mamaemmy 22.12.06, 18:26 u mnie bezapelacyjnie jest to ulubiona potrawa na co dzień.Czyli ruskie pierogi,mniam) a u Was-co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruszynka301 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 18:29 u mnie zupa grzybowa babci) Ale już dla mojego męża i córeczki (niejadków), najlepszą potrawą wigilijną od kilku lat są ... frytki - ŻADNEJ z tradycyjnych potraw się nie tkną)). Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 18:30 makiełki chilli wedle mojej przyjaciółki kaszanka na słodko milion pięćset tysięcy kalorii w jednej łyżeczce Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 18:35 barszcz z uszkami i karpik pieczony z grzybami Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 18:36 U mnie tez barszcz z uszkami Odpowiedz Link Zgłoś
polaola Karp 22.12.06, 18:37 Jadam karpia tylko raz do roku, wlasnie w Wigilie. Karp to dla mnie glowne danie wigilijne. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: ;) 22.12.06, 18:54 klarowny barszcz z uszkami oraz karp w winie czerwonym z salatka ziemniaczana mniam Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: barszcz czerowny z uszkami 22.12.06, 20:17 doooookładnie!!! ostatniej wigilii zjadłam trzy talerze barszczu z uszkami i nic więcej. no nie mogę przestać i nie interesują mnie żadne karpie, kutie, grochy z kapustą. liczą się uszka i barszcz ONLY!!! ))) Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: ;) 22.12.06, 19:39 ja robie tak.Gotuję ziemniaki w mundurkach ,a potem obieram ze skórki.Kroje w kostkę.Do tego jajka na twardo,cebula i ogórki kwaszone.Doprawiam solą ,pieprzem i majonezem (czasem majonez z jogurtem bełtam).Podaje do karpia.Aha proporcje na oko. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a moofko 22.12.06, 19:57 W Czechach wylacznie robi sie salatke do karpia tu nazywa sie ja ziemniaczanna ale w Polsce to chyba salatka warzywna albo grecka ? : ziemniaki, marchewka, groszek, jajka, cebulka, ogorek korniszon i majonez Odpowiedz Link Zgłoś
buzka25 makówki 25.12.06, 23:09 Moja ulubiona potrawa i któa sie robi tylko na Boze narodzenie, TO MAKÓWKI!!!! przepyszne jak sa zimne prosto z ldówki, Kiedys zrobiłam w ciagu roku ale nie samkowały tak jak w swieta, wiec juz nie robie tylko na ten jedyny okres w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
arnika15 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 19:29 Ja uwielbian karpia+sałatka jarzynowa i do tego chlebek - niby nic takiego, ale to podstawa wigilii dla mnie, ale w tym roku... Będziemy gościć teściów a teść nie je ryb, więc z myśla o nim zrobiłam kapuchę z grzybami i grochem. W moim domu rodzinnym nigdy nie było tej potrawy. I teraz nie wiem czy to danie nie będzie moim ulubionym. Normalnie pychota! Jakbym wiedziała, że to może być takie pyszne to bym zrobiła nie na jedna miseczkę tylko wielki gar! Odpowiedz Link Zgłoś
chupachups1 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 19:32 Od dzieciństwa niezmiennie barszcz z uszkami. Już się nie mogę doczekać barszczyku i uszek mojej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
masumi2006 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 19:34 Kapusta z grochem,a potem...spinacz na nos Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 19:41 uszka z barszczu Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 20:01 Nie przepadam za wigilijnymi potrawami.... Wyjątkiem jest barszcz z uszkami i sałatka śledziowa kuzynki... Ciast nie lubię, w związku z czym już się zaopatrzyłam w tony... czekolady, którą uwielbiam (a potem będę narzekać, że w nic się nie mieszczę ). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 20:06 Zupa grzybowa. Śledzie, takie robione w domu. Karp. Może dlatego tak dużo, bo są to potrawy, które jem wyłącznie w święta, no może poza zupą. Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 20:09 Zupa rybna z grzankami kompot z suszonych owoców pierogi z kapusta i grzybami Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 20:20 moczka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 20:26 Makówki !!!!! Cała micha dla mnie, bo mąż z córą nie lubią A dla meża kiszę barszczyk Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 20:26 u mnie barszcz i... bigos (taki na grzybach - pyszota z kolei wogole nie trawie karpia - dziwne, bo kiedys lubilam... w kazdym badz razie jest to jedyne danie, ktorym (gdy ktos probuje we mnie wmusic na sile) potrafie wszystkim obrzydzic kolacje... tia... i czym tu sie chwalic Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 20:28 zdecydowanie barszcz z uszkami wbiega na metę równocześnie z garem kompotu z suszu Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy widzę,że wygrywa barszcz z uszkami:)) 22.12.06, 20:42 u mnie zaraz po pierogach Odpowiedz Link Zgłoś
janka007 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 20:53 - pierogi z kapustą i grzybami made by babcia - kisiel żurawinowy z mleczkiem waniliowym - mak z bakaliami Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha9991 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 21:04 barszcz z uszkami oraz pierogi z kapusta i grzybami, mniam, mniam, karpia nie lubie bllee moze byc tez zupa grzybowa Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka uszka uszka uszka!!! 22.12.06, 21:10 zdecydowanie, bezapelacyjnie wygrywają uszka z grzybami do barszczu, oczywiście smażone. Takich jak tata nie robi N I K T )) Na to czekam cały rok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 21:21 żadna, mogę wybrać tą której najmniej NIE LUBIĘ. W Wigilię głoduję, bynajmniej nie z religijnych powodów, odżywiam się głównie śledziami. Lubię bigos ale nie cierpię postnej kapusty, pierogi jadam tylko z jagodami, te wszystkie wynalazki w galarecie kompletnie mnie nie kręcą. Pojąć nie mogę czemu ze wszystkich fantastycznych ryb utarło się jeść akurat tak pospolitą rybę jak karp, który ma mało walorów smakowych za to od groma ości. Rodzina nie przyjmuje innowacji - karp musi być. z ciekawostek - do newsweeka byl dodatek ze staropolskimi tradycyjnymi daniami na wigilię. To było coś!! lin duszony w czerwonej kapuście, sandacz z grzybowym garniturem, szczupak z wody z sosem szafranowym.... Odpowiedz Link Zgłoś
onika27 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 21:31 masakra co my jemy w te wigilie co kraj to obyczej .Dla mnie od 10 latek zdecydowanie pierogi z kapusta i grzybami made in tesciowa W tym roku wigilia na obczyznie w Szkocji ale pierogi od tesciowej przylecialy ze mna i zamrozone czekaja .No i jeszcze karpik moge tonami ale tu nie ma wiec jakakolwiek ryba z patelni made in my husbend.No i towarzystwo w tym roku maz i synnek palce lizac pychota Odpowiedz Link Zgłoś
etiennette Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 21:43 Barszcz, ale z krokietami. Karpia nie lubię, ale inne rybki owszem. A z potraw świątecznych-bigos, tak jak uwielbiam go gotowac, tak uwielbiam go też jesc Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 21:46 Makówki. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 22.12.06, 21:49 moczka(już gotowa, zaraz będę konsumowała), do tego karpik najlepiej zimny. makówki, których nie robię, dostają gotowe tym bardziej smakują jak nazywa się cos takiego jak makówki tylko z makaronem??? makiełki??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy u nas zamiast karpia -pstrąg:) 22.12.06, 22:10 jako rodzina wedkarzy,mamy swoje rybne upodobania Karpia nie lubi prawie nikt Odpowiedz Link Zgłoś
ammeux Re: u nas zamiast karpia -pstrąg:) 23.12.06, 01:02 a co to są makówki? I jeszcze to , co Aluc pisała, co to milion kalorii w jednej łyżeczce? Odpowiedz Link Zgłoś
katkasia1 Re:Lea, napisz proszę 23.12.06, 01:06 jak robisz tę sałatkę ziemniaczaną?? Jakie proporcje? Ile czasu gotujesz?? Uwieeeelbiam te Wasze sałatki kupowane na wagę w Potravinach. Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re:Lea, napisz proszę 23.12.06, 01:10 alez napisała forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=54372980&a=54377190 Odpowiedz Link Zgłoś
katkasia1 Re:napisała, widziałam :) 23.12.06, 01:12 ale ja bym chciała tak łopatologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re:napisała, widziałam :) 23.12.06, 16:25 Katkasiu ale ja wszystko na oko wŕzucam, zero proporcji Odpowiedz Link Zgłoś
katkasia1 Re:napisała, widziałam :) 24.12.06, 02:05 Lea, zrobiłam - tak jak mi się wydawało - wyszło pyychaaa. Do jutra jeszcze się "przegryzie" i będzie mniaaam. Tylko, że już mi tylko połowa została . Jak stwierdzę, ze to za mało, aby podać na stól, to sama zjem Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Do Beaty- moczka 23.12.06, 09:09 Ta moczka to za mna chodzi, choc w zyciu jej nie jadlam.Czytalam wiele przepisow i mam pytanie- czy konieczny jest do moczki wywar z glow karpia? Bo wolalabym bez.I czy to musza byc specjalne pierniki? Jak mozesz to podrzuc swoj przepis. A co lubie najbardziej? Barszcz z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami mojej tesciowej.Kutie od niedawna, bo w dziecinstwie nie cierpialam tego ulepka.Robie sama z duza iloscia bakalii i nie za slodka. Z ryb- morska po grecku, karpia jedza inni. A, i jeszczre makowiki, czyli drozdzowe pierozki z duza iloscia maku z bakaliami smazone na glebokim oleju- robi je moja mama, przepyszne jeszcze cieple. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Do Beaty- moczka 23.12.06, 09:10 Zapomnialam o kompocie z suszu- uwielbiam od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 lola211 25.12.06, 23:23 niektórzy włanie gotują te głowy, chociaż do końca nie wiem czy do moczki bo robią też zupę z tych głow. ja robię tak moczę piernik-taki specjalny , na śląsku dostępny gotuję go a następnie miksuje do tego dodaję kompoty-śliwkowy, morelowy, ananas i brzoskwinia w puszce bakalie-orzechy, migdały susz-rodzynki, sliwki, morele, gruszki, figi, daktyle cytrusy-mandarynki, pomarancze sok z cytryny dla koloru dodac można kakao niektórzy dają wiśnie, truskawki, piernik moczą w piwię, dodają zasmażkę słowem ile ludzi tyle moczek-każda smakuje inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 23.12.06, 16:20 Makówki )) I kapusta z grzybami. I zupa rybna z grzankami i grzybowa i barszcz. Jessuuu jestem obżartuchem! ) Wesołych Swiąt! Odpowiedz Link Zgłoś
alexa-75 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 23.12.06, 23:18 Makówki i uszka z grzybami!!! Za to nie jadam ryb, czyli karp jest przeze mnie nietknięty. Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Barszcz z fasolą 23.12.06, 23:20 według przepisu mojej Babci. Pyyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
karinex1 Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 24.12.06, 08:53 pirogi z kapusta i grzybami i grzybowa Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? 24.12.06, 10:38 Barszczyk z uszkami Odpowiedz Link Zgłoś