Dodaj do ulubionych

dobranocki

IP: *.* 15.03.03, 20:53
Dziewczyny - po kolejnym wyczynie telewizji z koszmarnym opóźnieniem dobranocki, napisałam do nich maila - ktoś się chce podpisać? czekam tydzień a potem wysyłam :)Zaczynam być poważnie zaniepokojona Waszym stosunkiem do najmłodszych odbiorców Programu TV. Nie dość, że są zmuszani do obejrzenia - przed każdym programem przeznaczonym dla nich - reklamowej papki ( i proszę nie tłumaczyć, że można włączyć odbiornik później, po reklamach....wszak one zajmują coraz więcej czasu przeznaczonego na bajkę....), to pod byle jakim pretekstem właśnie im skracacie, zamieniacie, opóźniacie...i nawet już przestaliście za to przepraszać....Ja rozumiem - ważne wydarzenia o światowym znaczeniu....superistotne sportowe wyczyny naszych zawodników...nie wiem co jeszcze...ale to już zaczyna być normą i zataczać coraz szersze kręgi! Ja rozumiem: opóźnić dobranockę 10 minut, przeprosić i jednak wyświetlić zaplanowaną bajkę o zaplanowanej długości! Ale opóźnić o godzinę, bez słowa, bo jakieś panie 3 razy popełniły falstart??? A co to obchodzi trzylatka, chociażby najbardziej zainteresowanego sportem? On czeka na swojego ulubionego Franklina/Madelaine/Tabalugę....i - wierzcie mi Państwo - możecie trwale zniechęcić tegoż trzylatka do sportu, jeśli zamiast 20-minutowego spotkania z jego ulubionym bohaterem, zobaczy okrojoną - pięciominutową dobranockę z zupełnie nieznanymi postaciami, do tego o zupełnie nieprzyzwoitej dla niego porze.....To jest totalne lekceważenie. I to najmłodszych, którzy sami się nie obronią....Ja od jutra będę włączać dzieciom dobranocki z kaset video....ale niesmak pozostanie....z poważaniemPatrycja Kolbe - Sokolik
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: dobranocki IP: *.* 16.03.03, 01:15
      U mnie wideo odpada :(Bo bajka się nie liczy, jak na koniec bałwanki/motylki nie idą spać... Popieram w pełni, choć moje dziecię akurat lubi "oglądać Małysza"Aneczka
      • Gość: Martenka Re: dobranocki IP: *.* 16.03.03, 09:20
        popieram Martenka
        • Gość: guest Re: dobranocki IP: *.* 16.03.03, 10:22
          Bardzo lubię oglądać jak skacze Małysz ale jednocześnie bardzo żal mi jest Magdy która z utęsknieniem czeka na swoją Ośliczkę Tosię,a nie może się doczekac bo przed 20 to idzie juz spać. I też nie może zrozumieć dlaczego bałwanki nie powiedziały Jej dobranoc (sorry teraz to chyba już ptaszki) Mariola i 3-letnia Madzia
          • Gość: JoasiaD Re: dobranocki IP: *.* 16.03.03, 12:24
            Witaj!Dobry pomysł,żeby wreszcie ktoś im powiedział co o nadawaniu bajek myśli.Podpisuję się obiema rękami pod Twoim mailem.Moja 19-miesięczna córka też.PozdrawiamJoanna
          • Gość: kamyczek Re: dobranocki IP: *.* 16.03.03, 15:20
            Ale teraz w programie było, że bajka później. Ja Kamili włączyłam na polonii, tam zawsze jest o 19.15 i motylki mówią dobranoc. czasem nawet są lepsze bajki niż na jedynce.
      • Gość: bobaski Re: dobranocki IP: *.* 17.03.03, 08:49
        U nas mówie chłopcą (6i3lata)krótko dzisiaj bajki nie ma,aby oszczędzić im stresu związanego z oczekiwaniem na ulubieńców i histrii w domu gdy bajka jest inna od zaplanowanej lub krótsza :(,albo tłumacze dlaczego będzie póżniej i proponuje bajke na wideo-ulubioną,sprawdzoną no i dużo dłuższą-metoda skutkuje,dzieci zadowolone no i mama spokojniejsza.Rozumiem jednak Was dość dobrze,bo wcześniej były sceny płaczu,że bajki w TV nie ma ,no i kiedy będzie i dlaczego taka krótka....na szczęście chłopcy zgadzają sie na wideo :) POZDRAWIAM WSZYSTKIE MAMY I BOBASKI
    • Gość: guest Re: dobranocki IP: *.* 17.03.03, 10:22
      Także podpisuję się pod listem do TV w sprawie totalnego lekceważenia najmłodszych telewidzów zarówno jeśli chodzi o czas nadawania dobranocek a także programów porannych "Budzik", "Jedyneczka" jak też nagłych wolt repertuarowych - gazety zapowiadają "Proszę słonia" a tu nagle "Plastusiowy pamiętnik" - kompletne rozczarowanie.Grazyna BednarczykWarszawa
    • Gość: granna Re: dobranocki IP: *.* 17.03.03, 10:27
      Ja też Cię popieram. My nie mamy ani video ani kablówki i jesteśmy zdani tylko na TVP :(PozdrawiamGranna
    • Gość: guest Re: dobranocki IP: *.* 17.03.03, 10:32
      Chętnie się podpiszę pod tym mailem tylko jak?
      • Gość: guest Re: dobranocki IP: *.* 17.03.03, 10:55
        Ja rowniez bylam ostatnio bardzo zdziwiona, gdy wlaczylam telewizor o 20,00 a tu bajka!!! Co to znaczy!!! Moj synek naszczescie jeszce nie wie co to bajka w telewizji, ale uwazam to za lekcjowazenie najmlodszych widzow, choc ja rowniez chetnie ogladam bajki.Sofi i 10 miesieczny Maksymiliancalym sercem sie podpisuje pod tym e-meilem
      • Gość: kn Re: dobranocki IP: *.* 17.03.03, 11:11
        Ja również popieram, chociaż mam uzasadnione wątpliwości co do skuteczności tego apelu - uzasadnione, ponieważ sama wysłałam już kilka takich listów do TVP i do Gazety Telewizyjnej (w nadziei, że może oni zareagują) - kamień w wodę, niestety.Prawda jest moim zdaniem taka, że dziecko jako odbiorca intersuje raczej producentów chipsów (reklamujących się licznie przed i po bajce), natomiast TVP, walcząca o oglądalność ma tę "grupę docelową" w głębokiej pogardzie, tym bardziej, że oglądalność dobranocki jest siłą rzeczy zapewniona.Osobnym problemem jest nadawanie w czasie antenowym przeznaczonym na bajkę reklam dla dorosłych, zwiastunów filmów dla dorosłych :gun: oraz informacji nt wejścia do UE (dużo bym dała, żeby obejrzeć sobie tego "psychologa", który stwierdził, że informacje te mogą zainteresować 3-4 latka, ewentualnie rodziców, którzy właśnie próbują mu wytłumaczyć, że bajeczka zaraz będzie).A ocena poziomu programów dla dzieci (a raczej jej kompletny brak) to jeszcze inna bajka.Pozdrawiam Kasia mama Krzysia
        • Gość: guest Re: dobranocki IP: *.* 17.03.03, 12:34
          kach napisała/ł:> Osobnym problemem jest nadawanie w czasie antenowym przeznaczonym na bajkę reklam dla dorosłych, zwiastunów filmów dla dorosłych :gun: oraz informacji nt wejścia do UE A moja Mała się dzięki temu nauczyła mówić "unia europejska" :lol: i teraz mam europejskie dziecko :lol:
    • Gość: gosiah Re: dobranocki IP: *.* 17.03.03, 11:21
      Gorąco popieram!!! Już wielokrotnie musieliśmy czekać na dobranockę, a małe dzieci bardzo szybko się niecierpliwią (też mam 3-letniego synka). Ostatnio w piątek czekaliśmy na bajkę "Weterynarz Fred", ale się nie doczekaliśmy, bo bajka nie dość, że zaczęła się przed godzina 20 (a jest to już pora kąieli i spania!), to na dodatek nie było ukochanego weterynarza!!! I to nie po raz pierwszy!!! Tak naprawdę nie wolno. Małe dziecko może i zainteresuje się sokokami, ale najwyżej przez 5 min., a ulubiona bajka jest najważniejsza, zwłaszcza, że czeka na nią cały wieczór!Małgorzata
    • Gość: IZABELAJON Re: dobranocki IP: *.* 17.03.03, 22:04
      POPIERAM A RACZEJ POPIERAMY ja i moja 4 letnia córa, która choć bardzo lubi Małysza, sport to jednak jest jej bardzo przykro że nie ma dobranocki o określonej porze i jak tu uczyć dziecko punktualności i uczyć godzin na zegarze. Nie wspomnę już o tych dobranockach 10 minutowych o jakiś królach czy coś takiego. Bajka ma być punktualna od godz. 19.00 do godz. 19.25 a potem powiedzieć dzieciom dobranoc i do zobaczenia do jutra, chyba się nie pomyliłam co???? A może za dużo wymagam od wykształconych i uprzejmych prezenterów TVP??? Sorry za cynizm ale mam już dosyć.
      • Gość: Adzia Re: dobranocki IP: *.* 18.03.03, 09:07
        Jejku, dziewczyny, popieram. I dziwię się, że dobranocki nie można puścić np. w przerwie skoków, zamiast dyskusji mądrych panów o Małyszu ;-) Pamiętam z dzieciństwa, jak bardzo byłam rozczarowana, bo tak często w porze dobranocki w TV pojawiały się gadające głowy...i jak widzę, nic się w tej kwestii nie zmieniło...
    • Gość: MAMAKACPERA Re: dobranocki IP: *.* 18.03.03, 15:12
      Podpisuję się rękami i nogami i xxx za mojego synka. Ostatnio czekał na bajkę z bałwankami (czy motylkami) i kiedy w końcu się doczekał (oczy na zapałki) zobaczył Rumcajsa w wersji super krótkiej! Nie zdążyłam nalać wody do wanny a bajka już się skończyła! Jak mają ważniejsze (czytaj: bardziej dochodowe!) programy to niech bajka leci na regionalnej albo na dwójce. Krótki napis na dole ekranu: Sorry ale bajka na tym czy innym kanale. Co do zmian w programie (zupełnie inna dobranocka niż napisane w gazecie) to nawet nie chce mi się komentować!DO TELEWIZJI P.S. CO ZROBILIŚCIE Z WETERYNARZEM FREDEM!!! Jedna z niewielu mądrych ładnych bajek i co? Za drogi? Mój synek patrzył na tą wieczorynkę jak zahipnotyzowany, nawet Disney to nie to samo...Pozdrawiam forumowiczki i fanów FREDA (weterynarza)Andzina
      • Gość: gosiah Re: dobranocki IP: *.* 19.03.03, 15:21
        ja już wypowiadałam się w tej kwestii i również wspominałam o ukochanym Weterynarzu.... Mateusz kocha tą bajkę od momentu, kiedy nasza bokserka bardzo poważnie zachorowała i weterynarz odwiedzał nas co dwa dni... Naprawdę fajna bajka!!!A ten pomysł z informacją na dole ekranu jest bardzo, bardzo trafiony - przecie4ż można pusić baję na innym kanale i we właściwy sposób poinformować tych "milusińskich" jak się czasami panie/panowie prezenterzy wypowiadają!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka