pkt 3
              lit. a).

4. Wykształcenie średnie posiada osoba, która:

1) ukończyła szkołę ponadpodstawową, z wyjątkiem szkół wymienionych w ust. 3
              pkt 1, lub

2) ukończyła szkołę ponadgimnazjalną, z wyjątkiem szkoły wymienionej w art. 9
              ust. 1 pkt 3 lit. a) i h).
              • ojejkuniu Re: proszę bardzo 28.11.06, 19:02
                aa, cytat pochodzi z ustawy o systemie oswiaty oczywiście.
                • ojejkuniu Re: proszę bardzo 28.11.06, 19:05
                  a te wyjątki to, oprócz ust.
                  szkoły ponadgimnazjalne:

a) zasadnicze szkoły zawodowe o okresie nauczania nie krótszym niż 2 lata i nie
                  dłuższym niż 3 lata, których ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu
                  potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminu, a także dalsze
                  kształcenie w szkołach wymienionych w lit. e) i f),

i

h) trzyletnie szkoły specjalne przysposabiające do pracy dla uczniów z
                  upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz dla uczniów z
                  niepełnosprawnościami sprzężonymi, których ukończenie umożliwia uzyskanie
                  świadectwa potwierdzającego przysposobienie do pracy.

no i to co wynika z ust. 3 pkt 1 wcześniej cytowanego przepisu.
        • oxygen100 Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:57
          no wiec (nie zaczyna sie zdania od no wiec moje dziecko) myslalam ze nie jest.
          Cholera sama juz nie wiem. jak Kwasniewski nie obronil pracy mgr to nie mial
          wyzszego. I z matura chyba jest tak samo. Nie wiem juz. Wino pijetongue_out
          • elza78 Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 23:27
            wlasnie kwasniewski wyzsze mial bo mial zdane absolutorium i ukonczone studia,
            nie uzyskal tylko tytulu naukowego jakim jest magister wink
            teraz nie ma czegos takiego z tego wzgledu ze seminarium jest jednym z
            przedmiotow i zeby miec absolutorium trzeba zlozyc prace i ja obronic w
            terminie wiec z jednego wynika drugie, kiedys to bylo porozdzielane smile
            • aluc Kwaśniewski nie miał absolutorium :))) 29.11.06, 00:37
              tak absolutnie przy okazji
        • mbwj88 Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:58

a ta matura to po co?
          pisac umie, czytać umie a resztę się nauczy
          a może tylko gońcem będzie? to nawet dobre info że młodych przyjmują gdzięs
          jeszcze nei tylko na ekspedientki
        • e_r_i_n Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 18:59
          Tak, LO bez matury to wykształcenie srednie.
    • mathiola Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 19:01
      no toć chyba mówię wyraźnie że jest średnie i średnie maturalne. A wyższe to
      całkiem insza bajka pewnie i ten dyplom, nie wiem tego. Mówi się że to
      wykształcenie prezydenckie, bez dyplomu smile
      • ojejkuniu Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 19:06
        o średnim maturalnym nic mi nie wiadomo.
        • lajlah Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 19:11
          Mnie też nie. Średnie wykształcenie ma się po ukończeniu szkoły średniej,
          niezależnie czy ma się maturę czy nie. A w/w koleżanka, ma nawet średnie-
          policealne.
          • mathiola Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 19:49
            Posiadam wykształcenie średnie maturalne i aktualnie uczę się też w Studium
            Obsługi Turystycznej w systemie zaocznym. Moja renta i zasiłek to za mało, ...

wykształcenie średnie maturalne,; ukończone 25 lat,; bardzo dobry stan
            zdrowia,; prawo jazdy co najmniej kategorii B. Termin i miejsce składania
            dokumentów ...

Wykształcenie: średnie bez matury, średnie maturalne, wyższe-licencjat, wyższe
            magisterskie. (podkreśl właściwe). Nazwa ukończonej szkoły. ...

Wraz z ankietą należy przesłać na adres Instytutu dodatkowe dokumenty
            udokumentowane wykształcenie średnie (maturalne) lub wyższe (xero) ...

posiadają wykształcenie średnie (maturalne),; posiadają prawo wykonywania
            zawodu pielęgniarki lub położnej,; uzyskają odpowiednią liczbę punktów z
            rozmowy ...
            • ojejkuniu Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 20:54
              ale to nie jest podział wynikający z ustawy o systemie oświatysmile
              nie wykluczam jednak, że różne instytucje tworzą sobie swoje podziały do
              jakichś tam potrzeb.
              swego czasu moją koleżankę prosto po prawie, bez aplikacji zarejestrowano w
              PUPie jako "prawnika niesklasyfikowanego"
              bardzo się nam to spodobałobig_grin
              ale pewnie to jest podobna zasada- nie ma oficjalnie czegoś takiego jak prawnik
              sklasyfikowany albo nie sklasyfikowany, ale PUP sobie tak dzieli...
    • elejna Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 19:19
      Udzieliłam sie w tym watku ale na innym forumwink
      Gdzie BTW ktos napisał ze urzednik musi miec mature ze policjant równiez.
      Ktos inny twierdzi ze policjant nie musi?
      • demonii Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 19:30
        Policjant nie musi sad może być po zawodówce.
        • demonii Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 19:35
          Zapomniałam dodac,że tylko do pracy w prewencji.
          • zawsze-w-drodze Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 20:32
            Są szkoły policealne (wykształcenie średnie - z maturą lub bez) i pomaturalne
            (wykształcenie średnie z maturą. Zatem różnica jest i można skończyś szkołę
            średnią i mieć takowe wykształcenie bez matury. Tak jak i ze studiami - można
            mieć wyższe zawodowe (np. sam inżynier bez magistra), wyższe z licencjatem i
            wyższe z magistrem - w każdym przypadku jest to wykształcenie wyższe.
    • lacido Re: Brak matury jak to jest? 28.11.06, 23:07
      dziwne, w moim mieście bez mgr przed nazwiskiem (i to jeszcze odpowienie studia
      musza być typu administracja) nie ma szansy na prace w urzędzie, parę lat temu
      robili czystki i osoby po maturze po prostu zwolnili(np panie w urzędzie
      pracy,które tylko asystowały przy podpisywaniu listy to raczej nie muszą być
      wyedukowane a tu prosze) wg mnie pani ma mocne plecki, bo jakoś mi się nie chce
      wierzyć że na to miejsce nie było chętnych ludzi po studiach.
    • figrut Re: Brak matury jak to jest? 29.11.06, 01:25
      O rany ! Czytam, czytam i sama zaczęłam mieć wątpliwości, więc sięgnęłam po mój
      indeks. Jwest tam zapisane "...ukończona szkoła średnia..., zaliczona matura..."
      a więc szkoła średnia bez matury daje wykształcenie wyższe. Matura to tylko
      "bilet" na studia i nic więcej. Może firmy które życzą sobie pracowników z
      wykształceniem średnim i maturą planują w przyszłości wysłanie ich na studia w
      celu kształcenia pracowników dla siebie. Moja koleżanka dwa lata temu poszła do
      pracy gdzie było zastrzeżenie "wykształcenie średnie + matura". Jak się okazało
      po roku, że dobry z niej pracownik, firma wysłała ją na studia o profilu jaki
      firmie pasuje i też [firma oczywiście] za te studia płaci [zaoczne]. W zamian za
      to, koleżanka musiała podpisać z nią kontrakt na kilka lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka