Dodaj do ulubionych

Ford Taurus - proszę o opinie

IP: *.* 18.12.02, 11:43
Wiem, że to raczej w Polsce nieczesty przypadek.Ale może ktoś coś wie.Strrrasznieee mi się podoba - taki kilkuletni, combi.Zawsze chciałam taki sobie sprawić (osobiście) - teraz mam taką okazję.... i się zastanawiam.Mąż stara się mnie przywołać do parteru - ale ja sobie marzę.Oczywiście wizualnie jest naj.. ale kompletnie się nie znam na jego eksploatacji (minusach, wadach). Chodzi mi o to czy jest usterkowy, jak drogie są części zamienne itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ford Taurus - proszę o opinie IP: *.* 18.12.02, 12:37
      temat mi znany bo kolega zamarzył i kupił sobie tego wielkoludabyło ok do momentu tankowania - tzn wyjechał zatankowany ze stacji i... prawie natychmiast na nią wrócił bo ten samochód nie spala - on CHLA benzynę - więc koszty paliwa na pewno są minusemusterkowość - wiesz jest takie powiedzenie "opel i ford g... wort" co niestety się w tym przypadku sprawdza a części do tej amerykańskiej wersji są drogie i czeka się na nie czasem badzo długo. Plusy - obszerność wygoda i każdy na taki krążownik zwraca uwagę - ale to chyba wszystko....pozdrawiam i życzę dużo rozwagi przy kupowaniu samochodusmileps a tak swoją drogą polecam toyotysmile
    • Gość: AgnieszkaP. Re: Ford Taurus - proszę o opinie IP: *.* 18.12.02, 15:03
      CzescJa osobiscie jezdze Taurusem, 1997, V6, 3.0L, automat, tyle ze nie kombi. Jestem zadowolona, ale ... nie mieszkam w Polsce. Nie widze tego auta w polskich warunkach, zwlaszcza w miescie.Moj maz nigdy za fordami nie przepadal, ale tak wyszlo ze kupilismy go w 1998 roku, i do tej pory poza normalnym serwisem zadnych problemow nie bylo. Auto jest baaardzo wygodne, miejsca duzo ( auto 6 osobowe ), ogromny bagaznik. Na polskie warunki to jest naprawde wielkolud, ma 197.5 in dlugosci co jest chyba ciut ponad 5 metrow. Jezeli mieszkasz w duzym miescie pomysl sobie o parkowaniu tego potwora gdzies na ulicy ;) przed sklepem.Nie mam pojecia czym sie roznia wersje europejskie, ale amerykanskie sa automaty, V6, zdaje sie ze faktycznie beda totalnie nieekonomiczne na polskie/europejskie warunki. gdzie benzyna jest droga. Ile moj pali - tego nie wiem ( po prostu jade na stacje i tankuje ;) ) ale nie moge porownac, jezdze bardzo duzo, do samej pracy mam 48 km w jedna strone, plus zakupy, wozenie dzieci, itp. Ja uczylam sie jezdzic na malej mazdzie, ale jakos latwo mi przyszlo przestawienie sie na Taurusa, problemow z parkowaniem juz nie mam. Poza tym lubie automaty :)Znam ludzi ktoryz kupuja tylko i wylacznie fordy ( niekoniecznie taurusy ) i ludzi ( tubylcow ) ktorzy amerykanskie auta maja w glebokim powazaniu i jezdza tylko japoncami. Kwestia gustu i przyzwyczajenia.W ubieglym roku mojego meza ktos stuknal i auto stalo w warsztacie przez prawie miesiac. Jezdzilismy wtedy nowa Toyota Corolla. Zupelnie nie moglam sie przyzwyczaic, nie ten sam komfort jazdy ;)Ale jezdzenia po moim rodzinnym Wroclawiu ta kobyla nie moge sobie wyobrazic ;)Zycze madrego wyboru,Agnieszka :hello:
      • Gość: guest Re: Ford Taurus - proszę o opinie IP: *.* 18.12.02, 17:00
        Nie wiem jaki silnik bedziesz miala i czy to bedzie automat czy standard. Automat wiecej spala. Ale taki silnik o jakim pisze Agnieszka - 6 cylindrow i pojemnosc 3 litry. Na miescie spali Ci ok. 12-13 litrow, a na autostradzie ok. 9 litrow paliwa. Jezeli bedzie to amerykanska wersja to co 5-6 tysiecy km trzeba zmieniac olej. I faktyczne, jezeli jest to amerykanska wersja to jego dlugosc wynosi ok. 5 metrow, takze jazda i parkowanie w polskich warunkach moga przysparzac troche problemu. Szczegolnie za znalezieniem miejsca do zaparkowania. Ale za to takim duzym samochodem wygodniej sie jedzie.:hello:
    • Gość: AgnieszkaP. Re: Ford Taurus - proszę o opinie - do Celi IP: *.* 19.12.02, 15:36
      Hej Cela, jaka decyzja, kupujesz potwora, czy nie ? :lol:Agnieszka :hello:
      • Gość: guest Re: Ford Taurus - proszę o opinie - do Celi IP: *.* 19.12.02, 16:29
        Myślę.... i myślęW zasadzie taki zamiar mam już od dawna - od czasu gdy zobaczyłam ten "ciekawy" samochód i kompletnie nie wiedziałam co to za marka - no bo zupełnie tu u nas nie spotykany - ale jest cudny, wersja amerykańska (nie wiem czy jest jakaś inna).W zasadzie nie przeraża mnie ten silnik i zużycie paliwa - a raczej to czy w razie jakiejś awarii technicznej zostanę bez samochodu na dłuuuuuugo (bo gdyby mieli sprowadzać części ze Stanów to by było nieciekawie). Muszę zoriętować się jak jest z serwisem. Mój mąż w zasadzie pozostawia mi wolną rękę, chociaż sugeruje coś z "okolic". Buuuu... dlaczego ja nie mieszkam w US. Wtedy nie byłoby sprawy ...
      • Gość: guest Re: Ford Taurus - proszę o opinie - do Celi IP: *.* 19.12.02, 16:37
        No i wielkośc tez mnie nie przeraża. Obiejrzałam go sobie z bardzo bliska - tak w porównaniu z innymi kombicami nie jest taki ogromiasty. Ostatnio widziałam mercedesa (chyba sześćseta się nazywa) - ten to dopiero wielkolud.Zajmuje 2 miejsca parkingowe - dosłownie.
    • Gość: AgnieszkaP. Re: Ford Taurus - proszę o opinie IP: *.* 19.12.02, 17:06
      Cela, jezeli nie przeraza Cie ani wielkosc/parkowanie ( w koncu do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic ), ani zuzycie paliwa to na pewno bylabys zadowolona z tego samochodu.Niestety, nie moge Ci doradzic w kwestiach technicznych. My tez slyszelismy niepochlebne opinie na temat fordow, tak jak pisalam, moj maz nigdy fanem Forda nie byl :), a jednak auto sie sprawuje. Kupilismy go z przebiegiem 23 tys. teraz ma 147 tys. i jezdzi bez szwanku :) Amerykanska wersja to automat ktory docenia sie w czasie jazdy w korkach po miescie :) Na temat automatycznych skrzyni biegow i serwisow mozesz poczytac na stronie www.automat.plZajrzyj tez na strone www.autocentrum.pl tam sa opinie uzytkownikow na temat roznych aut, i jest paru wlascicieli Taurusow, ktorzy doglebnie ocenili swoje auta.Jezeli w tym modelu nad ktorym sie zastanawiasz skladaja sie tylne siedzenia, to w tym kombi mala przeprowadzke mozna urzadzic :) Nie problemow "wozek wejdzie czy nie wejdzie " ;)Daj znac jak zdecydujesz sie kupic, moze zalozymy Klub Taurus :lol:Agnieszka :hello:
      • Gość: AgnieszkaP. Re: Ford Taurus - proszę o opinie IP: *.* 19.12.02, 17:13
        Zapomnialam dodac ...Ponoc Taurus dobrze wypada w tzw. crashtestach - czyli kwestia bezpieczenstwa na plus.Poza tym mieszkam w Kanadzie na polnoc od Toronto - w tzw. pasie snieznym, pol roku niesprzyjajacych warunkow do jazdy ( snieg, slizgawice, bloto, itd. ). I jak na razie auto sprawuje sie bardzo dobrze :)Agnieszka :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka