Dodaj do ulubionych

Zakonnik i WOŚP

IP: *.* 12.01.03, 18:34
HejByliśmy dzisiaj Na Jasnej Górze. Przed klasztorem kilkoro młodych ludzi zbierało pieniądze w ramach Wielkiej Orkiestry Swiątecznej Pomocy. Idzie sobie Zakonnik i do jednego z nich mówi " ty wiesz dla kogo ty zbierasz? ten cały Owsiak nosi znaczek Hare Kriszna a te pieniądze wydaje na obozy dla nich..."Nie rozumiem takiego podważania wiarygodności organizacji i człowieka robiących swoją dobrą robotę. Ja rozumiem,że można mieć jakieś zarzuty ale to chyba nie tak trzeba by je młodym ludziom prezentować...Trochę mnie te zdarzenie rozśmieszyło, trochę zdenerwowało ale ogólnie to jakiś teki niesmak pozostawiło...Po co ten człowiek mówi takie rzeczy? Boli go że prawie każdy przekraczający bramy klasztoru miał serduszko na ubraniu?A niech sobie Owsiak nosi co chce co to ma do pieniędzy i dobra, które za ich pomocą czyni? KasiaP.S Nosi Owsiak ten znaczek czy nie? Całe popołudnie mu się przyglądam.. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ulcik Re: Zakonnik i WOŚP IP: *.* 12.01.03, 21:06
      Boże patrzysz i nie grzmisz !!! ...........tylko a może aż tyle .........ulcik
    • Gość: eBeata Re: Zakonnik i WOŚP IP: *.* 13.01.03, 10:04
      Zakonnik też człowiek :-).I zazdrosny jest, że mu na tacę tyle co Owsiakowi nie sypną. I w kościele mniej wiernych niż u Owsiaka. :-).I ludzie Jurkowi ufają i szacunek ma itp. itd.Łatwiej zazdrościć niż postawić sobie pytanie - dlaczego?No a do tego te obrzydliwe zespoły muzyczne, te wulgarne teksty piosenek o Marioli co w kisielu :-). Te czuby, tatuaże... a fuj! No jak coś takiego popierać można? I cel całej akcji takiemu zakonnikowi sprzed oczu umyka... bo mu oczka ze złości mgłą zaszły ;-).Na szczęście coraz mniej takich ludzi.
    • Gość: guest Re: Zakonnik i WOŚP IP: *.* 13.01.03, 21:55
      Ja po części jestem w stanie zrozumieć tego zakonnika. I to nie ze względu na zazdrość o kasę czy tłumy ludzi. Bo fakt, że ktoś robi Coś Dobrego nie świadczy o tym, jakim jest człowiekiem, w co wierzy i czy warto go słuchać i naśladować. Osobiście nie lubię Owsiaka, ale doceniam WOŚP. Nie lubię tego, co mówi, co sobą reprezentuje, nie lubię haseł, które głosi. I gdyby robił to, co robi dlatego, że "Jezus jest Panem", byłby dla mnie KIMŚ, a tak jest tylko kimś, kto robi Coś Dobrego. Rozumiesz o co mi chodzi? A poza tym - nie dajemy pieniędzy na Owsiaka, tylko na chore dzieci, no nie? Aneczka
      • Gość: eBeata Re: Zakonnik i WOŚP IP: *.* 14.01.03, 10:02
        Aneczko.Tu nie chodzi o to aby kochać Owsiaka.Słowa zakonnika: >"ty wiesz dla kogo ty zbierasz? ten cały Owsiak nosi znaczek Hare Kriszna a te pieniądze wydaje na obozy dla nich..."Niechby Owsiak cały oblepił się jakimi chce znaczkami /no wykluczam sfastykę, podobiznę Ladena itp./. To nie powuinno mieć żadnego znaczenia. Ochojska Matki Boskiej w klapie też nie nosi.A pieniądze idą na dzieci nie na obozy.Dotatkowo Kościół Katolicki już się nawrócił :-) i akcji Owsiaka nie potępia.Zakonnik owszem ma prawo do własnego zdania.Ale nie uważasz, że to co powiedział było po prostu śmieszne. I raczej nie o niedoinformowaniu świadczy ale o zawiści lub jakiejś fobii???!!!
        • Gość: guest Re: Zakonnik i WOŚP - do eBeaty IP: *.* 14.01.03, 20:00
          No właśnie, Beata, kluczowe i najważniejsze jest to, że pieniądze są dla chorych dzieci, a nie imiennie dla Owsiaka, czy jakiejś jego działalności pozaorkiestrowej. A ja niestety ;) należę do ludzi, którzy najpierw dla wszystkich szukają wytłumaczenia... Dlatego łatwiej jest mi wytłumaczyć tego zakonnika niedoinformowaniem i głupotą niż zawiścią. Ale zgoda - forma jego wypowiedzi jest zadziwiająco... agresywna. A tak już zupełnie na marginesie - nie jestem przkonana, że zakonnik może tak sobie głosić własne zdanie. To najprostrza droga do jakiś rozłamów i "zgorszenia maluczkich"PozdrowieniaAneczka
      • Gość: wiesia Re: Zakonnik i WOŚP - do aneczki całkiem nie na temat tematu IP: *.* 19.01.03, 23:54
        > I gdyby robił to, co robi dlatego, że "Jezus jest Panem", byłby dla mnie KIMŚ, a tak jest tylko kimś, kto robi Coś DobregoAneczka, a ja myślałam ,że to Jezus jest KIMS, a nie ten co mówi , że jest jego Panem...I że jak ktoś robi coś dobrego , „ po prostu” to jest to trwalsze i solidniejsze niż robienie „dla czegoś”. A znałam wielu takich, którzy musieli każdą rzecz uzasadniać w stylu „ trzeba być życzliwym, bo w Biblii napisano , że to owoc ducha”, albo „mąż ma szanować żonę , bo apostoł Paweł tak radził” itp. Problem w tym ,że gdy z czasem te motywacje odeszły w przeszłość ,nagle okazywało się, że i cała etyka też gdzieś zginęła i wszystko jest Ok., jeśli się ma na to ochotę. Dlatego robienie czegoś dobrego, bo „Jezus jest Panem” to dla mnie mniej niż po prsotu robienie czegoś dobrego. Gdybyś chciała coś więcej na ten temat, pisz na priva. W ciągu kilku dni ( ostatnio mam mniej wolnego czasu) odpiszę.
    • Gość: Magda72 Re: Zakonnik i WOŚP IP: *.* 17.01.03, 05:52
      Wiem, że Owsiak lubi Krysznowców, więc może o to najbardziej Zakonnikowi chodziło. Bo chyba Kościół za nimi nie przepada. Mnie sympatie czy antypatie Owsiaka nie przeszkadzają, bo to jego prywatna sprawa, a dołączam się do wielkiej akcji, za którą chylę przed nim czoła, bo nikt inny tego nie zrobił. Nie przepadam za jego stylem, ale przecież nie muszę z nim wchodzić w bliski kontakt. Natomiast co do zakonnika, to prezentuje on postawę spotykaną często w kręgach kościelnych, gdzie nietoleruje się innych wyznań. I powiem, że to mnie skutecznie zraża. Wolę patrzyć na człowieka, niż na etykietki. Oczywiście nie mówię tu o patologicznych czy chorych i szkodliwych przekonaniach typu satanizm, czy faszyzm.Pozdrawiam Was miłe ekoleżanki!Kalpa
      • Gość: Zolinka Re: Zakonnik i WOŚP IP: *.* 18.01.03, 02:19
        a może zakonnikowi chodziło o pacyfkę ;) hehepozdrawiamps. resztę pozostawiam "bez komentarza", (bo sie rozpiszę i zdenerwuję strasznie)
    • Gość: Ika Re: Zakonnik i WOŚP IP: *.* 18.01.03, 13:39
      Wałęsa nosił w klapie znaczek z Matką Boską, ale inkubatorów i cyklerów nie kupował. To ja wolę dac Owsiakowi. Zwłaszcza, że nie jemu na prywatne konto, tylko jego Fundacji na dobry cel, zatem wisi mi, co nosi Owsiak i gdzie. Jak zakonnik nie rozumie, to ma problem. Ale to jego problem :)Gorzej że sieje kretyńską propagandę (nieprawdziwą zresztą), jakoby to była kasa na obozy Krisznowców (istnieje coś takiego????? :ouch: ):hello:
      • Gość: Magda72 Re: Zakonnik i WOŚP- odpowiedź na post Iki IP: *.* 19.01.03, 01:02
        Będąc na Woodstocku miałam okazję widzieć obóz Krysznowców. Mieli ogromne namioty, w których prezentowali swoją religię. Nie robili nic zdrożnego, w sumie nie narzucali się nikomu. Chociaż prezentacja była dosyć pokazowa. Owsiak pozwala im na rozbicie namiotów, bo oni rozdają wszystkim prawie za darmo jedzenie, czego młodzi ludzie bardzo potrzebują w czasie imprezy. Natomiast Owsiak tego nie sponsoruje, bo oni za wszystko płacą i sponsorują. Dlatego mam spokojną głowę, że pieniądze z orkiestry nie są na takie cele przeznaczone. Moi znajomi corocznie są w patrolu Owsiaka w czasie Woodstocku, więc mam sprawdzone informacje. PozdrawiamKalpa
        • Gość: guest Re: Zakonnik i WOŚP- do Magdy IP: *.* 19.01.03, 11:34
          Madziu czy mogłabys to napisac ojcom Paulinom? Ja też mam zaufanie do tego człowieka,Fundacja się sprawdza a jeśli komus nie pasuje postawa, wyznanie to mozna na ten temat dyskutować a nie szkalować.I my wiemy jak jest i może to starczy?Z zajadłością nikt nie wygrał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka