Dodaj do ulubionych

Nowe mieszkanie i problem !

IP: *.* 13.11.02, 11:08
Cześć,Wiem, że mogę od Was uzyskać pomoc-poradę. Niedawno kupiliśmy mieszkanie z rynku wtórnego. Kiedy decydowaliśmy się na nie wiedzieliśmy, że pod nami są sklepy. Z tym że nie sprawdziliśmy jaki jest pod naszą sypialnią. Niestety jest to sklep spożywczo-mięsny. Pani która nam sprzedawała gdy pytaliśmy ją o warunki mieszkalne, mówiła oczywiście że jest bardzo cicho i spokojnie. Owszem ale tylko w godzinach 20.00 do ok. 6.00 rano. Wiem, że tzw. cisza nocna trwa właśnie do 6 rano, ale co zrobić kiedy moje dziecię chce spać dłużej niż tylko do 6 rano??? Kiedy się wprowadziliśmy w pierwszą noc ( a właściwie ranek) obudziły nas głośne stuki. Okazało się że właśnie przywieźli mięsko i panie muszą je poćwiartować. Myślałam że mnie szlag trafi. Wiem że można się do tego przyzwyczaić, bo to tylko kwestia czasu, ale ja nie mogę. Bardzo mi to przeszkadza. Niech sobie stukają od ok. 7-8 rano ale nie o 6 !!! Kto chodzi w dzisiejszych czasach rankiem po mięcho??? Proszę doradźcie, czy mogę wyegzekwować od właścicieli sklepu aby ćwiartowali mięso nieco później?Niestety cała ta sytuacja sprawiła że chwilowo znikła moja radość z posiadania większego M. Dodatkowo mały bardzo przeżywa zmianę mieszkania. Kiedy jest smutny lub śpiący woła że on chce do domciu - swojego tzn. starego. Na szczęście krótkie tłumaczenia pomagają. Wiem że bardzo przeprowadzka na niego wpłynęła ale mam nadzieję że poskutukuje.Proszę pomóżcie.Asik
Obserwuj wątek
    • Gość: wiesia Re: Nowe mieszkanie i problem ! IP: *.* 13.11.02, 22:31
      Mieszkam blisko dworca, a nad sobą mam rodzinkę z rozwrzeszczaną córeczką, piętro niżej sąsiada -choleryka, a na parterze mocno skrzypiące drzwi wejściowe. A mimo to cichutko u mnie i nawet byś nie podejrzewała , że mogłoby być zupełnie inaczej. A mogłoby i było! Dopóki nie wymieniłam poczyniłam pewnych inwestycji.Okna wymieniłam na nowe i szczelne. U mnie wystarczyły zwykłe okna PCV, ale w przypadku znacznego hałasu warto rozważyć zakup okien o podwyższonej izolacyjności akustycznej. Warto przy tym sprawdzić dokładnie ich parametry, bo często ta podwyższona izolacyjność akustyczna pociąga za sobą znaczne koszty dodatkowe. Jeśli samo okno nie pomoże, to istnieją jeszcze rolokasety- może tylko na to okno w sypialni dziecka?Hałas z klatki schodowej wyeliminowałam kosztem zaledwie 200zł za obicie drzwi gąbką (2cm) i tworzywem skóropodobnym. Nie polecam zakupu gotowych obić . Co prawda są znacznie tańsze , ale i brzydsze i warstwa gąbki cieniutka ( ok. 5mm) i ,przede wszystkim, te gotowe nie uszczelniają po obwodzie. W przypadku uszczelniania "na miarę" fachowiec powinien zawinąć materiał na przylgę. Hałasy od sąsiada zmniejsza mi dość gruba wykładzina dywanowa na gąbce. Parkiet lub panele zdecydowanie bardziej przenoszą hałasy.Cóż ,moja rada to inwestowanie, ale podejrzewam, że z dostawami do sklepu nie wygrasz w inny sposób.
      • Gość: guest Re: Nowe mieszkanie i problem ! IP: *.* 14.11.02, 17:43
        Cześć!My też wrażliwi jesteśmy na hałas, że hej!!!Ale głównie mamy taki z góry i nic sami nie zrobimy. Ale czytałam ostatnio o izolacji na podłodze - robi się specjalną wylewkę pod panele, albo parkiet czy wykładzinę i ta wylewka zmniejsza hałas nawet o 24 decybele. Ja tam się nie znam , ale to chyba sporo. Może tasaki zagłuszy. Tanie to chyba nie jest, ale chyba warto. Nie wiem jak się to nazywa, ale specjaliści budowlańcy powinni wiedzieć. Pozdrawiam cichutko Myszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka