Dodaj do ulubionych

Palenie w pracy

IP: *.* 20.08.02, 14:25
Mam problem. Otórz w pokoju obok pracuje kobieta, która pali. Pali bardzo dużo i nie wietrzy pokoju, w którym pali. Jest potworny smród, nie do wytrzymania.Męczę się okropnie.Dzień w dzień to samo. Dusi mnie, kręci mnie w nosie, nie mogę tego wytrzymać.Każdy mówi, że śmierdzi, to nie jest tylko moje odczucie. Czy jest jakis sposób (przepis) na to, aby nakłonić ją do palenia na korytarzu. Chodzi mi o konkretną radę. Do kogo można zwrócić się o pomoc?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewaewa Re: Palenie w pracy IP: *.* 21.08.02, 07:23
      Zwroc sie do szefa, albo gospodarza (lub wlasciciela) budynku. Teraz w wiekszosci budynkow jest zakaz palenia. Tak tez powinno byc u was.
      • Gość: Selina Re: Palenie w pracy IP: *.* 21.08.02, 08:05
        A przede wszystkim zwróć uwagę tej kobiecie i najpierw poproś aby paliła na korytarzu, bo dym przeszkadza Tobie i współpracownikom. Jak nie pomoże to zwróć się do szefa.Ja nie palę i ogromnie nie lubię dymu, nie wyobrażam sobie, że miałabym całe dnie być biernym palaczem, to przecież takie szkodliwe, no i oczywiście nieprzyjemne. pozdrselina
    • Gość: ez Re: Palenie w pracy IP: *.* 21.08.02, 09:10
      W Polsce nie można palić w zakładzie pracy chyba, że w miejscu do tego wyznaczonym.Zakaz palenia tytoniu w obiektach zamkniętych zakładów pracy oraz innych obiektach użyteczności publicznej przewiduje art. 5 ust. 1 pkt 3 ustawy z 9 listopada 1995 r. o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych (Dz.U. z 1996 r. Nr 10, poz. 55, z późn. zm. oraz z 1999 r. Nr 96, poz. 1107). Ustawa przewiduje odpowiedzialność za wykroczenie zarówno osoby, która pali tytoń w miejscu niedozwolonym, jak i administratora obiektu, który dopuszcza do palenia tytoniu wbrew obowiązującym zakazom. W obu przypadkach sprawca czynu podlega karze grzywny do 5000 złotych. Pracownik ma pełne prawo żądać od pracodawcy, aby ten oznakował pomieszczenia zamknięte zakazem palenia tytoniu i egzekwował ten zakaz od użytkowników. W przypadku niewypełniania tych obowiązków pracownik może zwrócić się ze skargą do PIP.
    • Gość: Justyna1212 Re: Palenie w pracy IP: *.* 21.08.02, 11:19
      Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Dla mnie jest to duży problem. Nienawidzę dymu papierosowego, mam w rodzinie sporo palaczy. Ale jest podstawowa zasada: trzeba WIETRZYĆ!!!Ona odpala papieros od papierosa i jeszcze nie widziałam, aby miała otwarte okno. Ja wiem, że byłoby najprościej powiedzieć jej, żeby nie paliła w pokoju. Tyle, że ona jest "ważną" osobą. Taka co to nikt jej nie ruszy. Więc nie chcę prosić, chcę mieć konkretne przepisy na to. I dlatego zaraz będę wertować Dzienniki Ustaw. Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka