Dodaj do ulubionych

KTO MO TO WYJASNI??

IP: *.* 26.11.02, 13:19
Do napisania tego postu zachecily mnie Wasze wypowiedzi dot. ks Rydzyka.Chce zapytac Was o to co myslicie na temat polityki Kosciola. Ja jestem przerazona panujaca tam obluda i zaklamaniem. Pomine coraz liczniejsze przypadki molestowania, odmawiania udzielenia sakramentow bez oplaty, konkubinatow ksiezy itd itp. bo o tym wszyscy ktorzy chca uslyszec zapewne slysza. Ale wlasnie wczoraj uslyszalam, ze w Krakowie ma powstac kopiec Jana Pawla II. Ale nie byle jaki kopiec-najwiekszy, najwspanialszy, z sala kinowa, konferencyjna itp itd. Pytam-po co?? Zeby znow ktos na tym zarabial pod przykrywka papieza??Kolejna nurtujaca mnie sprawa to koscioly-molochy. W jakim celu we wsi liczacej 1000 mieszkancow wystawia sie kosciol na 3000 osob i wiecej? Przeznacza sie na to ciezkie miliardy i powstaja zimne, puste hale, ktore nie maja nic wspolnego z prostota, skromnoscia i ubostwem gloszonymi w Pismie Swietym. Bo nie wspomne o powstajacych przy okazji parafiach! Sauna, silownia, salaTV i inne "bajery" sa juz na porzadku dziennym. Do tego luksusowy samochod i zyc nie umierac! A czy za te same pieniadze nie mozna by wykarmic glodujacych, wybudowac sierociniec, dom dziecka??Ludzie oprzytomniejmy!Skronosc, ubostwo, zycie bez grzechu, pokora, uszanowanie blizniego to coraz czesciej cechy charakteryzujace zwyklych ludzi a nie kaplanow!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: epaula Re: KTO MO TO WYJASNI?? IP: *.* 26.11.02, 17:52
      Cześć :))Choć odpowiedź jest prosta, trudno ją zaakceptować.Okazuje się że biblijny model chrześcijaństwa , zarządzania tą jednostką i samych "przewodników" jest o 180 stopni różny od rzeczywistości.Wydaje się że nominalne chrześcijaństwo to "przedsiębiorstwo zarządzania duszami" - bardzo intratne przedsiębiorstwo, z wpływami politycznymi. Ludzie - trzymani w niewiedzy, dający igrać na swoich uczuciach - aż się chce powiedzieć - sami jesteśmy sobie winni, nikt nie trzyma nam lufy przy głowie.Kiedyś ktoś zwrócił moją uwagę na fragment biblijny, mówiący o tym jak powinien wyglądać kapłan. Szczena mi opadła. Cóż miałam odrzec. Byłam bezradna. Lekcje religii dotyczące "wszystkich świętych" na nic się zdały. Nie potrafimy bronić swojej religii (np. przed Świadkami Jehowy), bo nie mamy argumentów, nie znamy Biblii, żyjemy w ciemnogrodzie. I pomyśleć że mamy XXI wiek.Ale sami jesteśmy sobie winni - za naszą i waszą naiwność.wierząca głęboko w Boga - epaula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka