Dodaj do ulubionych

Rude jest fałszywe

IP: *.* 09.02.03, 19:37
Nie uważacie, że rude dzieci, a potem dorośli, są bardzo krzywdzeni tym właśnie stereotypem "rudy - fałszywy". Czasem taka osoba musi zrobić dodatkowo coś, byśmy zaczęli ją inaczej postrzegać niż tylko jako "rudzielca".A przezwisko "Rudy", "Ruda" to chyba drugie imię.Czasy czarownic i głupich stereotypów nie minęły - co mamusie rudych potomków i wszelkie rudasy na forum ????Ruda
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Rude jest fałszywe IP: *.* 09.02.03, 20:52
      Ja słyszałam, że rude to wredne. Ale myślę, iż te stereotypy już nie są tak aktualne. Mam przynajmniej taką nadzieję bo moja Michaśka ponad wszelką wątpliwość słodkim rudzielcem jest. Mimo to obawiam się jak będą traktowali ją rówieśnicy dlatego zamierzam ją przyzwyczaić, że ma włosy w kolorze słoneczka. Chociaż przyznam się - miałam w szkole rudą (a raczej ryżą) koleżankę i ona faktycznie była bardzo wredna, ale to pewnie przypadek.
    • Gość: Zocha Re: Rude jest fałszywe IP: *.* 09.02.03, 21:02
      Myślę, że stereotypy bardzo utrudniają życie.Moja kuzynka ma syna - Adasia, który jest typowym rudzielcem - rude jaskrawe włosy, niebieskie oczy i jasna oprawa oczu. Ma teraz prawie 6 lat. Od urodzenia było widać, że będzie ryży, co bardzo przeraziło naszą babcię, bo rudych w rodzinie nigdy nie było :lol:.Adaś od urodzenia - na wyraźne żądanie kuzynki i jej męża jest nazywany nie tylko imieniem, ale też ksywką `Rudy`. Kuzynka uznała, że lepiej, by dobrze się to mu kojarzyło, bo od najbliższych to `Rudy` jest pełne miłości :love:. I faktycznie tak jest. Teraz malec w przedszkolu czasem przez kolegów też jest nazywany `Rudy` i nie ma żadnych złych skojarzeń. Funkcjonuje po prostu jako Adam Rudy.Może to dobry pomysł, by ułatwić życie małym `Rudym`.A poza tym Rudy jest najsympatyczniejszym dzieckiem, które znam [poza oczywiście moimi]. Jest zawsze uśmiechnięty i pełen uroku, ma poczucie humoru, zapowiada się na wspaniałego faceta.Zocha
    • Gość: guest Re: Rude jest fałszywe IP: *.* 10.02.03, 03:52
      Ze mna kiedys uczyla sie "ruda" dziewczyna. Bardzo ladna, madra i mila i nijak nie umywajaca sie do stereotypow.
      • Gość: ruda Re: Rude jest fałszywe IP: *.* 10.02.03, 07:39
        A ja tak o sobie nie myślę.... ;)Raczej jeśli jako dziecko coś odczuwałam, to że jestm inna, a nie, że rude to wredne lub fałszywe? Nie, chyba takich skojarzeń nikt z mojego bliższego otoczenia nie miał.kasia
    • Gość: Adzia Re: Rude jest fałszywe IP: *.* 10.02.03, 07:53
      Czy ta fałszywość zawarta jest także w farbie do włosów? :lol:Pozdrawiam Agnieszka :-)
      • Gość: guest Re: Rude jest fałszywe IP: *.* 10.02.03, 09:00
        Oczywiscie!!!Co potwierdzam wlasnym przykladem. Mam w nicku "i wredna" i od srody na moich wlosach kroloje pomarancz :) i nareszcie czuje ze mi charakter widac :lol:
        • Gość: guest Re: Rude jest fałszywe - do G_W_M IP: *.* 10.02.03, 10:46
          Gosia_wiecznie_mŁoda napisała/ł:> Oczywiscie!!!> Co potwierdzam wlasnym przykladem. Mam w nicku "i wredna" i od srody na moich wlosach kroloje pomarancz :) i nareszcie czuje ze mi charakter widac :lol:To się nazywa naginanie rzeczywistości dla udowodnienia teorii ;-) A to Ty nie przez homeopatię taka wredna jesteś? ;-)Jesli zaś chodzi o burzenie stereotypów, to wydaje mi się, że ten to nawet na burzenie nie zasługuje ;-) tylko co najwyżej na luźne humorystyczne spostrzeżenia.
          • Gość: guest Re: Rude jest fałszywe - do G_W_M IP: *.* 11.02.03, 07:04
            No co ty adzia.Wredna to ja jestem przez to karmienie piersia i uwiazanie oraz kolko rozancowe, ze o dewotce nie wspomnewink
    • Gość: szkut Re: Rude jest fałszywe IP: *.* 10.02.03, 09:57
      Moja 4 letnia córka jest naszym rudym szkutem.Była ruda jak marchewka. Teraz ma kolor złotych liści. I jest bardzo dumna ze tylko Ona i Ja /farbowane/ mamy rude włosy.W przedszkolu dzieci są jeszcze za małe by jej dokuczać. A ponieważ nie ma typowej urody rudzielca jakoś sobie poradzi. A pozatym mimo koloru włosów to ludzie bardzo energiczni i lubiani w towarzystwie. RUDE JEST PIĘKNECiekawe jaki kolor będzie miał mój synek, jeszcze 10 tygodni i się okażePozdrowienia
    • Gość: guest Re: Rude jest fałszywe, a okularnicy są gorsi od dobrze widzących IP: *.* 10.02.03, 10:24
      mnie w młodości krzywdzono, słownie przynajmniej, za posiadanie szkieł na nosie, czasy się teraz niby zmieniły, jest dużo więcej posiadaczy okularów,.... ale stereotypy ciężko wyplenić - maria mama Oli
      • Gość: asiaks A` propos odmienności... niepełnosprawność IP: *.* 10.02.03, 15:05
        Witam, może w tym momencie "przywalam z grubej rury" i trochę nie w temacie ale.... mam 2,6 letnią córeczkę z zespołem Downa. Jak wiadomo, to widać. Jak myslicie co ją czeka za jakiś czas? Mogę mieć tylko nadzieję, że trafi na dobrze wyedukowane dzieci emam i nie tylko. Może rok niepełnosprawności coś da i faktycznie dzieci te bedą postrzegane jak każde inne dziecko.Pozdrawiam Joanna.
        • Gość: guest Re: A` propos odmienności... niepełnosprawność - do Asiaks IP: *.* 10.02.03, 17:01
          Nie łudź się Asiaks- mimo że większość dzieci normalnie podchodzi do niepełnosprawności na odmiennośc zwracają im uwagę ich `głupi` rodzice i starsi koledzy.Tak samo pewnie jest z `rudymi` Niestety zbyt wielu chce `urawniłowki` Mam brata z Zespołem Downa, jest akceptowany zawsze przez wszystkie dzieci do 5-6 lat, chyba że ktoreś miało kontakt wcześniej z ZD i wie głupoty od rodziców i powtarza je. A drośli jak sama wiesz reagują inaczej - stosownie do własnego rozwoju i odwrotnie proporcjonalnie do swoich kompleksów. Głupota przoduje,więc inność się odrzucaLisa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka